Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.171
    Допаѓања:
    20.315
    Биди сигурна дека европски доктори нема да и го стават животот на коцка и дека сигурно ги пресметале ризиците. Секако ние вака од страна не знаеме повеќе од нив.

На elenaklasik, Emy867, Madam S и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Не е баш така, јас знам неколку жени што во изминатиов период се породени спонатно после царски. Секако, доктор мора да процени каков е ризикот по здравјето на родилката и да даде зелено светло за спонтано породување.

На Madam S, Bella_Stella и Meckicja им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Јас познавам жена која после царски остана бремена по 3м. 1г и некој ден разлика и се децата, второто природно го роди. А знам на жена на која и по 5г не и дозволија (во истата болница). Јас да раѓам трето, ќе го раѓам природно, иако второто ми е царски, (ако немам индикација за царски секако).

На Madam S, Bella_Stella, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.331
    Допаѓања:
    102.942
    И мене ми кажаа дека ќе си тераме природно иако не верувам никако да се отворам ама добро, може и да успеам, од кај да знам. Поминати скоро па 7г.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Матката ја гледаат дали е добра, за да може да трпи притисок од контракции и буткање... Јас двајцата 40+7 ги носев, едвај се отварав и мислам и трето да имам, исто ќе биде :D Таква конструкција имам, долго грло на матката :D Прво нели големо родено природно и башка 1г и 9м имаше кога останав со второто, активна со второто ептен турбо, што не направив за да тргне бар и 39та пораѓајот... урми, односи, шетање, вежби дома од јутуб и јок, не попушташе цервиксот :D До душа да не беше мекониумот, ќе си истерав природен пораѓај :) Второто ми е 5г сега, уште не сум трудна ама во план, така да доста време и кај мене ќе биде и се надевам дека ќе може природно :)

На Madam S, Bella_Stella, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Затоа реков дека не важи тоа дека после царски мота пак царски, сè зависи од состојбата на родилката.

На Филотеа, Madam S и Meckicja им се допаѓа ова.
  7. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Jas imam rodnina sto prvoto go rodi so carski a vtoroto prirodno a sestra mi so prvoto ne se otvarase I koga bebeto pocna da gube tonovi zavrsi so iten carski rez za vtoroto moraa pak so carski da ja porodat oti nemase 2 god pominato od prviot carski rez I tretoto radi tie 2 carski reza I so tretoto dete ja porodija so carski rez

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.827
    Допаѓања:
    11.746
    Ова ми беше отсекогаш една од најомилените теми и едвај чекав да дојде ден и јас да ја раскажам мојата породилна приказна. Милион пати се предомислував дали да се породам во Систина или на ГАК, иако докторката во која имам максимална доверба беше на ГАК, од таму ме одвраќаа сите негативни искуства кои ги имав прочитано на форумот. Сепак, стравот од интервенцијата ме натера да се држам до мојата докторка. Имав закажан царски рез заради бебе кое беше трансверзално позиционирано. Ме примија ден пред царски и како што е ред, ги направија сите прегледи и испитувања. Јас бев ужасно емотивна, од сопругот се разделив со плачење, прво затоа што не знаев што ме чека, стравот од царскиот, стравот од тоа како ќе ме третираат таму, страв од тоа дали ќе биде во ред сè со мене и со бебе... Целиот ден помина во ред, сите беа фини и културни, ми објаснија што треба да правам следниот ден и во колку часот да сум спремна. Ноќта пред царски лежам и осеќам како нешто ми тече, станувам тече низ нозе, пукнал водењакот, ме приклучуваат на цтг, бебе е супер, јас со правилни болки кои одат до 100...Велат ќе ме следат, ако треба ќе ме породат во текот на ноќта, е во тој момент почнав само да се молам да дочекам да дојде утро и да дојде мојата докторка. По пола саат падна и чепот, реков мора да сум смирена, ќе издржам. Дојде утрото, памтам дека тој ден го видов најубавото изгрејсонце од прозорот, се прочистив, се истуширав и ме повикаа за во сала. Ме внесоа, сите беа толку фини ама смиреноста и љубезноста на анестезиологот никогаш нема да ги заборавам. Сè ми објаснуваше чекор по чекор и ми влеа целосна доверба. За многу кратко, се роди моето најубаво синче, мојата љубов. Сите ми честитаа и ми го донесоа да си го бакнам најмекото обравче на светот, моето памукче:l:Брзо се заврши сè, ме однесоа на интензивна, таму бев отприлика 8 часа па ме префрлија во соба. Освен две сестри од кај бебињата што беа така малку намќорести, не можам да се пожалам за никој друг, сите беа многу фини и услужливи. Секој ден наутро ни носеа чиста спавача и чиста постелнина, во текот на денот слободно можевме да побараме нови ако ни се извалкаат.
    За болничарките немам збор, ми помагаа со сè, од туширање, одење во тоалет, облекување до средување на алиштата и куферот. Храната е класична болничка храна, кифли, јогурт, компот, супи, пилешко, пире, ориз... Сè што ми оставаше сопругот доле, веднаш ми го качуваа во соба. Така што јас навистина имав препозитивно искуство на ГАК и спротивно на сето она што го слушав претходно. Навистина среќна си отидов од таму и со радост и топлина во срцето се сеќавам на моето породилно искуство:l:

