Жени како да исчистам цемент од плочки ? Им се истурило на мајсторите и не го избришале сега оди исчисти го со ништо не се чисти?
Izvini, baagji ti e star postov, no moram da prasham. Dali najde reshenie? Poludev nacisto. Se srediv, staviv isto vo frizider i pak se pojavuvaat. Te molam pishi mi.
Уф, сега за сега да, ама ако оставам зачини/овес/брашно/ одма се појавуваат пеперутки (прво се пеперутки, после црвчиња). Чистев прво со сјај и топла вода, па со оцет проаѓав, демек бегале… Тогаш ги најдов во заборавени лешници, ама еве од тогаш иако редовно чистам отворени производи и генерално не оставам, пеперутките пак знаат да се појават.
Прво остави ги да киснат во сода бикарбона една вечер. После стави ги во машина. Во преградата за прашок ќе ставиш и од овој прашок.
Леле и јас исто имам проблем то пеперутките што после стануваат црвчиња и ми се влечат по плафон. Да беше до храната ќе разберев - ама јас ги имам во ходник. каква храна какви баркачи... Не можам да ги поднесам и не знам како да се справам. можно е некое цвеќе да ги привлекува? Се сеќавам едно време имаше лепенки за кујнски мушици - дали знаете дали уште има и дали би помогнало?
Zeni od sto mozat da se pojavat vakvi damki na oblekata posle perenje ili susenje na istata. Veke nekolku pati se pojavuva ne mozam da konstatiram dali se od masina za perenje ili od susalnata..pomos veke pocna da se upropastuva garderobata
од сретства за избелување. И мене во тоалет на една крпа така ми излезе. Ама тоа искуство па ми даде шанса да пробам трик - кога имаш дамка на бела блуза што не се пере само казни доместос остави малку да отстои испери малку на рака и врати во машина. Побело здравје
Имаш цреп некој дома само хумус и удавен од вода и таму се ствараат Тури по едно парче кругче краставица врз земја и ке видиш како ке се налепат мушичките
Ај да прашам и да се просветлам конечно Не видеа на инста ми излегуваат од жени кај што метат со правосмукалка или парочистач ама пред да почнат да мерат истураат некој бел прашок на мебелот, или тепихот. Кој е тој прашок и зошто го тураат, знае некоја? Озбилно ми е прашањево некој на шега да не го земи. Јас сум по чистењето и ова изгледа како да ја зголемува ефектовноста Си мислам да не е сода бикарбона ама зошто би истурале сода
Јас скроз се имав истрауматизирано од тие црвчиња. И мене ми се влечеа по ѕидови во ходник, кујна и дневна и ми беше страв да не дојдат и во спална, едвај заспивав. Има лепенки во ДМ, јас ставав и кесички со лаванда за против молци, викаат дека од нив бегале. А иначе прво се црвчиња (ларви) па после тоа преминуваат во молци. Секој ден пребришував со средство за дезинфекција и плус со оцет и ги прскав ѕидовите со Raid виолетовиот спреј. И ги снема со тек на време ама ден денес имам трауми од нив, само гледам по ѕидови да не искочат од негде. Имав прочитано дека може да излегуваат и од нешто дрвено ако имаш дома или од некоја иверка.
Пак јас Секогаш кога користам капсули за машина за алишта ми заглавува капсулата на вратата од машината. Без никаков прашок се перат алиштата ако не реагирам. Цело вртење таму си стои освен ако не ја отворам машината и да ја преместам, да ја ставам повнатре. Има некое чаре ова да не се случува?
Има, да не переш веќе со капсули . Од искуство. Префрли се на течен детергент, ем поисплатливо, ем нема да дежураш пред машината додека пере. Мене исто му се случувало недорастопена да биде, па негде ќе се залепиле на некоја облека и некако целосно непрактично ми стојат и не вреди да се замара човек и со нив.