лелееее се плашам јас од сега уште од сега .... све тоа клизми и такви работи малце пораѓајот изгледа комплициран. ама најверојатно кога некој прв пат се во породилна сала му даваат повеќе инструкции така? во секој случај фала ти мила за одговорот
^и мене ме фатија такви бубачки едно 2/3 недели минатиот месец. Ама после сватив дека има време кога ќе мислам за тоа, сега ќе уживам во бременоста.
а јас не сум ни бремена сеуште а веќе се засекирав (имав една бременост пред краток период заврши со спонтан ) сега планирам наредна а да си прашам
Ete i jas da si kazam mojata bolna prikazna..Terminot mi bese na 3 Mart a na 24 Februari me fatija jaki bolki kako menstrualni bolki samo mnogu pojaki me fakaa na sekoj pola saat aaa doma pocnav da panicam odma gi viknav maz mi tatko mi brat mi site i me odnesoa vo bolnica a imav jaki bolki i tamu me stavija na ctg pa vaginalno me pregleduvaa i mi kaza doktorkata deka ne sum voopsto otvorena a jas bolki nenormalni,i mi vika ti za edna nedela ke se porodis rano ti e i nisto si odime doma i ostanavme so mm vecerta da spieme kaj moite,znaci bolki mi pocnaa se pocesto i pocesto vecerta ja prespav so bolki i utredenta pocnaa da zacestuvaat na 1o min i vikam ama ne odam zatoa sto mi rekoa prvo da mi pukne vodenjakot pa togas da sum odela vo bolnica..i aj na 25 demek si legnav da spijam i nokta vo 3 saat bolki epten mi zajaknaa i pocna na sekoj 5 minuti odma se istusirav se spremavme i pak otidovme vo bolnica,samo ne mi e jasno kako me pustile doma so takvi bolki,otidovme vo bolnica me stavija na ctg imav nenormalni bolki i me pregledaa vagilno bev otvorena 4santima me odnesoa gore vo predporodilno se setav niz soba bolki nenormalni na sekoj pola saat vaginalno me pregleduvaa bolkite stanaa nepodnoslivi ne mozev veke da izdrzam,se otvoriv 7 santima i mi vikaat ajde na boks,na boks otidov vo 9 saat sabajle,i me ostavia sama na boks mi vikaa svrti se nastrana i cekaj da ti dojde napon 3 saati sama si sedev umirav pocnav da se gusam ne mozev da disam,srceto pocna slabo da mi cuka vikam dajte mi voda ke umram oni ne ne umiras ne se sekiraj i nikoj ne doaga da mi stavi barem inekcija infuzija nesto,jas im vikam porodete me carski ne mozam veke ili ke umram vodenjakot mi pukna a bebeto gore se kacilo i nejke da se simne nadole a veke bev otvorena skroz 12 santima i gledaat doktorive deka nejke da izleguva i ja slusam doktorkata vika bebeto ima bradikardija slabo cukanje na srceto i mene mi go merat pulsot vikam gotovo gospodi jas otidov a gi slusam pred mene 20 zeni porodia odma bez problem slusav bebinja kako placat a jas se borev za zivot mislev deka ke umram koga ke se potsetam na toa postojano placam,vikam sto e so bebeto i vika aa nisto ne e se izmestilo ctg-to zatoa pokazalo taka uf mi olesni se molam gospodi ke si go vidam li i jas moeto bebence ili ke umreme i jas i on pocnav da gubam svest im vikam kako nenormalna se deram gi pcujam vikam porodete me carski izvadete go vise jas ne mozam oni nema da umres nisto ne ti e ne se sekiraj i celo vreme me ostavaa sama na boks i vidoa ne vidoa deka bebeto ne saka da izleguva i trista provokacii mi stavia ama dzabe ne sakase da izleze visoko bese kaceno,i vikaat ajde na carski vikam falaa bogu mi vikaat odi si sama do operaciona sala ne ti treba kolicka a ja ne mozam da se mrdnam i se derat po mene vikaat ajde pobrzaj so cekas okolu mene imase 20 doktori toa posledno go pamtam mi stavia kislorod