Чикас, дали некој ја има прераскажано во кратки црти (2-3 страни во голема тетратка) лектирата Бојан од Григор Поповски. Јас ја прочитам , „умствено“ ја анализирав,ја сфатив содржината, ама не можам да ја прераскажам. Ако почнам, ќе ми фати 8-9 страни, а живци за тоа нема. Ако некој од Вас може, нека пише во ЛП, во следните ден - два.
Феминки би ве замолила доколку на некоја и се наоѓа некој материјал за било која бања во Србија нека ми пише во ЛП ....
1. Од какво значење е на насловот за делото? Колку содржината се отсликува во насловот? 2. Во каква географска, историска и социјална околина е сместено дејството? 3. Кој (кои) се главните ликови? 4. Кои се споредните ликови? Каква е нивната улога во дејството и како се поврзани со главниот(-те) лик(-ови)? 5. Дали главниот лик се менува низ делото? Како и зошто? 6. Во што се состои судирот? Можеш ли да го следиш развојот на судирот (почеток, развој) до расплетот? 7. Како се манифестира кулминацијата? Кој е настанот што ја предизвикува? 8. Кој е раскажувач? Какво е неговото влијание врз делото? 9. Какви се твоите лични впечатоци за делото? Што научи? 10.Спореди ја идејата на авторот со тоа што го научи. 11.Најде ли некакви метафори или симболи? Како ги објаснуваш (дешифрираш)? ќе може ли одговор на ови прашања за утре ми се за сердарот и за илијадааа
Имам писмена по македонски во петок.Е сега ми треба состав за лектирата Чорбаџи Теодос. Ја прочитав книгата ама не знам како да почнам.Никогаш не сме имале прераскажување на лектира за писмена. Може некој да ми помогне? Не барам цел состав, туку неколку идеи што да пишувам.Ве молам било каква идеа ќе ми биде потребна
Ако има некој есеј за "Сон на летната ноќ" на тема 'Фантастичните и реалистичните идеи во ренесансната комедија на Шекспир' да ми пише во ЛП
3дрaво , дaли некој имa семинaрскa по економијa не е битнa темaтa но дa имa споредбa меѓу 3 држaви нa пр за економскиот раст бдп , неврaботеностa итн.
Барав и на интернет најдов нешто али ако може да ми помогнете уште со неколку реченици на темава.. -Песната "Тешкото" симбол на страдањето на македонскиот народ или истава тема со ваков наслов-Пискот на зурлите и тапаните се симбол на тешкото. Темава ми е за у петок
Избрав Економија за проектна задача за одбрана на предмет ако може предлог тема ми треба итно..Благодарам однапред
Треба да направам проект на тема „iOs7“ ( Оперативен систем кај iPhone, iPod Touch, iPad ). Ако може некој да ми каже некои информации во врска со темава, благодарам однапред Спојлер Се изгубив во темава за проектот, па ми треба мала помош
Има многу... Инфлација и дефлација, БДП, инвестиции, економски раст, буџет, може да пишуваш за Македонија, можеш да направиш и споредба со друга држава... Странските инвестиции еве сега се актуелни...
Еве јас можам да ти помогнам дај ми твој емаил и ќе ти пратам готова семинарска за Трендови и структура на БДП во Р.М
Од каде треба да се земаат податоци за проектната задача? од учебник? ако треба од учебник, може да се препише и видоизмени набубај и чао пријатно... некако не ми е логично... проектнава ми е моментално поголема дилема од екстерниве и интерниве инаку планирам да земам нешто економија, бизнис, менаџмент... Help, anyone?
Можеш од било каде да земеш податоци. Дали ќе биде од учебници, стручна литература, интернет или не знам што, не е важно, важно е само да го напишеш изворот на податокот.
Мојот Американски Аџилак Да не ја има некој прераскажана Мојот Американски Аџилак обавезно ми треба немам време да ја прочитам професорката ми ја бара за наредниот час Фала од напред.
Може ли да ми кажете некоја песна каде има употребено стилска фигура словенска антитеза? Ми треба да ја анализирам ама не можам песна да најдам а не смеам да ги искористам тие во учебникот.
Filozofija Правам некој проект филозофија за црквата Нотр-дам(Богородичната црква) во Париз и ми требаат некои информации за неа доколку некој има или знае нешто бидејќи на википедија има многу малку...