Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.472
    Е баш ми го тупнаа бебето на ГАК да се снаоѓам како знам и умеам сечена и со болки во половината. А во Систина не смееја да не го земат да одморам малку зашто можам одма да пријавам, а државно никој не те есапи.

На DaftyCrafty, Brpbrp, DoubleK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    520
    Dobro tvoe uskustvo ,pocituvam deka si prosla taka. Mojata cimerka imase bolki i zamoli da go zemat bez priblem go odnesoa bebeto. Ama pak ke kazam sekade ima sekakvi prikazni zatoa
    Tocno te razbiram . I ne treba da e taka. Jas stvarno imam najpozitivno uskustvo. Imam operacija i dve poroduvanja na gak. Bukvalno zadovolna i od patoloska i od predrodilna i intenzivna. Samo edna sestra na odelenie od kaj bebinjata bese uzas namkor. Drugo stvarno nemozam da kazam deka bilo loso,ke izlazam . Nekogas koga citam e vaka za losi iskustva na gak kako da sum se poragjala vo razlicna bolnica mi se cini.

3. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    520
    Pa ne znam zasto taka. Jas na primer prviot den im kazav deka samo sto stanav ne se osekjam sposobno da go gledam bez problem go zemaa . Ete za sekoj razlicno.

4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.472
    Епа ја кажувам вистината. Немаше сестра да помине, а не, пак, да замолам да го земат бебето. А тоа што два дена поцрка за млеко е друга приказна. И не се согласувам со твоето мислење дека кај секого различно, треба сите да имаме ист третман.

На Bella_Stella, DaftyCrafty и Anomis11 им се допаѓа ова.
  5. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    520
    Ne me sfakjaj pohresno. Nikoj ne kaza deka treba razlicno . Sekako deka treba isto da ne tretiraat site , mislam go pisav toa vo dve drugi mislenja. Kazav i deka kako da sum se poragjala vo druga bolnica mi lici koga ve citam vaka a veruvam deka kazuvate viatina normalno. Jas nemam nikakva korist pa da gi branam i jas si kazuvam kako sum prosla. Pak ke kazam greota sto voopsto ima vakvi podeleni mislenja.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.346
    Допаѓања:
    113.085
    Не знам какво е ова мудрување со државните и приватните....
    Кој има пари ќе раѓа приватно, кој нема ќе оди државно.
    Толку е едноставно ко грав.
    За некој кредит не е опција.
    И? Сега? Таа што нема пари не е во најчуствителен период од мајчинството? Да не раѓа ако не? Да се убие?
    Катастрофа човече (facepalm)

На kalinaka, AniSk, Anchita и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Потполно се согласувам ! Државното здравство со оглед на тоа дека еден куп пари оставаме секој месец и во текот на работниот век НЕ СМЕЕ да биде лотарија на кој како ќе му се погоди на среќа дали имаш или немаш или дали имаш да си дадеш мито во повеќе случаеви или немаш ! Ние тоа секој месец го плаќаме и да не кошта многу повеќе него ли едниот или двата пораѓаи по приватните во кој што сме на еден начин принудени да одиме . Зошто јас да бидам дел од лошата статистика на тие незадоволните ? Што сум јас згрешила за да бидам третирана како животно и да имам трауми ?
    Па не е само Гак и Чаир во државата државно здравство . Што правиме со другите градови еве споделив мое непосредно искуство во кое сум била фала Богу само набљудувач во болницата во Штип , или некој ќе ми каже дека тоа што сум го гледала е плод на мојата имагинација ?? Абе би ги полила со бензин да не одговарам цел персонал од пред 12-13 год што сум ги гледала како работат од акушерка до доктор - нехумани луѓе без грам човечност освен за родилките се разбира од попознатите фамилии во градот и тие што им тутнуваа поклони па ги тинтреа . Вчера на детски роденден разговарав со една мајка на три деца породена во Чаир и мн задоволна со второто и третото и епидурал добила .. и искрено ја прашав дали дале :cash: за третманот . Целата дури со доза гордост во гласот ми кажа дека дале поклони и пари да и дека оти имаат ресторан нивни ги поканиле докторот и анестезиологот на прасе и на софра во ресторанот и овие со сет памет се стегнале да дојдат од Ск за ручек да ги частат - абе ФУЈ !

На Ani93, MartinaMM и DoubleK им се допаѓа ова.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.486
    Допаѓања:
    4.524
    Морам да реплицирам на ова, не се однесува на тебе, чисто малце да се осврнам на тоа како стојат работите.
    Малце и нереални очекувања иаме од државно, кога на град од 700-800 илјади + потешки случаи од внатрешноста има само две родилни одделенија. Плус државно нуди пакет шо скоро и да го нема во останатите земји, а тоа е некој друг да се грижи за детето за време на целиот престој во болница. Тоа шо викате дека ви го тупнале детето е рутина низ цела Европа, никој не ти зема дете за ти да одмориш, си го роди и со здравје да си го носиш, нема врска дали си со царски или без, бебето си седи цело време со тебе, ако плаче твое е да го смириш, ако му треба да се смени пелена, исто е твое да ја смениш, сакаш да го капиш, бујрум повели сам искапи си го, никој не те тинтри. Условите се подобри да, но има и повеќе кадар кој е распределен поефикасно. Плус просечно време на испис од болница е еден ден ( мислам дека доколку некој сака, може да си оди дома и 4 часа после пораѓај ). А кај нас се седи по 3-4 дена во болница која е и онака пренатрупана, а очекувањата се дека за цело тоа време некој друг треба да го пази бебето. Не дека го оправдувам односот на одредени сестри/доктори по гинеколошките одделенија, некои работи под хитно треба да се променат, но кажувам за споредба дека нивото на комфорт кое се очекува на темава го нема никаде.

