Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Стави бебешка пудра на местото и нека постои така некое време. Потоа испери ги најнормално како и секогаш,би требало да се тргне дамката. Мајка ми така прави најчесто, не сум 100% сигурна,но ако ништо не делува,пробај вака. :D

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.577
    Допаѓања:
    201.783
    Ќе ставиш половина филџанче оцет или помалку, по можност алкохолен. И ако ставиш прашок за перење, нема да ти мирисаат на оцет, гарантирано. Јас оцетот го користам веќе неколку месеци при перење, алиштата воопшто не мирисаат. Од друга страна, имам слушано дека оцетот ја фиксира бојата, и не би требало повеќе да излегува откако ќе ги испереш со него.

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.741
    Допаѓања:
    4.590
    Annath фала за советот испробав и успешно беше :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Zenski help! Kupivme nova tus baterija i na prvata upotreba mi pukna crevoto :devil: e sega cesmata nema garancija,pa ke moze da se kupi samo novo crevo ili ke treba da se smeni celata tus baterija?

5. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Ajde i tuka da pobaram sovet, imam garnitura koja e so stof,sakam da ja iscistam pa se mislam dali so centogradi na parea bi se iscistile? Inaku imaat patenti i se vadat od sugerite vnatre ama ja sum skeptik da ne se izguzvaat premnogu. Znam deka najpametno e servis za cistenje ama mene mi se brza epten pa nemam vreme za toa. Ajde sovetuvajte

6. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    43
    Можеби има негде низ темава,но да не ја листам цела,може ли некој да пише трик како алиштата да не пуштаат боја? Имам доста што пуштаат боја,и треба секое посебно да се пере...чаре некое? :wasntme:

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.577
    Допаѓања:
    201.783
    Mama25, слободно извади ги штом се вадат, се перат на пониска температура, може да намалиш број на вртежи на центрифуга или скроз да ја исклучиш, ако се плашиш да не ти се изгужва штофот. Мислам дека материјалот нема гајле од перење во машина.

Marmalade, за тие алишта мајката му е нормално перење на пониска температура, и притоа ќе ставиш алкохолен оцет во делот за омекнувач, ја фиксира бојата и вади непријатни мириси. За да не ти се случи алиштата да ти се обојат при перењето кога ги мешаш, во маркетите се продаваат марамчиња, т.н ловци на бои, кои се ставаат во машината заедно со алиштата за перење и го собираат вишокот боја. Не знам колку се ефикасни, ама доста ги фалат.

8. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Мм има испотено 3-4 маици и изгледа останале така во корпа неколку дека (дека јас чекам да се соберат алишта за да пуштам машина, не пуштам за 2 маички, а не сум приметила дека се полу мокри). Луѓе не можам да ја извадам миризбата на пот. Ги преправ 4 пати од кои 2 пати во машина со многу прашок и омекнувач и 2 пати на рака и сеуште останува лошиот мирис (последниот пат ги оставив преку вечер да киснат во омекнувач). Има ли чаре за ова? Се помислив да ги потопам во оцет, ама страв ми е, многу се убави и се плашам да не ги расипам. Хелп! :(

9. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    А да ги испеглаш.Пеглањето вади лоши миризби .
    Ако остане, после препери ги со течен Ариел.(ако се во боја виолетов а бели зелен).

10. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Првиот пат не приметив дека мирисаат и ги испеглав, па мм кога ја облече едната забележа (па кога ги мириснав после ќе умрев) :(

11. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Никој не знае? :(

12. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    A од каков материјал се маиците :worried: ?Aко не помага ништо,нека купи нови маици чудно маиците се потенки од блузи а да не им се тргне миризбата ,а во оцет не ги потопувај ќе ги расипеш.пробај и со течен детергент може ќе успее

13. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Памучни се, и тоа многу ми е криво што нема тука такви, му ги имам донесено од Италија, Швајцарија и Ирска, такви се од оние што се со ознаки на земјите и се оригинални многу. Абе ќе си пукнам од мака ;(

14. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    Mене ми падна жал :worried: .Aми однеси ги на хемиско друго чаре не ми текнува,греота е така да ги оставиш пробај се што можеш :)

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.577
    Допаѓања:
    201.783
    Испери ги како што ги периш нормално во машина и стави алкохолен оцет во преградата за омекнувач. Гарантирано ќе го снема мирисот, а нема да ги упропастиш маиците. Оцетот не ги уништува, само ги чисти од остатоците од нечистотија, мириси, ја освежува бојата и ги омекнува алиштата. Нема да зажалиш ;)

16. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Девојки дали е штетно да се употреби омекнувач за алишта со изминат рок?
    Ми заврши омекнувачот и идејќи од работа за дома, наминав до еден маркет и конечно после толку време го најдов посакуваниот омекнувач, рокот не го ни погледнав ( а инаку секогаш ги гледам роковите кога купувам нешто)и гледам дома рокот е до денес. :o
    Видов откако ја пуштив машината и ставив од омекнувачот , сега шубе ми е, да ги пуштам повторно алиштата да се исперат ? :^) Совет

17. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Ми се појавија жолти флеки од парфем на неколку маички (касно приметив дека парфемот остава флеки :devil: ), па сакам да прашам дали има некаков начин истите да се отстранат, или не?

18. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.010
    Допаѓања:
    81.347
    Сесилија, да пробаш со сода или Вениш?
    Би требало содата да не е толку агресивна ако станува збор за маички во боја.
    Јас така си спасив маичка обоена од рол-он, но беше бела, некоја си извалкано бела нијанса и успеа. :)

19. kumalisa

kumalisa Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    74
    Имам една ташна (од скај е) што е шкртната со пенкало али никако не можам да го тргнам :\ Help. :worried:

20. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    Дајте ми помош бре ...
    сакам да земам етерично масло од лаванда...?КАЈ МОЖАМ ДА НАЈДАМ :!: мислам де кај се продава да не се засрамам некаде ако прашам |(