1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    476
    Enca, еве ти мислење за керамичките плотни

На enca.69 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    јас ја чистам со сјај и сунгерче за садови ама од рапавата страна.ја рибам :D плочата само не премногу јако и потоа со виледа ја пребришувам едно 4-5 пати и чиста е :)

3. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Јас ја напрскувам прво со вода, па наросувам сода бикарбона одозгора, и така оставам 5мин. После тоа рибам (не јако пошто се греби) со рапавата страна на сунѓерчето, и за крај, истурам малце бел алкохолен оцет, поминувам со мекото од сунѓерчето и свети ко нова :wasntme:
    За уште подобар ефект - не оставај оцетот да се суши, туку помини со сува крпа, така нема да се познаваат никакви траги/линии :nod:

4. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.408
    Јас користам CIF жолтиот засега супер ми се покажа. Со малку вода и сунѓер ја премачкувам оставам неколку минути, и потоа ја пребришувам. Не сум пробала засега друго средство ама ова доста помага..

5. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Домакинки помагајте
    Низ дома најдов скафандер за скијање преубав, ама на него позади има име на фирма, не знам дали ќе успеам да објаснам убаво ама ке се обидам :lol: Значи како на маиците што се штампаат така и овде е исштампано. Е сега проблемот е што сакам да го извадам, дали се гребе дали некако се вади, помагајте?Фала ви однапред

6. kiki-riki

kiki-riki Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    117
    Имам тостерче (оние со срциња-германско) во него печам палачинки, ама сега забележав дека на едно место тефлонот почнал да се лупи, ај помош како да го спасам тостерот зошто децата ги обожаваат таквитр палачинки срце (а не се баш ефтини па да си купам нов)

7. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    спас за жал нема ,кога тефлонот ќе напукне ништо не го лепи или поправа . инаку во техномаркет ваквите се по 1500-2000,на партизанска одма до студио леонтич има една продавница за бела техника и таму има кинески од 800 -1500 мислам беа во зависност од тоа колку дополнителни плотни има ,јас имам земено од тие и сум задоволна еве веке 1 година го користам .

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    Значи ти треба некое средство на база на нитро што ќе ја растопи бојата на штампата. Незнам од каков материјал ти е скафандерот али пробај малку, пажљиво, со ацетон или разредувач за боја. На памукче стави ацетон или разредувач па тапкај на местото и ќе видиш реакција на штампата
    Отиди таму каде што се продаваат бои и лакови и кажи им и тие ќе те посоветуваат или пак ако можеш да најдеш или знаеш некоја штапмарија па да прашаш.
    Обично после неколку перења излегува бојата на штампата ама зависи од бојата која е користена.

9. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Домаќинки потребна ми е помош. Плочките од кујната ( на подот) ми се некои места како нечисти, а ги џогирам секој втор ден. Предложете ми некое појако средство од Ајакс? И уште нешто да прашам ( ептен сум очајна :D ) како да ги бришам плочките што не се на подот да не ми се познаваат како траги од крпата?

10. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    За подните-со сунгерче(рапавата страна) и Вим, Циф или слично, па триј кај нечистите места. ;)
    За ѕидните-Пробај да ги чистиш ги исто како прозорите.Или со средство за стакло или со сјај па со сува крпа.

11. viva.la.vida

viva.la.vida Истакнат член

Се зачлени на:
    5 декември 2011
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    306
    го изгребав паркетот дома има 3 големи лини, а пред неколку месеци го лакиравме. Да ми кажете нешто како можам да го покриам со некој спреј или нешто слично. Се мислев да пробам со безбоен лак за нокти ама не знам како би излегало после тоа... Би ви била многу благодарна затоа што ако види мајка ми готова сум.. :worried:hock:

12. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340

Прво што ми падна на памет е да пробаш со полир паста (така ги спасуваат колите од гребнатини за да не ги фарбаат). Ги има неколку видови али ти земи од онаа што има најситни-најмали гранули.
    Ова ќе ти помогне под услов да не се толку длабоки изгреботините.
    Прашај кај овие што се за бои и лакови можеби има полир паста за паркет. После лакирање знам дека се полира паркетот ама не сум сигурна дали ставаат нешто или само со машината го полириаат.

13. steal

steal Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    26
    ve molam ako nekoj znae da mi kaze so sto go cistite zlatniot nakit,pocrnet mi e a ne mi se nosi na zlatar zaso toa cesto go pravam i smaceno mi e,kazete nesto za vo domasni uslovi
    [mod-kirilica:1c4ofw6d][/mod-kirilica:1c4ofw6d]

14. slavica999

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    nakit

Ако често (читам често одиш) ти поцрнува значи не е чисто злато и да ти ги врати парите продавачот

15. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    nakit

Aко често одиш (како што вели slavica999 ) не е чисто злато или пак е позлатено!!! :)

16. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Бамбусот додека беше ладно времево го чував во вазна со вода, но во поладна просторија и гледам листовите му овенале и се пожолтеле.
    Ги скратив листовите и си остана само дрвото така потчупано. Дали ќе пушти листови или пак не, да го фрлам :?:

17. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    476
    Денешново брзо и современо време некако не ни дава можност да конзумираме квалитетни продукти. Еве на пример леб. Низ продавнициве има милиони лебови со вакви или онаквни житарки, лебови кои се полни со адитиви, конзерванси и боја. Многу размислувам за домашно правење на леб, меѓутоа она традиционално месење некако на нас „современите домаќинки“ :lol: не ни иде баш.
    Сум размислувала за купување на оние машини за месење и печење леб.
    Дали некоја од Вас има ваква машина....некое искуство? Познавам неколку кои имаат вакви машини и се презадоволни. Што мислите вие?

18. ljubljana

ljubljana Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    10
    Со паста за заби, што помоќна, што повеќе мириса на минт, пеперминт, полесно чисти... Со некоја мека четка за заби, и малку паста на неа, и полека триј по накитот, на тие места кај што е повеќе потемнет, повеќе триј, исплакни,триј... Инаку, накитот потемнува од влага, чувај го во затворени кутии, никако во купатило, или најдобро во ќесички оние што се затвораат...

Инаку и за останатите, пастата за заби чисти и сребрен, златен накит и бижутерија.... е сега ако бижитуријата рѓосала тоа не чисти, ама ако е само потемнета, ко нова е

19. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    Лично немам ама познавам луѓе што имаат,навистина супер и практична работа ;)

20. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    Никако не фрлај го,тој ке си стои некое време во водата и пак ке си пушти лисја :hai:
    според мен ова дрвце може цел живот да трае :*