Па да не те пратат дома барем, нека те породат со итен царски да речеме, а не дома да си одиш, па дојди утре, или ако осетиш намалување на движењата дојди утре, не разбирам..
A имаш ли некаде прочитано дека е некоја породена царски поради замотана папочна врвца? Некогаш тоа не се ни примете, приметуваат на цтг кога почнат да паѓаат тоновите
Ќерка ми е родена со папочна врвца околу врат 4 пати без никаков проблем. Ниту ми кажаа дека била замотана врвцата, ниту имаше мака бебето. Податокот го прочитав на испусната листа. Јас колку што читав повеќето се рагаат со врвцата уплеткана некаде и најчесто не е тоа никаква компликација. Проблемот е ако лошо се постави и се затегне, што не може никој да предвиди додека не почне да губи тонови бебето.
Здраво девојки, ајде и јас да ја раскажам мојата приказна дур е уште свежо. Втора бременост. Бидејќи бебе веќе не растеше во мене, докторката се одлучи за индуцирано породување, па така закажавме за 20.01. пораѓај со провокации, 38+1 недела. Си се средив сабајлето, ме примија на ГАК, тестови, процедури, ехо преглед и горе во родилна. Ми ставија провокација во форма на простагландин вагиналета и плус ми ставија балонче преку цревце во вагината кое го наполнија со некаква течност, да прави механички притисок на цервиксот.(ништо од ова не беше болно). И чекавме да видиме дали ќе биде успешна провокацијата. Да напоменам ме примија отворена 2 прста. По некое време почнаа болки, слаби и нерегуларни, требаше да чекам да ми падне балончето само, што и се случи по два часа, што значеше и дека сум веќе 4 прста отворена. По ова, ми ставија преку вена некој медикамент за матката(не сфатив точно што и како) но од него веќе почнаа посилни и порегуларни болки. Кога бев 6 прста отворена ми го пукнаа и водењакот( и тоа не болеше), по понатаму веќе си станаа така троа јаки болките, почна и ЦТГ да дава силни и редовни контракции, ама сепак се поднесуваа. Ми ставија и спазмкс, па накај 18 часот почнаа многу јаки болки, и за пола саат се констатираше дека сум за на бокс. На бокс ме вртеше док странично за да се намести бебето во канал ко што треба, што се случи за неочекувано брзо време...првите два напона ми се видоа страшно измачувачки, ама кога го видов главчето на бебето ми дојде сила за уште сто напони, и така со третиот напон ми излезе беби, цели 2410 грама, долг 47 цм. Јако беше што бев во некаква позиција и го гледав целиот момент на излегување на бебето и одма ми го ставија на мене да се гушнеме. Потоа нели си следеше вадеше на постелка и за мене мн среќни вести: нема шиење зашто не сум распукала нити ме сецнале. Се на се, вкупно пораѓајот овој пат ми траеше од 10 ч(кога ми ставија провокација) до 19 ч (времето на пораѓај). И стварно со второто е побрзо и полесно, бар кај мене. Како и да е, одушевена сум од целиот тим на ГАК што беше на пораѓајот, јас имам прекрасно искуство и со првата бременост, а оваа посебно...особено д-р. Ливринова, професионалец и душа од човек, и покрај тоа што и заврши смената, остана со мене и ме бодреше до крај. Честитки до сите новопородени мајки, и со лесно на оние кои треба да раѓаат.
Честитки мајка да сте живи и здрави.. Вака ме охрабруваш со глед на тоа дека ми е втора бременост, со првото се измачив со мн јаки болки.
Вториот пороѓај е многу полесен од првиот од искуство ти кажувам , а ако имаш прилика да си фатиш врски е подобро за тебе за да не се мачиш многу
Јас вчера бев на ехо, цтг... и една од причините поради која ќе завршам на царски е замотана папочна врвца 2 пати, ама тоа е само една причина од вкупно четири. Инаку додека нема контракции ми рече Др. не е страшно, треба претпазливост кога ќе почнат.
Која недела си ти? Не можат одма да те породат дека и онака ќе си царски, мислам ако си влезена во 9ти, или што ти викаат др? Многу ми е страв од ова и од предвремено породување.
38 недела, ама немам индикации дека ќе биде брзо и затоа ќе чекаме уште. Инаку сега за сега тоа замотаното не прави проблем ми кажаа, беше еднаш замотана пред 2 недели сега е 2 пати, затоа што се вртеше со главчето. Плус имав вагинален преглед со рака и мерење карлица со нешто како шестар и тешко да излезе бебето природно според проценките. Верувам да беше само до измотаната врвца ќе пробаа природно ама со претпазливост.
Ептен гледам во голем број има што се измотани со врвцата... од тоа најмногу ме фаќа страв а тек 27 недела ох тешко мене со мојава психа.... Господ нека ги чува бебината и нас со лесно на сите
Леле уфф, не знам што да кажам, и што е паметно, ваљда знаат докториве како е најдобро, не знам, не сакам на лошо да мислам, ама а прочитам нешто вака на некоја тема одма ме фаќа страв и паника.
Многу членки еве кажаа искуства дека не е страшно толку тоа, само добро е др пред време да направи прегледи. Не се плаши, нема место за паника барем за папочната, да имаше и мене немаше да ми речат дојди другата недела. Немој беспотребно да си правиш стресови. Со добар др се ќе биде во ред. Со среќа
Ох колку убава приказна. Да расне голема принцезата, скоро ќе си се гушкате сите. Искрено малку ме подзамисли за уреаплазмата зашто и јас ја имав на првите брисеви и не знам дали е исчистена, а на вторите ако покаже пак не знам дали ќе има време да се среди. Опасна ли е за бебето при природен пораѓај?
Ама, ве молам немојте да си правите стресови толку за тоа, мене др одма смирено ми рече дека нема место за паника додека нема контракции. Кога ќе почнат нормално сите одат во болница, еве повеќето доктори прво тоа го гледаат и знаат како да постапат. Кај мене повеќе ќе е царски поголемо бебе, а тесна карлица, а не толку за папочната. Со среќа и само со мисли дека се ќе биде добро.
Еве што пишува Штом докторката одлучно ми кажа НЕ за природно пошо не е излечена,значи е опасна. Вторите брисеви ти се во 34та недела, имаш време и те како да ја лечиш до пораѓај.
Фала ти мила, ти посакувам исто вака убаво искуство да си имаш со првото ми беа мн поголеми болките и доолго време траеше, повеќе од 24 часа....сега за 9 часа се заврши стискам палци
Да, ова го имам читано и се надевам дека сум ја излекувала со една доза антибиотик и дека нема да се случи ништо од наведеното во текстов. Вчера откако пишав овде баш читнав и на нет за тоа што може да се случи со бебето ако ја има при пораѓај и пишува дека може да закачи инфекција на дишните патишта. Не ми е јасно зошто твојата докторка не ти дала пак терапија штом не била излечена. Знам дека тешко се лечи, ама кога си сакала природно вредело да се проба. Јас баш на следнава контрола ќе ја прашам матичната дали може порано да направам брис, многу ме интересира дали ја имам уште.