Ете прочитај ме и мене наназад од мај 2018. Прелесно поминав како за староротка и одма млеко имав за извоз Сакав да им понудам на цимерките што немаа да им ги подојам бебињата Значи годините не се воопшто мерило како ќе помине пороѓајот, колку брзо ќе се опоравиш и каква ќе бидеш во мајчинството
Now,thats a spirit!! Е вака е одма по друго!! Фала ти, ти посакувам да уживаш во мајчинството и понатаму....
Аа Емче среќо не вака како стари па и јас начукав 32 и сега си викам а да беа 22 што ќе правев.Не би ми било исто.Овака наредено,работа ок колку толку видено у животот и допрва тек имам енергија во изобилство за трчање и неспиење,бебушов како рестарт ќе ми дојде . П.с. У една работа барем се изнауживав со дете тешко
Мене најинтересно ќе ми биде. Ем стара мама со 14 год тинејџер. Ем млада мама на 37 со бебуш. Убавиби. Дома весело. Ама не се давам ќе се снајдеме. Ве гушкам
Тебе ќе ти биде најбоље.Под казна ќе го чуваш братчето/сестричката а мама и тато ќе шетаат Се шалам ќе имаш многу помош од него.Јас сум најмало дете,најголемата сестра е 11 постара од мене и ме исчувала така да ова е супер околност,лошо е она кога се годинка разлика па незнаеш по кое да трчаш
Баш ќејф ми прават вакви муабети. Синко е сеуште под изненадувачки шок. Пресреќен е. Не знаев дека до толку може да се радува дете за сестричка.
Не сум за у темава ама читав па да се убацам Најубаво е така, јас сум 7г постара од брат ми и моите повеќе работеа, а јас претежно го исчував. Ќе имаш ептен помош дека е поголемо првото дете и ќе разбира. А и сите другарки и другари што имаат постари браќа сестри вака поголема разлика по 6-15г ги имаат исчувано и нив тие. Така да преубаво ќе ти биде верувај, баш дека првото дете е големо и разбира се.
Маж ми кога имаше 14 год, му се роди братче тогаш почнавме врска ние, јас имав 13 год. Многу пати после тоа неможеше да излези го чуваше братчето кога ќе одеа некаде неговите, а сега мм има 30год а девер ми 16 год и често не се согласуваат, а и мајкаму и таткому мн му викаат за се и сешто. За второво свекрвами имала 34 год.
Ти си млада чупо, шо се 32 години, крцалче Ми текна на вицот со пензионерите Седат 90 годишни старци, Еј абе оној умрел знаеш? Да бе, за греотка, 85 имаше млад сирот си отиде И да не те чујам дека во "онаа" работа нема да уживаме Ме гаѓаш во слаба точка сега
Ама не реков стари,у најлепши години сме тоа викам јас Има да уживам у младоста , со бебево и јас ќе се родам од ново ,се од почеток почнува така си ветив А иначе за кексот како бре ќе уживам ско ми плаче и го мислам
Да де, и ја за тебе зборам дека си млада, шо не важи и за мене Кекс после оставање кај баба и дедо на продужен викенд по можност и вон Скопје Како иначе ќе регенерираш енергија за трчање и занимавање
Не сум била сама. И јас сум старо/нова мама едно е 12 год.друго 2 месеци. Преубаво е, уживавме со првото максимално, го имаше целото наше внимание и задоволство и сега е пресреќен и многу сака да помага во се, и заедно уживаме во секој нов момент со малиот батко. Си ја остваривме желбата да бидеме 4 члена во семејство . Нема поубаво чувство кога ќе каже " и јас имам сега брат"
И јас ке имам две генерации по дома еден трето одделенец и едно бебе....здравје ке пишам искуства тогаш
Јас до 32 ни муабет за дете не правев, а камоли да го правам. Прво си ги завршуваш сите “приоритети” па потоа бебе Јас како старотка можам да кажам дека не ми фали енергија да чувам бебе и за чудо имам едно трпение до небо и назад Така да не е потешко во никој случај, потешко ми беше да ја кренам главата на 27 год после пијана ноќ од перница. Само со кран станување
Да се приклучам и јас-полни 35 и едно дете 8 год.,во очекување на второто секој момент Сум помислувала може подобро е мала разлика во години,но да,се си има и предности..ќе си имам помош сигурно
Чекајте малку другари јас сум со една нога во темава. ... Сакам да слушнам / прочитам искуства кои ме плашат ми се свртело низ глава ... Шиење на епизиотомија, коса ми се крева Киретажа заради плацентата Крварења обилни Пукање на ѕидот на матката Дали ти даваат анестезија за шиење и Киретажата...? Не знам некако страв ми е од овие работи што ги пишав.... Ова за нормален пороѓај.... Подобро ли е царски?
И јас прашав ова во тема епизиотомија маче и да даваат анестезија ич да не зе плашиме.За нормален пороѓај идело прво раѓање дете ,сечење или распукување е безболно исто како онака кога ќе се сецнеш нели не боли.После те оставаат на бокс да лежиш уште саат два за да се роди и постелката,ја проверуваат дали е цела и после ти ставаат анестезија те шијат.Боли после зараснувањето бидејќи идеш у вц,треба само да пазиш на исхрана да е течна и да не се напнуваш за да боли ама кај сите различно.Јас сум толкав коркач и плашливец што незнам како да ти објаснам и сите ги терам да ми раскажат.Значи не е страшно ништо.Јас така си го сваќам , Ќе ме бркаат по ходници гледам јас
Моето искуство е со епизиотимија е болно ама кратко. Издржливо. Раната ми зарасна за 3 - 4 дена, не ја ни осеќав после. @Ygritte со другово немав искуство. Ти посакувам лесно да пројдеш, полесно и од мене.
Јас со прво испукав и ме шиеја со анестезија. Не боли ништо. По вц кога одиш знае да запече. Се мачкав со кантарионово масло и брзо поминува. Ништо страшно.