Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.546
    Допаѓања:
    5.895
    купивме перална и немавме упатство.. да ми ги објасните овие копчиња,функции?

Црните,шарените,белите,пердињата,памучните на кој степен да ги ставам,на која функција...итн.
    П.С. Очајна домаќинка-перална ;)

Прикачени фајлови:

• 111.jpg
      111.jpg
      Големина на фајлот:
      32,2 KB
      Прегледи:
      426
    • 222.jpg
      222.jpg
      Големина на фајлот:
      21,6 KB
      Прегледи:
      426
  2. Viktorii4e

Viktorii4e Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    258
    јас имав маичка црвена нова и на градникот бел и на џемперчето бело што го носев ми оставило цррвено се. го покиснав во врела вода и го оставив така после само го исправ.сега не ми пушта боја.обично секогаш е така со новите ствари.

3. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Некои викаат дека доколку го покиснеш во вода во кој има малку алкоколен оцет дека потоа нема да пушта боја во понатамошните перења, ама јас лично тоа го немам пробано ако сакаш може да пробаш.

4. merida

merida Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    267
    јас имам иста ваква. значи преубаааа. тие копчината се за подесување најгоре за центрифугата ако сакаш да ја намалиш второто за да пиштиш кратка програма третото за дупло плавење и последното е старт копче. за памучни на 95 за црни јас ги перам на 40 или 60 зависи шо пердина немам така да не знам која :lol: а за нешто што треба да го поминам користам кратката што ти е 17 мин на 30 степени што е десно. ако треба помош кажи :D

5. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    421
    Домаќинки да ве прашсам за мислење, дали може над фрижидерот да ја сместам микробрановата печка? Да не си сметаат еден апарат на друг? Што мислите? :?:

6. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.626
    Допаѓања:
    13.307
    Кај дечко ми е така више неколку години, па до сега немале никаков проблем. :)

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  7. honey95

honey95 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    289
    Може ли да ми кажете на колку степени ги перете чорапите и гаќите (шарени) и со што ги комбинирате..
    Јас досега на 60 добро ми одеше но некои се неубаво испрани незнам во што е проблемот..
    На 90 степени само бели алишта обично ставам, макар и едно розево чорапче може се бело да ми офарба така да не би одела на тој ризик :?:

8. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.563
    Шарените гаќи ги перам на 90 степена.Колку пара има толку перам во машина.По неколку перења ставам бело крпче ако се исфарба не ризикувам и понатаму ги перам сами.Некои после неколку перења не пуштаат повеќе,па преминуваат со бели.Инаку избегнувам да купувам синтетика,преферирам памук.
    Чорапите во боја на 40 степена.Белите чорапи прво ги перам на рака,па одат во машина.

9. makedonkar

makedonkar Нов член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ај помош. Пералната многу често ми се расипува, наводно од влага. И сега ве прашувам имате ли искуство за прекривање на пералните со оние прекривки наменети за нив? Некои ми викат дека уште полошо - наводно се загревала многу со нив, други имат позитивно мислење.... Благодарам

10. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
    Јас немам лошо искуство со таквите прекривки.Проблемот настанува доколку после употреба на машината ја затвориш вратата,па од топлината и водата се создава влага која останува внатре.Зз да не дојде до ова,машината треба да биде сува и ладна,потоа да се прекрие.Ако побавно се суши делот околу вратата, можеш да го избришеш со сува крпа.Но, сепак треба природно да се исуши.По секоја употреба ја практикувам оваа постапка и не сум имала проблем.

11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Феминки како го чистите бигорот од гранитен црн мијалник.
    ЈАс го решавам со алкохолен оцет и сода бикарбона, АМА сакам со некое средство да пробам, ама незнам кое, да не го оштетам гранитот.

Инаку според мене никако покривање на машината, другарка ми така се зезна. Мојата е одма до туш кабината и јас сакав да ставам демек да ја заштитам. И она ми вика никако, тоа што ќе се прсне ќе се исуши. А вика со прекривката од самата влага што кондензира се појавува под прекривката и така стои, и машината и е ргосана на некои места.

12. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Polirapid ;)

13. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Δ
    Што е тоа? Како паста некоја? Да прашам, да најдам алтернатива, оти и јас неодамна ставив таков па да знам како да го чистам.

На темата покривки за машини, прв пат слушам дека воопшто постојат, но мојата не би ја покрила со ништо. Корозија од надвор не би ни требало да се ствара, доколку не е изгребана, а корозија внатре во машината се ствара од користење течни детергени наместо прашок. Тоа научив неодамна и трк по прашок :D

14. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    Полирапид е за отстранување на бигор или дамки благодарение на бигорот. Мувла со ништо не се чисти.
    Јас си имам мака со туш кабината, одоколу како 100 црни гасеници да има. :(

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    За црните гасеници, да ти кажам да пробаш нешто што мене ми успеа. Поздрав до Моира, и нејзината славна паста од 3 % хидроген пероксид и сода бикарбона. Кај мене ставив во туш кабината да стои пастата преку ноќ, сабајле го измив и тадаааа нова кабина :D Бев му се спремила да го корнам силиконот пред тоа.

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    I kaj mene peralnata e odma do tus kabinata i e pokriena so pokrivka.MM koga se tusira pravi lom niz wc-to,i bez razlika na tus kabinata voda Ima nasekade.Da ne e prekrivkata ne znam sto bi bilo.Sto se odnesuva do korozijata,jas po sekoja upotreba na peralnata,ja ostavam vratata nekolku casa otvorena za da se isusi ubavo vnatre.

17. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    И јас сакам да го корнам ај ќе пробам. :hai:
    Има размер?

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.361
    Допаѓања:
    21.348
    Славица да не го зезнам мијалникот со полирапид или испробано ти е :)
    а како, да намачкам и исплакнам, или да постои?

19. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.413
    На сунѓерче ќе ставиш, премачкуваш и со влажна виледа помини, ќе свети нема никаво оштеување, испробано на секаков простор кој е зафатен од бигор.

20. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Се заангажирав малку повеќе за чистењето. Наидов на многу корисен совет. Откако го изрибаш по наше кажано, премачкај го со бебешко улје. Оној белузлав бел филм кој останува се губел со мачкање на улје и изгледал како нов.