Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Само да се надоврзам на мислењево на Annath за Омино Бјанко најдобар чистач на флеки,го земав по препорака на Серафима :)
    Ми извади ланска мрсна флека од жоржетна сукња,третирана незнам ни сама колку пати со што ти не,ја однесов и на хемиско ми рекоа дека неможе да се исчисти зошто е поминато доста време и да не сум ја перела јас можеби ќе ја изваделе.

Среќа магичново средство ми ја среди иако ја прежалив оддамна (y)

На Giovanna, Serafima, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Омнио бланко и јас го купив и супер е.Туку сабајле што ми се деси.Пуштив машина на вриење.Бели крпи,чорапи и бела долна облека.Флеките останаа :worried:
    Не ми е јасно ни како ни зошто.На 95 степени работеше.

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    @joy1 имаше ставено средство за флеки? Да не не ти работи грејачот, па со ладна вода да не перела машината? Мене таму прво ми отиде паметот. Оти и да не ставам средство за флеки, Ариел ми вади се од белите алишта што ги перам на вриење.

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Ставив само персил прашок.Сретство за флеки не ставив мислејки дека на вриење па нема потреба.А се помислив и јас за греачот.Ке го проверам тоа .Филтерот го извадив немаше во него ништо.

5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Иста мака си имам и јас. Флеки намачкав и со вениш и со друго средство, па ги покисунував во вода со прашак, триев рачно, перев на вриење со ариел и пак не искочија. Веќе не знам што да правам, сите бодиња на бебе се флекави. А се нови како да ги фрлам :( Хелп?

6. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    739
    За да ги извадите флеките од алиштата земете одмрснувач кој најчесто го користиме за рерни Арис (имам пробано и со друг и е исто успешно) нанесете дирктно на флеката и оставете 10-ина минути. Потоа истријајте ја флеката, исплакнете и ставете во машина за перење. Одмрснувачот треба да е тогаш отворен или најмногу пред една недела зашто ако стоел подолго отворен нема да ги извади флеките. Испробано и сигурно делува и не ги оштетува алиштата воопшто.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Каква машина имаш?Јас самсунг :/
    А нова е скроз.

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  8. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    I mojta e Samsung,relativno nova e,2 god.ja koristime i ne sum bas zadovolna.Isflekanite alista na malata,isto gi pere i na 40,ina 60, i na 95 :( Stvarno neznam sto da pravam,probav i so Aris-nemase efekt, sO Venish isto taka.Do masinata li e,do prasokot li e,poima nema,samo nemoguce e da ne gi vadi flekite na visoka temp.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Од каде ја купивте?Нашата е од Нептун,само 2 месеци ја користам и е пери -суши.Две во едно.

10. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Nasta ni e poklon za svadba od kumovite,od Tehnomarket ja bea zele.Inaku e obicna peralna,5 kg. Ima golem otvor prakticna e za polnenje,ama dzabe,ne pere ko sto treba.A ne sakam da si gi upropastuvam alistata,perejki gi na visoki temp. Inaku imam cueno deka ne cinele kombiniranite ,poarno da si zemes posebno peralna,posebno susara.Mozebi toa e problemot kaj vas joy.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Во плаво или во бело шише Арис? Јас имам и такво и такво немам пробано а сакам сега една флека ми излезе ама не знам од кој да му прснам и 2та се одмаснувачи од арис а плавиот мислам појак е.ми е страв да не си го запустам фустанот случајно :lol:

12. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Флеки од чоколаден сладолед се вадат ли со сјај ? 3 маици измачкав :lol: не сум пробала ама со оглед на тоа што ми вадел сјајот мрсно би требало , и флеки од пудра ? :?:

13. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.615
    Допаѓања:
    772
    Temno plaviot e poefikasen,e sega zavisi za kakva fleka stanuva zbor.Mene ne mi pomaga bas Arisot...

На meri24 и Едно Чупе им се допаѓа ова.
  14. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    739
    @Едно Чупе темно синиот, но да не е предолго отворен зашто го губи дејството. Позз.

На Едно Чупе му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво на сите, доколку сакате да пробате да отстраните флеки на многу природен начин, еве пробајте ги овие совети. Економични се и доста функционални, а сепак многу делотворни. Поздрав.

Природни начини на отстранување на флеки од облеката

Прекрасна вечера во друштво или со партнерот, свеќи, вино, вкусна храна и...упс по некоја мала флека на чаршафот за јадење, или пак уште полошо на омилената кошула. И тогаш што правиме? Посегнуваме по најприродните состојки кои за среќа сите горе доле ги имаме во нашите домови.

