^Имаш тука http://www.smsporaki.com/rodendenski-sms-poraki.html и не пишете веќе тука. Темава е за проектни задачи, а не за состави и роденденски пораки.
Девојки ве молам помош! Ако може да ми дадете некој есеј или состав на овие теми. За писмена ми е Темите се: 1. Љубовта во моето срце кон татковината 2. Засади дрво, засади ја твојата иднина 3. Тешкото (не ја знам точно темата, но некој есеј ми треба) Ви благодарам однапред.
Феминки сакам проектната да ми биде по англиски, ама не ми текнува некоја добра тема...се мислев да биде нешто за Дајана или пак нешто поврзано со Англија пр. знаменитостите ... Што мислите вие, ајде некој предлог...
Девојкии,, ве молам ако може неколку реченици во врска со литературата (општо за литература.... ми треба за писмена )
и двете теми ти се добри, но мислам дека имаш премногу материјал да пишуваш за културно-историските знаменитости на Англија, сепак изборот е твој
Не мислев за сите, за неколку што се најзначајни и познати...не ми текнува за што би можела да пишувам
Ако евентуално сакас да се преориентирас и сменис тема мозам да ти дадам насоки, подтоЧки и линкови за темите * Фасхион јоурналисм- со осврт на Вог *Брендови (истото се однесува ако на некој му требаат идее за теми на германски)
можеш да пишуваш за Вестминстерска палата во Лондон на пример,универзитетот во Кембриџ,Round Church, Националната галерија... имаш многу расчепкај низ нет и види за што ќе пишуваш,немој само цела проектна да ти биди од википедија.
ееј TheaEspositо, за кога ти треба?? Имам состав за 2 тема, но професорката ми ја зеде тетратката по македонски..а иначе 3 тема ако ти е за Тешкото од Блаже Конески, тогаш можам да ти помогнам..
За во понеделник ми е. Иначе ми треба и за Тешкото, ако имаш нешто прати ми (секако ако сакаш и ако можеш). Зошто незнам за која тема точно ни треба.
"Тешкото" пролеана низ стиховите на Блаже Конески Секоја песна си има свое време и свој поет. Поетот не создава ништо. Имено, во настанувањето на песната, поетот се служи со веќе постојаниот јазичен материјал на традицијата, што го црпи не само од напишаниот збор туку и од секојдневната говорна стихија. Тоа најдобро се гледа од зборовите на Б. Конески: “Јас сум свесен дека денеска не можам да напишам еден текст како Тешкото”. Оттука песната се открива благодарејќи на осетливиот слух на говорните поети. Таа се открива со помош на претходните творби. Песната се открива и како плод на духот и атмосферата на времето. Во песната “Teшкото” пролеана низ стиховите на Б.К. се зборува за тешкотијата и тагата, кој ја чуствувал тој во душите и срцата на луѓето. Инспирација добил од некој настан во 1946 год. Во првата строфа се зборува колку всушност му недостига веселата песна на, бидејќи Тешкото е една од потажните мак. Народни песни, чија мелодија потсетува на нешто тажно и носталгично. Исто така тој пишува за тешките времиња кога Македонија била под ропство. Колку на луѓето им било тешко да се соочат со реалната слика на бедата. Пишува за она колку на луѓето им била потребна слободата и колку копнееле по неа. И сето тоа е прикажано со орото. Секоја строфа си има свој опис, за тешкотиите на мак. Народ. Па, затоа кореографијата на македонското оро Тешкото е мошне сложена. Од првите чекори на играорецот, па се до крај, тоа постојано е во изедначен ритам. Највозбудливо е кога водачот на орото ќе се качи на тапанот, со што симболично се претставува победата на тешкотиите. Но, потоа играта се разгорува добива забрзан ритам. Секој играорец за миг станува ороводец, го прима шамивчето, го води орото и го предава на следниот. Се така додека сите не се изредат. Движењето, на телото, на рацете, на нозете, самиот ритам што го создаваат зурлите и тапаните создаваат еуфорична атмосфера. Тешкото било и останало, не само оро, туку вечна и неисцрпна инспирација на поетите, копмозиторите, режисерите, сликарите, занаетчиите. Врз елементите на македонското оро Тешкото сенапишани и мн. Песни, раскази, снимени се и филмови, создадени се и дела на класична музика. поздрав..
Треба по информатика да направам реклама! Па, дајте ми идеја, за што да биде рекламата? Инаку треба да се употребат анимации во Power Point.
^ Секое драмско дело е поучно. Треба само да станеш од компјутерот, да си земеш книга од библиотека и да почнеш да читаш. На крајот ќе си извлечеш поука. Чорбаџи Теодос, Бегалка, Македонска крвава свадба, Диво месо, Печалбари... Сите се квалитетни и поучни, само треба да им ја сфатиш суштината.
Ve molam otvorete Ce moze li da mi napisete nesto ili najdete neesto kakoa sostav za pismena Za NARODNA LITERATURA sto bilo navistina neznam ni kako da pocnam ni nisto... Vo glavniot del lirika epika dram lirsko epski vidovida bidat spomnati moze da ima citirano stih od nekoja po poznata pesnai sl. VE MOLAM i za literaturno delos to me pleni vo ovoj slucaj za sama od gorjan petrevski amaova ne e tolku bitno
Девојче сето тоа ТИ го учиш во школо. Зошто не земеш да си прочиташ, да прочепкаш по интернет и сама да си напишеш состав? Не верувам дека некој место тебе ќе седне и ќе ти напише состав. Ти најдобро знаеш тоа да го направиш. Еве пребарај овде, сигурно нешто корисно ќе најдеш. http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... _4182.html
луѓе ај ако некој случајно има нешо во пц за екстази и нивно влијание нека ми прати, се мачам цел месец не можам да комплетирам една проектна пошо не смеам од нет само да вадам