Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.569
    Да пробаш со загреан оцет?

2. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.546
    Допаѓања:
    5.896
    SAVO od Kit-go okolu 200-230 denari sredstvo protiv muvla ke kazes,plav a cisti bigor..provereno :D

3. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.622
    Допаѓања:
    10.349
    Fala nevesti. Bi probala so ocet, toa sredstvo za muvla ne bi go imala ovde za kupuvanje. Do sega go chistev so sprej za toa poseben, pa chekav da se isushi i go machkav bebeshko ulje, ama tvrda voda, veke ostanuva belo po nego a ne mi se proba so bigor otstranuvach da ne go razjade, i pishuva ne koristi na granit. Arno mi beshe stariot od aluminium, atomska bomba ne go razbiva toa.

4. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    Јас имам умивалник од гранит, го чистам со оцет и сода бикарбона.
    Арно ама кај што стоела жицата за садови на едно место ми за'рѓа и со ништо не се вадеше па го истрив со Пулирапид и набрзина го измив, среќа ништо не му бидна.
    Инаку за чистење само оцет и сода бикарбона.

На imelda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Колку се зезнав јас што купив црна работна маса во кујна.Нон стоп делува размачкано.Чистев со сјај,со арф,дури и со сода и лимонтус...јок бре нонстоп делува прљаво со бели флеки,или прашливо делува.

6. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ни влезе синоќа глушец.
    Со што да дезинфицирам сега????
    Немам дома баш некои средства. Имам Ајакс Лилиак бриз, ама на него не пишува дека е за дезинфекција.
    Дали бел оцет би завршил работа????
    Дуќаниве во близина не се баш снабдени.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.249
    Допаѓања:
    157.417
    Добро, кажете ми како перете долен веш на вриење, а да не ви избелат боите и да не попуштат ластиците?
    Дома имаме хроничен проблем со ова.
    Нова машина за перење, ама не било до машината, а уште помалку пак до квалитетот на вешот (билив ми имам плачено за пар гаќи, добро не плачено, ама онака баш се изнервирав).
    Перење веш на ниска температура не е препорачливо воопшто.
    Како тоа вие добри и фини домаќинки ја одржавате лепотата на вашите гаќи?
    Ај чипка ќе ја переш на рака, внимателно, ама секој пар, секоја недела по 15 пара по чоек...
    А да не зборувам дека истото важи и за чорапите... и на ниски температури кога ќе ги видам смениле боја се нервирам, а чорапа ми е слабост, обожавам чорапи.

8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    ^
    Белa гaќa невестo, другo чaре немa.
    Дoлен веш вo бoјa имaм мaлку и гo перaм нa 60 степени. Oдвреме нaвреме ги стaвaм нa вриење aмa не честo, чисти се штo им фaли, дoбaр прaшoк, Ариел или Персил и нa 60 се oк. Нo aкo секoгaш ги стaвaш нa вриење немa шaнси бoјa дa зaдржaт.

На LUCERKA, lovely.lady, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.321
    Sagrotan и Denkmit (не знам за дм во скопје) имаат како гелови за дезинфекција па си додавам кога перам на понизок програм со дупло плакнење.

10. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.249
    Допаѓања:
    157.417
    @danichap ќе ти биде тешко да ставиш слика од нив?
    Со Ариел течен переме, ама она пустото во тебе... чисто е и све, ама не бре, дур не помине жешко не ти е тоа тоа...
    Кога ќе ги видам обледени се нервирам и само нови и нови и нови и нови сееекој месец по 10-15 пара и не, не претерувам толку се. За гаќи и чорапи најмногу трошиме, ах да...и за тоалетна хартија, како да ја јадеме, но не е тоа тема на муабет. :D

Абе и бела поштувам, ама си сакам шаренки, петнаес ми је година. :D

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.352
    Допаѓања:
    286.321
    Bildschirmfoto 2015-06-22 um 17.45.12.png
    Bildschirmfoto 2015-06-22 um 17.46.23.png
    Bildschirmfoto 2015-06-22 um 17.47.55.png

На joy1, Mama25 и Lilit им се допаѓа ова.
  12. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Исто и јас така ги перам, на 60C со Ариел колор и тип топ се и бои и супер си се испрани. Ја и бел долен веш сум била глупа што сум перела на вриење ! Сега си перам сѐ на 60C со Ариел и нема никакви траги. Поскап е од другиве, ама со многу добра причина. А и на пониски температури Ариел е закон за перење , според мене.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Јас ги користам исто на Denkmit средствата за дезинфенција,само незнам дали ги има во нашиот Дм. И не само за фина гардероба,веш туку и таму кај што мислам дека е потребно да се дезинфицира а е перено на помала температура.
    Што е до мене можеш да ги ставиш на дупло перење ако ти е шубе за гаќи па додај и безалкохолен 2 лажици.
    240d013901381beeb1abd45984dcedf58796225ed20b4c24e681df59b0cd8ed7.jpg

