Па не знам што беше причината, пошто бебето не беше ни екстремно големо ни дебело, беше понапредно ама најмногу поради должината на коските (по мерките на ехо) и тоа беше така цела бременост од почеток, не поради гестациски дијабет.
Не, сама инсистирав пошто имав голем страв да не се случи нешто при природен пораѓај. Ме убедуваше докторот за природно ама нејќев... ме породи малце порано дека почнав секој втор ден да одам на дежурен дека не мрдаше бебето како претходно. Искрено сега би бирала да пробам природно. Јас не трпам болка и две недели одвај од кревет станував и мораше да дојде некој на испомош. Да си бев со природно најверојатно и на доење ќе беше. Јас од болка немав сила да седнам убаво и да бидам упорна за доење...
Баш ми е жал што си поминала низ таков стрес. Не можам ни да претпоставам колку ти било тешко во тие моменти. Сега гушкај бебенце и уживајте заедно.
И јас искрено еве како сум на крај цело време се паничам, колку и да не сакам посилно е од мене. Едвај спијам ноќе од секакви мисли. Еве сега пак бев на приватно денес сум 37+6, а бебето одговара на 35+6 по мерките. Килажа 2.786гр. А за една недела ми е договорен царскиот. Ништо не ми е јасно...
Те разбирам, и мене ниедна утеха не ми помагаше. Јас играв многу игри на телефонот за да не мислам толку, ама пак тешко одеше. Затоа и порано ме породија пошто збудалев скроз. Моето се роди 2930гр и се беше во најдобар ред. Се што е над 2500 е во нормални граници. Со мерките еве мене па ми викаа две-три недели ти е понапред бебето, многу поголема килажа ми кажуваа и воопшто не беше тоа точно. Кај секој доктор беше различно во Ремедика 2 недели, кај матичната 3, во Систина 2 дена понапред. Не се ослонувај многу на нив, голема е веројатноста дека се е во ред
Дај Боже да биде добро се' , се надевам искрено. Мене ми е најмногу дали ќе бидат доволно созреани белите дробови и да нема проблем, вака што е поситна ќе порасне. И јас првото го родив 2.900 и тоа ситно. Фала сепак мила на утешните зборови.
Марси, јас во 40та родив бебе со 2800 скоро килажа, така што за килажата ч ама ич не се секирај, може и вп др група ти пишав, не памтам, моето со мерки беше 5 недели назад (не до све, со стомак беше 5н, глава дали 4н) така нешто беше. Кај мене беа проблем пророците, затоа слабо напредуваше, зошто од почеток беше 2 недели понапред за после да стагнира бајаги. И пак на крај во 37ма гн ми рекоа ок е, белите дробови се зрели, нема никаков проблем а бебе беше мало. Битни се белите дробови, килажата, мерките, тоа не се стресирај. Стрина ми е ем висока ем крупна и она и чичко ми, а раѓаше по 2600гр бебиња во 41 недела. Нема правила, малку смири душа, вознемирена и исплашена си, и разбирам, ама ако ти каже докторот дека белите дробови се зрели, чекај си го само денот за да си го гушнеш бебето
Lee i vo cair soblecete gakite mi vika a ja carski , nit gaki soblekov nit uloska izvadiv taka si sedev koga dojde vizita samo lepenkata od ranata ja podizvadi i dzirna i tolku . Mobilen mi donesoa za 40 min vo sok soba
Jas vo Remedika koga odev vo sala sestrata sama mi rece zemi si telefonot da slikame samo sto izleze bebe odma fotosesija, tie sliki mi se najubavi i mi vrakaat spomeni. Uste vo sala doktorkata mi pobara broj od mm i mu se javi da mu cestita, a jas zbuneta go zgresiv brojot i se smeevme deka na nekoj drug ke mu cestita Vo sok soba nemav tel me cekase telefonot vo mojata soba. So prvoto vo cair ne davaa vo predrodilna i sala telefoni, a i ne mi bese ni do toa togas. Ama otposle koga sve se zavrsi dobro fala mu na Boga si go iznaslikav. A imav i vrski kaj neonatologot pa ona mi go slikase dva saata posle ragjanje, prva fotosesija mu bese pa mi gi prati.
Темава е породилни приказни. Ве замолувам да не се оди оф топик и сите прашања да се поставуваат во соодветните теми.
Здраво мајки,еве најдов време да ја споделам и мојата втора породилна приказна,две недели сме веќе породени.Во саботата кај 12 саат преку ден ми паѓга чепот,си имам така болку во кичма но издржливи за разлика од првиот пат,си работев се по дома нормално,имам и прваче,во петокот одев пешки одвај стигнав дома,во четвртокот вечерта се качував по скали до 4ти спрат и назад...Ноќта во сабота спрема недела имам некои болки во стомак,но пак издржливи,си легнувам заспивам на секој саат во вц,и кај 5 и пол сабајлето веќе почнаа појаки болки и почна да ми тече крв по малку,и така со сопругот на пат кон болница,влегувам таму ми пука водењакот,и тогаш почнува појако да боли,ме прегледува др вика 8 см отворена одма на бокс(Во Систина се породив),од 6 30 до 7 и 30 прашалницо,крв едно друго,ми ставија лајт спинал,и во 8 часот дојде мојот др и во 8 и 26 се роди мојата принцеза,поздрав до сите,да си се олесните брзо и јадете урми,пешачете имајте секс се ќе биде побрзо