Во текот на изминативе години открив многу начини на отстранување на флеките, истражував по интернет и читав. Многу од тие природни методи лично ги пробав и затоа сакам да ги споделам со сите вас во оваа статија. Навистина се скономични и доста функционални и ќе заштедите пари на скапи хемиски производи кои во некои случаи и не функционираат добро. Во продолжение ќе ги разгледаме најчестите флеки и методите со кои може многу лесно да ги отстраниме. Природата има решение за сѐ.

1. Црвено вино

Доколку за време на вечерата дома со гости некој истури несакајќи малку црвено вино на вашиот нов бел чаршаф, најдобар метод е да сипете одозгора веднаш (додека флеката е мокра и тазе) бело вино. Белото вино го неутрализира црвеното и како што ќе испари алкохолот така со себе ќе го однесе и црвеното вино. Ќе остане само мала бледа трага која лесно се вади со перење.

Доколку флеката од црвено вино е стара и засушена, во тој случај врз неа најнапред ставете обична сол, па потоа оцет или сок од лимон (доколку материјалот е деликатен ви советувам оцет затоа што лимонот е многу агресивен) и оставете така да отстои околу саат време пред да преминете со перењето. Истово важи и доколку се искапете со црвено вино на облеката.

2. Кафе

Флеките од кафе може да ги отстраниме со оцет доколку се стари флеки. Врз флеката намачкајте малку оцет и оставете да стои така околу саат време пред да ја перете како што обично правите.

Во случај на свежа флека од кафе има еден метод со жешка вода, односно во едно ѓезве се загрева вода и кога ќе почне да врие се зема облеката или чаршафот и се става во мијалникот и од поголемо растојание се излива водата директно врз флеката. Овој метод е познат како жешка вода под притисок која моментално ќе ја отстрани флеката.

3. Доматен сос

Доколку сме дома и несакајќи на чаршафот или пак на кошулата ни капне малку сос од домати, може флеката многу лесно да ја отстраниме додавајќи врз неа (додека сеуште е свежа, значи не се исушила) малку минерална (односно кисела) вода. По една минута нежно поминете со една чиста крпа врз флеката за да ја отстраните и таа многу лесно ќе излезе. Ќе остане сосема бледа трага, која потполно ќе исчезне кога ќе ставиме чаршафот во машина за перење на алишта. Истава постапка може да се примени и доколку сме во ресторан и се искапеме врз нашата омилена кошула.

Доколку станува збор за стара флека од доматен сос која веќе се засушила, во тој случај пред да го ставите чаршафот или кошулата во машина за перење на алишта, ставете одозгора малку оцет и оставете да делува саат време. Потоа ставете ја да се пере и флеката потполно ќе исчезне.

4. Чоколадо

Знаеме дека децата обожаваат да јадат чоколадо и откако ќе го изедат обавезно се бришат од чаршафот или пак од сопствените маици. И што да правиме? Земаме една коцка лед и со неа ја поминуваме флеката се додека, под дејство на ладното, убаво не се заледи и потоа лесно ја отстрануваме гребејќи ја со ноктот.

5. Масло

Доколку чаршафот го искапете со масло, во тој слушај веднаш врз него ставете многу бебешка пудра. Оставете го чаршафот или облеката врз која сте истуриле масло заедно со пудрата од 8 до 10 часа. Потоа, со помош на една четка за облека полека отстранете ја пудрата (која веќе го впила маслото) и флеката ќе излезе заедно со неа. Потоа секако материјалот може да го исперете во машина или рачно, како што обично правите.

Се надевам дека советиве ви беа од корист. Следен пат кога ќе искапете некоја блуза или чаршаф со една од овие состојки, пред да истрчате во продавница да купите специјален производ за отстранување на флеки, пробајте со еден од горенаведените природни методи. Ќе бидете воодушевени од резултатот.

Дали и вие имате некој посебен природен начин на отстранување на флеките? Што е она што за вас фумкционира?

Поздрав и до скоро читање

Вики

На t-sweet, Winter Lady, Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.920
    Сте користеле ли вакви готови кори за торта? Вкусни ли се? Да не се кршат лесно,?
    Сакам да правам торта ама ме мрзи да шлапам а и не сум правела до сеа и страв ми е да не утнам.. А да и колку кори има во едно пакување.

17. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    3 кори има во едно пакување , меки се многу вкусни се , и не се кршат.

На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
  19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @joy1 малку касно ти пишувам но сега видов. И мојата е самсунг, перисуши 2 во 1. ја купивме лани во Нептун значи 1 година ми е користена. Не сум задоволна, не ми вади флеки ни на 95 степени а гледам деак го имаш истиот проблем. Плус приметив кога ставам омекшивач го полнам до максимум но тој за 2-3 секунди го снемува скоро пола. Како да има дупка и тече од негде. Или може е тоа нормално? Како е кај тебе?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Дали кога ставаш прашок го вадиш плавото пластично кофиче?