Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.296
    Допаѓања:
    81.871
    Не мора да го намокриш, можеш суво да го употребиш. Имав некои флеки кај мене по ѕидови пред да кречиме, ми личеа на кафе, па додека да дојдат луѓе да искречат ги подзачистив флекиве со ова сунгерче. Излезе скоро сè, си обеле ѕидот и не се размачка. Пробај со суво, можеби ќе ти заврши работа.

На Пале 345 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.826
    Допаѓања:
    10.868
    Мене ништо не ми помогна, си останаа траги, освен со боја да земеш четка и молер да изиграваш, друг спас немаш. :|

3. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    490
    Додека сме на тема чистење флеки, јас ѕид чистам со обично сунѓерче малку намокрено и нежно трзање. Така не ми се размачкува бојата, излегуваат флеки освен ако не се од масло или нешто сл. тешко што се вади, такви неможам да очистам, ќе чекаат варосување.

Инаку, многу црвени флеки ми се прават на мебел од бела иверица, имам и сјајна и мат, и на двете се појавуваат. Не се од лак на нокти, проверено - трзам кога сум лакирана не се прават. Пробувам со повеќе работи, не се гребе, не остава дамки, на пример пробував со задна страна на молив.
    Неможам конкретно да откријам од што настануваат, ама ако има оставено шише пластично, чаша, телефон, полнач на комода, ќе приметам после некое време од фаќањето. Чат гпт ми вели дека можно е да настанува некаква хемиска реакција помеѓу материјалите, чудно ми е и прв пат ова го среќавав како информација.

Ви се случило ли, како решавате вакви флеки?

Проблем е што одвај се вадат. Машка сила и трзање треба да излезат, со сунѓер, абразивно средство... 20250827_124054.jpg

4. Пале 345

Пале 345 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    5.418
    Па еве маж ми се запнал за мало поликолорче и четка, а јас барав друго чаре, ама на крај така ќе биде изгледа :D

5. Пале 345

Пале 345 Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2017
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    5.418
    И јас се мислев дека се црвените од лак за нокти :^)

6. BubamaraM

BubamaraM Активен член

Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    217
    Допаѓања:
    490
    Ние лани така направивме, се познаваа новите "четки", моравме да варосаме целосно после.

7. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    18.274
    Пробај со гума за бришење молив. Само земи некоја посалам гума и бела да е. Е ќе треба да збираш струганици од подот после, ама чисти. :)