Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.122
    Фала мила да си ја дочекаш и ти оваа убавина :l:

На Prolett и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Се договорив со докторката да одам денес, 09.02, на контрола и во зависност од вагиналниот преглед ќе видеме што ќе правиме. Имав 2 дена некои болки и сукрвица ми се појави сабајле, кога отидов на контрола, ме ставија на цтг, регистрира 1 болка, докторката ме прегледа, 2см некај 3 сум била отворена и ми вклучија провокација во 9 и пол. Некај 11ч почнаа некои послаби болки, во 11:30 пак бев на цтг, ме боцнаа тродон и спазмекс. Од тродонот бев зашеметена. Во 12:10ч ме прегледа акушерката, 3 см отворена. Ептен се разочарав дека споро се отварам. Болки јаки имав на 2 мин, само дишав, не викав. Некај 20 за 13ч акушерката пак ме прегледа, комплет отворена. Ја викна докторката, почнав да напнував, а докторката даваше инструкции да не ме сечат, акушерката само чекаше сама да напнувам, не ми потпомогна. Мене ме фати една паника, јаки напони имав и напнував силно. По 3,4 напони се породив во 10 за 13ч. Некако сега потешко одеше напнувањето за разлика од првиот пораѓај, тогаш ме сечеа и мислам полесно излезе бебето. Сега маалку се помачив. Малце испукав, 2 конци ми ставија. Си ја гушнав принцезата и ја зедоа. Се на се, многу бргу поминав, имав болки многу ама среќа не траеше долго

На Martka, Prolett, Mom_3 и 61 други им се допаѓа ова.
  3. martty06

martty06 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2016
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    1.729
    Честитки мајка, да е здрава и жива бебата :inlove::D

На Prolett и forumce им се допаѓа ова.
  4. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.742
    Допаѓања:
    145.178
    Честитки Форумче. Жива и здрава да ви е малата!:l:

5. Tinka1234

Tinka1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    575
    Допаѓања:
    759
    Честитќи мајка. Жива и здрава да е принцезата:hug::inlove::l:

6. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Честито ќеркичка :)

7. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Честитки нека ви е жива и здрава малата а трбе мајка брзо опоравување

8. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.399
    Допаѓања:
    126.738
    Да е здрава и жива.

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Честитки да ви е жива и здрава ќеркичката:l:

10. water-lily

water-lily Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    114
    Фала ти мила :hug::l:

На Prolett и Frosty! им се допаѓа ова.
  11. water-lily

water-lily Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    114
    Честитки, жива, здрава, најсреќна!

На Prolett, tamarce.j, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Ова се моите две приказни се надевам нема да ве исплашат идни мамички.

Првата породилна приказна.Името е сменето.

