Не мора да го намокриш, можеш суво да го употребиш. Имав некои флеки кај мене по ѕидови пред да кречиме, ми личеа на кафе, па додека да дојдат луѓе да искречат ги подзачистив флекиве со ова сунгерче. Излезе скоро сè, си обеле ѕидот и не се размачка. Пробај со суво, можеби ќе ти заврши работа.
Мене ништо не ми помогна, си останаа траги, освен со боја да земеш четка и молер да изиграваш, друг спас немаш.
Додека сме на тема чистење флеки, јас ѕид чистам со обично сунѓерче малку намокрено и нежно трзање. Така не ми се размачкува бојата, излегуваат флеки освен ако не се од масло или нешто сл. тешко што се вади, такви неможам да очистам, ќе чекаат варосување. Инаку, многу црвени флеки ми се прават на мебел од бела иверица, имам и сјајна и мат, и на двете се појавуваат. Не се од лак на нокти, проверено - трзам кога сум лакирана не се прават. Пробувам со повеќе работи, не се гребе, не остава дамки, на пример пробував со задна страна на молив. Неможам конкретно да откријам од што настануваат, ама ако има оставено шише пластично, чаша, телефон, полнач на комода, ќе приметам после некое време од фаќањето. Чат гпт ми вели дека можно е да настанува некаква хемиска реакција помеѓу материјалите, чудно ми е и прв пат ова го среќавав како информација. Ви се случило ли, како решавате вакви флеки? Проблем е што одвај се вадат. Машка сила и трзање треба да излезат, со сунѓер, абразивно средство...
Па еве маж ми се запнал за мало поликолорче и четка, а јас барав друго чаре, ама на крај така ќе биде изгледа
Пробај со гума за бришење молив. Само земи некоја посалам гума и бела да е. Е ќе треба да збираш струганици од подот после, ама чисти.