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sonce555

sonce555 Активен член

Се зачлени на:
    23 јули 2014
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    58
    На многу голема мака сум, би ви била многу благодарна доколку ми дадете некој совет....Се преселив пред 15 дена одприлика, во стан на подкровље. Едниот балкон тој што е баш за спружување алишта беше цел лом од чавки и гулаби(испосран извинете на израз), си застанувале на тоа едно железо што е за жиците ставање. И океј купив најлон од земјоделска го заградив тој дел, го светнав балконот ама пак имам мака со чавки и гулаби!!! Значи на железото има 5 дупки за жица, ама нарочно стаив само на последните 3 , ама пак во првата жица од напред ми се маваат чавките бе од алиштата!!! Ми мирисаат после ги осеќам ;( и ги преперувам пак....многу се нервирам не знам што да направам, ве молам дајте ми совет!!! Татко ми ми рече абе не се движеле многу луѓето шо живееле таму и затоа овие си застанвале, демек ќе видат дека се движиш ти бла бла и нема да застануваат, се плашат ова она....ама ништо од то, сабајле се разбудувам од шо ги слушам дека ке се акнат во алишта.....Само едно ми оди напамет, да го заградам и предниот дел со зелена мрежа ја има по земјоделските аптеки, ама освен тоа доколку ми предложите нешто би ви била премногу благодарна!!! Извинете на долгиот пост :(

15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Или убаво загради го балконот или штом имаш и друг балкон, алиштата закачувај ги на другиот балкон.

На Petar80 и sonce555 им се допаѓа ова.
  16. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.282
    Не сум до толку очајна, ама не знаев посоодветна тема за да прашам: каде можам да најдам термометар за во кујна- знаете, тие што се ставаат во течност на оган, и ја покажуваат температурата.
    Прееска на моирецепти видов рецепт за домашна моцарела, а без термометар не се нафаќам да го правам, од каде да знам кога температурата е 38, а кога 42 степени...

17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Доколку немаш стари cd-a купи си нови (ги има разл. димензии) и закачи го со конец да висат на повеке места и од нивното светкање и движење од ветерот тие ќе се плашат и нема да застануваат.
    brisi.jpg
    Нешто во овој стил, само по едно или две-три да висат на едно место и гледај да ги поставиш повисоко, а последното да ти доаѓа близу до жицата.

На sonce555 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    Види во Карес може имаат. Не сум барала, не ми требало, па и не знам каде има. Други места - @Home, CoinCasa. На тие ми текнува во моментов.

На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  19. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
    Соодветна примена на шеќерот во чистењето на домот

Освен како кујнска состојка, шеќерот може да се користи и како средство за чистење во домот.
    Шеќер и прашок за печиво: Во еден сад ставете 3 лажици шеќер и една лажица прашок за печиво, а потоа додадете малку вода со цел да направите мазна смеса. Оваа смеса може да биде одлична и природна замена за сјајот со кој ги миете садовите.

Шеќер и розова вода: Ставете 3 лажици шеќер во еден сад, па потоа врз него додајте една лажица розова вода и мешајте сè додека шеќерот не се стопи. Подготвената смеса можете да ја користите за чистење сребро.

Шеќер и лимонов сок: Направете сок од еден лимон и додајте му 3 лажици шеќер. Оваа комбинација е одлична за лесно отстранување на ‘рѓата.

Шеќер и сирење: За отстранување на флеките од подот, обидете се со комбинација од шеќер и сирење. Во еден сад помешајте ги, а потоа со памучна крпа нанесете ги на свежите флеки.

Шеќер и сок од домат: Сокот од домат е силно белило. Доколку имате која било облека која има трајна флека, во еден сад измешајте шеќер со сок или пире од домат и потоа со нивна помош едноставно отстранете ја од вашите алишта.

Преземено

20. Cuci81

Cuci81 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2015
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    3.830
    Каде да најдам полици за на ѕид, оние како коцки што се, бела боја?
    Гледав во Бриколаж имаат нешто такво, ама нема бели. Има во Симпо, ама 2000 е една.