jas i so toa pocnav da se gusam,mi stavia anestezija jas pak osekav bolki i morale da me uspijat edvaj me legnaa od bolki,i fala mu na boga sin se rodi konecno zdrav i ziv vo 13 i 55,a operacijata zavrsi vo 3 saat,koga se razbudiv mi se vrtese maglo mi se gledase ne mozev da disam se gusev nozete mi bea paralizirani no prvoto nesto koga se razbudiv mi bese sin mi se rodi li mi rekoa ne se sekiraj zdrav i ziv se rodi 3500g i 51s.me odnesoa vo sok soba tamu bev 3 saata otkako vidoa deka situacijata mi e dobra i pritisok i tempteratura i se i me kacia gore vo soba ama mi rekoa sin ti utre ke go vidis a jas ke poludam im se javiv na moite odma dojdoa me vidoa i mene i bebeto go vidoa i mi kazaa samo deka e najubav lepotan na cel svet i deka imav edna zena vrska mi bese nekako skrisno vecerta vo 10 saat mi go donese da go vidam i toa bese najubaviot moment vo celiot zivot na sekunda zaboraviv na se go gusnav a toj me gledase taka slatko tolku bese miren glas ne mu se slusna,tesko si pominav so ranata potesko se oporaviv ama fala bogu projde se da neb ese gospod ke umrev ama ne go dozvoli on toa,doktorite bea katastrofa se derat kako nenormalni cel zivot ke gi pcujam i ke mi bide strav da imam vtoro dete od takvi doktori a i cel zivot ke go pamtam ovoj tezok poragaj kako me macea so saati na boks gledaa deka ne saka da izleguva i nisto da prevzemat..sega ova malo bebence dusata mi ja vadi ima 5 meseci sega
i zaboraviv da kazam deka koga mu se javiv na maz mi da mu cestitam deka mu se rodi sin bese najsrekniot covek na celiot svet toj umrel od maki dodeka da se porodam nikoj ne mu se javil.
Клизма ставаат и за царски и за природен пораѓај. Откако ќе ти стават клизма, нормално ќе треба да се какаш Мене не ми беше пукнат ниту водењакот ниту чепот ми падна ниту искрварев, само некои така тапи болки имав и отидов одма во болница и бев веќе 2 прста отворена. Водењакот таму ми го пукнаа мене.
ко ке ти речат спреми се за прием ке заборавиш на се и ич нема да ти биде ни страв ни срам И мене таму ми го пуканаа водењакот смо со болки заминав
Da anule za priem...i se ti e ramno Jas zaboraviv kako mi e momincko prezime I 100 pati mi prasaa koga sme se registrirale ? Samo prasuvav koj ? Koj? Pa vie so maz ti za kolata nas ne ne interesira... cepki
Хаха да, во право си, све ќе заборавиш...а какви испрашувања само прават...За сите што не родиле, имате време до пороѓај да си распрашате цела фамилија за сите нивни болести,притисоци, дијабетеси, тироидни...Да ги научите на памет сите ваши фиксни и мобилни броеви на памет, сите презимиња, адреси, години на раѓање, дати на венчавки, последни менструации............... Не се плашите од породувањето, ова мене потешко ми беше А најинтересна бев кога ме примија во претпородилна ми вика таа тетката (што ме испрашуваше) - ,,Телефонски број???,, А ја и викам - ,,Не си го знам на памет,ако сакаш да ти титнам . Стварно не си го знам бројот, ама плус и целава работа ме збрка.Едвај ми текна маж ми како се вика . Размислував едно 2 минути сигурно...хахахха
Мајкички, еве веќе 39та недела одминува а јас незнам какви болки треба да почувствувам, каде треба да ги чувствувам, а незнам ни колку тие треба да се силни ? Денес почувствував некоја тапа болка во пределот на опашката но незнам дали е тоа тоа. Искрено повеќе ме плаши помислата на тоа да не ги промашам пред породилните болки одколку самиот чин на породување или да не ми пукне водењакот додека сум во wc.
Ме изнасмеа вака пред спиење, ти се секираш да не се породиш а да не приметиш? Не се секирај, ќе знаеш дека е дојден моментот. Ај со лесно нека ти е па ќе се читаме во совети за мајки наскоро
Еве ме и мене со мојата породилна приказна ... сакам да ја споделам и да им дадам совет на сите идни мамички. Кај мене болките поцнаа на 17ти Јули но го следев времето и тие беа на еден саат и не беа јаки и денот си го поминав во шетање, вечерта испаднавме чаршија со мм си шетав а добиев болка си подзастанував нокјта 17-18ти болките ми беа појаки и ми беа на 15-20мин но јас си седев дома и не избрзав и на никој не кажав, како поминуваше ноќта и денот кај мене болките беа појаки и на беа на 5мин но јас се до 20часот си седев дома и веќе мислам дека беше време си се спремив се истуширав и си отидов во болница и болките стануваа се појаки но во тој момент мислиш само кога че дојде време да си се видиш со бебушот и се е издржливо и во 23:45 на свет дојде мојата преубава ќеркичка, Како што имав слушано и читано не избрзувајте се додека можете болките трпете ги дома и движете барем мене тоа многу ми помогна и поминав без проблем, до сите идни мајки не се плашете
Веќе неколку дена ми е страв. Се прашувам како ќе биде породувањето. Знам дека кај сите е различно ама ете пак си мислам....
имам уште време а веќе страв ме фаќа...главата ми е полна прашалници...ккао ли ќе знам кога треба да се породам,,,како ли ќе биде,,да не ми се случи нешто...дали ќе можам да издржам?и ред други прашања....со еден збор многу сум збунета и многу мие страв...како ли се ќе помине
Јас те советувам да не мислиш ама ич на тоа како се ќе помине, верувај ми, кога ќе дојде моментот нема на ништо од тоа да мислиш што сега го мислиш, ќе помине се како што треба да биде и се ќе ти биде како во сон, нема потреба да си ја полниш главата со безпотребни работи уште од сега, тоа што треба да биде ќе биде, не си ниту првата ниту последната што раѓала, ниту пак прво и последно дете ќе раѓаш/ опушти се, уживај додека можеш сега во бременоста, не знам кој месец си, затоа што после е тешкото, тек кога ќе се роди тоа мало зверче кое нема да те остава ни миг слободна, сега е се супер додека е уште во тебе
Среќни сте кога порано ве примаат. Тука мора да имаш контракции на секои 4 мин па да појдеш. И јас се бунев на почеток, ама кога си дојде време до подледен миг чекав и пак со ЦТГ, па да се истушираш таму пак препорачуваат за болките, спавачата, клизма оп саат два летнале. И подобро дома да си седиш. Среќа имавме радио во породилниот апартман инаку ќе шизневме. И не плашете се какви се и дали ќе ги познаете породилните болки. Верувајте има да ги познаете. Со лес на сите
искусни мамички да ве прашам нешто... јАС само што влегов во 38 недела...последниве 7 дена чуствѕвам некакво стврднување на стомакот како да се испрчува бебето нагоре и чуствувам притисок долу и кај анусот како да турка.....тоа трае неколку секунди но се случува околу 3-4 пати дневно, без оглед дали лежам седам или стојам...после поминуваат сами од себе....додека трае тоа чуствувам и некоја остра болка која се протега на десната страна на стомакот од горе до долу....стомакот ми се изобличува и ми се крева на цела десна страна нагоре како да ќе ми експлодира.и имам чуство дека ќе ми попушти и бешиката па ке направам беља......ова се случува секој ден последниве денови......ништо не сум му кала на гин. а сеуште пијам мг и тоа два пати на ден по 250 мг.....што да правам? дали се ова лажни конракции или? помош...инаку со првото дете немав ваква појава.....ооххххх......
Тоа е тоа! Секоја бременост своја приказна И јас со првото ги немав а со второто и јас се чудев Одмарај повеќе мој совет ќе пукне водењачето кај и да е Мене по две такви недели,кренав нешто предходниот ден(изигравав домаќинка) осетив крц е вечерта ништо а сабајлето пуф....пукна водењачњто Крајот на 38 недела, ќе си го поносев уште една недела сигурно,ама ете живи,здрави тоа е најбитно поздрав
во петок ќе влезам во 9-ти значи 36 недела но и мене истото ми се случува, исто како што имаш опишано, со првото немав ваква работа, се прчи со газето зверчето и дури и без воздух останувам во вторник сум на контрола па ќе прашам што е работата, ама претпоставувам се врти и се мести ништо друго