Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    1.986
    Допаѓања:
    10.243
    @danichap да ви е жив и здрав Константин и што побрзо да ве пуштат дома дадите да го разгалуваат :inlove::inlove:

2. Persila

Persila Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2019
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    1.631
    @danichap Cestitki , neka zdravo i zivo sinceto:hug:

3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.588
    Допаѓања:
    15.640
    Честитки ,да е жив и здрав Константин:inlove:

4. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Јасно(facepalm)

На Anomis11 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.990
    Допаѓања:
    135.263
    Еве јас ќе ти кажам дека сум презадоволна а името и го дознав дури коа заврши се. Немав појма која е, таа се погоди на смена. Не ме ни занимаше кои доктори се, не може сите да ги знам лично, нит имам намера да давам мито нит се палам на извикани имиња, бев со мисла дека кој и да е нема да го остави бебето внатре.
    И никој нема да ме убеди дека му е побарано мито туку дека сами нудат. Да се толку "чисти" сите ќе пријават самите. Секој 10ти да пријавува ќе се мрдне од мртва точка.

@danichap честитки за синчето

На Meckicja, ALISA0000, tambelina и 6 други им се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    170.455
    Браво бе Дани,браво !!
    Нека ви е жив и здрав Константин, само радости да ви донесе:l::l::l:
    Каков к'смет има што ќе има за мајка вакво жениште(zilmer).

Свака ти част
    Бидете живи и здрави сите :f:

На mal.ecka и Ano им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Даваш мито, а после преизненадена си зошто докторката зела мито :D
    На форумов митото се вика благодарност :D
    А таа *благодарност* се заборава дека по закон е казнива, не само за тој што зема туку и за тој што дава :wasntme:

На Oneo, CameliaMiller, stsmua05 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Tocno da - blagodarnost :D Jas pred nekoe vreme nauciv deka e blagodarnost ovde bas na forumov 8) Ucime novi nesta :D

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  9. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    3.078
    Ајде и јас да го споделам моето искуство, 4+ месеци подоцна.

37ма недела почнав да одам на болница на прегледи (пред тоа одев кај матичен гинеколог) кај докторката што сакав да ме пораѓа. Ми рече постелката ми е многу зрела, ми дава максимум една недела додека ме фатат породилни болки. Излегов надвор шокирана, му кажав на маж ми, се возбуди, па ме храбреше. Дојдов дома, на свекрва ми и викам спремај се јас кај и да е ќе се породам.

Фаст форвард до 41ва недела, скоро еден месец покасно од муабетот "кај и да е ќе се породиш". Немам абер од болки, работам турбо на компјутер по цел ден, чистам прозори, киселини ме кинат секој ден. На 40+5 бев на преглед, 1 прст отворена. Поручекта почнаа по малку болки, до вечерта само се зголемуваа.

Гледав тв со маж ми, болките се' почести и посилни, ги следев на апликација ама иако беа редовни траеја пократко од тоа што читав на интернет дека треба да траат. Многу ми беше чудно, не знаев дали да одам на болница или да чекам. Ама веќе многу ме болеше, ајде на болница во 11 ипол вечерта. Цтг, вагинален преглед, ми вика бабицата имаш лажни контракции, отворена 1 прст, ако сакаш остани тука, ама тек утре поручек ќе се породиш, ти препорачувам дома на удобно да си ги чекаш породилните болки.

Ајде назад дома. Неподносливо! Имав напони (мислев само ми се оди во вц ....), па пак во 1 ипол на болница, едвај издржав во кола, мислев ќе се породам. На цтг веќе вистински контракции, ама уште 1 прст отворена. Како и да е ме задржаа, му кажав на мм и го испратив. Цело време болни контракции. Клизма, во исто време водењакот ми пукна (во моментот не бев свесна), се истуширав некако, болничарка ми правеше друштво, бабицата нигде ја нема.

