Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Не најдов слична ваква тема, се надевам нема да ми го избришете мислењето.

Ама е очајно прашање у секој случај. lol :D

Како да им ја вратам бојата на едни фармерки? Една година не се користени избледеа ненормално многу. Ај бидете ми Џизс Крајст Сејвиор. :D

2. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Префарбај ги, има бои за фарбање текстил

3. Angelceto

Angelceto Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    236
    Каде може да се најдат тие бои за фарбање текстил и колку чинат? :)

4. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Порано на битпазар во СК имаше едно дуќанче, фарбаа односно префарбуваа алишта. Сега можеш да си купиш фарба за ткаенина, ама не знам кај ги има иако знам дека не се скапи.
    Сепак , џабе ќе фарбаш, обично брзо паѓа бојата.

5. trendafilka2

trendafilka2 Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2012
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    20
    минатата недела кога се истушравме сите мокрите крпи ги ставив в корпа викам ај здавје другата недела ке ги пуштам на вриејне сега немам соберано пошто пуштав преку ден на бели
    и деенеска пошто недела на ефтина практикувам собрав бели и кога отварам корпата крпите фатиле како црно непто сигурно е мувла а врз крпите имаше и шаршав за ручање и тој на некој места црн ги ставив на вриејне не се исчистоа потоа пак се собра на вриејне одма пак ги ставив пак не се исчистува сега стојат во вангла мокри се утре ке ги закачувам а НЕКАКО КЕ ИМА ЛИ СПАС ИЛИ ДА ГИ ФРЛАМ КАКО ДА ГИ ИСЧИСТАМ ?

6. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    20.973
    Би ти предложила со Арис де грас. Мада лично немам пробано со него на такви дамки на текстил. тоа црното претпоставувам му доаѓа нешто како мувла???На такво нешто во ќош во веце- Арис ми има помогнато. На секаков вид флеки на текстил ми има помогнато, па обиди се и пиши ни.

Прашање
    Мене ме интересира дали некоја знае како да исчистам електичен бокал за загревање вода? Всушност на дното има остатоци како од бигор, кои изледаат како мали парчиња излупен ѕид со вар (ама објаснување :lol: ). Се обидов да го исплакнам до 100 пати ама пошто поколопецот е многу мал, а + водата излегува како од решетки, тие се таму цело време. Башка и ако излезат таму се раѓаат нови?
    Имал некој вакво искуство?Ако ставам оцет и провријам дали ќе помогне?

7. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.603
    Има во Кам (а сигурно и во поголемите маркети) таблети против бигор, слични на оние што се употребуваат во машини за садови. Мислам дека не се многу скапи. Растопи една , нека врие заедно со водата во бокалот. Ако е потребно повтори ја постапката. И како нов е. :)

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  8. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Знам дека има специјални такви за чистење на бигорот, ама мене наједноставно и најефтино ми е ЛИМОНТУС. Во бокалот ќе ставиш вода и едно-две пакетчиња лимонтус, и ќе го уклучиш да зоврие еднаш-два пати или неколку пати ако има фатено многу бигор. И после само го плакнеш убаво со вода и готово.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Жени како се пере плиш? На рака ли да го перам или у машина без центрифуга :^)
    И твид исто? Имам плисе сукња ама незнам дали дома да ја перам да не ја зезнам ???

10. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Јас плишот го перам на раце без многу цедење на крај, зошто ако се изгужва тежок е за пеглање. :)

На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Zeni, devojki ima li nekoja od vas mashina za perenje u isto vreme i sushara?
    Koja ima, neka pishe kako ste zadovolni, dali skros se sushat alishtata i dal posle lesno se peglaat i kolku vreme trae programot za sushenje?

Blagodarim... :)

12. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Лолита, ако имаш место да бутнеш некаде посебен сушач, земи си две посебни машини. Со комбо ќе заштедиш на простор и за почеток на цена до некаде, ама долгорочно ќе изгубиш на струја, вода, време и нерви. Јас имам користено комбо во апартман на одмор, и по тоа што имам дома, за споредба не се ни приближно ефикасни како моите две посебни машини дома. Од пералниот дел се ок, исто како обична перална, ама сушењето не задоволува. Капацитетот на сушење е послаб на пола. Секогаш треба да пушташ пола наполнета перална, или да вадиш пола пред сушење и да сушиш на два пати од едно перење. Пареата не се вентилира, или кондензира како кај стандард сушач со кондензациски контејнер, туку машината користи ладна вода да ја кондензира пареата и исфрли како што ја фрла водата при перење. Ако си на метар(водомер) ќе ти потроши многу вода и после перењето. И сушењето е подолго. Ако еден сушач суши количина на алишта два саата, пример комплет постелнина од кралски лежај се суши толку време во само сушална, за овие додади уште еден саат ако не и повеќе.

