1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    ^ Не бре, какво разјадување, чисти ненормално - испробана техника :lol:

А под чистење мислам на се` - од кујна (се` во кујна, сите апарати, подот), ВЦ (и таму се`), до се` на што му треба дезинфекција :) Го чистам и штофот на мебелот, чисто за дезинфекција (или со смесава, или со вода и сода, како ќе ми дојде), играчките на малата, столчето за хранење (иако е дрвено)....и.....ако ми текне уште нешто ќе допишам :lol:

Нема штета НИКАКВА од оваа смеса, освен можеби на заби, ако пречесто се употребува, и на нокти (нека каже Лилит дали има некакви последици) и толку. Мада, не ми се верува да има на нокти, со оглед на тоа што чистам со неа без ракавици, па ништо не ми станало до сега..... :?:

На AIT му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wizardess

wizardess Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2012
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    46
    Исто и кај мене. Само јас си најдов една волнена крпа и го бришам плакарот само со неа и со ништо друго. Не користам никакви средства бидејќи само повеќе ми замачкуваат.

3. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    На содава и треба посебна тема :) , па да ги збереме советите и искуствата за неа тука.

4. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Феминки помош, сабајлево се извалкав од крв. Не бев во можност веднаш да ги исперам фармерките. Со што да ги исчистам, за веднаш знам дека се става во ладна вода, но ова веќе е засушена крв.

5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.401
    Допаѓања:
    200.953
    Пак во ладна вода накисни ги, нека постојат подолго време. После нормално испери ги, не би требало да има ништо. Барем јас имам доста искуство со перење фармерки со крв :tmi:

Јас за овошјето и зеленчукот читав друг трик - и тоа лани летоска кога низ Западна Европа беше актуелна епидемијата на ешерихија коли. Најдобар начин за чистење на овошјето и зеленчукот, прво да се испрскаат со 3% хидроген, да постојат така, да се измијат и после пак да се испрскаат со алкохолен оцет. Повторно да постојат и да се измијат, гарантирано се уништуваат 99% од бактериите. Ако може и со сода супер, ама јас мислам дека ќе се разјадат иако Моира вели спротивно. Треба да видам изгледа :lol:

На AIT му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Со Арис сигурно ќе ти излезе крвта. Само стави малце на местото, протриј го, и стави ги за перење.

7. mamma-mia

mamma-mia Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    1.028
    Допаѓања:
    2.261
    Како да извадам стврдната мастика од дрвен мебел, без притоа многу да го оштетам?
    Пробав само да ја тргнам, и кога повлеков посилно излезе, но ми останаа траги на мебелот и мал дел од мастиката кој што со ништо не можам да го извадам. Anyone? :?:

8. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    632
  9. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.751
    Да ја поминеш со мраз ,односно да го држиш малку мразот на самата мастика и откако é се стврдне многу лесно ќе ја извадиш.Мразот можеш да го ставиш во кесичка за да не го натопи мебелот.

10. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Хелп, хелп. Може ли да се испере мантилче од скај во машина или на рака?

11. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335
    Јас ти препорачувам на рака...... Со сосема малку млака вода и некој "благ"
    детергент.

Јас имам јакничка/палто од скај и кога го купив ми кажаа, одржувај го само со влажни марамици, со бекутан масло или со влажна крпа со млака вода....
    Во машина внимавај, центрифуга... повисока темпаратура.... да не се излупи и испука скајот.. :worried:

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Фала ти, го исправ со млака вода и Ариел - колку е благ не знам, мислам дека не се излупи ама уште не можам да видам дали избледе многу бојата. Како и да е мораше да се испере, а за хемиско немав ни време ни пари во моментов. :?:

13. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Купив денес една блуза, црна е и на неа имаше залепено една најлонска етикета со бројот/големината на блузата. Кога ја одлепив етикетата остана трага од лепакот на блузата. Не знам што да и правам, а да не ми остане флека.
    Мислев да ја ставам во фрижидер за да се стврдне лепакот, па можеби полесно ќе излезе, но не бев сигурна, па ја оставив така во ладна соба да се стврдне.
    Сте имале ли вие вакво искуство, што да и направам?

14. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    пробај со пегла загреана и врз лепакот стави весник и со загреаната пегла настапи го лепакот можеби ке испадне

На trendafilka2 и Hopeful им се допаѓа ова.
  15. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    543
    Допаѓања:
    209
    бидејќи со цимерките планираме свечено да ја пуштиме машината за перење па да ве прашам дали сивите алишта ги ставате заедно со црните или како? :D

На trendafilka2 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Јас, да.
    Фармерки на пример перам само со фармерки... затоа што ги перам на 60., а вака од шарениве црни со сиви и кафеави ... така темни бои на 40, а останатите розеви, зелени, жолти се на куп и на 30 степени.

Имало во Тинекс некои ленти кои се ставале во машина за перење кога се перат шарени алишта и демек што и да ставиш едно од друго не примале боја.
    Ги има некој користено?

На Anouk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    ако си сигурна дека од црните ништо не пушта боја стави ги со црни ако не со шарените или пак сами

18. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.398
    Допаѓања:
    91.251
    Деновиве моиве ме пречекаа со одлука дека готвењето ми го препуштаат на мене.
    Е сега проблем е што готвиме на шпорет на дрва, а мајка ми сака во секој можен момент да биде чист. Без флеки, без истечено од ручекот :wasntme:
    Има ли некој начин да го зачистам дур е топол? Она го чисти речиси секое утро, кога готви внимава да не го извалка ама јас не сум толку спретна домаќинка.

19. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Врел шпорет не се чепка. Арно ама, за хитни случаеви, една жичка за стругање ќе сврши работа да извади запечени флеки од јадење дури е уште топол. Само претпазливо. И во иднина, чекор по чекор има усовршување во се па се надевам Марамке ќе нема потреба да трзаш по врели шпорети и прскање ручек. Инаку ако ти е за утеха на сите ни се случува. Мене најмногу ме нервираат мрни дамки од кога ќе пржам нешто кои прскаат на ѕидот. Среќа е специјална мрсна боја па само со пребришување со влажно крпче завршува приказната. Инаку бравос за Марама, домаќинка мома. Дај да пратам стојници од ваму авионски да те земам комшика да ми си кога си вредна дама

На imelda и marama им се допаѓа ова.
  20. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Купив памучна блуза која ми е малку широка.Како да ја намалам (стеснам), освен со шиење? Да се здебелам, да ја потполнам :D Или да пробам во врела вода?