1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. homealone

homealone Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    Ако го разредуваш со вода как што пишува не прави го веќе тоа јас ен го разредувам и по 3-4 дена ми мириса облеката

2. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.438
    Допаѓања:
    105.753

хмм сега ме замисли , па да ти кажам јас кога пушта вода машината нели во местото кај што треба да се стави омекшивачот , го ставам тмау колку што пишива и тоа е , потоа кога ке ги извадам од машина мирисаат но од жица на ништо и летно и зимно време како да не сум ставила омекшивач а ленор користам

3. homealone

homealone Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    1.286
    Допаѓања:
    361
    знам но предходно не го разредувај со вода туку истури директно во местото за омекнувач и наполни го до горе

4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    И мене ми се случува ова и со сестра ми цело време се прашуваме зошто е тоа така? :^)
    Кога ги перам алиштата на раце со прашок и омекнувач си мирисаат супер (и додека се мокри и кога ќе се исушат).
    Ги ставам ли во машина, додека се мокри убаво си мирисаат, штом се исушат исто како да не сум ги перела со омекнувач.
    Инаку јас не го разредувам омекнувачот со вода, па дури се обидов и да ја зголемам дозата, но пак џабе.
    Не знам и јас што погрешно правам? :^)
    И јас користам Ленор, неколку пати сменив - купив Коколино и пак исто.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983
    Ако ги сушите надвор на жица, најверојатно е од тоа. Надвор алиштата се сушат брзо и попримаат мирис од воздухот, посебно овде во Скопје сум забележала дека е така. А алиштата кои се сушат дома, внатре, подолго време го задржуваат мирисот. А најдолго го задржуваат оние алишта што се сушат во машина за сушење.
    Искрено, јас одамна не користам омекнувач, само оцет и сода бикарбона. Алиштата се премеки и прекрасни, мирисаат на чисто, т.е на прашокот за перење. И не добиваат лош мирис. Зимава ги сушам внатре на сушара, а во лето надвор на жица.

На DeMelo и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  6. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Точно е дека надвор од оџаците и општо од загаденоста знаат да се смирисаат алиштата.

АМА, и јас сум приметила, кога ги перам на раце омекнувачот трае и се осеќа, а во машина не се осеќа или мириса многу слабо.

Значи нешто до машините е...? (Без разлика дали сум го растворила со вода или не)

7. LOmikol

LOmikol Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2012
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    20
    знаете како да отстреанам лак за нокти од теписон?

8. Wild-GirL

Wild-GirL Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.258
    Со сунѓер и ацетон.
    Ќе ти треба мноогу ацетон, но сепак најефикасно е на овој начин.
    Проверено. ;)

9. Alondra

Alondra Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    2.358
    Да пробаш да го смениш омекшивачот. Мене истото ми се случуваше со Ленор плавиот, но откога го сменив повторно алиштата ми мирисаат.

10. bile-v

bile-v Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    13
    Како да исчистам дамка од крв на јогата? Имав обилен циклус и додека се разбудам синоќа се направила голема флека :( впиена е во душекот,не верувам дека ќе се отсрани :(

11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.340
    Од Оmino bianco (го има во поголеми маркети) стави дирекно на флеката да одстои малку и потоа со сунгер истриј убаво. Ова сре-во е прва лига за флеки, ќе ја извади сигурно

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983

Кога переш на раце не можеш алиштата да ги исплавиш толку добро колку што може да ги исплави машината. Или па смени го омекнувачот. Ако веќе мораш да го користиш, ги препорачувам омекнувачите на Фелче Азура. Дури и разредени мирисаат и по неколку денови.

13. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    АЈ КОГА КЕ ГО СТАВИТЕ ОМЕКНУВАЧОТ заедно со прашокот се и кога ке ја прими машината водата кога ке престане да прима вода проверете дали омекнувачот стои во преградата за омекнувач
    мене ми се има случено истото омекшивачот да си помине со прашокот и потоа ништо не мерисат ;)
    тоа е до водата кога е јак притисокот и кога е слаб барем знам кај мене како е кај мојата машинка
    проверете и кажете а и надвор кога се сушаат зависи каде ако се сушат кај што има повеке возила прашина мирисаат и од воздухот ама ако ставиш омекнувач треба па да мерисаат малце јас сушам зима внатре лето надвор или на таван :D

14. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Кај мене си седи омекнувачот додека не му дојде редот :) . Умен е и воспитан. Инаку, ми се има така случено ама беше до садот за ставање прашок. Извади го види некој дел да не е затнат, исчисти, измиј и врати назад. И омекнувач не ставај повеќе од границата што е обележана, може и затоа да ти истекува.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    не не чист си е сифонот :D кај мене беше преја вода отпорена до даска чешмата и вода влегуваше и кај омекнувачот и си литнуваше во главно перење потоа го фатив на дело хах и сега е добро затоа проверете и да до MAX си пишува до кај да се става ;) :D :D .....

16. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    99.994
    Едно прашање до домаќинките кои имаа кујна од медијапан.Со што го чистите?Мојата има некоја окер боја и ми доаѓа да ја префарбам.Рацете ќе ми паднат од триење а никако да го добијам ефектот кој го сакам.Да нема сенки,туку бојата да биде рамномерна.Само не ми препорачувајте Пронто спреј или оние политури,само омрсуваат а ништо не чистат.

17. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    А бе женче, мене и најобичен спреј за стакло ми ја чисти убаво, и тоа мојата е темно бордо со висок сјај :?:
    Пробај и со влажните марамици за чистење од ДМ, па кажи дали има некаков ефект, да знаеме и ние :wasntme:

18. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Прогуглав медијапан прво, ама и мојата е таква, мдф. И до материјалите има разлика, некои се чистат полесно некои живци вадат. Една масичка едноставно исфрлив од дома, откако ја исшутирав во пмс :wasntme:

За кујната, ако сум полепила мрсни раце прво го нашприцам со спреј за чистење, некое универзално средство за да разјаде преку мрсното. После едноставно премијам со сјај за миење садови. Крпата ја натопам со топла вода, и шприцнам добра количина сјај на крпата, значи на густо, а не сјај во водата, и така тријам, не плакнам со чиста вода, така запенето го оставам, освен ако пењата е гадна, тогаш плакнам со вода ама повторувам процес, пак да остане запенето, и да не е многу влажно да капе ама и пред да се исуши со сува памучна крпа поминам. Со сувата крпа му доаѓа како кога светнуваш чевли откако претходно ги намачкаш боја. За друг кабинет поново ја исперам крпата, ја топам топла вода, сјај на крпата, и така додека не поминам низ цела кујна.
    Не остава стрии и сенки кај мене така, па пробај на една врата дали ќе успее.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.422
    Допаѓања:
    200.983
    Ако имаш рапав медијапан, само паста од сода и хидроген ја чистат. Ништо друго. Ова од лично искуство. Мојата е резеда боја, али човече, се се познава. Не одмастувачи, не прашоци, не чуда... само лекот од Моира му е мајката :D

20. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.775
    Допаѓања:
    99.994
    А мене мајсторите кои ми ја правеа кујната ми кажаа само Пронто да користам.Утре сабајле ќе ја предизвикам на борба па да видиме кој ќе победи,јас или кујната. :D
    Сега да правам кујна никогаш нема да ставам медијапан.