Јас знам бебе кое во 36+ беше во инкубатор. И мајката не знае во стомак како е, ни доктор не знае колку се развиени белите дробови, има ли инфекција итн. Додека не се роди не знае никој. Затоа и раѓаме денес во контролирани услови.
Воопшто не се непроверени информации, нема потреба ти мене да ми објаснуваш, многу добро знам каде-што има. Физиолошки, таа возраст е late preterm (34-36) сите системи се созреани. На гак се или во креветче, или на бебитерм (кревет со греач). Освен ако детето нема други здравствени приблеми за кои бара дополнителна топлина во инкубаторот (системски инфекции) нема потреба од инкубатор. Секако добива преглед од педијатар, кој ја проценува и гестацијата според зрелост на детето. Може да одговара на 35, 36, 34, 37. Во зависност од алгоритам и параметри (набраност на ушни школки, поставеност на мамили, набраност на стапала) Не шири паника и рекла-казала.
Е како јас знаев точно колку тежи дека е се во ред со бебето ден пред да се породам. Си гледаат докторите знаат и одма препраќаат онаму каде што треба.
Последен преглед ми беше во 33 недела и докторката ми рече, бебето си е супер и спремно за живот ако во случај се деси да се породиш немој да се плашиш ок си е се. И навистина за две недели се породив.
Не е рекла казала, се знае што е терминско бебе. И никој со гаранција не може да каже дека не треба инкубатор. Посебно не ти. Кога ке се роди бебето докторот одлучува дали треба или не инкубатор. Не може да тешиш непородена жена дека нема потреба од инкубатор. Посебно не ако е пред термин. И со 1 кг правеле утки докторите при мерења. Родилна тежина не е проблем, туку развојот на белите дробови кој во 8ми месец е некаде на половина и не може да се знае до каде е. Ниту еден доктор нема да ти каже супер, породи се во 36та. Ако бебето сака надвор има причина за тоа. Терминско бебе не оставаат на посматрање, ама пред време родено се води како пред време родено и секогаш е под надзор. Не бидете без обзир и не оставајте трудници да се тешат дека се е во ред. Си има доктори кои ке утврдат што треба да се прави. Ни ти ни никој не може да каже НЕ треба инкубатор. Поголема претпазливост не е на одмет.
2021 инкубаторот не е неопходна алатка во неонатологијата на скоро доносени бебиња. Има многу повеќе од тоа. Бели дробови, бронхијално стебло започнува да се развива 22-3та недела, ембрионален живот. Мноогу далеку дека 8ми месец е "на пола". Јас сум лекар, знам што зборувам, но немам намера да се објaснувам со тебе. Верувај во што сакаш, сеедно.
Можеш до утре да ми објаснуваш, ама никогаш нема да ме убедиш дека преку интернет, на неродено бебе можеш да му одредиш дали треба инкубатор или не. Уште помалку можеш да ме убедиш дека бебе родено пред термин ке добие ист третман како терминско бебе. Ако си лекар, тогаш објасни ми зошто даваат инекции за зреење во 7ми ама не и во 8ми месец? Како ке одредиш, на невидено, до каде се развиени бели дробови во 8ми месец? Дали како лекар, бебе родено во 35+ ке го третираш исто како она родено во 38+?
Јас ти кажувам за моето дете, што не тие јасно? Детето мое нее заведено како пред време родено туку на неделата кое одговара и нее третирано како такво. Што мешаш поими за инекции за зреење на белите дробови тука збориме за 35 недела не за 7ми месец. И каде јас кажав за не во инкубатор туку си одредува доктор тоа. И да се гледа пред пораѓај во каква состојба е бебето. Јас кажувам од мое лично искуство не од на тетка ми.
Се породив 37+4, ми боцнаа инекција за зреење на белите дробови ноќта пред пораѓај. Прашав зошто, па нели е таман бебето од 36та па натаму, ми рекоа, да, таман е, сепак не штети да му дадеме малку помош.
Utre vo 8 sum kaj maticnata ke vidam sto ke.mi kaze inaku mi se smirija bolkite vo kicmata samo dolniot del od stomakot me boli daj boze da izdrzam do utre sabjle pa da vidam kaj ke me isprati maticnata inaku mnogu se plasam so prvoto dete se porodiv 31 nedela ama bese vo zivotna opasnost i vo inkubator okolu 2meseca edvaj bidna i ako nemasa mno mala kilaza tezese 1900 ama so ne zreli pluca mnogu se iznapativme epten stresovi golemi daj boze sega da ne mise sluci istoto iako sum 35+3 pak se plasam mnogu utre i brisevi ke pravam ke nosam privatno da nee nekoja infekcija sto vaka bolki mi dava
Јас мислам дека сепак си во безбедна зона, се зависи од детето така да моли се биде здрав и прав а не дека ќе има некоја опасност само заради тоа е што е роден во 35 г.н Поздрав
A мојава напротив. Се роди 2 дена пред термин, а педијатрите ја водеа како предвреме родена, поради некои нивни знаци, немаше проблем со дишењето, туку со рефлексот на цицање. Два педијатри ме прашаа дали сум сигурна за терминот. Гинекологот што ме породи рече дека генетски била помала, ја мереше околу 3кг недела пред да се роди, а се роди 2400гр.
