Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Jas se porodiv pred 2 nedeli carski otkako 12 saati probuvav prirodno se dodeka ne mi se kaci pritisokot 180 i pocnaa da opagaat tonovite na bebeto pa zavrsiv na carski. Traumatiziracko iskustvo za mene, ne sakam da plasam nikogo jas takvo iskustvo imav i psihicki sum padnata mislam deka nikogas nema da ragjam.. ajde site vikaat ke zaboravis do togas ama mislam nikogas nema da zaboravam :(

На 24.07, thelittle17, gjoker4e и 6 други им се допаѓа ова.
  2. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.080
    Допаѓања:
    14.551

Ох миличка... Ајде најбитно бебе е до тебе не можиш да заборавиш ама сети се за кого си го поминала тоа искуство и одма ќе заборавиш на секоја болка

На thelittle17, Mariangel, ivance.. и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Каде се пораѓаше? Ајде сега уживај со бебето и не мисли

4. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Vo Cair imav premn los odnos od personalot neznam zosto taka mi se pogodi :( ednostavno nemav sreka bidejki citam dosta clenki koi sto se zadovolni od Cair.. samo sakam da zaboravam na se na bolkite od carskiot i nivnite zborovi,porodilnite bolki ednostavno se sto se slucuvase :(

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    36.331
    И јас имам слично искуство од пред 4 години. Можеби е до тоа како ќе им се погоди денот, кој состав на вработени ќе биде, не знам. Додека не проверуваа колку прсти сме отворени една докторка и удри шамар на таа што ја проверуваше ама не знам точно зошто, мислам дека родилката ја има удрено со нога поради тоа ја здоболело на пример кога и ја ставила раката.
    Не се заборава ама и не заборавај дека во животот постои карма. Се се враќа. Се се менува.
    Знаеш дека веќе нема да раѓаш таму ама ќе заштедиш за во добра приватна болница. Таквите вработени не смее да се пречка за твоето потомство.
    За трауматичното искуство читај на интернет, а добро би било и разговор со психолог, на пример на апликацијата разговор.мк анонимно и писмено.
    Психичката болка е поголема од физичката.
    Запомни само дека во животот на крај секој си го добива заслуженото. Ти биди силна и издигни се највисоко што можеш. Да се љубезни и фини нема да е толку трауматично ама спас нема, што и да направи човек тие пак ќе си работат таму и постојано ќе излегуваат жени со трауматични искуства што ќе ги следат цел живот.
    Сега си ранлива и слаба, но дозволи му на ова искуство да те претвори во силна и борбена личност.
    Живо и здраво нека е. :l:
    Знам колку болат нивните зборови. После пораѓајот ми се слоши ќе ми паднеше бебето од раце и цимерката викна да дојде некој да го земе бебето и дојде една го зеде и вика какви се овие мајки како ќе си ги гледаат децата.
    Маж ми кога доаѓаше за вода и бистар сок од јаболко да донесе една доаѓа и ми вика даи купел и една кутија цигари.
    Кога прашував што ми ставаат во раката, каква анестезија, дали се уште сум четири или шест прсти заборавив колку беа, или молчат или ти викаат да не ги прашуваш или добиваш дрски одговори. Пологично е да ти кажат што ти ставаат пред да ти стават, а не јас ни ден денеска да не знам што ми ставиле и кој ме пораѓал. Ужасно паднав тогаш и немав ни волја, дома немам никаков лист на кој пишува кој ме породил ниту пак било каков лист, извештај. Не ја ни знам точната причина зошто сите се стрчаа за итен царски. Ужасно искуство.

Последна измена: 7 мај 2021
    На Dust, 24.07, Snowflake97 и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Zdravo me interesira kakvi se porodilnite bolki posto jas sum 36 - 3 dena nedela a terminot mie krajot na maj za poragaj ama jas osejkam deka vejke mi e spusten stomakot i imam boli na levata srana kaj matkata sakam da znam koga pocnuvat bolkite u koja nedela posto mene me fajka nekako strav posto prvo dete mie vi blagodaram

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.388
    Нема правило точно во која недела почнуваат, веќе си 9ти месец очекувај во секое време.
    Болките почнуваат од слаби менструални,постепено се зголемуваат и се појавуваат на се пократко време. Некои жени ги боли и половина, а кога се наближува времето за пораѓај некои осеќаат и напон за вршење голема нужда,а всушност се ближи пораѓајот.
    Можно е да падне и мукозниот чеп, крваво-кафеав лигав исцедок. Кај некои се топи со денови,кај некои паѓа одеднаш и спремни се за раѓање :)
    Нема шанси да не ги забележиш болките,и јас бев првородка па кога почнаа знаев дека тоа е тоа.
    Вообичаено првородките се пораѓаат во рок од 24 часа од првата болка.
    Со лесно нека ти е

