Зависи каков материјал ти се,ако е синтетика и памук заедно на 30 степени,ако ти се само памук можеш и на 60 !
За во вц не те спасува нисто освен сајла зависи колку е зтнато џабе средтва ке се мачиш да ставаш зошто влакната ништо не ги протерува, а за во кујна обавезно згрјеј врела вода пред да ја пуштиш да истече истури некое ид средствата што ти се посошени од феминките,па на тоа додај ми сода бикарбона и превриен алкохолен оцет и остај го пола саат да делува и накрај пушти врела вода.
Знае ли некој како можам да направам repair на фустан што е малку износен и бојата (црна) делумно е избледена ?? Вулајт или некое друго средство што ќе ми го врати во нормала , имате поим ? Стварно ми е многу драг а не сакам да ми се претвори во крпа за прашина
пробав да се депилирам дома, и од восокот ми паднаа едни добри две дамки на тепихот (беж) и сеа незнам како да го извадам?
Детергентот нема да ја врати избледената боја, мислам дека чаре е да го обоиш со специјални бои за текстил, ама за тоа некој постручен ќе ти одговори. Земи попивателна хартија, или еве салфетка некоја подебела. Рашири ја убаво врз дамките и со загреана пегла помини да се растопи восокот, ама внимателно, да не допира пеглата на тепихот каде што не е покриен со салфетка, да не се залепат влакната. Неколку пати повтори, би требало да излезе. Растопениот восок ќе се впие во салфетката.
Во машина за садови,ако имаш,ако не, загреј оцет до вриење и наполни ги садовите ,нека постои,би истри ги убаво со топла вода и сјај за садови.Можеби ќе треба да ја повториш постапката неколку пати.Не користи средства од типот на ЦИФ и АРФ,ќе го оштетиш стаклото.
Машина немам, а оцет ќе пробам утре обавезно Само има врска каков оцет е? (бидејќи јас јаболков користам и таков ми се наоѓа по дома.)
^ Najdobro vrsi rabota alkoholniot ocet (najevtin e pa kupi si go da go imas za po doma vrsi dosta raboti kako i za dezinfekcija) a so jabolkov neznam dali ke uspee da go odtstrani bigorot. Probaj!
Да не го трошам залудно ако не функционира, зошто сепак за да ги наполнам целосно садовите ќе ми треба доста голема количина на оцет па ќе купам посебно алкохолен ако е таква работата. Инаку најдов на нет и некое глос средство против бигор http://www.alkaloid.com.mk/gloss-bigor.nspx ама не знам колку е ефикасно и не сакам многу хемикалии, па ќе ја пробам варијантата со оцет. Прочитав негде и за сок од лимон дека помага ако се остави 15 мин, а и вриење во вода со винска киселина.
Што да правам да освежам соба што мериса на старо. Дневната на свекрвата траане на старо/прашина, без разлика колку ја ветреам и колку бришам фурнитура, а собните освежувачи само се мешаат со миризбата. Не сакам да кречам зидови, знам тоа би помогнало, или да изнајмувам машина за перење теписон, па се мислам да го истријам теписонот со оцет и вода, па и зидовите, и фурнитурата така да ја пребришам, ама ке мериса на чисто така или пак овојпат ќе траане на кисело и на старо заедно?
^ Само сода му е мајката невесто Раствори во вода, стави во распрскувач и исчисти со течноста СЕ`. После тоа, тури малце омекшивач внатре, па испрскај ги гарнитурите за седење, колку да ти добие мирис, ако не сакаш неутралност. Пробај па кажи
Ја читам Моира, стави сода во ова, сода во она, сода вака, таму, одозгоре, внатре...и почнав на се да ставам сода Сода во машина за перење, за перење на рака, сода во чевли, на теписон, во загорени тавчиња...незнам кај неам ставено ама ја бива, стварно, отстранува секакви мириси и многу полесно се чисти со неа. Една фалба за содата и од мене
Налет тоа, него и на мм почнав да му давам да ја пие, и сега е на мисла дали го трујам или лечам Настрана што ја користам за чистење, јас и си ја пијам секоја вечер пред спиење, топ прочистува! За мене една жта со салатичка, фала
‘Содата е стварно супер , мегудругото се користи многу за здравје ичитење на организмот од токсини, исто за миење на заби и коса, да се избегнат штетните хемикалии. Еве една многу добра статија кој може нека ја прочита.Може не и е тука местото но ете кога сме кај неа. Спојлер Сода Бикарбона е најдобра паста за заби, шампон и сапун Posted on July 12, 2012 Генерално во нашиот организам внесуваме материи за кои недоволно сме информирани за нивната содржина. Делумно тоа се должи на комерцијалните реклами по медиумите со кои сме бомбардирани секојдневно и делумно поради една појава која се нарекува ,,Општо познато,,а во суштина не е точно. Воспитувањето од страна на родителите и школскиот систем , се многу застарени сознанија кои се одамна научно побиени. Измените каснат во школскиот систем.