Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    18.335
    Тие се знаците, спремај се ке станеш мајка. Качувај скали пешачи и секс за да убрзаш процес.

На Vase89 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    Fala ti milicka za sovetot da znam da si bidam vise spremna

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.681
    Допаѓања:
    18.335
    Нема на што. Позитивна мисла и брзо ке пројде.

4. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276

5. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    2.388
    Со лесно мами, живи здрави да сте. Те чекаме да споделиш искуство :hug:

6. Vase89

Vase89 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2020
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    276
    Stom ima nesto obavezno ke pisam

На saki13, Meckicja и fana им се допаѓа ова.
  7. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Temata koja sto dosta cesto ja citav,kade sto navasite porodilni prikazni mi doaga zolzi vo oci sekogas koga gi citav, pa ete sega dojde redot i na mene sa si ja kazam.konecno mojata!
    Se zapocna na 24ti Avgust ,vtornik a mene mi bese termin 29ti Avgust.Imav zakazano CTG i pregled vo Remedika kaj Dr.Simonida Kotlarova koja sto ja izbrav za doktorka ( 20 deca da rodam tamu ke gi rodam a i kaj nea, omam navistina mnogu ubavo,pozitivno iskustvo vo Remedika,celiot tim im e predobar) stignavme so maz mi vo 19 30h me pregleda bev veke 3cm.otvorena,nemav nikakvi bolki,nitu kontrakcii.Mi kaza deka vodenjakot e epten spremen da pukni no veli odi si doma pa ako ima nesto javi mi se.Si odime doma so maz mi ,da napomenam deka ne sme od Sk i nekade nakaj 23h jas legnav da spijam i vo 2h po polnok gi osetiv prvite vistinski kontrakcii koi sto ne bea bas bolni no sepak bea dosta porazlicni od onie laznite koi sto gi imav oseteno porano vo bremenosta.Gi meram na tel i veke bea na 7min, vodenjakot seuste ne mi bese puknat .Odam se tusiram go budam mazot mi i trgnuvame za Sk,po pat gi imav istite bolki so ist interval.Pred da trgneme se slusnav so doktorkata mi kaza vednas doagaj.Me precekaa nekade 3 30h i bev veke 4cm otvoren.Me primija ,me smestija vo soba i mi dojdoa akuserkite sto ke bidat so mene vo sala se pretstavija mi objasnija sto i kako treba da prsvam ponatamu i toa bese toa.Nekade vo 6 30h doktorkata mi go oukna vodenjakot i za 10min pocna da boli nenormalmo mnogu.Takva bolka vo zivotot ne bev osetila, na 1min umirav mislam.Doaga doktorka mi veli imas mnogu jaki bolki gkedam na CTG ama gi izdrzuvas veke pominaa 2 i pol casa jas umirav,mi veli ajde ke pocekame uste malku da se otvoris pa ako ne mozes da izdrzis ke ti stavime mala doza na epiduralna,vikam okej.Trpam uste pola saat nekade taa se vraka me gleda skoro 8cm otvorena,velam doktorke mora epidural ne se tepi ova mi stavija epten malku kolku da mi ss opuati i odmori teloto i za polovina cas so 8cm skoro 9cm posle epiduralot me odnesoa vo porodilna sala.Tamu pozitivna energija kolku sakas od doktorkata i akuserkite ,muzika pusteno oni mi pravat muabet ednata me gali po glava ki kazuva kakbi naponi da ocekivam si sto da pravam i taka si lezam jas so rasireni noze na boks i oddednas osekam naponi kako za vo wc samo mnogu pojaki i bolni ,pocnuvam da napnuvam ,bebe se spusta skroz dolu i doaga momsntot koga veke treba da turkam.najjako sto mozam, so golema poddrska od akuskerkite i doktorkata samo so 3 napona izleze ubavecot moj,bolkite gi snema vo sekunda.Go sredija sinka,me iznaslikaa so nego ,mi izvadija placenta ,mi stavija dolu.1 konec bidejki me secnaa epten malku i me odnesoa vo soba. SREKNA,PRESREKNA sto pominav tolku lesno i brzo ,vo 10 35 go rodiv mojot sin a bolki jaki imav samo 4 casa so se celo raganje nisto poveke.Jas iskreno ne znam dali ke uspeev da rodam bez epidural i dali ke mozev da izdrzam da cekam da se otvoram uste 2cm ,bidejki sala na strana toa se mnogu jaki i bolni bolki ,jas sum pak sreken covek ato uspeav da gi izdrzam i tolku vreme bidejki ne se tepat taka lesno,no raka im davam na site majki sto ragaat spontano vo bolnici bez epidural,raka im davam, toa ne se zeni, toa se lavicii..Se na se super pominav, vo soba bev so cimerka 3 dena lezev ,nwgata od sestrite bese na najbisoko nivo ,profesionalni site do edna.Posebno nema da ja zaboravam.mojata akuserka Vale koja sto me bodrese i mi davase sila do posleden moment.Preubavo iskustvo koe nema da go zaboravam nikogas.Vi posakuvam na site vakov lesen poragaj kako.mojot i so lesno na idnite majki. ❤