На thelittle17, Oneo, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Bolkite ocekuvaj gi od 37 nedela natamu a kakvi se neznam jas se prodiv so dogovoren carski rez radi mojata istorija prethodno sto ja imav ono dodusa mene me fatija bolkite sabajleto pred zakazaniot carski rez I bea slabi. kako menstrualni bolki I ctg pokaza oti imam bolki i odma me spremaa za carski rez

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.857
    Допаѓања:
    10.370
    Убавo oбjаснетo 8)
    А втoрoрoдка за кoлку време имаш имфo? :o

10. Trpkovska

Trpkovska Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Секој организам е рсзличен, еве јас се породив со второ пред некој ден, ми ставија провокација во 10 сабајле, се породив 18.30.

На thelittle17 и Larahappy им се допаѓа ова.
  11. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Ми пукна водењакот пред 5 наутро. После 10 ме фатија болки. 13ч се породив. Ова со второто. Со првото маки видов цел ден. Со второ е полесно :angel:

На thelittle17, Larahappy, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    Другарки мои јас малку подетална ќе бидам во раскажувањето.

Во вторникот, на 4ти мај бев на редовен преглед. 39+4. Бебе горе качено, цервикс почнат да омекнува, не е почнат да се спушта.

Во средата, почна да ми паѓа чепот. Ми паѓаа парчиња до петокот. Постојано бев во контакт со докторот и бевме договорени да одам на болница само ако ме фатат болки или ако пукни водењакот.

Во саботата тој беше дежурен и се договоривме да појдам да видиме како сум.
    Појдов во 9ч наутро, спремна со торбица за ако ме задржат и средена за ако ме вратат да одам на шетање. :mm:

Ме прегледа докторот, грло меко, почнато да се отвора 1цм, јас болки 0. Рано е ми вика, можи да тера вака.
    До кога? Можи до после, можи и недела, нема правило.
    Јас, реков, од тука без бебе не си одам, денес ќе раѓам. Провокација, царски, шо сакате прајте ми. Да бидам искрена ми се смачи да бидам 'на кумплуг' цело време, денес ќе биде, утре ќе биде, бебе абер немаше. И онака ако тераше уште една недела, со провокација ќе си се породев.
    Сигурна си дека сакаш провокација? Да.
    Ми стави вагиналетка накај 9 и пол, ми кажа дека за 2ч ќе почнам да имам контракции и ме прати на тест за ковид, цтг, крвна слика, хемостаза. Цтг мирно, утерина активност 20. |(
    Излегов, се поздравив со либе, си ги собрав парталите и се вратив да раѓам.

Ме однесоа во родилна, ми ставија микроклизма да се прочистам. Си се шетав низ родилна ко на корзо, си зборував со либе на мобилен и чекав болки да почнат. Од една страна се плашев да не не ги издржам ако дојдат многу брзо заради провокацијата, од друга страна се плашев да не не се отворам и на крај царски да завршам или да се мачам 2 дена од мој бес да се породам.

Ми ставија катетер за епидурална, со гинекологот се договоривме да почекам посилни болки за да барам да ми пуштат аналгетик, за да не го запре анестезијата процесот.

Кон 11ч почнав да имам болки, слаби менструални, ништо посебно.
    Кон 12ч дојде гинекологот да ме провери дали се отворам. Ставање раката му шлапна водењакот. :rofl: Тука малку циркус. :rofl:
    Јас 3цм отворена. Замина тој и по некои 20тина мин ми почнаа посилни болки и почести. Фино си побарав да ми пуштат лек за обезболување.
    Ме провери акушерката, уште 3 цм. :| Е тука веќе почна да ми фуфка, болки имам силни, а цервиксот не мрда.