Тие треба научно да се докажат и од научна теорија да станат вистина . Потоа да се одобрат од институциите па дури потоа да се воведат како измени во новите наставни учебници .За тоа е потребно доста време. На пример познато е дека забите треба да се мијат со паста за заби по секој оброк заради уништување на микроорганизмите кои ги имаме во устата . Тоа е точно само делумно.Имено пастата за заби во својот состав содржи Флуор или Алуминиумфлорид.Тоа е отров.Во земјоделските аптеки се продава како чиста супстанција и се користи како отров за глувци.Ваквата ,,паста за заби,,сигурно нема да ја ставите во својата уста и уште посигурно нема да дозволите да ја користат вашите деца. Само мал број пасти за заби во својот состав наместо Флуор имаат Сода Бикарбона како средство за дезинфекција.Такви пасти тешко се наоѓаат по рафтовите на маркетите.. Заклучокот за практичниот совет е очигледен.Наместо да купуваме отровна паста за заби треба да користиме сода бикарбона растворена во малку вода.Во тој раствор може да се чува четчето за да биде секогаш дезинфицирано.Во овој раствор може да се додаде и малку крупна морска сол и лимон. Доколку користиме паста за заби со Флуор доаѓа до навлегување на отровот во крвта преку јазикот а со тоа до калцифицирање во мозокот.Исто и на Пинеалната жлезда која е ,,диригент ,,на Ендокриниот систем . Содата бикарбона можи да одигра важна замена и при употрбата на шампон за коса и сапуни. Во нив се кријат многу опасни отровни материи кои ги внесуваме при туширањето . Порите на кожата поради топлината на водата се отвораат и отровните материи навлегуваат дирекно во крвниот систем и исто како и пастата за заби прават огромни штети-од калцификација на Пинеалната жлезда и стврднување на крвните садови па до уништување на косата и кожата на главата,штети на бубрезите,џигерот,жолчката и др. По миењето косата се масира со јаболкова киселина која по една минута се плакни со вода. Содата Бикарбона треба да се внесува во организмот половина час после секој оброк посебно пред спиење по 1/4 супено лажиче растворено во вода.Така се намалува киселоста во организмот,се уништуваат многу патогени микроорганизми и се одстрануваат отрови. Овај скоро бесплатен подобрувач на здравјето нема да ви го препорача ниту Медицината ниту Фармацијата бидејки се коси со нивните бизнис интереси. Posted in Практични совети | Leave a reply Чистење на црниот дроб и жолчка Posted on July 12, 2012 Рецепт за исфрлање камења и холестерол од црниот дроб и жолчната кесичка Ниво на корисникот: / 53 НајлошоНајдобро Напишано од Гого Голем дел од материите кои ги внесуваме во последно време се полни со различни типови отрови кои нашиот црн дроб или јетра не се во состојба да ги пречисти. Особено, зголеменото количество на маснотии се трупаат во него и во жолчната кесичка, па се поголем е бројот луѓе кај кои мора да се отстрани по хируршки пат (жолчната кесичка). Замастениот црн дроб како и „камчињата“ (тоа се згуснувања кои доведуваат до облици и густини како камен), доведуваат или придонесуваат не само за болки во пределот на жолчната кесичка, туку и за ревматични болки, влијаат на работата на панкреасот и друго. Ако црниот дроб или чистачот на отровите во организмот не успее да ги елиминира отровите, тогаш нашето тело постојано е затруено, без оглед колку се трудиме да внесуваме помалку отрови („камчињата“ тешко се раствораат). Ова е рецепт кој го добив од Живорад Михајловиќ Славински а оригинал е од Хилда Кларк и тој кажуваше за негова успешна примена во Америка на преку 500 пациенти без никаква несакана последица и на некаде седумдесетина пациенти во Југославија. Надополнето е со сознанијата за болестите кога е пореметена функцијата на жолчната кесичка и црниот дроб („Акупунктура“ од Топаловиќ, Ферковиќ во издание на Школска Књига Загреб 1980) Потребно е 4 супени лажици рамни (Епсонова сол, Магнезиум сулфат). Се употребува горчлива сол исклучиво, таа не може да се замени со рицинусово масло. 1. 750 грама чиста вода (4 чаши). Во водата се меша горчливата сол до растопување. 