Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош за проектни задачи

Дискусија во 'Образование' започната од Victorya, 5 февруари 2010.

1. Doni172

Doni172 Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Luge ajde nekoja rodendenska ljubovna poraka? ama taka da bide podolga...

2. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
  3. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Девојки ве молам помош! Ако може да ми дадете некој есеј или состав на овие теми. За писмена ми е :(
    Темите се:
    1. Љубовта во моето срце кон татковината
    2. Засади дрво, засади ја твојата иднина
    3. Тешкото (не ја знам точно темата, но некој есеј ми треба)
    Ви благодарам однапред.

4. Tanjich

Tanjich Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    64
    Феминки сакам проектната да ми биде по англиски, ама не ми текнува некоја добра тема...се мислев да биде нешто за Дајана или пак нешто поврзано со Англија пр. знаменитостите :?: ... Што мислите вие, ајде некој предлог... :)

5. 343

343 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2011
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    6
    Девојкии,, ве молам ако може неколку реченици во врска со литературата (општо за литература.... ми треба за писмена :worried: )

6. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    и двете теми ти се добри, но мислам дека имаш премногу материјал да пишуваш за културно-историските знаменитости на Англија, сепак изборот е твој

7. Tanjich

Tanjich Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    64
    Не мислев за сите, за неколку што се најзначајни и познати...не ми текнува за што би можела да пишувам |(

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.290
    Допаѓања:
    285.010
    Ако евентуално сакас да се преориентирас и сменис тема мозам да ти дадам насоки, подтоЧки и линкови за темите
    * Фасхион јоурналисм- со осврт на Вог
    *Брендови
    (истото се однесува ако на некој му требаат идее за теми на германски)

9. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    можеш да пишуваш за Вестминстерска палата во Лондон на пример,универзитетот во Кембриџ,Round Church, Националната галерија... имаш многу расчепкај низ нет и види за што ќе пишуваш,немој само цела проектна да ти биди од википедија.

10. boki24

boki24 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    ееј TheaEspositо, за кога ти треба?? Имам состав за 2 тема, но професорката ми ја зеде тетратката по македонски..а иначе 3 тема ако ти е за Тешкото од Блаже Конески, тогаш можам да ти помогнам.. :)

11. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    За во понеделник ми е. :(
    Иначе ми треба и за Тешкото, ако имаш нешто прати ми (секако ако сакаш и ако можеш). Зошто незнам за која тема точно ни треба.

12. boki24

boki24 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    "Тешкото" пролеана низ стиховите на Блаже Конески

Секоја песна си има свое време и свој поет. Поетот не создава ништо. Имено, во настанувањето на песната, поетот се служи со веќе постојаниот јазичен материјал на традицијата, што го црпи не само од напишаниот збор туку и од секојдневната говорна стихија. Тоа најдобро се гледа од зборовите на Б. Конески: “Јас сум свесен дека денеска не можам да напишам еден текст како Тешкото”. Оттука песната се открива благодарејќи на осетливиот слух на говорните поети. Таа се открива со помош на претходните творби. Песната се открива и како плод на духот и атмосферата на времето.
    Во песната “Teшкото” пролеана низ стиховите на Б.К. се зборува за тешкотијата и тагата, кој ја чуствувал тој во душите и срцата на луѓето. Инспирација добил од некој настан во 1946 год. Во првата строфа се зборува колку всушност му недостига веселата песна на, бидејќи Тешкото е една од потажните мак. Народни песни, чија мелодија потсетува на нешто тажно и носталгично. Исто така тој пишува за тешките времиња кога Македонија била под ропство. Колку на луѓето им било тешко да се соочат со реалната слика на бедата. Пишува за она колку на луѓето им била потребна слободата и колку копнееле по неа. И сето тоа е прикажано со орото. Секоја строфа си има свој опис, за тешкотиите на мак. Народ. Па, затоа кореографијата на македонското оро Тешкото е мошне сложена. Од првите чекори на играорецот, па се до крај, тоа постојано е во изедначен ритам. Највозбудливо е кога водачот на орото ќе се качи на тапанот, со што симболично се претставува победата на тешкотиите. Но, потоа играта се разгорува добива забрзан ритам. Секој играорец за миг станува ороводец, го прима шамивчето, го води орото и го предава на следниот. Се така додека сите не се изредат. Движењето, на телото, на рацете, на нозете, самиот ритам што го создаваат зурлите и тапаните создаваат еуфорична атмосфера.
    Тешкото било и останало, не само оро, туку вечна и неисцрпна инспирација на поетите, копмозиторите, режисерите, сликарите, занаетчиите. Врз елементите на македонското оро Тешкото сенапишани и мн. Песни, раскази, снимени се и филмови, создадени се и дела на класична музика.

поздрав.. :)

На The Drifter му/ѝ се допаѓа ова.
  13. soco

soco Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    185
    А по македонски ти е ова?

14. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.641
    Треба по информатика да направам реклама! Па, дајте ми идеја, за што да биде рекламата?
    Инаку треба да се употребат анимации во Power Point.

15. anne25

anne25 Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Поучни драми

Ве молааааам Некој да ми каже каде можам да најдам поучни драми :^)

16. Buttterfly

Buttterfly Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    631
    Допаѓања:
    782
    ^ Секое драмско дело е поучно.

Треба само да станеш од компјутерот, да си земеш книга од библиотека и да почнеш да читаш.
    На крајот ќе си извлечеш поука.

Чорбаџи Теодос, Бегалка, Македонска крвава свадба, Диво месо, Печалбари...

Сите се квалитетни и поучни, само треба да им ја сфатиш суштината. :)

На The-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Milena123456789

Milena123456789 Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Ve molam otvorete

Ce moze li da mi napisete nesto ili najdete neesto kakoa sostav za pismena Za NARODNA LITERATURA sto bilo navistina neznam ni kako da pocnam ni nisto... Vo glavniot del lirika epika dram lirsko epski vidovida bidat spomnati moze da ima citirano stih od nekoja po poznata pesnai sl. VE MOLAM
    i za literaturno delos to me pleni vo ovoj slucaj za sama od gorjan petrevski amaova ne e tolku bitno

18. Sweety-Tweety

Sweety-Tweety Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    994
    Допаѓања:
    501
    Девојче сето тоа ТИ го учиш во школо. Зошто не земеш да си прочиташ, да прочепкаш по интернет и сама да си напишеш состав? Не верувам дека некој место тебе ќе седне и ќе ти напише состав. Ти најдобро знаеш тоа да го направиш.
    Еве пребарај овде, сигурно нешто корисно ќе најдеш.
    http://makedonskijazikiliteratura.blogs ... _4182.html

19. Ickovska

Ickovska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    94
    Ви се наоѓа ли нешто поврзано со цивилизацијата на ацтеките? да не е википедија ?

20. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.641
    Допаѓања:
    8.500
    луѓе ај ако некој случајно има нешо во пц за екстази и нивно влијание нека ми прати, се мачам цел месец не можам да комплетирам една проектна пошо не смеам од нет само да вадам