На Bremena, ≈ Moyocoyotzin, Anaksunamoon и 42 други им се допаѓа ова.
  8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    3.596
    И јас сега ве читам и гушкам сите и се надевам дека еден ден и мене ќе ме има во темава(fingers)(waiting)
    Честитки:hug:

На Anaksunamoon, S.o.F.i, saki13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    1.994
    Ke te ima i nie ke te citame ❤

На x-MajaEsposito-x му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Ke te ima mila

На x-MajaEsposito-x му/ѝ се допаѓа ова.
  11. laurus nobilis

laurus nobilis Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2020
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    39

Ќе може да споделиш искуство за следење на бременоста, искуство со наоѓање бабица (Хебаме), пораѓај во германска болница и слично. Може и во приватна порака.

Поздрав :*

12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Дојдовме и ние на ред. Термин 28ми август (сабота), во петокот бев кај матичните ми рекоа ако добиеш болки во сабота иди право во болница, ако не во недела на цтг. Во неделата ми рекоа дека не се отварам, бебе е високо, и доста е големо за мене, а јас сум многу ситна. Дури и ме скара докторот зошто до сега не сум се породила оти сум ситна. Ми рече во понеделник пак на цтг, а ако не ме примат, тогаш во среда тој ќе ме оперирал.
    Отидов во понеделникот, ме примија, за неколку саати веќе бев во сала, ме спремаа, малце повеќе почекавме да дојде анастезиолог, и во 14:30 дојде на свет моето малечко. За персоналот тука немам коментар, игнорантни и арогантни, ама државно, друго и не можеш да очекуваш. Секако, се издвоија неколку души, без кои мислам психички ќе се изгубев скроз. За среќа и докторката ми се погоди, многу е грижлива, постојано нѐ проверува и двајцата. Јас од анестезијата имав силни главоболки, па моравме да останеме уште еден ден, ама се надеваме дека утре ќе си одиме дома.

