Форумџика на годината

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    домачици што би препорачале, обичен шпорет или рерна со плотна посебно?

2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.892
    Допаѓања:
    11.288
    Девојки што да правам со мувлата на sидот ? На едната страна од ѕидот постојано се појавуваат дамки кај кошињата , ми се смачи од чистење :sweat:
    Читав рецепт со варакина за отстранување , сте го пробале ли ? Или некое друго средство ?
    Дајте чаре :D

Мислам дека надворешна изолација би го решил проблемот , но сепак во зграда сме и би било голема инвестиција :worried:

3. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Мими, и ние дома имаме изолација, но бидејќи куќата ни е лепенка, два столбови се без изолација, па во тие соби во ќошовите знае да се појават такви точки. Ние проблемот го решаваме со варакина. Стави варакина во шише со прскалка, напрскај и остави така. Можеш прозор да отвориш, бидејќи ќе мириса. Ти гарантирам дека ќе се изгубат точките. Татко ми фрли многу пари на некакви си специјални средства, мачкаше, пустеше, ама ништо толку добро не ја исчисти мувлата како варакината.

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Како да ја исчистам плотната убаво? Имам некое средство ама не ми се допаѓа како чисти во последно време. Еве ова средство го користам. [​IMG]

5. Thallia

Thallia Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Дали може да ми кажете како најдобро можам да исчистам гарнитура од еко-кожа?

6. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Јас спасот си го најдов со оваа паста, плус може да се користи за повеќе намени.

http://www.limespi.rs/eshop/univerzalna ... omacinstvo

На Waka-waka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Здраво :hai:
    Ве молам кажете ми како да извадам флека од црвено вино? :sweat: :tmi:
    И сакав да прашам уште нешто, мајка ми ми купила волнен џемпер узврат, ама многу ме боцка волната. Дали има некоја финта, да не ме боцка, чеша околу вратот волната, некако да се омекне? :?:

8. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Каде ја има оваа паста што истовремено чисти и рерни и заби, и ги омекнува ноктите? :D

На B-O-N-I му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.578
    Допаѓања:
    201.785

Со бело вино, или кисела вода, или сол. Најубаво на свежа флека да се истури одма бело вино, или кисела вода, или пак да се посипе со сол. А за стара флека мислам ќе ти помогне и било кое средство за вадење флеки, мене Омино Бјанко ми помага. А за волната некоја поискусна ќе каже :)

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.560
    Знам за што зборуваш и верувај се сум правела и никако да направам волнените џемпери да можам да ги носам.Пробувано е и со посебен детергент за волнени алишта ,со омекнувач ,оцет и не бива.Единствено можам да ги носам ако имам одоздола памучна ролка.Едноставно не можам да трпам и тоа е тоа.
    Затоа сега кога купувам таков џемпер или мешавина на волна со други додатоци,ја допирам на лицето.Ако можам да поднесам ќе се носи ,ако не ни купувам,па колку и да ми се допаѓа.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Домаќинке, зависи каков ќе ти е распоредот на елементите во кујната

12. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.244
    Поедноставното решение е да носиш нешто под џемперот, а инаку волната се омекнува со регенератор за коса.
    Се натопува џемперот во ладна вода и внимателно се цеди. Потоа се нанесува убаво регенераторот на целиот џемпер, можете повеќе внимание да обрнете на критичните делови, ама секако без претерување со количината. Џемперот се остава во легенче да отстои 30 мин. до 1 час, а потоа убаво се плакне повторно со ладна вода или евентуално малку да е млака, никако топла.
    И на крај исто многу важна работа е да не се суши со помош на било каква топлина. Значи никако на парно, печки или слично, за да не дехидрира влакното.

Нормално не може да се очекуваат чуда и нормално си зависи од материјалот, дали е чиста волна или повеќе е на синтетика, ама вреди да се проба.

На Annath, Cka и SparkyAngel им се допаѓа ова.
  13. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Јас имам малку глупаво прашање и не ми се смејте :D Како да ја пуштам машината за перење алишта? Кој програм за што се употребува? Кои алишта се перат на рака/кои во машина? Како да ги комбинирам кои со кои е во ред заедно да се перат?
    Ми треба краток курс по перење алишта. :D

И уште нешто,дали ќе биде во ред да направам паста од 3% хидроген и сода бикарбона и со тоа да исчистам бели патики што пожолтеле,нешто како кожа им е материјалот,не се платнени во секој случај?

14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Можеш да ја порачаш онлајн, а може да најдеш податоци и овде
    https://foursquare.com/v/%D0%BB%D0%B8%D ... bfe924081a

И не е скапа, чини отприлика околу 200-250 ден.

На Mayyya му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Јас да прашам како да исчистам чкртаници од пенкало и фоломастер од бебе - кукла?
    Чкртаниците се стари повеќе од 20 години. :$

16. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341

Ако е пластична куклата, на една влажна марамица стави некоја крема за раце и бриши ( а можеш и да капнеш 1 капка циф или арф) а ако е платнена куклата испери ја во машина на 15-30 степени.

17. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Каде да најдам убави корнизи и завеси, а да не се скапи? Само ве молам не од пластичарската или Бит Пазар, некое друго место.

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Сте видели ли низ Скопје вакви внатрешни полици? Ми требаат за две места, пробав нешто да импровизирам ама не ја бива.

Прикачени фајлови:

19. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Имам кожна фотелја и сега од седење и невнимание испукала на едно место и грубо делува, како да го спречам тоа понатаму,некое средство за одржување и има ли начин како елегантно да го скријам тоа освен со прекривка зошто не ми изгледа убаво. Фотелјава доби стрии ,испука. :D

20. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Девојки ве молам за помош, итно е.
    Мајка ми переше некои бели кошули, но бидејќи имаа црвени елементи на нив, пуштило од тоа црвена боја на некои делови.
    Кажете ми со што да ја отстраниме црвената боја?
    :doh: