Фала ви на сите со убаво да се враќа @lady.N Со првото да, бев сечена 1-2 цм, но и тогаш не беше нешто страшно.. Тогаш само многу крварев, сега не само сабајле беше пообилно сега не.. @Turna Фала ти многу Во Санте се породив
Иначе да поправам, дознав дури кога маж ми плаќал дека всушност сум примила спинална не епидурална анестезија. Знам дека при епидурална се става цевче, но мене само ме боцнаа во грбот. Како и дае, супер дејство имаше
Потсетете ме,дали на гак пред пораѓај го гледаат бебето на ехо? Јас се породив пред 15 месеци мислам дека не го гледаа бебето, само цтг и вагинален преглед имав,а на раѓање бебе беше со папочна врвца два пати замотано околу врат. Преплашена бев кога ми кажаа и прашав зарем не се гледа на ехо? Акушерката ми вика па не се гледа секогаш. За да го пишам ова ме поттикна дискусија на фб каде што мајка прашуваше дали се оди царски со втор пораѓај ако на првиот детето било со папочна околу врат. Споделете искуства.
Ме замисли. И моето прво беше со папочна околу врат,природно се породив пред 2год. Сега сум 29та недела незнаев ништо за ова што си пишала за царски.
Се гледа на ехо на моја блиска во ремедика и рекле царски мора ради што е умотано бебчето 8ми месец е
Знам две жени кои второто го родиле со папочна околу врат, а првиот пораѓај им бил без таков проблем. Мое мислење е дека тоа не може да се предвиди. Инаку јас ја гледав мојата папочна на ехо, баш беше воочлива. Ама некогаш бебето е лошо наместено па ни пол не можат да видат, не е чудно и варвката да не се гледа.
Мислам прашањето и е дали пред пораѓај гледаат на ехо. На пример мене во Чаир не ме гледаа на ехо пред пораѓај, а да ме погледнеле немаше до толку да се измачам. Не знам зошто не гледаат, можеби некој знае.
Не се оди царски втор пат само затоа што првиот пат била замотана врвцата. Нема врска првиот пат со вториот
Мене ме гледаа на ехо, и докторката која ме прими, а секако и таа што ме пораѓаше. Гледаат околуплодова вода, како е наместено бебето. Мене затоа и царски ме породија, видоа дека не може природно.
И во Чаир при прием во болница се прави ехо и вагинален преглед. Цтг само ако има време. Многу е важен ехо прегледот за да видат позиција на бебе кое тргнало да искача.
Мене не ме гледаа на ехо кога ме примија. Ме виде докторот 2 дена претходно Јаа многу работи не знаев, што се дешаваат во тој момент Знам само дека при последните напони акушерката го викна докторот, мене ми ставија маска со кислород, кога прашав што е ми рекоа не е ништо. Бебето ми се роди со 3 пати замотана папочна врвца околу врат. Иако имам читано дека може во момент да се случи да се замота околу врат, но сметам дека тееба да се гледа на ехо пред раѓање.
Треба да се гледа, ама не гледаат сите. На приватно гледаат, на колешка и направија итен царски поради тоа. Јас бидејќи бев 2 дена во болница (Чаир) со пукнат водењак и не ја осеќав да мрда сто пати им реков да ме видат на ехо баш заради вакви ситуации. Ме видоа само на прием, после само ЦТГ.
@Sofi.ja Моето прво дете е така родено,со папочната,и не го видоа тоа.Со второто сум исто природно породена без никаков проблем.
Очигледно ГАК и Чаир немаат некој одреден протокол, на кому како ќе се погоди работава. Мене ми направија и пред да влезам во сала ехо, ама се знаеме со докторката па сакаше да види точна поставеност. На другите што беа на ПИН им правеа само цтг.
Мене ми правеа два пати ехо пред да се породам, еднаш на визита и бидејќи бев 7цм отворена одма ме качија во пред родилна пак ми правеа и после на бокс само на цтг бев уклучена цело време.