Помош за очајни домаќинки

Discussion in 'Дом' started by blond, Jan 27, 2011.

1. imelda

imelda Популарен член

Сигурно има некој пишано порано ама не можам да најдам. Има некој најдено чаре за она црното што излегло под силиконот во туш кабина, освен гребење на стариот силикон и ставање нов де. Ќе ми припадне како го гледам така, не ми се влегува во кабината од што ми е гадно. :puke:

2. Moira

Moira Популарен член

^ Пробај женче со хидроген и сода. Направи паста од нив, стави ја, нека отстои преку ноќта, па утрото стани и пиши дали проодела туш кабината :D
    Не, озбилно, мислам дека нема ни да имаш потреба од рибање, ама направи па кажи ни за точно :)

DeMelo, Annath and imelda like this.
  3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

пробај со доместос,тури од тоа и нека стои така неколку сати 2 или 3 и потоа со ЧЕтка изгреби :)

imelda likes this.
  4. imelda

imelda Популарен член

Фала. Пробав со рибање и обично средство за чистење и не сака да чуе, чист хлор не ми се става да стои долго време на него оти е кафеав силиконот па да не го обели. :^) Јас пак тоа му го мислам макар ако не извадам флеката цел нов ќе е. Се мислев да ставам ли хидроген паста, оти не е површински, ама ако поцрнело од некаде по логика влегла влага под него, па белки и пастата ќе најде пат. Ќе измачкам и ќе чекам, и така немам мајстор при рака, па утре репорт :)

5. Annath

Annath Форумски идол

И да пробаш, и тоа како има ефект... проверено ;)

imelda likes this.
  6. imelda

imelda Популарен член

Δ
    Не е можно :o
    Само една така сива дамка остана на ќоше, може не сум и ставила доволно оти е на ќош, ама ќе и ставам пак одвечер да отстои. Остатокот е гланц! Како вчера да е ставан нов силикон. Стварно не ми се верува дека делува. Барам низ дома што друго има тешко за чистење :lol:

Bozica1980, Moira and Annath like this.
  7. Moira

Moira Популарен член

^ Имаше потреба од рибање? :muscle:

Mikako likes this.
  8. imelda

imelda Популарен член

Не, ништо, пуштив ладна вода од тушот само да ја измијам содата и зјапав како ударена. :drunk:
    Требаше да сликам за порано и потоа ама не ми текна. Ај тоа за фурните кога им се насилам дека им е време, ама да ги исплескам посаглам прво :D

DeMelo, Bozica1980 and Moira like this.
  9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Ќе го поскапат и алкохолниот оцет и содата а и хидрогенот како сме тргнале :D
    Шала на страна јас почнав се со овие две смеси да чистам низ дома, вчера за 5 мин исчистив и лавабо и туш кабината во wc со хидроген и сода. Сакав само да ве прашам, како да го добијам оној сјај на керамиката на лавабото на пример, што се добива при чистење со Доместос.

DeMelo likes this.
  10. DeMelo

DeMelo Популарен член

Во право си Божица, а темава треба да се вика СОДА ДОМАКИНКИ :lol:
    Е не ке им ги полниме џебовите со пари за да не трујат со отрови, како викаат лекот е 5 пари само треба да се знае.
    Моментално имам некои средствата што ми ги донесе мајка ми од Белгија, демек се некоја Био база со Алое Вера, но и тоа колку е вистина, не знам искрено.. :^)
    Да ги завршам купувам кило сода бикарбона и ич не му ја мислам.
    Освен во домакинство како паста за заби може да се користи, но се достаат и некои други состојки за да не биде премногу јака, а исто и смеса за шампон, а исто деновие читав за еден многу убав домашен рецеп за шампон за коса од ленено семе и вода, но тоа не е за тука, ке ми се налутат модераторките многу офф отидов..
    Извинете ме.. :$

Bozica1980 likes this.
  11. xxAngelxx

xxAngelxx Популарен член

Општи прашања

Луге дали знаете некое ефикасно средство за чистење на бели патики? Ми пожолтеа од стоење и со ништо не обелуваат...хепл????

12. Spell

Spell Популарен член

Општи прашања

Имам пробано со прашак, го натопувам крпчето малку со вода и прашак и се фаќам за работа. Пробај можеби ќе ти успее :)

13. arontt

arontt Популарен член

Општи прашања

Јас за чистење на бели патики разредувам во една чашка вода, бела паста за заби и минимално сјај за миење садови. Ги чистам со стара четка за заби и после кога ке ги избришам се како нови. :)

Pretty Woman likes this.
  14. feminium

feminium Истакнат член

Општи прашања

А јас прво ги тријам со прашок за перење алишта, а потоа тоа со пастата :)

15. ana-girl

ana-girl Популарен член

Општи прашања

Мене мајками вмашина ми ги стави сите патики и како нови се сите. Прво само стари патики и бепе страв но потоа кога виде дека само се избелија а се истите сите ги стави и имаше одличен резултат :!:

16. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

значи сода бикарбона+алкохолен отцет(оној на киско ли што е го кристите)+хидроген= ја мешате смесата колклу ставате од сите или од прилика и потоа мачкае врз флеката или нечистотијата и го бришите ЗНАЧИ ДА НЕ КОРСИТАМ ПОВИШЕ ДОМЕСТОС ВО КУКАТА ПОШТО МНОГУ ЛОШО МИРИСА И МЕ БОЛИ ГЛАВА(си ставам ракавици и маска ама некако ппа ми мириса) но дали ги остранува бактериите оваа смеса што ја препорачувате еве баш сега прочитав///во врска со силиконот во бањата од IMELDA poz :) :) :*

17. Moira

Moira Популарен член

Не се` заедно :D
    Оцет и сода, или хидроген и сода, тие 2 комбинации. Втората е каде каде појака, а и не мириса, па јас тоа користам :)

18. kravce

kravce Форумски идол

Откако се рашири муабетот за содата, се намали бројот на очајни домаќинки на темава :D

DeMelo, Bozica1980 and Moira like this.
  19. Moira

Moira Популарен член

Само јас никаква корист од тоа :rofl:

kravce and Bozica1980 like this.
  20. Agrona

Agrona Популарен член

Преземено од boza.mk (Практични совети за секој дом) :lol: ;)
    Мравките мразат краставици, затоа ставете лушпа од краставица на местото од каде тие илегуваат.

За да добиете бистар и чист лед, пред да ја смрзенете водата превријте ја.

За да имате перфектно исчистено огледало исчистете го со спрајт.

За белата облека да биде бела потопете ја во вода во која има кришка лимон и оставете ја нека стои 10 минути.

За да го избегнете непријатниот мирис при варење на зелка ставете парче леб во садот во кој ја спремате зелката.

За да ги отстраните флеките од мастило најпрво намачкајте ги со паста за заби, па потоа исперете ја облеката.

ViktorijaMari and Moira like this.