купивме перална и немавме упатство.. да ми ги објасните овие копчиња,функции? Црните,шарените,белите,пердињата,памучните на кој степен да ги ставам,на која функција...итн. П.С. Очајна домаќинка-перална
јас имав маичка црвена нова и на градникот бел и на џемперчето бело што го носев ми оставило цррвено се. го покиснав во врела вода и го оставив така после само го исправ.сега не ми пушта боја.обично секогаш е така со новите ствари.
Некои викаат дека доколку го покиснеш во вода во кој има малку алкоколен оцет дека потоа нема да пушта боја во понатамошните перења, ама јас лично тоа го немам пробано ако сакаш може да пробаш.
јас имам иста ваква. значи преубаааа. тие копчината се за подесување најгоре за центрифугата ако сакаш да ја намалиш второто за да пиштиш кратка програма третото за дупло плавење и последното е старт копче. за памучни на 95 за црни јас ги перам на 40 или 60 зависи шо пердина немам така да не знам која а за нешто што треба да го поминам користам кратката што ти е 17 мин на 30 степени што е десно. ако треба помош кажи
Домаќинки да ве прашсам за мислење, дали може над фрижидерот да ја сместам микробрановата печка? Да не си сметаат еден апарат на друг? Што мислите?
Може ли да ми кажете на колку степени ги перете чорапите и гаќите (шарени) и со што ги комбинирате.. Јас досега на 60 добро ми одеше но некои се неубаво испрани незнам во што е проблемот.. На 90 степени само бели алишта обично ставам, макар и едно розево чорапче може се бело да ми офарба така да не би одела на тој ризик
Шарените гаќи ги перам на 90 степена.Колку пара има толку перам во машина.По неколку перења ставам бело крпче ако се исфарба не ризикувам и понатаму ги перам сами.Некои после неколку перења не пуштаат повеќе,па преминуваат со бели.Инаку избегнувам да купувам синтетика,преферирам памук. Чорапите во боја на 40 степена.Белите чорапи прво ги перам на рака,па одат во машина.
Ај помош. Пералната многу често ми се расипува, наводно од влага. И сега ве прашувам имате ли искуство за прекривање на пералните со оние прекривки наменети за нив? Некои ми викат дека уште полошо - наводно се загревала многу со нив, други имат позитивно мислење.... Благодарам
Јас немам лошо искуство со таквите прекривки.Проблемот настанува доколку после употреба на машината ја затвориш вратата,па од топлината и водата се создава влага која останува внатре.Зз да не дојде до ова,машината треба да биде сува и ладна,потоа да се прекрие.Ако побавно се суши делот околу вратата, можеш да го избришеш со сува крпа.Но, сепак треба природно да се исуши.По секоја употреба ја практикувам оваа постапка и не сум имала проблем.
Феминки како го чистите бигорот од гранитен црн мијалник. ЈАс го решавам со алкохолен оцет и сода бикарбона, АМА сакам со некое средство да пробам, ама незнам кое, да не го оштетам гранитот. Инаку според мене никако покривање на машината, другарка ми така се зезна. Мојата е одма до туш кабината и јас сакав да ставам демек да ја заштитам. И она ми вика никако, тоа што ќе се прсне ќе се исуши. А вика со прекривката од самата влага што кондензира се појавува под прекривката и така стои, и машината и е ргосана на некои места.
Δ Што е тоа? Како паста некоја? Да прашам, да најдам алтернатива, оти и јас неодамна ставив таков па да знам како да го чистам. На темата покривки за машини, прв пат слушам дека воопшто постојат, но мојата не би ја покрила со ништо. Корозија од надвор не би ни требало да се ствара, доколку не е изгребана, а корозија внатре во машината се ствара од користење течни детергени наместо прашок. Тоа научив неодамна и трк по прашок
Полирапид е за отстранување на бигор или дамки благодарение на бигорот. Мувла со ништо не се чисти. Јас си имам мака со туш кабината, одоколу како 100 црни гасеници да има.
За црните гасеници, да ти кажам да пробаш нешто што мене ми успеа. Поздрав до Моира, и нејзината славна паста од 3 % хидроген пероксид и сода бикарбона. Кај мене ставив во туш кабината да стои пастата преку ноќ, сабајле го измив и тадаааа нова кабина Бев му се спремила да го корнам силиконот пред тоа.
I kaj mene peralnata e odma do tus kabinata i e pokriena so pokrivka.MM koga se tusira pravi lom niz wc-to,i bez razlika na tus kabinata voda Ima nasekade.Da ne e prekrivkata ne znam sto bi bilo.Sto se odnesuva do korozijata,jas po sekoja upotreba na peralnata,ja ostavam vratata nekolku casa otvorena za da se isusi ubavo vnatre.
Славица да не го зезнам мијалникот со полирапид или испробано ти е а како, да намачкам и исплакнам, или да постои?
На сунѓерче ќе ставиш, премачкуваш и со влажна виледа помини, ќе свети нема никаво оштеување, испробано на секаков простор кој е зафатен од бигор.
Се заангажирав малку повеќе за чистењето. Наидов на многу корисен совет. Откако го изрибаш по наше кажано, премачкај го со бебешко улје. Оној белузлав бел филм кој останува се губел со мачкање на улје и изгледал како нов.