Почна да делува анестезијата, ама на едната страна 100%, на другата 30тина %. Ајде го средија наново катетерот и ми пуштија уште една доза за обезболување.
    За неколку минути јас летав. Не чувствував ништо, си замислував дека сум на некоја плажа и ми е мноогу убаво. Цтг апаратот пиштеше од контракции, мене мува не ме лазеше. 8)

Околу 13:30 дојде гинекологот да ме провери, 8цм отворена, бебе спуштено во родилен канал.
    Јас напони немам. Уствари ништо немам. Рефлекси на мртов коњ. :rofl:
    Ми рече да пробам да напнам на следна контракција, а јас предозирана, немав сила да мрднам, а не па да напнувам.
    Одма ми го намалија анестетикот и ми пуштија окситоцин. За 15тина минути почнав да чувствувам напони. Болни беа и со анестезија.
    Почнав да напнувам, докторот ме притисна на стомак, оти бебчо во родилен канал којзнае колку време беше. На крај ми рече, сега на тебе останува. Напнав со сета сила што можев на два пати и излезе љубовта моја.
    Веднаш ми го ставија на мене и човечето мое прво се покака, па заплака. :emo: Нѐ сликаа, му ја пресекоа папочната врвка и го зедоа да го мерат и избришат.

Мене ме шиеше гинекологот, не ми правеа епизиотомија, сама сум испукала, наводно малку, површински. Почнав да крварам, тука малку паника се направи, од каде, што, зошто, како... Ама за брзо се среди.

Синко се роди во 14:30, 3550гр, 51цм и си доби оценка 10. Додека лежев во родилна ми го ставија на гради, да стимулираме доење. Си лежеше на мене 2ч. Луѓе, љубов најголема. :inlove: Не знам да опишам.

Јас се чувствував многу свежа и прв муабет ми беше 'ако е вакво раѓањето, уште 10 деца би родила'.
    По 2ч ме преместија в соба, а него го зедоа да го бањаат.

За скоро време, со помош на сестра станав, се раздвижив, бев во тоалет. Ми го донесоа мојот меденко. Топол, мекан, дотеран, со најубава миризба на светов. Не можам од раце да го пуштам. ❤️

Сума сумарум, јас сум презадоволна, се чувствувам одлично, меденко е мирен, си спие постојано. Си фати града, убаво си влечи и така.

Ова раскажувањево мое во кратки црти е. :sun:

На Dulceee, Marijana88, Dust и 97 други им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.585
    Допаѓања:
    40.013
    Нека е живо и здраво.
    Баш ми е мило што се поминало во најдобар ред и што сте добри и двајцата. И секако, што си поминала што полесно. Уживајте со бебе :l:

На IRBBB и jarec6 им се допаѓа ова.
  14. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Браво мами, баш ми е мило што ти е позитивно искуството.
    Ее што ти прави таа анестезија против болки.
    Јас имам таква траума што не се ни осмелувам да пишам, не сакам да се сеќавам.
    Дај Боже сите како тебе да поминат.
    :inlove::inlove::inlove:

На thelittle17, Nefertiti., abc1234 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.373
    Леле мама колку убава приказна. Ме расплака :inlove: браво! И дај боже сите како тебе да поминеме. Вака кога читам се окуражувам и си викам и ја ќе родам бе :rofl::rofl::rofl: уживајте мами! :sun:

На jarec6, IRBBB и mace89 им се допаѓа ова.
  16. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Честитки мајка. :inlove:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Жив и здрав да биде. Каде се породи?

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Честитки мајка,нека е жив и здрав пашата цел живот да ве прави среќни.Баш убаво објаснето и да ти кажам кога читав си пуштив по некоја солзаа.Сега здравје јас сум на ред,дај боже да биде се во ред:hug::hug:

На mace89, IRBBB и Kaja991 им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.293
    Допаѓања:
    33.596
    @mar3q Во плодност.

@kostovaivana ќе родиш за кратко време и сѐ најубаво ќе помине, ќе видиш. Мислам дека најважно е психички да си спремна, после сѐ останато само ќе си дојди.

@Maya12 во сигурни раце си. Да треба забелешка да најдам, немам ниедна.

Да се дополнам од погоре. :!:
    Тука на синко и девојка му најдоа. :D Сакаат да ме посватат со @Peperutka-bt, ама денес ни побегна дадичката. :sun:

И дај Боже на сите како што ви е редот, така сѐ полесен и полесен пораѓај да имате и од мојот. ❤️

На Naatashka123, thelittle17, Peperutka-bt и 15 други им се допаѓа ова.
  20. MissWitch

MissWitch Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2013
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    184
    Да сте живи и здрави, најсреќна и најгорда мајка да те прави! Многу добро си поминала, баш како што би сакала и јас затоа што сум тежок паничар... јас од денес сум во 39, утрр веќе 39+1, се мислам у вторник на контрола и јас да напнам за пораѓај затоа што веќе со денови осеќам баш јаки, тапи болки во карлица, а баш вчера имав исцедок како густа слуз, не знам како да го објаснам, белузлаво и сега кога прочитав за чепот кај тебе ми падна сомнително... како точно изгледаат рие парчиња од чепот?