Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ремедика.

На Maja92@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    15.491
    Уф, добро е, едно гајле помалку :D. Јас нема да чекам да ми зачестат толку болките, уште на влегување ќе побарам да ми стават :lol:. Се мислев доста на оваа тема, но неодамна ми излезе и оваа статија како порачана https://lolamagazin.com/2016/09/10/epiduralna-anestezija-na-porodaju-da-ili-ne/, така да, мислам дека нема сомнеж веќе. Сепак нема зошто да се трпат големи болки кога медицината дошла до некое решение што се применува наголемо.

На Alishan30, Milkiway, Fallen.Angel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    3.937
    Кај кој доктор се пораѓаше? Истиот и ти ја водеше бременоста?

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Др. Елена Петрова ме водеше ама она не пораѓа и по нејзина препорака за пораѓај продолжив кај др. Јован Ефремовски. Презадоволна сум, смирен доктор со лесна рака.

На Chuchanov, Izzy_0504 и Martka им се допаѓа ова.
  5. Baby2018love

Baby2018love Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    1.855
    Боли ужасно.. ден денес имам проблеми со кичмата.:worried: сабајле едвај од кревет станувам

6. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.971
    После колку време однпораѓај и во која болница се пораѓаше? И дали беше на лекар за болките во кичмата? :?:

На Baby2018love му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Јас мислам дека тие што имаат проблеми општо со кичма ги боли.
    Пример јас имам искривени пршлени. И баш кај што ме буцаа, тие ми се проблематични. Едвај ме буцнаа од болка,мрдав постојано.
    И сега имам болка на допир.

На Alishan30 и Milkiway им се допаѓа ова.
  8. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Индивидуално е.
    Јас сум со сите дијагнози по кичмата, па болка од епидуралот не сум имала. Не знам ни каде сум боцната.
    Мене кичмата ме боли, ама горниот дел, каде што ме болеше и пред пораѓај. Сосем неповрзано е со царскиот.

На LadyC, Kaetana, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Да, секој различно и колку му е толеранцијата на болка.
    До душа и сега секој втор е со проблеми на пршлените.

На duffi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.805
    :D Не идело тоа така. И јас коа влегов во сала уште немав ич болки и велам ајде боцкајте епидурал :D
    ама чекаа додека се отворам 5 прсти па ме боцнаа. Само што почнаа болките. А епидуралот не ме болеше воопшто, не го ни осетив боцкањето, ниту после тоа осеќав нешто на тоа место. Не ни знам да покажам точно каде било.

Инаку мислам дека ако премногу рано се стави, ризикуваш баш во најголемите болки да го изгубиш ефектот од епидуралот. Подобро да трпиш на почеток мали болки, одколку при пораѓај да почнеш да ги осеќаш најголемите. Затоа мислам дека чекаат, не се знае колку долго ќе трае

На LadyC, Alishan30 и mKdevojce им се допаѓа ова.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.175
    Допаѓања:
    15.491
    Да да, има логика :). Едно е тоа што ние си мислиме, друго е реалноста, посебно кога ти е прв пат и не ти е јасно како одат работите :D.

На Brpbrp и AlicaInWonderland им се допаѓа ова.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Jas bolkite do 9 10 prsta gi izdrzuvav od stoenje,glas ne pustam na niv noooo na kraj koga trebase da napnam jas se gubev ... i taka toa mi najgolem problem,bolkite za bolki na kraj imav problem. So prvoto bev carski, so dvete zenski prirodno sto se poragav so vtoriot poragaj pominav mn polesno za razlika od tretiot.
    2 pati me sieja ne mozea da me sostavat.

13. FemmeFatale

FemmeFatale Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    141
    Ти реков дека нема да се покаеш за Ефремовски:D

На Jana06 и Chuchanov им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ми рече :inlove: Потврдувам за некоја следна ако се мисли.

На S.o.F.i и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.971
    Јас многу се мислам :D ќе го земам во обѕир тенкс

16. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Да пишам додека уште имам сила. Почнува да ми се спие и плус со болки сум.