На Bremena, firequeenn, gothchick и 30 други им се допаѓа ова.
  13. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    16.823
    Прегледите на почетокот одат на 4 недели и во глобала сите матични гинеколози имаат различни начини на водењето на бременоста. По правило од осигурувањето те следуваат 3 бесплатни ехо прегледи (за нормална бременост) од кои првиот околу 12 недела, вториот 20-24 недела и трет после 30 недела, тоа се тие трите таканаречени скрининзи. На секој преглед ти мерат тежина, притисок, и конторлираат крв, На првиот преглед ти земаат крв и брисеви , проверуваат кои вакцини ги имаш примено и ти ги проверуваат градите, на првиот преглед обично и поклонче даваат (кутија со памперс, шише, цуцла и еден куп речламен материјал. Мојата матична ме гледаше на ехо секој преглед бесплатно, има такви и кои наплаќаат но тие пари можеш да си ги вратиш од осигурувањето. При крај на првото тромесечје можеш да направиш и дополнителна контрола за даунов и други синдроми ( nackentransparenz messung) тоа е опционално и чини околу 200 евра, тестот за шеќер се прави после 27 недела, тој преглед се прави наутро. Мене ЦТГ матичната почна да ми прави од 22 недела само за контракции а веќе после 30 недела контролите се на 2 недели и ЦТГ се прави и за контракции и за тонови на бебето. Ако сакаш дополнителни прегледи бесплатно побарај überweisung за втор и трет скрининг од матичната, тоа се прегледи кај специјалист многу се по детални јас имав среќа мене матичната ми даваше упат. Исто така секој квартал те следува бесплатна крвна слика кај Матичен доктор, пожелно е да си направиш бидејќи кај гинекологот го следат само хемоглобинот. Во врска со хебаме, што порано почнеш да бараш толку подобро, барај помош и од осигурувањето нека ти пратат листа на бабици во твоја близина да ги контактираш, многу тешко се наоѓа, јас за жал не успеав да најдам, Август се скоро сите на одмор и немав среќа а и доцна почнав да барам бидејќи нњ бњв информирана, исто така има и здруженија на бабици пробај и преку нив.
    За пораѓај ако немаш компликации не мора да се најавуваш во клиниката, кога ќе дојде моментот директно одиш ќе ти направат цтг, ќе те прегледаат и ако е време те задржуваат, можеш да имаш придружба за време на пораѓај и се е многу организирано. Во клиниката има спавачи, мрежасти гаќи, влошки, памперс, масла, облека, се што треба да носиш е твоја лична хигена и облека, облека за бебето ти треба само за излавање од болница. Ако се пораѓаш природно 2 дена се останува, со царски 4-5. Соба делиш со уште една жена и во корона услови право на посета имаш но само едно лице од 10 до 18 часот, бебето можеш да го пријавиш директно во болницата. Ако имаш дополнителни прашања слободно пиши ми @laurus nobilis :)

На Anaksunamoon, laurus nobilis, Snowflake92 и 9 други им се допаѓа ова.
  14. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Еве ме и тука да си прераскажам:)
    Вечерта околу 8часот на 04.09.лежејќи осетив топлина и млаз долу, па така наеднаш станав и истече вода, т.е пукна водењакот. Мм беше излезен му се јавив одма си дојде во мрѓувреме јас се измив облеков и заминавме на болница. Таму следеше ваг. преглед со што бев 2-3цм само отворена, ајде па на цтг додека сопругот земаше работи неопходни бидејќи не бев спремна, и додека стигне возилото бидејќи ме пратија на Гак. Стигнав околу 10ч. Ск по што следеа цтг, ваг.преглед исто сум останала на толку цм, па следеше вадење на серклажот, па ме оставија во предродилна да лежам цела ноќ пропратно со цтг 2пати..утрото исто префледи јас ни болки ниту се отварав а поминати веќе 12 часа, викаат мора провокација да пуштиме, и јас добро иако почна да ме фаќа страв бидејќи знаев дека ќе оди брзо. Околу 8:30 ми ставија провокација, полека почнав да добивам болки, се отворив 5цм па ме однесија во сала, каде што побарав да стојам ако може па така на цтг апаратот се држев и на секој напон и болка правев получучњави и издишував, гледав што повеќе да соработувам. Болките станаа поинтензивни па ме легнаа на бокс 8цм веќе, ајде викаат мајка уште кратко и раѓаш, бебето се спушти со главчето давав напони, веќе почна да губи тонови и викаат мора малку да сецниме добро викам, ме сецнаа ајде вика сега земи ги нозете со рацете накај тебе и давај напон најсилно што можеш како да какаш буквално така беше. Ме бодреа ајде можеш можеш браво, за тоа немам коментар, и со 3-4 најсилни напони на свет(првпат си дознав дека имам таков глас за викање:rofl::whew:) дојде на свет мојата малечка принцезичка околу 12.30 часот,ми ја ставија да ја гушнам на кратко, ја избришаа измерија па ми ка дадоја да ја бакнам и ја зедоа. После следеше вадење плацентата, па шиење се беше добро супер помина тоа, немаше болки како пораѓајот. Во главно сум задоволна брзо беше, но имав поддршка и многу ми значеше. Тоа е тоа мамички, ви посакувам лесни пораѓаи на сите:l:

