Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за очајни домаќинки

Дискусија во 'Дом' започната од blond, 27 јануари 2011.

1. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.159
    Допаѓања:
    259.293
    Мојава и нивелирана и рамен под ама знае понекогаш да прошета ако имам некое големо со мали парчиња облека. Или во пликот од ќебето ако се напикаат сите останати алишта. И на 1000вртежи знае да тргне :)

2. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Старата машина на мајка ми така мрдаше, цело купатило го шеташе, до кај што стига кабелот :) колку пати врата не можевме да отвориме од машината:D
    Подот беше нерамен, нормално е да има косина кон сифонот, ама кај нас беше на неколку места понизок и немаше шанси да се подесат ногарките према подот. Кога мењававме плочки мајсторот го израмни и новава нашина има подобри ногарки, може убаво да се подесат а и центрифугата не тресе толку.

3. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    Podot ne mi e ramen,zatoa se tie za da bez razlika na toa masinata da bidi ramna, pod libela e namestena,druga maka nekoja ima.treba pak da dojdi majstor amortizeri da smeni,pa ke vidime.

4. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
    Неколку начини за брзо и лесно чистење на пеглата за алишта

За пеглата за алишта да трае подолго, грејната плоча треба редовно да се чисти.
    Еве неколку совети како да го правите тоа на едноставен начин.

1. На грејната плоча нанесете паста за заби и добро истријте ја. Потоа избришете ја со мокра крпа, а потоа и со сува. Доколку е потребно, повторете ја постапката неколкупати.

2. После пеглањето, додека пеглата за алишта е сѐ уште врела, поминете со неа врз влажен пешкир или алуминиумска фолија.

3. Со пеглата поминете врз весник на кој претходно сте капнале неколку капки билно масло. Потоа со пеглата поминете низ чиста хартија.

4. Треба да бидете посебно упорни кога ќе сакате да ги отстраните наслагите од синтетички материјали. Со оглед на тоа дека тие многу се лепат, а тешко се отстрануваат, треба да користите наменска паста за чистење и да ја повторите постапката неколкупати. На крај плочата истријте ја со сода бикарбона.

5. Ставете крупна сол на хартија или на мека стара крпа, па со жешка пегла тријте сѐ додека не се иситни солта. За тоа време пеглата ќе се исчисти без никакви последици.

Преземено

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.368
    Дали во машина за сушење алишта ставате и џемпери?

6. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Јас ставам ама досега само памучни, имам неколку мерино ама не сум се осудила:wasntme:

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Од каде да купам вакуум ќеси? И колку често ги користите :)

8. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
    @kelebeim*** Вакум - ќеси има во поголемите маркети и продавниците Се до 99 ден. но не знам колку се квалитетни за таа цена. Чсетота на употреба зависи од намената за која планираш да ги купиш. Ако имаш повеќе работи во домот што не ги користиш секојдневно можеш да ги вакумираш и да добиеш повеќе слободен простор, заштеда на време за одржување и прегледност во плакарите.
    Јас ги користам за чување на постелнина, а купени се од Бугарија.

9. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Фала ти :)

10. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    36.074
    На Esmeralda-MD и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.644
    Допаѓања:
    106.680
    Вчерa ни се истури вoсoк oд свеќa нa чaршaв. Знaм еднa финтa сo хaртијa и пеглa се вaди вoсoкoт нo oстaнувaaт мрсни флеки.. Сoвет кaкo дa се извaдaт флеките?

12. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    905
    Да пробаш со ДМ сапунот за флеки или со детергент за садови.
    Иако има и голема веројатност флеките да останат

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Jas fleki cistam taka sto nanesuvam na flekata pasta za zabi ostavam da otstoi I potoa peram najnormalno.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Феминки помош, како да го исчистам стаклото од туш кабината, барам низ темава можеби имам прашано и порано, ама јас лек не најдов :) ко на сликата е, и после капење го бришам ама водава ни е за никаде и пак се познааваат капки, купив ваква со намера дека нема да се познава многу, подобро стакло да купев полесно ке ја исчистев

Прикачени фајлови:

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.581
    Допаѓања:
    201.797
    Мене ми светнува со алкохолен оцет. Претури оцет во шише со прскалка, напрскај, остави малку, па пребриши со памучна крпа. Ќе светне. И стаклото вака се прави, мене само оцетот ми помага. Инаку решивме да ја вадиме туш кабината. Нешто најнепрактично што сме го имале досега!

На mareane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Ајде ќе пробам и со тоа, да знаев и јас дека такви маки ќе имам, немаше да ставам. А за вадење малку ќе почека, за жал

17. ar.ik

ar.ik Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    75
    @Zaljubena111 i jas imam slicna na tvojata i kaj mene pomaga sredstva na koi pisuva protiv bigor.. Skoro site sredstva gi kupiv i probav no otkako go otkriv ova ne sum go smenila banjata mi bleska.. Go ima i kako gel i kako rasprskuvac

На Paljus му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Paljus

Paljus Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    11
    a od koja marka imas najdobar efekt ?I jas isprobuvam takvi

19. ar.ik

ar.ik Активен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    75
    Kako gel toa sto e se vika smac vo bela tuba e, a toa kako rasprskuvac e vo siva boja ne go znam tocnoto ime ne sum doma da vidam no mislam deka se vika avaks, e od nego sum prezadovolna. Samo primetiv koga ne ja brisam kabinata so suva krpa na kraj e podobro a baska i posle tusiranje prestanav da brisam samo pominuvan so mlaz voda posle sekoe tusiranje

На Paljus му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.261
    Допаѓања:
    46.146
    Имам фармерки кои ми пуштаат многу боја при перење. Тоа не ми смета толку многу колку што и кога ги носам на мене на секое парче кај што допираат (хулахопки, боди...) остава темно плава боја. Има лек за ова?