Утрово дојдов во болницата за преглед само. Ме видоа на ехо, па ме пратија на ЦТГ, лежев прво 15-ина минути и случајно влезе докторка и виде дека покажува контракции, но кај отчукувањата на бебето линијата е речиси права. Се исплаши, трчаше негде се јави на некој и се врати. Ми дадоа инфузија и ми уклучија кислород, и докторката и двете акушерки кога земаа ми го притискаат стомакот, ми го тресат наваму натаму... Ништо.. Кај бебето пак немаше промена, ама контракции над 100.. Ме прашаа дали чувствувам болка, реков дека немам никаква болка туку само некое стегање на стомакот. Докторката се насмевна и рече дека така и треба да е. Лежев на ЦТГ уште 30 минути, без промени.. И во еден момент слушнав како докторката и сестрата се јавуваат на цела екипа и им велат морало на итен царски да дојдат. Почна паника и страв да ме фаќа. Многу се исплашив и си пуштив солзи... Во лифтот и низ ходниците одејќи накај салата ги разубедував да ме остават да пробам природно. Тие само ме игнорираа. Пред да дојде анестезиологот јас осетив како да сум се помочала и прашував кога и дали ќе добијам катетер. Во тој момент докторката виде дека не сум се помочала туку ми пукнал водењакот. Уште толку почнав да плачам, си велев кој баксуз сум, ги молев да и јават на анестезиологот да не доаѓа и да пробаме природно. Џабе.. Дојде анестезиологот, ми објасни дека ќе добијам спинална и на што да внимавам. Ме врзаа за да не мрдам и си лежев будна за целото тоа време. Они си имаа пуштено музика, слушав самп што зборуваат и им ги гледав лицата. Кога го вадеа син ми малку осетив влечење и притискање но воопшто не болеше. Јас за време на целата операција си плачев, солзи беше насекаде. Да ме прашаше некој зошто плачам, не знаев. Стварно не знам, еве и сега солзи ми течат. Кога го извадија син ми веднаш го изнесоа надвор. По 2 минути ми го донесоа да го гушнам и да ме дошијат. Го бакнав на чело и уште повеќе се расплакав и не можев да се смирам. Ме сошија ме средија и ме однесоа во шок соба. Таму лежев 6 ипол часа и побарав некој лек за спиење. Цело време си добивам лекови за болки. Не знам која инфузија ми е оваа по ред, ама ми ставаат обавезно лекови против болка. Сега пред 10 минути ми го донесоа синчето да го видам поубаво. Ми го оставија само на 15 минути и го земаа назад бидејќи требало да одморам. Многу е убав, не можам да ви опишам. Па и косичка има. Вака мирничко ми се виде, за тоа кратко време гушкање два пати ми заплака и веднаш успеав да го смирам. Не знам што да пишам, уште сум збунета и плачам. Всушност цел ден плачам. Многу сум среќна бидејќи се излезе како што треба и двајцата сме живи и здрави. Сега само едвај чекам дома да си одиме, и да ми заздрави ранава бидејќи секој најмал напор ми ствара ужасна болка..

На NNA, candy.cane, 24.07 и 74 други им се допаѓа ова.
  17. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Нека ти е здраво и живо:inlove:
    Иста бев и јас со плачењето, неможев да сопрам. Измешани чувстува, нормално е.
    Брзо опоравување мајче, сега животот ќе ти се смени за секогаш :hug:

На Maja92@ и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Леле ти си се породила, јас онаму ти пишам дали да одиш на царски :rofl:
    Здраво и живо да е синчето :inlove:

На candy.cane, LadyC, Fallen.Angel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. mamaorhidea

mamaorhidea Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    374
    Допаѓања:
    416
    Честитки мајче живи и здрави да сте..вчера те читав беше вознемирена многу ...добро е што се поминало како што треба..уживајте сега заедно.

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    @Fallen.Angel честито, живи и здрави да сте! Уживај сега во мајчинството :)

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.