На Bremena, Alishan30, LiquidLuna и 51 други им се допаѓа ова.
  15. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.609
    Допаѓања:
    2.645
    Важно е што се добри, и убаво лесно си поминала. Доста храбро. Ти ја посакувам цела среќа

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dipsidipsidipsi

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Добри сме засега, да брзо беше се,болката не се опишува но за тој плач и таа топлина вреди секоја болка:)

На Anaksunamoon, Oneo, S.o.F.i и 7 други им се допаѓа ова.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.339
    Допаѓања:
    5.237
    Ќе се гушкате за брзо.
    Како сте денес? Под надзор или инкубатор?

На dipsidipsidipsi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dipsidipsidipsi

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Дај боже, под надзор сме сеуште :)

На baby 5 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.005
    Додека имам време и се осеќам добро, да си раскажам.
    Најмалку 2 дена пред да ме примат имав контракции. Вчера се засилуваа и стануваа се почести, од 7-8 мин на 3-4. Бев 4 пати до Гак, утрото 1 цм само, ајде дома. Попладнето накај 6, 1 ипол само, ми го извади чепот при проверка. Ми рече, оди прошетај 2 саати па врати се. Ајде, отидов. Болки ужас, на 2 минути. Се вратив во 8, пак само 1цм. Врати се наутро, си викам ајде, не знам како ќе издржам, ама тоа е.
    Дома се изнашетав саат време, па се решив да легнам, преизморена бев. После пола саат се исправив да станам и пукна водењакот.
    Во 11 се враќам пак, ме примија. На паталошка да ме проверат, излезе локва крв, како кофа боја да си трескал на под. Одма ме качија горе, таму исто толку крварев уште саат до 2, не знаеа зошто. До кај 5 наутро се трпеа болките со дишење, потоа почнаа многу силни и на една минута. А ми се спие, не гледам кај одам.
    Се мачев до 8 да се подотворам до 8 цм. Веќе не се трпеше, не можам воздух да земам, не па ли да дишам издишувам правилно. Од 8 на бокс ме ставија до пораѓај.
    Контракции луди, крајните секунди од контракциите со врискање, колку и да се трудев, не можев да се контролирам, прејаки беа. 2 ипол саати на бокс пробувавме. 10ина пати пробавме. "Браво, така, ајде посилно, така"... на крај ништо, не можам главата да ја избуткам. Пробувавме де на грб, де на лева страна, де на десна, дури и стоечки. Нагони имав, се убив од буткање, ама не излегуваше. А болки... не знам каде бев, искрено.
    На крај, со вакум. Ми се чини едвај и со тоа, 15 луѓе у соба беа, кој на вакум, кој стомак ми стиска. Еден доктор професор што викнаа, тој со вода ме пљуска, ми се дере "соземи се". Кое соземување, ниту сила имам, веќе не знам кај сум, и покрај се буткам, ама па и вриштам. Ми ја затвара устата со рака. :rofl::whew: Јас против моја воља викав, не сакав, ама самата уста ми викаше. За мене тоа беа нереалистични нечовечки болки, не можев да поверувам дека може до толку. Ама вака така, се роди срцушката во 10:45. 3750 гр и 51 цм.
    Сега ја си имам мака со несвестици, а бебуш со повраќање, па уште не сме се гушнале. Ама кај и да е, ќе биде. :l:

Последна измена: 11 септември 2021
    На Bremena, gothchick, 24.07 и 34 други им се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Не мие јасно како со такво крварење те пораѓале природно.
    Со вакво крварење за 2 мин во сала бев.
    Кој тоа ти затвараше уста?
    Професорот исто така што ти плискал вода.
    Се надевам ке пријавиш каде што треба.
    Нека е жива и здрава,повраќањето ќе се смири има сигурно некоја инфекција.

На Anaksunamoon, deskarada, Didi*** и 6 други им се допаѓа ова.