Со привремено пуштање на празна машина на 90 степени со сода бикарбона во делот каде што се става прашок.
фала ти многу на одговорот. Колку што разбрав, се пушта празна машина да пере до крај, така? И колку сода се става, отприлика едно пакетче?
Што сè може млекото!? http://brkajrabota.mk/lifestyle/zdravje/25361-sto-se-moze-mlekoto Магичните вредности на овој бел напиток, кои можат да ви помогнат во секојдневниот живот. Освен за конзумација како пијалок, млекото има 14 благодетни употреби: 1. Го намалува апетитот - 15 минути пред јадење напијте се чаша млеко. Млекото ќе ве засити и ќе ве снабди со протеини. На овој начин ќе внесете доволен број протеини за да не морате да се прејадувате. 2. Маска и регенератор за коса - Поради витамините и минералите кои ги содржи е одлично за враќање на сјајот на влакното. Не за бадијала во древен Египет Клеопатра се капела во млеко. 3. Го чисти лицето - Поради присуството на витамин А, рибофлавин, нијацин, витамините Б6 и Б12 и Алфа-хидроксилната киселина, ги отстранува мртвите клетки и спречува губење на пигментот. 4. Лек против мамурлак - Го смирува стомакот, го хидрира организмот и го подигнува нивото на шеќер во крвта. Одличен утрински лек со својата аминокиселина цистеин против смртоносната доза ацеталдехид. 5. Елиминира пукнатини - Пред да ги исфрлите испуканите чаши и чинии, пробајте со млеко да ги поправите. Протеинот од млекото, реагира со каолинонот од порцеланот и ги затвора пукнатините. 6. За полирање на сребро - Потопете ги сребрените предмети во кисело млеко и оставете ги преку ноќ. Наредниот ден исплакнете ги и ќе засјаат како нови. 7. За убоди од инсекти - Помешајте млеко во прав и вода и добиената смеса нанесете ја на нолното место. Ензимите од млекото ќе го неутрализираат отровот. 8. Дамки од мастило - За да ги отстраните дамките од мастило, потопете го парчето во купка од млеко и оставете го преку ноќ. Утредента исперете ја ткаенината. 9. Храна за кожата - Мастите од млекото ја хранат кожата поради pH вредноста на млекото, која е слична со pH вредноста на кожата. 10. За мека и нежна кожа - Неколку пати дневно, дланките потопувајте ги во млеко и нема повеќе испукани раце. 11. За чистење кожна облека - Се нанесува на облеката како средство за чистење и и’ го враќа природниот сјај на оваа ткаенина. 12. Смирува црвенило од коприви - Ја редуцира иритацијата, црвенилото и чешањето. Истурете врз убодот свежо млеко. 13. Против изгореници од сонце - Кожата која настрадала од преголемо излегување на сонце, нежно премачкајте ја со млеко. 14. Полирање мебел - Киселото млеко е одлично за полирање на мебел. Со шишенце со спреј напрскајте ја површината и тријте додека не го добие својот сјај.
Аман девојки , кога го чистев регалот ми падна јајце велигденско од пред 1-2 години, јас изчистив ама смрди, мислам дека ке од смрдеата, совет?
Значи стварно сум очајна домаќинка, ми нема спас. Не знам како и не знам зошто, ама ми текна да го чистам горниот дел - замрзнувачот на фрижидерот. Го исклучив фрижидерот, го отворив и не ме држеше место да се растопи лагано, земав да лупам и чукам со што стигнам, и сум направила мало минијатурно дупченце во еден дел, ама чувствувам дека шушти и сега читам - дека е можно да тече фреон. И сега што да му се прави? Му залепив фластер на дупчето, и чмаам како мрдната... можно ли е да го расипав?
Mожно е да истекол фреонот, ама се полни повторно.Нема да платиш многу.И се има случено на свекрвата.
1. Чоколадо Треба да почеката чоколадото да се стврдне убаво, па потоа исушеното да го отстраните со ноже или со сунгер. Дамката која ќе остане, најдобро е да ја поминете со мешавина од течен сапун и вода. 2. Мастило За мастилото долго време се мислеше дека е речиси невозможно да се отстрани. Но решението е во млекото. Дамката ќе ја потопите во млако млеко. Друго решение е и обична паста за заби и сунгерче. 3. Крв Крвта од облеката се вади така што дамките треба да се потопат во многу солена ладна вода. А од другите решенија, може да ја исчистите и со Кока-Кола. 4. Кафе Дамките од кафето треба се се исчистат колку што може побрзо, а за тоа се користи сунѓер натопен со детергент за садови или пак ладно млеко. 5. Црвено вино Легендата за чистење со бело вино, често знае да помогне, но може и да ја исчистите со помош на сода бикарбона во комбинација со минерална вода http://brkajrabota.mk/lifestyle/zivot/25453-ednostavni-soveti-za-otstranuvanje-na-damki-na-oblekata
http://www.plusinfo.mk/vest/93574/Eve-kako-da-gi-otstranite-neprijatnite-miris-od-kujnata Еве како да ги отстраните непријатните мирис од кујната
како што кажав исчисти го сифонот пределот за омекнувач и провери ја водата да не е многу јака и многу слаба средна да биде и ке видиш дали си стоии
Ми треба некој со слично искуство и чаре ако знае да каже... Имено, алиштата ги перам на ефтина струја , се разбира , понекогаш ако покасно ја уклучам може да не дочекам да испере и да заспијам....Утредента кога ќе ги извадам од машина мирисат лошо....на омекнувач и мувла некако измешано....и многу е грдо да си облечеш на себе нешто такво. Истото ми се случува и ако ги извадам од машина а не ги спрострам веднаш туку после одредено време... некој со сличен проблем???