Арис вади мрсни дамки, а не ја оштетува ткаенината. Штом брат ми го извади од маица уљето (за автомобил/мотор), а помрсно од тоа здравје. И јас баш пред неколку дена се чудев со што да ја извадам огромната мрсна дамка што мажле ја направил додека како мало детенце јадел пастрамајлија и кога брат ми спомна за уљето, си велам да пробам
А офарбан џемпер? Можам некако да го оправам? Само што го купив, го покиснав со друг црвен џемпер и сега има флеки Па никогаш ништо не ми се офарбало со рачно перење
Темните алишта никогаш немој да ги мешаш со светли и секогаш да ги переш во ладна вода. Проба ли да го препереш џемперот? Каква боја е? Обиди се со Вениш или во легенче со вода стави сода бикарбона и остави го џемперот повторно да кисне.
Тиркизен е... Ке го ставам сега во сода бикарбона, па ако не излезе, здрајве, ќе го носам по дома. Фала ти!
Правев пудинг ама не ми испадна убав, течен ми беше како млекото што е, и сега го истурив во водник, има шанси да се затни водникот или??
Домаќинки, кога перете алишта со течен детергент, како го ставате? Дали во преградата за прашок или во оние куглите од Лира такви сите по дома имаат,гарант! До сега сум ставала и така и така, ама кога перев во машината на свекрва ми. Сега си купивме нова машина, па сакам да си ја пазам повеќе
Итно ми е...минатата недела ми се истури безбоен лак на црни тренерки и тогаш малце го забришав со вода,мислев дека со перењто ќе падне...ама гледам дека не паднало и уште стои....со што можам да го отстранамм ?
Јас во куглите од Лира ставам, ако ставам во преградата за прашок, сиот ќе ми се разлее уште пред да ја затворам фиоката со прашокот. Има некои машини, имаат специјален затворач во преградата за прашок, кој служи за да го задржи течниот детергент во преградата барем додека да почне перењето. Мојата нема такво. Инаку, и овде ќе кажам, за тие што не сакајќи ви се офарбале алишта, ова е спасот Таа кутијата што пишува Eliminator nepozeljnih boja. Инаку има и марамчиња за впивање на несаканите бои, ама тие имаат ефект во текот на перењето. Има и прашок за избелување на долна облека. Инаку, овој елиминаторов е како прашок. Алиштата се перат рачно или во машина - јас ги пуштив во машина на 40 степени (веќе испрани алишта, само со овој прашокот), и бојата излезе веднаш. Ама излегува секоја можна боја, останува оригиналната боја со која фабрички е бојадисуван материјалот, односно сите шари и бои што ги има фабрички, си остануваат, а она што е вишок (дури и фарбано пред да се продава), излегува. Со оглед на квалитетот на облеката кај нас, може да се изненадите (непријатно). И уште нешто. Аман, зошто алиштата никогаш не ми се клот бели кога ќе ги извадам од машина, испрани на 95 степени? До скопскава вода е? Во Охрид ми излегуваат бели, пребели, овде сиви
Ги има во Тинекс, во делот кај што се средствата за вадење дамки, Вениш и слични Фала Моира, претпоставував дека е до водата... ама ај да прашам јас
Изгледа и кај мене водата е виран, прашував јас порано оти белата постелнина не ми излегува бела, на 95 исто. Ќе треба бунар да копам изгледа, или да озбилно тражам ператник котел, веќе мало богатство ме кошта перење со оној прашок за белеење на секое перење, плус перниците додатно почнав да ги киснам во сад преку ноќ.
Циа не требало да го бришеш кога ти капнал, туку да го оставиш да се засуши и после ќе можеш да го изгребеш. Пробај и сега со нокти да го изгребеш, би требало да илезе колку толку. Не пробувај со ацетон можеш да ја влошиш ситуацијата.
Па ме страв да фанам со ацетон,и затоа ве прашав за некое друго решение,оти многу се познава ќе видам утре со нокти ќе изгребам,шо ќе падне ќе падне.
рачунај ставиш ли ацетонке обеле и самиот матерјал едино на 60 да ги пуштиш да се исперат у перална белки на повисокатемература ке испадне а па и пробај со пегла како мастика со вадиме и да ги уништиш не губиш ништо веке се уништени ама те утешив а????