Ајде се појави бабицата, и викам бебето излегува, не можам веќе. Ме прегледа, ми вика кај ти е водењакот и цела со прашалници, 10 прсти отворена, бебето спремно за да летне надвор. Болничарката трчаше да земе количка, бабицата ме искара никако да не туркам зошто на кревет ќе се породам. Не знам како издржав, седнав некако на количка, со трчање ме извозеа до боксот. Ме наместија, ми направи епизиотомија, дежурниот доктор дојде, и викам морам да туркам, кога ми дозволи во две туркања летна бебето.

Локална анестезија, ме сошија, маж ми дојде еден час откако ме остави на болница, сега за да види бебе :inlove:

Ме однесоа во соба, другата бабица си беше муабетчика, ми рече дека уште порано ќе се породев ако ме видеа дека сум отворена. Јас некое време морав да се контролирам да не туркам на напоните за да стигнам на бокс. Како и да е, не очекуваа дека толку брзо се' ќе се одвива. Ме зезаа дека второто дома ќе го родам.

Во целиот процес најмногу што ми помогна да ја издржам болката беше дишењето.

Последна измена: 20 декември 2022
    На 24.07, Oneo, CameliaMiller и 38 други им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.171
    Допаѓања:
    20.315
    Убава приказна, живо и здраво да е бебенцето. :sun: Каде се пораѓаше? Ако можеш сподели совети/видеа за дишењето.

На sani99, mariz и see.emily.play им се допаѓа ова.
  11. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Честитки срцко нека е здрав и жив синот

12. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Чеситки

На see.emily.play му/ѝ се допаѓа ова.
  13. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    777
    Допаѓања:
    3.078
    фала :)

Едно единствено видео што го изгледав на темата:

Со лесно!

На Mermaid90, Giovanna, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.325
    Допаѓања:
    17.883
    честитки @danichap нека е живо и здраво синчето :inlove:.

15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Жив и здрав по втор пат.Зарем природно те породија по царски?Не се нормални овие|(.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    А зошто да не? Праксата покажала дека ако е нормална бременоста и состојбата на мајката на денот на породување, шансите за успешно спонтано породување се исти со шансите за успешно царско породување. Многу читав на темава затоа што со првото се породив принудно царски, па ме интересираше дали ќе можам наредното/наредните пати да се породувам спонтано.

На stsmua05, Bulka12, mariz и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.171
    Допаѓања:
    20.315
    Точно. И јас познавам жени што се породиле царски па после неколку години без проблем раѓале природно.

На Veki4kaa и Madam S им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.331
    Допаѓања:
    102.942
    Зошто и е 4то, зошто раѓа големи бебиња и зошто нема 25г па да ја малтретираат од нивни ќеф. Башка беше со тт висока само 1 недела пред тоа и со речиси никаков третман. Јас не знам на германциве што им е со здравствово, шпарен шпарен на се, па и на трудни. Јазк! Нема кс за дете, нема ехо за трудни, нема анестезија, нема ти кога сакаш и што сакаш ако плаќаш здравство...

На MeowMeow, 1209, H.VAGA и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    4.524
    Па не ни треба да има се кога сакаш и како сакаш во здравство, како што е случај во Мк. Кај и да беше низ Европа за високата тт ќе го добиеше истиот третман и совет, тоа е што е, за трудници се дава само парацетамол. Додуша во МК може и некој антибиотик гратис ќе добиеше, за секој случај пошо таа е терапијата нели. Поголеми лекари од лекарите се правиме, може и нема потреба за сите работи кои ги наброја, јас не знам еве како во сите останати земји се пораѓаат без гореспоменатите работи.

Да не забегувам од темата,честито на сите, живи здрави со бебињата :inlove:

На Zorajde, MilaSs12, stsmua05 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.803
    Допаѓања:
    33.747
    Wow фала ти за инфо ова вака не сум знаела|(.Ако си во Мк сонувај за спонтано.Додека бев трудна со второто многу зборевме на оваа тема и од 4-5жени ниту една не се породи од царски па после природноприродно.Онака за инфо.
    Како е најдобро знаеме сите ама како им е на др најлесно си знаат тие.

@AngelOfArh за болки после операција во Де ми дадоа парацетамол.Колку за инфо:D.

На minne992 му/ѝ се допаѓа ова.