На 24.07, Oneo, zverkica и 53 други им се допаѓа ова.
  9. theAristoCat

theAristoCat Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    384
    После еден царски рез не е проблем следното породување да е природно, ама после два царски реза и трета бременост е најдобро да се заврши на ист начин. :)
    Многу се тенчи местото на резот на матката после две оперативни породувања

На mariz и Meckicja им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.331
    Допаѓања:
    102.942
    После полноќ, префрлена кај родилките со бебиња во елемент, и покрај трамадол од 10 и дијазепам од 5, не се спие. А и едвај чекам да ми дојде моето мајмунче утре наутро.

Како што пишав во труднички, ми падна дел од чепот и имав малку сукрвица, но и болки на 10мин. После приредба ме примија одма! Млад специјализант, али многу посветен. На смена една генијална докторка која прочита колку е саат одма, односно сфати дека нема да се породам природно, но сепак сакаше да се обиде. Е она сакаше ама син на мајка убав воопшто не беше воодушевен од идеата. Го пукна водењакот со еден удар некаде после полноќ и почнаа болките. Ме симнаа во предродилна, да ви кажам искуство како на филмови, од простор, до апаратура преку вработени. Малку е да кажам приватна, приватна ипол! Со оглед на тоа што не прават царски навечер ако не е итно ме оставија за сабајле и право да се обидуваме за природно. Искркав болки од 8 до 8 и сабајле прва на програмата. Царски со спиналка, немав време за мислење, само знам дека беше прав избор. Доживување за медаља, сите префини и препосветени, си го бацив пред да го однесат, мој мој та најмој, плукнат на мама и бато е. Така се роди нашиот Супер Марио! Го видов на кратко во 6, со очи 5 банки, со желба за цицање голема, самошто му доближив прст до уста го бараше да го лапне. Се надевам истиот ентузијазам ќе го има и за цице.

Мајки, жени, кралици, мојата фабрика затвара, дефинитивно телото на 28 и 35 не е исто спремно, многу потежок опоравок, потешко последно тромесечје и многу повеќе стресови. Ќе остане желбата за девојче, ама ќе има внуки и девојчиња од другарки за тинтарење.

На 24.07, Bu_bi, Oneo и 86 други им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.279
    Допаѓања:
    76.368
    Честитки мајче, нека е жив и здрав Марио, а тебе брзо опоравување :hug: Ајде очекуваме уште вакви позитивни приказни од државниве, веќе еднаш засекогаш да се смени односнот кон подобро со сите родилки и секоја да доживее пораѓај на кој со насмевка ќе се сеќава :l:

На mal.ecka, AngelOfArh и Madam S им се допаѓа ова.
  12. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.910
    Допаѓања:
    177.242
    Честитки @AngelOfArh и овде. Голем да расте Супер Марио. :inlove:
    После првото мислев више нема да раѓам. После второто пак реков толку е. Среќа тој ентузијазам кратко трае, само да ти кажам. :D

Лесно опоравување. :hug:

На mal.ecka, LiquidLuna, AngelOfArh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.588
    Допаѓања:
    15.640
    Честитки Ангел,да е жив и здрав Марио,да расте со мама,тато и бато:inlove:.

И јас имам имам исто искуство со двата пораѓаии во Чаир,знаев дека нема да згрешиш што си таму.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.459
    Допаѓања:
    34.679
    @AngelOfArh честитки, само радост и убавина да носи бебко.

15. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Честитки ! Нека е живо и здраво синчето :l:

16. GoldLeo

GoldLeo Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    416
    Допаѓања:
    8.177
    Честито @AngelOfArh, жив и здрав здрав да е Марио :l:
    Ние чекаме, или само ќе одлучи или со провокации на 9ти :D

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.940
    Допаѓања:
    6.176
    Честиткиии, жив и здрав да е Марио. И супер како мајка му :inlove:

18. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    1.338
    Допаѓања:
    2.919
    Честики мама, жив и здрав да е синко:inlove:

19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.289
    Допаѓања:
    170.455
    Честитки Ангел.
    Жив и здрав да е Марио (heidy):l:

Не можам да сконтам , на 29 ти се роди ?
    Заедно ќе слават родендени со мојот батко ?:):inlove:

20. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.202
    Cestitkii

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.