Не смее никако да се гребат тие тенџериња кога се готви или за да ги исчистите на дното, така се упропастуваат и лупат најчесто. Ако се лупат оштетен е горниот слој, па не знам колку е добро да се употребуваат. Обично фаќаат како наслаги од бигор или од нешто што ќе се залепи при готвење, кои делуваат премногу закоравени и со обично рачно миење и триење, па и со машинско миење не излегуваат ама не било страшно. Една од тавите од Братство што секојдневно ја употребувавме беше целата рапава на дното, со бело-жолтеникав слој, залепена и изгледаше комплетно уништена. Ќе ја фрлавме и се разочаравме зошто не е стара. Решението-бел оцет. Се става еден прст оцет и се пушта на рингла да зоврие во тенџерето или тавата. Треба да врие додека не испари речиси цел оцет и се трга од рингла, флеките побелуваат, малку ладна вода се става за да се изгорите и веднаш се чисти со благо триење со мекиот дел од сунѓерот. Ептен закоравената тава воскресна после второто повторување на постапката. Вториот пат додадов и сода во оцетот, чисто за да го видам ефектот, но веќе поголемиот дел од слојот беше изваден после првото вриење само со оцет. Тавата конечно беше светната како нова и не беше воошто оштетена за среќа.
Итно ми е! Сакам да правам сос од печурки ама сеа видов дека немам павлака ме интересира дали кисело млеко или јогурт можат да завршат работа..
Ви се случило ли во машината за алишта во преградата за прашак на крај од перењето да остане малку од прашакот. Што значи тоа? Да не ставам премногу прашак за тој тип на перење или нешто не е во ред.
Прво зависи кој прашок користиш.Мене ми се случувало да ми остане од Рубел или Биоактив.Зборувам порано кога ги користев. Второ зависи со која силина влегува водата во фиоката,можеби не е доволно силен млазот да го земе прашокот.Пробај со појачување на водата на вентилот пред машината,или од каде веќе зема вода. Јас последниве години користам само Факс и Персил,и не ми останува прашокот во фиоката.Смени го прашокот и ќе видиш,зашто имам впечаток дека некои "имаат" гипс. Ако користиш ове новите компакт,треба да ставаш само по 100 грама.
Бонукс ставам. Неможам да направам разлика зошто нова ми е машината и овој е прв прашок што го купив.
Фала ви на совет. Следното купување прашок ќе го сменат, кажете вие од кои сте задоволни. Ама овој прво мора да го потрошам, останувал не останувал пари е дадено
Купив шарена маичка и при првото перење испушти многу боја, и од црниот дел оној белиот се офарба во плаво, а на некои места има и портокалово, со еден збор белиот дел е шарен, огромни флеки. Дали постои начин овие флеки да се извадат??
Си требала на рака прво да ја испереш,искрено не гледам начин да го извадиш избоеното.Единствено да пробаш да ја потопиш во Вениш.
пишав веке на општи прашања ај сега и овде , керка ми истури лак на платното од гарнитурата и јас во брзина со ацитон го забришав ама полошо не се тргна остана, пробав со оцет ,сјај ниишто не помага вие да знаете нешто ??
Пробај со Арис но на една помала флека.Прсни малку и остави да делува неколку минути .Потоа испери со обичен детергент или пак со Глос за текстил, кој ги остава боите постојани.
На рака ја перев, само ја потопив во вода и малку течен детергент и за минутка две таа испушти многу боја и веднаш се избои, ја перев уште неколку пати и само има на неколку места сина боја, другото го снемало. Ќе пробам и со вениш.
Значи 100 пати се обидов да направам сос со печурки и павлака и никако не ми успева се прави како грутки.. каква павлака користите вие? јас ставам од киселата павлака на Здравје радово
Смени ја павлаката ! Се сеќавам еднаш имавме купено ваква и си стоеше така едно можда 2-3 дена и кога пукна абе шо да ти кажам цел фрижидер лом хихихи Инаку пробај со онаа на Пекабеско павлаката (мн е добра значи) успева значи проверено.
http://www.aliexpress.com/item-img/...ray-Mini-Squeezer-Hand-Juicer/1645278536.html Дали некој ги користел овие, дали добро функционираат. Ги има во Џамбо, па незнам дали да ги купам.
Наместо кисела павлака ставај неутрална, со киселата пушта многу вода и се прават грутчиња од неа, неутралната е најдобра за сосот од печурки
Ти ја препорачувам киселата павлака Мегле.Тоа е крем-павлака која содржи сосема мал процент вода во составот и има компактна густина.Ја користам за сосот со печурки и од искуство ти пишувам.И температурата на приготвување не треба да биде висока.
Отстранување на мирисот на гума од термосот? Здраво драги .. дали можеби некој се соочил со ваков проблем-да не може да го тргне неподносливиот мирис од термосот кој доаѓа од гумичката ? Јас пробував со врела вода и сјај за садови ама многу мал ефект има само 1 ден беше подобро после се врати на старото.Споделете ако знаете некој трик.Поздрав
Отстранување на мирисот на гума од термосот? Фрли го ! Нема чаре. Или евентуално закисни го преку ноќ.