1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Помош околу децата и домот

Дискусија во 'Дете' започната од Milkiway, 16 август 2024.

1. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    5.226
    Не е исто. И јас сум вујна или тетка. И сум се грижела за внуци. Не знам зошто контра одиш и сакаш да докажеш дека е исто.
    -Платата за внуците ја трошиш?
    -Ги земаш од школо или градинка?
    -Им правиш ли секојдневно доручек, ручек, вечера? Ужинки? Некогаш и по 5 пати, бидејќи до вчера јаделе едно, денес решиле да јадат нешто што не ни знаеш што е.
    -Како се справуваш со тантруми?
    -Ги воспитуваш?
    -Ги бањаш?
    -Ги носиш по доктори, по лаборатории?
    -Доиш или приготвуваш АД?
    -Што правиш навечер кога имаат ноќни терори?
    - Како се справуваше со грчеви? Кои капки ги даваше?
    Да продолжам, или пак не може да се докажеме?

На Mother of 2boys, Milkiway, Tea SK и 9 други им се допаѓа ова.
  2. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    1.820
    Ај прочитај ме пак, ама убаво. Полека.

3. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    11.939
    @ArabellaStarfall реков, најмајки сте. А сè што било потребно било обезбедено од моја страна и ништо не фалело. Дали за анимирање, облека и сето останато.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    5.226
    Што ти е со најмајка?
    Ај дефинирај жена што нема деца, што е.
    Нема ова врска со стерилитет кај жени, што имаат посвоено. На документ и на тоа дете се мајки.

На Tea SK, Трагедијаупмм, GirlLove и 2 други им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.573
    Допаѓања:
    39.504
    Добро ели и ти си мајка на тоа дете што си го гледала, ајде

На tinkerbell22, Mother of 2boys, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.908
    Допаѓања:
    11.939
    Не, не сум мајка. Не се вреѓам што не сум мајка. Сум го имала искуството и сум пружила сè што вие мајките пружите.

7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.573
    Допаѓања:
    39.504
    Дали уште тоа трае?

8. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.794
    Допаѓања:
    12.287
    Како бе не е туѓо? Твое сигурно не е. Еве ако не е туѓо што се расправате дали било должност, дали требало да ни чуваат деца? Еве и јас сум и тетка и мајка, значи сум х2 најмајка, што и да ти значи тоа.

На Tea SK, Malesia, MilaSs12 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    955
    Едноставно не.

На Mother of 2boys, LiquidLuna и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.044
    Допаѓања:
    76.603
    На деца им требаат деца, социјализација, дружба со деца, ама најмногу им требаат родители за да ги воспитаат и насочат, да поминат квалитетно време заедно и да создаваат спомени.

И фамилија треба, ама не со степен тие да ти го пораснат и превоспитаат детето, баш фамилија разгалува (посебно баба и дедо) и ако долго време поминуваат со нив се руши цел авторитет од родителите и оди се низ вода, после оди оправај се.

На Milkiway, Feminka22, GirlLove и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.573
    Допаѓања:
    39.504
    Па тука не се дискутира за друг да ти го воспитува детето и чува по цели денови

На tinkerbell22 и Skyler им се допаѓа ова.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.044
    Допаѓања:
    76.603
    Се дискутира за викенди, за цели одмори без дете, па преку недела од градинка да се земе, па навечер на журче да се отиде до ниедно време, и.т.н.
    За мене тоа е премногу.

Кога ја читам темава, како во мачилиште да сте кога сте со децата, таков впечаток оставате.

На FlowerMarija, Feminka22, Anyshka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.573
    Допаѓања:
    39.504
    Кај го прочита сѐ ова жити Господ?:D
    И за мене е премногу тоа.

И да си го прочитала, кој излегува секој ден на журка, те молам? Само една мајка беше пишала за одмор. Овде се зборува, како што јас разбрав од воведниот дел за повремено чување од страна на некој друг од фамилијата, за да имаме 5 минути време за нас.

На ArabellaStarfall му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    4.876
    Допаѓања:
    19.762
    Се дискутира за помош.
    А тоа спаѓа под помош, за тебе ако не е прифатливо, за мене и те како е :)

На Emy867 и ArabellaStarfall им се допаѓа ова.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.650
    Допаѓања:
    18.251
    Тоа што ти си помогнала одреден период е за пофалба.

Ама е одреден период. Кој трае месец, два, три, година.
    Ти знаеш дека кога мајката после одреден период ке го земе тоа дете назад. Ти ке мислиш за тоа дете одреден период и понатаму повторно ке ја добиеш улогата тетка, или која и да е.

Ти имаш искуство.