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Nemam mesto toa e problemot, zatoa mii treba 2 vo 1. Fala Imelda za info kje vidime shto kje pravime. Letno greme ne mi e problem sushenjeto, ama zimskiot period katastrofa.
    Ne znam lugjevo na shto se great, ama kaj mene vo naselba nema shansi da se pruzat nadvor alishta....zasmrduvaat bukvalno trujat na izgoreno, na cad, kako da se butnati vo shporet i goreni.
    Taka shto susham na sushalna sprostreni vo soba, pa na termo a se' toa pravi vlaga.
    Si imam maka zence, ne e od azdis. :D

Znaci smetkata za struja ic da ne mu ja pokazuvam na mm ako kupam od ovie 2 vo 1 :P :tmi:

14. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Голем дел од алиштата се осетливи на машините за сушење алишта, тука треба да се внимава, а исто имам слушано дека некои знаат и да се оштетат од таквото сушење.

Ако знае некој повеќе нека објасни дали е така? :?:

Иначе на зима на сите ни е проблем сушењето... :angel:

15. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Абе и јас од мака сушам во машина и тоа и летно време, тука од дожд не доаѓаме на ред надвор да изнесеме :D Ако не врне јас изнесам па за инат на алиштата заврне |(
    Тие ствари што не се за во сушална машина морам да извадам и наредам и јас на сушара на жици по дома. Што е претежно се живо со слика/лепенка, од акрилик, од волна, фармерки...мислам сите си имаат знак на таа лепенката смеат или не смеат. Во машината за сушење јас ставам постелнина, крпи, чорапи, гаќи, памучни пиџами и ако нешто ми е пришироко од оние работи што не се за во машина со идеа да го стеснам малку :) Ластици имам забележано побрзо попуштаат во сушална. Кога да видиш, и така и вака пак ќе сушиш работи во соба, зависи колку би ја користела функцијата на машината за сушење за да се одлучиш само за перална или за комбо. За што и да одлучиш маж ти не го ставај во равенката, он има да си ќути и да рече како сакаш ти женче. ;)

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.214
    Допаѓања:
    139.842
    Јас имам, ама што знам...
    Ја користам веќе 8 години, ама искрено, многу малку ја користам програмата за сушење. Бубањот е помал во споредба со класична машина за сушење, собира помалку и алиштата некако повеќе се гужваат. Плус треба или да пуштиш пола машина на перење, па да ти продолжи сушење, или да вадиш пола, па другите во втора тура да ги пуштиш. А така доста се троши, а и повеќе ангажман бара. Предност е што ако пуштиш пола машина, можеш да ја пуштиш на перење, па веднаш да продолжи на сушење. Нема потреба да се замараш со неа неколку часа :lol:

Јас на почеток повеќе сушев во неа, кога децата беа мали, па секогаш ми фалеа алишта бидејќи многу се валкаа. Потоа сушев само долен веш, и за тоа е супер, ги вади многу меки, а сега ни тоа не сушам. Главно поради заштеда на струја, што од економски причини, што од љубов кон животната средина. Но сепак повремено ми се наоѓа - ако намислам нешто да носам следниот ден, а не ми е перено. Особено ако се работи за некоја облека за приредба на децата, која редовно им е извалкана од генералната проба на денот пред приредбата.

Да заклучам - посебни дефинитивно е подобро, но и комбинирана е подобра отколку воопшто да нема опција за сушење. Но не очекувај дека ќе ја користиш за се.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас зедов машина за пшерење и сушење пред два месеца и сум презадоволна. Сушење пуштам за веш и пешкири најчесто, и можам да кажам дека се помеки отколку кога ќе ги оставамм сам да се исушат.
    За самото сушење мојата машина има три нивоа: скроз суви (трае околу 3 часа), сушење за закачалка (за оние кои не се пеглаат, трае околу 2,5 часа) и сушење за пеглање (остануваат малку влажни, 1 час и 20 минути трае). Плус има опција да се сушии одредено време (30-60-90-120 минути). Апсолутно препорачувам.

18. hermosa

hermosa Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.630
    Допаѓања:
    9.075
    Oсетливи се да,мене машината за сушење алишта ми искина толку убави блузи,копчињата лом ги направи,алиштата општо ги прави згужвани,но ајде за тоа не е проблем ќе се испегла,но ги растеглува алиштата ,единствено ми се допаѓа мирисот е потраен од омекнувачот кога ќе ги извадам :D .Hе ризикуваме вака по дома веќе,сега на сушара ги пружаме дома до шпоретот,влага е ама надвор пак загадено ,и ете влагата е проблем дома но нема чаре :worried:

На Silver.E му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Домаќинки, некоја добра перална за теписи да ми препорачате?
    Сакаме после славата да ги однесеме теписите од дневна и стазата од ходник, па сакав да ве прашам - има ли некоја перална што има некаква техника на побрзо сушење? На вакво време ќе се сушат со месеци, особено затоа што теписиве ни се прилично дебели :?: И најчесто после слава гостиве ни оставаат флеки од боја за кондури што многу тешко се вади, па бараме перална што ќе може да ни ги среди тие работи :)

20. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Има еден сервис за перење ,,Професионал".
    Ги земаат од дома и ти ги враќаат,машински ги перат и сушат.Немаш носење-враќање,а и цената не им е висока.
    И јас моите ги перев летово и задоволна сум.

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.