Јас не мешам ништо. Тоа што твоето дете немало потреба од инкубатор, не значи дека секое друго исто ке нема. Во родилна книшка пишува во која недела си се породила. Ме интересира, пошто имаш искуство, регуларно ли ве пуштија дома или беше на набљудување ден два плус? Плус мајката кажа дека има веќе еден пород пред термин, а вие доктори на невидено знаете дека се е супер. Браво за вас.
Здраво девојки,да ви ја раскажам мојата приказна. Нели неколку дена по ред навечер имав чести и јаки болки и одев на гак ,исто и таа вечер-вторник 23 Март отидов поради чести контракции. 21.50 стигнавме на гак(за 10 мин пол.час),цтг 1 болка,ехо добро а јас имав болки,отворена 3 прста. Докторот вика аа од далеку е ако ја фатат болки ,ај задржете ја..и каде,нема место се е фул носете ја во предпородилна. Ме носат горе,се сместувам,прегледи цтг и покажа тахикардија на малата,мене притисокот покачен од возбуда,страв и се на куп,една инекција и се се смири. Околу 04.00 почнав да добивам природни болки ,ме прегледаа 4 прста отворена...рано ти е за раѓање одмарај,болките станаа појаки и почести. Ноќна смена си отиде,доаѓа прва смена,околу 08.00ч ајде на стол проверка...ааа 5 прста отворена,пукаме водењак,синто и ќе раѓа....јас возбудена ептен,едвај чекам да ја гушнам мојата кукличка. Пуштаат провокавија и така со јакички болки со дишење до 09.30 во предпородилна,потоа влеговме во родилна сала,појаки болки и 09.45 се роди мојата убавица,пресерќна бев си ја гушнав одма ми ја дадоа. Малку распукав,не ме сечеа...6 конци имам ама супер сум си и можам и да седам.... Болките се тие сите ги знаеме или ке ги запознаете,со нив знаете дека доаѓа нешто прекрасно.....Јас комплетно гледано поминав одлично,фала на господ,ви посакувам и на сите вас лесен пораѓај....
Eve go moeto iskustvo, pred desetina dena 33+4 me fatija bolki, znaev deka ne e bas normalno i otidov vo sistina, me stavija na CTG i me pregledaa vaginalno, imav kontrakcii no zatvorena, doktorkata mi vika pocnat e procesot i treba da te zadrzime i da ti dademe inekcii za zreenje na plodot, bidejki mora kovid test za da te primat me pratija doma da go cekam rezultatat, jas otidov i vo Cair na vtoro mislenje od strav radi inekciite za bebcho, tamu me primija (iako na salter negoduvaa koga kazav nedela) mi napravija ctg i pak pregled vaginalen doktorkata vika isto kako vo sistina sto mi kazaa i mi kaza deka tamu ne mozat da me zadrzat radi mala gestaciska nedela i mora da me prepratat na GAK ama tamu pak ke me gledaat vaginalno i so toa ke se zabrza procesot na otvoranje, bitno se rasprasav za inekciite i mi rekoa deka i na GAK isto ke mi dadat i deka ne se stetni, sto mi bese dovolno da odam vo Sistina, tamu lezev dva dena, mi gi zaprea kontrakciite, vo 34+4 bev vo Cair so upat od kaj maticna mu objasniv na doktorot sto se se slucuvase, povtorno ctg i exo, bolki nemase, bebeto bese duri i malku napredno vo mesheto i doktorot mi rece deka moze da me primat ako pocne poragaj vo ovaa nedela i so ovie parametri, bidejki e ponapredno. Taka da doktorite tamu najdobro moze da kazat dali ke te primat ili ne, oni znaat i kakva oprema imaat i posle koja nedela moze da se grizat za bebeto vo nivnata ustanova, osobeno bidejki sekoj slucaj, bremenost i bebe se razlicni. Za sreka eve teram 35+1 so utrogestan navecer i nasabajle i magnezium 3 pati na den po preporaka na doktor.
Lele boze lele sto se ne hrane taa zemja lelee jas imav operacija na ispukano slepo crevo dve histeroskopii edna laparoskopija i za vakva zena sto e sram da se Kaze oti e zena sum kukavica samo zatoa sto morav da se porodam si carski rez oti ako se porodev prirodno mozese da mi ispukaat ranite od operaciite i mojot zivot da bide vo opasnost ne Mila moja se odnesuva na doticnata gospoga jas sum daleku dalekupo hrabra od tebe sega me ceka uste edna operacija na zolcnoto kese polno mi e so kamenja ama jas sum hrabra zena ke go izdrzam I ova 13 god se borev so sterilitetot ke se izboram i so ova
Малку каснам меѓутоа не можам да ја пуштам од раце мојата убавина. Мојата породилна приказна започна вака: На 24.03 ме фатија болки и вечерта околу 20ч отидовме во систина, видоа дека сум два прста отворена и се договоривме за прием. Ме примија истата вечер, до 00 бев отворена 4 прсти и рекоа ќе почекаме уште еден прст и ќе ставиме епидурал и пукаме водењак, меѓутоа тоа не се случи. До сабајле до 06:50 си останав 4 прста отворена, ми пуштија провокација, само болките ми се засилуваа а од отварање ништо. Ми течеше провокација до 14ч и тогаш цтг покажа варијабили односно дека папочната врвца му праи проблеми на бебче. Поради тоа завршив на интен царски и моето бебе се роди фала богу живо и здраво во 15:30ч. Мама многу се измачи но повторно би поминала низ истото за двете малечки очиња што ми се насмевнуваат... На сите ви посакувам да имате лесен пораѓај, и сите да ја доживеете оваа среќа, не се опишува чуството