Форумџика на годината

Помош за очајни домаќинки

Discussion in 'Дом' started by blond, Jan 27, 2011.

1. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Мојава и нивелирана и рамен под ама знае понекогаш да прошета ако имам некое големо со мали парчиња облека. Или во пликот од ќебето ако се напикаат сите останати алишта. И на 1000вртежи знае да тргне :)

2. irenna

irenna Популарен член

Старата машина на мајка ми така мрдаше, цело купатило го шеташе, до кај што стига кабелот :) колку пати врата не можевме да отвориме од машината:D
    Подот беше нерамен, нормално е да има косина кон сифонот, ама кај нас беше на неколку места понизок и немаше шанси да се подесат ногарките према подот. Кога мењававме плочки мајсторот го израмни и новава нашина има подобри ногарки, може убаво да се подесат а и центрифугата не тресе толку.

3. stefi23m

stefi23m Популарен член

Podot ne mi e ramen,zatoa se tie za da bez razlika na toa masinata da bidi ramna, pod libela e namestena,druga maka nekoja ima.treba pak da dojdi majstor amortizeri da smeni,pa ke vidime.

4. poenta

poenta Форумски идол

Неколку начини за брзо и лесно чистење на пеглата за алишта

За пеглата за алишта да трае подолго, грејната плоча треба редовно да се чисти.
    Еве неколку совети како да го правите тоа на едноставен начин.

1. На грејната плоча нанесете паста за заби и добро истријте ја. Потоа избришете ја со мокра крпа, а потоа и со сува. Доколку е потребно, повторете ја постапката неколкупати.

2. После пеглањето, додека пеглата за алишта е сѐ уште врела, поминете со неа врз влажен пешкир или алуминиумска фолија.

3. Со пеглата поминете врз весник на кој претходно сте капнале неколку капки билно масло. Потоа со пеглата поминете низ чиста хартија.

4. Треба да бидете посебно упорни кога ќе сакате да ги отстраните наслагите од синтетички материјали. Со оглед на тоа дека тие многу се лепат, а тешко се отстрануваат, треба да користите наменска паста за чистење и да ја повторите постапката неколкупати. На крај плочата истријте ја со сода бикарбона.

5. Ставете крупна сол на хартија или на мека стара крпа, па со жешка пегла тријте сѐ додека не се иситни солта. За тоа време пеглата ќе се исчисти без никакви последици.

Преземено

cresa-jagoda likes this.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Дали во машина за сушење алишта ставате и џемпери?

6. Mama25

Mama25 Популарен член

Јас ставам ама досега само памучни, имам неколку мерино ама не сум се осудила:wasntme:

joy1 likes this.
  7. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Од каде да купам вакуум ќеси? И колку често ги користите :)

8. poenta

poenta Форумски идол

@kelebeim*** Вакум - ќеси има во поголемите маркети и продавниците Се до 99 ден. но не знам колку се квалитетни за таа цена. Чсетота на употреба зависи од намената за која планираш да ги купиш. Ако имаш повеќе работи во домот што не ги користиш секојдневно можеш да ги вакумираш и да добиеш повеќе слободен простор, заштеда на време за одржување и прегледност во плакарите.
    Јас ги користам за чување на постелнина, а купени се од Бугарија.

9. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Фала ти :)

10. poenta

poenta Форумски идол

11. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Вчерa ни се истури вoсoк oд свеќa нa чaршaв. Знaм еднa финтa сo хaртијa и пеглa се вaди вoсoкoт нo oстaнувaaт мрсни флеки.. Сoвет кaкo дa се извaдaт флеките?

12. jok

jok Истакнат член

Да пробаш со ДМ сапунот за флеки или со детергент за садови.
    Иако има и голема веројатност флеките да останат

koritsaki likes this.
  13. Saraa

Saraa Популарен член

Jas fleki cistam taka sto nanesuvam na flekata pasta za zabi ostavam da otstoi I potoa peram najnormalno.

cresa-jagoda likes this.
  14. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Феминки помош, како да го исчистам стаклото од туш кабината, барам низ темава можеби имам прашано и порано, ама јас лек не најдов :) ко на сликата е, и после капење го бришам ама водава ни е за никаде и пак се познааваат капки, купив ваква со намера дека нема да се познава многу, подобро стакло да купев полесно ке ја исчистев

Attached Files:

Petar80 likes this.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Мене ми светнува со алкохолен оцет. Претури оцет во шише со прскалка, напрскај, остави малку, па пребриши со памучна крпа. Ќе светне. И стаклото вака се прави, мене само оцетот ми помага. Инаку решивме да ја вадиме туш кабината. Нешто најнепрактично што сме го имале досега!

mareane likes this.
  16. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Ајде ќе пробам и со тоа, да знаев и јас дека такви маки ќе имам, немаше да ставам. А за вадење малку ќе почека, за жал

17. ar.ik

ar.ik Активен член

@Zaljubena111 i jas imam slicna na tvojata i kaj mene pomaga sredstva na koi pisuva protiv bigor.. Skoro site sredstva gi kupiv i probav no otkako go otkriv ova ne sum go smenila banjata mi bleska.. Go ima i kako gel i kako rasprskuvac

Paljus likes this.
  18. Paljus

Paljus Истакнат член

a od koja marka imas najdobar efekt ?I jas isprobuvam takvi

19. ar.ik

ar.ik Активен член

Kako gel toa sto e se vika smac vo bela tuba e, a toa kako rasprskuvac e vo siva boja ne go znam tocnoto ime ne sum doma da vidam no mislam deka se vika avaks, e od nego sum prezadovolna. Samo primetiv koga ne ja brisam kabinata so suva krpa na kraj e podobro a baska i posle tusiranje prestanav da brisam samo pominuvan so mlaz voda posle sekoe tusiranje

Paljus likes this.
  20. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Имам фармерки кои ми пуштаат многу боја при перење. Тоа не ми смета толку многу колку што и кога ги носам на мене на секое парче кај што допираат (хулахопки, боди...) остава темно плава боја. Има лек за ова?