Втора приказна^_^ Ни малку иста на првата.Имајте на ум идни мамички, дека секоја приказна е сама за себе различна од било која друга.Мојава приказна е само моја.
    Долга беше постапката на проволација, ама гледајќи го резлтатот ќе кажам дека поминав лесно:angel:.
    По договор заради скриен шеќер и боцкање на инсулин, одлучи докторката во болницата на 39+1 да почнеме со индуциран пораѓај.
    Постспката траеше долго .Отидов на 15.02(понеделник) да ми стават стапчиња за механички да ме подотворат.Не беше ништо билно,требаше за рок од 24ч да отидам да ми ги извадат.Си отидов немав никакви болки и утредента бев да ми ги извадат.Подотворена 2см долно грло-ма поима немам што.Тој ден ми дадоа едно масло на база на каранфилчиња и уште некои билки и да се масирсм и да се опуштам во када.А во среда беше закажано да почнеме со медикаментозна провокација.Си отидов дома и вечрта си направив бања и се опуштив.Овде ми падна чепот,па си мислев готово е утре ќе се породам, арно ама не било така.Во среда почнавме со провокации. Грло не отворено,долго ,тврдо и незрело.Ја добив првата вагинална таблета(незнам ни што беше) со ластик,требаше да ја носам 24 часа.Делуваше јако и си имав јаки и чести контакции,резултат никаков.Почнав да барам епидурал на 0см отворено.Па ми ја извадиа таблета и ми дадоа некое средство за ублажување болка кое не делуваше.Ме пратија во соба да спијам.Болки имав од 15ч до 4:40ч.Се помирив и си отидов во соба да чекам лекот да делува.Ама не делуваше,помина само дејтвото на таблетата.Дишењето многу ми помагаше и на секоја контакција дишев.Во целава ситуација најарно беше што ми донесоа цимерка со бебче ,прворотка па и помагав доста и не мислев на глупите болки.Прашав за венска провокација.На неотворе и незрело грло ќе су завршела само царски,а ние тоа не го сакаме(facepalm).
    Четврток 9часот.Ми дадоа само масло истот од вторникот, да мачкам на стомакот и да масирам за болки.Тука беше бабицата(спасителка) која ме прими вчера и сакаше малку да одморам.Одев на цтг на секои 2ч. На наредна контрола ми стави докторот некој гел за да добијам болки, само пола шприц.Од болки добив само болки во колкови и половина.Мислев дека бев откачена не можев да одам.Штом ми помина дејството немав болки повеќе.Ме оставија пак да спијам.
    Петок 10 часот.Добив цел шприц од геѓлот.Ужасно печење имав на местото каде ми ставија.Болки пак имав во колкови и грб и толку.По поминување на дејсвото немав болки(facepalm) Мојата спасителка ми рече дека и за викендот е втора смена на работа и дека ќе се породам.Јас паднав психчки ептен сакав да сум дома со големо ќерче и мм.Па бабицата-спасителка ме тешеше дека често се случува ваква реакција,ама таа ќе ми помогне:angel:.Сакаа повторно да ми стават од гелот ама кога кажав што ми е рекоа никако ќе ти ставиме пола таблетка.Од таблетката немав некои јаки контракации|( Па оставивме за др ден.
    Сабота си добив цела таблетка вагинално.Имав болки ама не вистинските и по поминување на дејтвото немав болки:headbang:.Толку беше овој ден малку со пауза и пак од ујлето да се мачкам.
    Недела-пораѓајот се случи конечно:angel:.Ми ставија пак од истата таблета.Во текот на неделата добив 6 апчиња за омекнување на грлото кои ги пиев орално.Сабајле докторката разговараше со мене дали да продолжиме или да одмориме еден ден.Реков не, што ќе седам за џабе.Рече денес ќе добиеш таблета и после попладне катетар.Ми стави таблета.Грлото омекнало конечно 2 см отворено.
    Болки имав што почнав веќе да размислувам сериозно за царски.Бев исцрпена ,не спена.Имав нова цимерка со плачливо бебече што не спиеше:drunk:На крај бев и психички и физички. Дојде втора смена и сега е најубавиот дел од мојата приказна.
    Одам во породилната сала 15:30 на цтг и на смена мојата спасителка.Ме гледа и вика по мене.Еј слатка , тука сум јас само да завршам со полицаецот и доаѓам одма:).Оди нека ти наместат цтг.Едвај одам кукови ме болат,болки и плус во половината болки:(. Лежам на цтг кое обично е 30 мин,ама бабицата дојде на 20мин.Велев дека со овие болки неможам веќе,а не се редовни . Различен интервал.Спасителката доаѓа и вели.Ајде слатка да видам како си долу и ќе ти дадам една старинска анестезија одма ќе те опушти и ќе ти биде подобро и болки ќе немаш.Отворена 2,5цм.Бабицата ми го пукна малку водењакот и одвратните болки ги снема.Ама ништо не кажува.Почнаа болки појаки и со паузи.Паузите ми се видоа како да сум во рајот.На бабицата и реков дека изгледа водењакот ми пукна:sweat:.Таа па ми вика па што.Ајде легни си на цтг и да ти ставам од анестезијата.Инфузија која беше провокација.Болките беа на редовен интервал.Таа почна да се спрема.Ме облече во спавача и само ми викаше ајде диши.Сега ќе ти делува анестезијата и ќе поминат болките.Почнаа да стануваат јаки . Велев да ми дадат епидурал оти анестезијата не и делува.А таа си се спрема и ми вика да си дишам и дека ќе ме провери колку сум отворена.Чекај ми вели,слатка да ја најдам најубавата капа за ќерка ти.Вади црвена плетена капа ,со такви и волнени чорапки.Види колку ќе биде цакана.Даваат поклони за секое бебе. Ми вели нема епидурал 10см отворена ќе излезе сега бебето.Почнаа напоните што не ми беа ни толку болни како провокациските болки.Со два напона излезе главата.Болките ги снема.Уште еден напон излезе цела:inlove:.
    Прекрасно чувство на олеснување . Откако ја добив венската провокација се породив за не подолго од 30 мин.
    А мојата лепотица, толку мала и целата бела иако на термин, требала да си седи внатре уште 2 недели:l:.
    Кога пушти глас 2 часа не престана:rofl:. А јас си правев муабет со др која дојде откако се породив.Истата од утрото.Толку бев среќна и ослободена што како на кафе да бев , а не по пораѓај.
    Пораѓајот ми беше најлесен од цела постапка. Се роди инаетчиката во 16:44 , 3480гр со 50 см.На лик иста како сестра и.Како двапати исто бебе да сум родила:D.