На Splendor., Yowannty, Anchita и 11 други им се допаѓа ова.
  9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Затоа збеснаа приватните со цените и да не речам, секои две недели имаат нови, ПОВИСОКИ цени за своите услуги. Перални на пари, ама буквално. Не знам каде ќе е границата или само небото е граница(facepalm)
    И не ми е јасна целта на неколку членки, едно-две се истото го кажуваат, искуството па искуството. Мислам ок е да се сподели, ама па да се напнува така почесто, не ми е баш вкусно. Тука еден тон жени родиле, па не зборуваат преку ден за своите породилни искуства. Не мора за некои и во сон да знаеме каде и како поминале.

На Bebce1, LiquidLuna, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.646
    Допаѓања:
    35.352
    А, недај боже ако кажеш позитивно искуство за државно :o ќе те потепаат. Или па случајно да ја искритикуваш пресветата Систина! Готов си!!!
    А, и на двете места има и позитивни и негативни критики, само кај едниве се е на тапет, а кај другиве се кријат за недај боже да не им се наруши имиџот |(
    И Систина иначе има и компликации, негрижа, нестручност од персоналот и смртни случаи при породување, за жал :( само не знаеме за нив ;)

Дајте, доста си ги мерите финансиите :lol:

На LiquidLuna, Annath, ladystardust и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.472
    Па и ти еве ќе исплашиш некоја идна мајка што сака да се породи во Систина. Свесна си?

На MeowMeow и Anomis11 им се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Абе луѓето нема што немаат па никој не ги знае, си траат - си праат, тука ќе дадеме 2к за пораѓај и сите ќе не дознаат, јер престиж...

На fana и An-na им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.646
    Допаѓања:
    35.352
    Сум, ама подобро да ја споделам реалната состојба.
    Плус, ги тешам мајките кои немаат или не сакаат да дадат пари за Систина и сличните, дека и на ГАК ќе преживеат. И не само тоа, туку ќе добијат и ок третман.
    Може и вака да се гледа мојот пост, нели?

На Annath и Estella им се допаѓа ова.
  14. Anomis11

Anomis11 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2019
    Пораки:
    763
    Допаѓања:
    3.138
    Престиж на анонимен форум ? Сериозно ? Камо среќа да имав првиот пат кога влегов на ГАК убаво искуство таму и ќе раѓав . Државното е лотарија реално и нема зошто да го негираме а не треба да е ! Јас веќе не би да ризикувам доста ми беше за овој живот . Плус давањето на мито итн одвратен дел од здравството од кое што буквално ми се гади .

На ina..ina, MeowMeow, АнаМаријаД и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Некои луѓе не бираат каде, па макар и на анонимен форум било.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.472
    Во претходниот пост не даде совет, туку почна со плукање по Систина.

На MeowMeow и Anomis11 им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.646
    Допаѓања:
    35.352
    Аха.... само вам ви е дозволено да плукате по државно здравство и да ги плашите труднициве? Ок, да си знам |(

На Annath, mssuniquee, Alexandrite и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.852
    Допаѓања:
    13.472
    Јас не плукам, споделив мое лично искуство, а ти за Систина пишуваш од рекла -казала. И да, споредба според мене нема, во Систина не бев оставена ни секунда на бокс сама, на одделение добивав кетонал секогаш, совети за бебето, не викаа да гледаме бањање, нега на папоче, педијатар секој ден достапен за совети. Од ГАК немав ништо од ова, по ходници одев да побарам млеко да му се даде на бебе зашто заоѓаше од плачење.

На MeowMeow, АнаМаријаД, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.646
    Допаѓања:
    35.352
    Од кај знаеш ти дали зборувам рекла казала?
    Ај, те молам, не забегувај со муабетиве. Ако не приметуваш, јас не го бранам државното здравство, му ги знам сите недостатоци, ама, за разлика од вас кои живеете во облаци, не ја глорифицирам пресветата Систина. Далеку е од совршена и не нуди ниту толкав стручен третман, ниту пак за цената што ја наплатуваат нуди нешто посебно. Особено па ако се спореди со осакатеново јавно здравство :x

На Annath, Starchild и Alexandrite им се допаѓа ова.
  20. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.481
    Допаѓања:
    96.948
    Убаво што сте споделиле, ама се споделува еднаш или два пати и толку. Кој сака да прочита искуства, има горе лупа, ќе побара, ќе најде. Ама ова вашево не е веќе споделување, туку напнување.

На AngelOfArh, Annath и Alexandrite им се допаѓа ова.