2. Во тегла која добро се затвора се става исцеден сок од 2 цитрони (грејпфрути) без пулпа и 125 грама маслинов зејтин, а потоа со клатење се меша. Маслиновиот зејтин се раствора само во цитрон (грејпрфрут) сок. Дента кога сакаме да го направиме чистењето до 14 часот не јадеме тешка и мрсна храна. Точно во 14 часот престануваме да консумираме секаква храна и течности. Понатаму ниту вода не треба да пиеме. Во 18 часот земаме една чаша од течноста со горчливата сол. Во 20 часот земаме една чаша од течноста со горчливата сол. Во 22 часот легнуваме во кревет, ја пиеме течноста со сокот од цитрон и маслинов зејтин наеднаш и после тоа треба да лежиме најмалку половина час на високи перници (најмалку 3). После ова време не треба да работиме физички активности (се разбира освен во клозет ако ни се оди). Најдобро е да отспиеме еден дел од ноќта. Вториот ден во 06 00 ја пиеме третата чаша од течноста со горчливата сол. Во 08 00 ја пиеме и четвртата чаша од течноста со горчливата сол. Набргу после тоа добиваме нагон за голема нужда. Нуждата би било пожелно да ја направиме во сад (пример леген со вода). На површината ќе испливаат камчиња од жолчката или ако нема камчиња, тогаш жолта масна материја (холестерол). После 10 часот може да јадеме и најдобро е да биде тоа некоја посна храна. По мое мислење најдобро е варен ориз затоа што оризот ги подмачкува ѕидовите на цревата и многу благо пријатно делува после секое чистење. Чистењето се повторува секои два месеци се додека излегуваат камчиња и холестерол. Ако е чиста столицата тогаш може да се прави на 6 месеци или подолго. Болести кои се лечат или на кои делува ваквото чистење: Жолчната кесичка делува на болката воопшто. Во случај на било каква болка во телото, енергијата во телото е пореметена. Здрава жолчка значи храброст, решителност, борбеност и бестрашност. - Болка во пределот на жолчната кесичка. - Агресивност горчина во устата мигрена затвор, запек дебелеење дизентерија хемороиди (во почетокот влошување, но потоа излекување) болка во рамениците болка во сите зглобови проблеми со слухот и зуење во ушите недоволно доверба во себе недостаток на решителност и страв од неуспех депресија, претерана тага, нерасположение претерана осетливост на ладно несоница заради несигурност и напнатост слабо варење Црниот дроб влијае на видот. Ги контролира моторните функции, тетивите, лигаментите, мускулите и живците. Делува на емоциите, влијае на менталните и психичките функции. болка во предел на црниот дроб пореметување на видот ноќно слепило пореметување на полните функции лумбаго главоболки пореметување на менструалниот циклус ПМС пред менструални синдром колеричност незадоволство љубомора преосетливост грчеви во мускулите и мускулна слабост бледило зголемена склоност на згрутчување на крвта хроничен бронхитис појава на кожни болести импотенција и фригидност страв анксиозност неурастенија Ова е само директното делување на жолчната кесичка и на црниот дроб. Индиректно делува на сите неправилности и болести, затоа што ако е пореметена функцијата на чистачот на отрови (ментални и физички), секоја болест станува проблем. Извор АскКокал
^ Ајјјјјјјјјјјј, ете ти, ко да знаев! Да го испринтам, да му го покажам на мојон, да види дека нема обид за убиство И уште еден факт - содата научно докажано помага во лечење рак. Оваа информација, настрана што ја имав прочитано како статија, се потврди и преку листата на продукти кои МОРА да се внесуваат во организмот за борба против ракот која му беше дадена на еден дечко од страна на еден од најпознатите центри за Онкологија во Истанбул (покрај огромните количини на витамин Ц, како антиоксиданс) Така да, слободно користете ја секаде, даааааааалеку е побезбедна од сите глупости кои, како што напиша ДеМело, ни ги сервира рекламната индустрија.
Истури сода по тепихот и остави го така да стои што подолго ,ако можеш и еден ден и потоа ќе го исчистиш со правосмукалка . Содата ги впива мирисите.Или пак стави од прашакот Вениш што е за суво перење теписи .
Не сум очајна, но сум домаќинка готово јас отварам фабрика за производство на сода бикарбона Да си прашам шала на страна, работната плоча во кујната ми е од керок (оној материјал комбинација меѓу пластика-мермер, прогуглајте ќе ви биде јасно кој не знае) и е со бела боја. Супер се чисти ама кафето ми прави проблем и ми го пожолтува и тогаш го мие само Полирапид за бигор, напрскам оставам да одстои 5 мин и со млаз вода исперам убаво и исчистено е. Е сега несакам толку многу хемии да експириментирам зашто претпоставувам дека се нагризува површината и да не направам некоја беља, па некој си домашен рецепт да не знае некој?!?! Имам пробувано и со хидроген 3% исто чисти ама не е тоа тоа, најдобро се чисти со Полирапид за бигор. Да пробам со сода а, база е, не е киселина што знам, треба да тријам ....