Само да напоменам дека провокациите вака се одвиваат во Германија и не се исти со Македонија.Затоа немојте да се плашите ако треба да бидете со провокација.
    Друшки ви посакувам брзи и лесни пораѓаи и мислете ба резултатот -бебето.Се се заборава брзу.Дишите и знајте ќе помине(fingers) .

На Martka, Freyja, Majra и 63 други им се допаѓа ова.
  13. Natashka1988

Natashka1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2020
    Пораки:
    1.060
    Допаѓања:
    4.463
    Браво! Секоја чест! Живо, здрави и најсреќни! :l:

На Prolett, thelittle17 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  14. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.349
    Допаѓања:
    113.092
    Ауууу:|
    Ти на првото ко полесно да си поминала.
    Секоја чест за трпението, ретко кој ова сака и може да го издржи.
    Да е жива и здрава :l:

На Prolett, thelittle17, Pacient srna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. ☆P!nselsp!tze☆

☆P!nselsp!tze☆ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2020
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    814
    Колку време беше во болница, од кога до кога? Долго ми се виде некако или беше и дома измеѓу?

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.804
    Допаѓања:
    33.748
    Долго бев.Во болница дојдов во среда 17.02, а се породив 21.02, ја напушѕив болницата 23 02.Цела недела.Не сум била дома.Цело време таму бев, оти имав цтг на 2 часа .

На gjoker4e, Prolett и ☆P!nselsp!tze☆ им се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.197
    Фана, гледаш, нив повеќе ги мачат него нас тука во Мк :lol:

Малце макотрпно ама кулминацијата е важна, крајната цел е достигната :l:
    Многу е важно некогаш да не се форсира и по секоја цена да се заврши работата во еден ден.

На An-na и fana им се допаѓа ова.
  18. Tacka36

Tacka36 Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    329
    Dodeka e taze da vi raskazam i jas ,jas pominav filmski iskreno
    Me primija sredata na patologija 39+5,kako so prstin vaginaletka trebase da mi stavat togas i do vecerta da se porodam,doktorkata idluci nared den da se pravi toa sabajlecki bidejki sega bese kasno,rece odmori denes sabajle porano ke ja stavime,sabajleto kaj 8.30 mi ja stavija i rekoa lezi dva saati bez stanuvanje,posle dva saati pocnaa ctg i proveruvanja kolku sum otvorena,jas ne custvuvam nisto,5 orsta se otvoriv jas nisto ne custvuvam,vo 15.30 me kacija pred porodilna,pak ctg proverki pak 5 prsta si stoi,kaj 17 vasot i se javiv na doktorkata bidejki si bese ona zaminata i mi ostavi eden prekrasen tim,rekov nemozam da sedam tuka veke daj nela potiknat nesto ovde zbesnav sama rekov,kaj 18.15 resija da mi go puknat vodenjakot,e povnaa kontrakcii i naponi,ama epten onie bas pres raganje,me proveruvaat 7 ipol prsta i rekoa disi gi naponite da pieme kage i za saat vreme na boks so provokacija ke se porodis,jas rekov so vrakajtese kakvo kafe ja ragam ama ona so vikanje,tie nema sansi sea proverivme rano e,rekov gotovo go rodiv ozbilna sum znam kako e vtoro mi e,se zatrcaa proveeruvanje glavata iskaca,brzo edna pod miska me fati druga od drugata strana so trcanje na boks,dodeka namestija boksot nemase vreme kako se kaciv taka,vo sedecka polozba,si gledav kako si iskaca prinvezata moja,glas ne pustiv tie me bodrea bravo bravo ,taka majka bravo i bebe za 5 min mi bese na gradi,rekoa tie tamu ova na ginis do sea ne se desilo vakvo nesto,bravo rekoa hrabra majka,ni ti secena super pominav,na sekoj mu pozeluvam poragaj kako mene.

На Martka, emiliana, LivingGlam и 52 други им се допаѓа ова.
  19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Кој те породи?
    Честитки да е жива и здрава:l:

На Prolett, Tacka36 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  20. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    4.105
    Честитки мами :l: Голема да расте принцезата и да ве радува секој ден:inlove:

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.