Мајка од две линии е одговорна за тоа дете во неа. Таткото исто, но во одредена доза има помал товар во бременоста. Ако реши денес да се напие 10 ракии, ке се отрезни. Мајката нема таква опција.
    Храна движење испитувања пораѓај доење заби хранење проодување говор детска соба училиште друштво факултет...
    Кога некоја жена не е дел од овие фази, не е мајка. И нека е посвоено, откако ке го земе детето во раце, таа е негов родител до крај на животот.

Освен ако ти сега не си старател на тоа дете, кое ја изгубило мајка си, коректно е да ти посочиме дека не си мајка.

На Manako2, Mother of 2boys, Tea SK и 5 други им се допаѓа ова.
  16. C-iena

C-iena Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    197
    На почетокот на темата прочитав: А тие што се во странство?
    Уффф тешко, многу е тешко. Буквално нема кој 5 минути да ти помогне. Кога ќе ми текне дека со бебе од 7 дена и царски рез отидов во банка. Некогаш ми е криво дека секаде со нас го водиме...Во банки, општини, маркети, на доктор,буквално секаде.
    Доаѓаат бабите,ама јас не сум за тоа да им ги менуваме животите на 60 години, и да го тераме да доаѓаат по два-три месеци да седат. Сепак секој си има свој ред, своја рутина, што на посериозни години не би сакал да му биде менета. Сами сме избрале, сами ќе се снаоѓаме. Овде несмееш ни болен да бидеш, бидејќи си сам и знаеш дека друг немаш. И со мигренозни болки станувам и вршам работа.
    Но многу е убаво луѓе да знаеш дека си сакан, дека некој се грижи за тебе. Дека имаш фамилија и блиски кои безрезервно те сакаат. Барем за мене е важно, ме исчувала баба ми, и фала и. Најубавите детски спомени ми се со баба и дедо. Секако и со родителите, ама баба и дедо беа мојот свет, во кој "се" беше дозволено, во кој имаше љубов и топлина. Сакам кога моето дете поминува време со бабите и дедовците, тетките, вујко. Знам дека и тој сака да поминува време со нив.
    А во врска со помагањето, кога се овде мајка ми или свекрва ми, максимално се опуштам. Они готват, перат, пеглаат. Ништо не ми смета, и во шкафови да бркаат и во фиоки и во кујна.... Да редат, чистат, местат... Немам проблем, едвај чекам да имам малце време за мене. Кога си одат ни џеѕвето не знам кај ми е.
    Блазе си им на тие што имаат помош, и на тие што имаат такви личности во фамилијата, што им нудат помош, и им излегуваат во пресрет.

На deasmamas, Anturium, Ani93 и 9 други им се допаѓа ова.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.850
    Допаѓања:
    28.475
    Вистина, не им е должност на бабите и дедовците да ги причуваат внуците, исто на децата не им е должност во старост да се грижат за немоќните родители! Немаме должност едни спрема други! Што не врзува?!?! Ништо!
    Нели, секој сам за себе... младите нека си организираат со децата и обврските без да очекуваат помош, бабите и дедовците нека си мислат за старост и немоќ без да оставаат обврски на децата. Отпосле ќе се прашуваме какви луѓе сме станале, какви генеарции одгледуваме...

Не станува збор за должност, не се тоа зацртени правила по кои мора да се придржуваме нити ние , нити бабите и дедовците... тоа е човечност, свест, љубов кон внучето и кон своето чедо...

На FitGirlK, deasmamas, simona_baby и 15 други им се допаѓа ова.
  18. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.713
    Никој не рече дека сме безчовечни.

На другаркава моја мајка и е инвалид.
    Татко и, не сака обврски.

Од по мажот и страната, мајка и го гледа внучето ама им кажала си сака слободен живот.
    Пошто има да речам другар со кој излегува, она е разведена. Мислам сопругот е починат мислам.

И сеа? Нечовечно?

Ма немој.
    Кој колку може и кој колку сака.

19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.850
    Допаѓања:
    28.475
    Можеби имаме различно разбирање за значењето на зборот ,,човечно''
    Ете, мене ми е човечно да му се најдам некому кога му е тешко, особено кога станува збор за семејство.

А за тоа ,,кој колку може и сака'' скроз се сложувам. Оти некогаш има невозможни ситуации во кои не може да придонесеме со наша помош.
    И пак истото, нема правило како треба да биде... народски кажано ,,од срце треба да ти иде '' тоа да причуваш внуче и да си помогнеш на своето чедо.

На eliesaab, GirlLove и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  20. FlowerMarija

FlowerMarija Активен член

Се зачлени на:
    2 мај 2024
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    119
    Браво секоја чест што имате взаемна почит во семејството. Секоја чест и за тебе.

На eliesaab и GirlLove им се допаѓа ова.