Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Vesna.Spi

Vesna.Spi Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2012
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    126
    ^Espadrila не би требало од вечер до утрото - значи за неколку саати така да замирисуваат, можеби е до барабанот, пробај секогаш откако ке ги извадиш алиштата да ја оставаш вратата отворена да се ветре и исуши..

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  2. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    ее срце и јас го имав истиот проблем ај пробај вака
    и јас ја пуштам на ефтина струја од 10 часот вечерта
    кога перев испотени и извалкани алишта на 30 степени за 1 саат ги переше исто ги перев со течен и омекнувач алиштата ги извадам и утредента мирисаат на лошо дури мирисот удара на мешано.....
    пробав поизвалкани и испотени алишта да ги перам на 40 степени и не ми миристааат така ..на пониски темперетури бактериите по се развиваат и затоа така мирисаат пробај да го смениш програмот и видот на валканост на алиштата
    или исчисти ја машината на 90 степени со сода бикарбона во главниот дел и незаборавај вратата ја оставај отворена кога ке ги вадеш алиштата ПРОБАЈ ВАКА И СПОДЕЛИ ИСКУСТВО ...

3. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    20.973
    Приметив дека тоа ми се случува само кога е потопло времето, кога се стоплува. Зимата го немам тој проблем, освен ако ми се сушат 3-4 дена надвор, ама тогаш инаков мирис попримаат. Но зимата ми е ок, пошто ги сушам во сушара.
    Но кога се стоплува е поинаку. Инаку да се обидов да сменам програм, порано оние неизвлаканите не испотените што им треба чисто низ вода да се поминат ги уклучував на програмот 30 минути, а сега речиси и не го користам. Најчеста ми е опцијата 40, 60 и 90 степени за белите.
    и инаку да барабанот секогаш ми отворен, односно вратичката.
    А како Викаш да го изведам тоа со содата? Во преградата за прашок да ставам 1-2 кесички сода бикарбона и да уклучам на 90 степени? Или како?

4. trendafilka2

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    да да на празна машина без алишта ке ставиш 2кесиња сода бикарбона и ке влкучиш на 90 степени да се исчисти машината нека се одвива програмот до крајј

5. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    24.008
    Жени помош... !

Одводот во умивалникот во кујната беше затнат неколку дена, не скроз ама бавно одеше водата.
    Исчистив остатоците од храна, ставив средство едно да делува. Јок, нема ефект.

После тоа, преземав поригорозни мерки и го зедов средството за горење влакна буквално (не е од тука купено) и ставив во одводот. Он има таков ефект што во моментов почнува звук како да се вари и гори, пржи буквално.

Е сега, ефект нормално имаше уште одма. Арно ама, дел од тој сребрениот дел на умивалникот ми поцрне и имаше благ мирис на изгорено. Се исчисти горниот слој, ама останаа флеки. А си пишува на него убаво дека е за одводи.

Како да ги исчистам? Лошо изгледа. Или нема спас, нов треба да се купува? :worried:

6. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.637
    Допаѓања:
    106.671
    женски и мене ми треба помош
    како се брише пенкало од ѕид? ќерка ми лом ги направи ѕидовите :|

На trendafilka2 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. trendafilka2

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    кај мене е поликолор кога ми е извалкан зидот или исфлекан само со влажна крпа ке истриеш а за вар незнам :|

8. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Луѓе, мм фрлил во корпата за перење недусушена крпа на под птед туш што некогаш ја става. Зимно време со подното греење за некој саат сами се сушеа ама сега кога е топло шанса нема. И сега три други крпи и 4 блузи ми мирисаат како мувла од 2 и пол дена што стоела во корпа без да знам. ЧАре? Ни 60С ни вениш мениш ни екстра омекнувач не помага. Ако знаете чаре пишувајте

9. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.920
    Дали одат заедно во сос сецкана туна и печурки :?:

10. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Сода и оцет!
    Ако сакаш, стави ги прво да искиснат во вода со сода, а после фрли ги на перење и пак стави сода + оцет во делот за омекнувач. Ќе се средат :)

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marie.m

Marie.m Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2011
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    764
    Ај кажете ве молам како да извадам мрсна дамка од фармерки. Се покапав од гиро што јадев, одма почнав да ја бришам со влажно марамче, но ништо. Кога си дојдов дома ги оставив цела вечер да отстојат со прашок и вода , сабајлето ги перев , се исушија и уште стои :(
    Дај кажете да не има некоја финта, нови ми беа неколку пати облечени темен тексес ;(

12. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335

Мајка ми пред перење им става сјај за миење садови и тоа дирекно на масната дамка и потоа ги пере на раце во топла вода со прашок, најобично.

На Marie.m му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Здраво на сите:) Сакам да ве прашам дали знаете како да одстранам миризба од нови фармерки(не забележав во бутикот дека мирисаат),сто пати ги преперов и во могу омекшивач ги киснев и пак мирисаат на боја или плин штознам...многу грдо,поготово кога се водени,а ги перам на рака пошто многу пуштаат боја,црни се. :( Совет ако знаете некаква "финта"?

14. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    можеби таков им е материјалот ,па да мирисаат толку одвратно.

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.577
    Допаѓања:
    201.783
    Мислам дека ќе помогне ако ги испереш со поладна вода, со оцет во машина. На пример, само фармерките пушти ги на 30 степени, стави си прашок нормално, и оцет во преградата за омекнувач. Кажи после резултат ;)

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. bumbi

bumbi Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    494
    Допаѓања:
    262
    Може да се стават цели перници во машина?
    Сунгерот се вади ама јас сакам и него да го исперам.

17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    па немаш потреба да го периш и сунгерот :!: ама ако сакаш пробај само на малце степени :^)

18. kate21

kate21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 декември 2009
    Пораки:
    4.220
    Допаѓања:
    3.853
    ^^^Jас ги перам, и според мене и те како има потреба да се перат :^) Сета нечистотија, без разлика што навлаки менувам секој втор ден(брррр, опседната со чисти навлаки) од лицето и косата чинам внатре се напикува :|
    Сум перела и од оние што се со сунѓер полнети, и сега едни со молтопласт(или силиконски како и да се викаат). Јас ги перам една по една, на 30-40 степени, и после го вадам полнењето во пластична вангла за да се исушат убаво. Ако не се вади, ако нема патент, ќе си ги обесиш убаво за два ќоша и ќе се издуваат :D Е, да, оние со сунќер убаво е скорс да се сушат растурени, иначе од центрифугата се собира сунѓерот на купче, не се растресува после убаво :)

19. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    498
    Ќе се сложам со кате21 и јас ги перам перниците во машина на 40 степени
    Ги оставам и центрифугата да ги помине итоа долгата и повторно ги пуштам на центрифуга, значи 2 пати за да бидат посуви
    пороа си ги пружувам фатени за 2 ќоша и повремено ги превртувам и растресувам во зависност колку е топло времето
    А сунгерот воопшто не им го вадам

20. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Ќе пробам само кажи ми колку оцет да ставам и дали така да ги исушам или да ги преперам после со омекшивач.Оти да не мирисаат после па на оцет :D Фала за советот :)