Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. samantha80@*~

samantha80@*~ Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Milo mi e sto tvoeto bebe e dobro, se nadevam i dvete ste dobri. Da tocno e toa Gospodova rabota e toa, samo jas voopsto ne bev pokraj moeto bebe, ne mi davaa vo race da go fatam, dodeka lezev cetiri dena vo bolnicata mi davaa da go gledam samo pet minuti i toa preku inkubator i nisto poveke, a potoa mi rekoa deka imam pravo da im se javuvam za da gi prasuvam kako mi bilo bebeto. Jas ne bev pokraj nego ni za nisto samo tri pati preku inkubator go gledav na pet minuti. Da ja pocuvstvuvase mojata toplina i majcino mleko drugo ke bese mozebi ke preziveese mozebi togas ke smetav deka se e napraveno i nemase da mi bide uste potesko ama taka samo ostaveno vo inkubator,ne mi dozvolija da bidam pokraj nego, a posle doznav deka treba da imas debeli vrski za da ti dadat da go gledas i da mu davas majcino mleko i sekeko treba i potkup. Jas mislev deka e toa bolnica koja se grizi za bebinjata ama niv voopsto ne im e griza osven za onie so pari i vrski. Majcinoto mleko mu dava imunitet i milo mi e sto se izlecilo tvoeto bebe, te imalo tebe pokraj nego da mu dades sila, jas taa moznost ja nemav, krivo mi e sto im go ostaviv vo inkubator vo bolnicata, demek tie ke se grizele, a niv ne im e gajle. Gospod da im plati na doktorkite vo neonatologija. Pozdrav.

2. Amorce2

Amorce2 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.621
    @samantha80@*~ душа мила :( се што ќе кажеш си во право, се сложувам дека тие таму не се луѓе, говеда се! Се сложувам дека твојата прегратка ќе му дадела сила, топлина...дека мајчиното млеко ќе го зајакнело. Не можам да замислам колку ти е тешко, што си го имала најбитното да му го пружиш, а не ти било дозволено и си немала прилика. Немам зборови!
    Од срце ти посакувам што поскоро да ти се наполнат рацете, да ти се ублажи болката.

На galapce, zalosna, kukla21 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ninichka

Ninichka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    2.134
    Da ti se zivi,zdravi,srekni i veseli sincinjata :hug::hug:

На Amorce2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Skoro tri meseci vleguvam vo temava da ja napisam prikaznata za pristignuvanjeto na moeto angelce.Vleguvam,izleguvam.

14.04.2015,22:20min.
    Se rodi moeto herojce.Po nekoja slucajnost i imeto koe go izbra tatko mu po dedo e ime na isto taka golem heroj.Se rodi Aleksandar.
    Po osum mesecna "borba" vo bolnica.Se zapocna eden den koga za prv pat vo zivotot napraviv test.Go pogresiv.Napravivme vtor i dobivme dve crti.Teloto mi go obli neocekuvana toplina i veke sledno na sto se sekavam bev vo racete na mm.Toplinata bese kako rezultat na sreka,strav,zbunetost.
    Imavme samo uste ne polni dva meseci do svadbata.
    Sledniot den zavrsivme ispaniceni na klinika.Dobrovolno potpisav ne sakajki da me zadrzat tamu se vrativme doma.Nadevajki se deka se ke bide vo red,deka e samo slucajno krvarenje,no veke sledniot pat bez problem ostanav.Minuvaa denovi,nedeli,pa i skoro dve meseci koga prv opat me pustija doma.Po dva dena povtorno ispaniceni na klinika i resivme da ne barame da si odam dokolku doktorot ne odluci.
    Ja odlozivme i svadbata za koja se bese zakazano.Bebceto bese prioritet.

Odevme na konsultacii i na drugi doktori od kade sto pak se vrakavme na klinika.Tamu ja vodevme vistinskata bitka,jas,tato i maloto herojce koe bese najsilno od site.
    Meguvreme izdrza i mala hiruska intervencija,nekolku patuvanja do Skopje i nazad.
    Mesec dena pred porogaj pocna da go najavuva svoeto netrpenie da go vidi nadvoresniot svet,da se stutka vo racete na mamicka koja edvaj cekase da gi vidi dvete ocicki.Zaradi taa najava lezev nekolku denovi na klinika vo Skopje.Od tamu ne pustija doma.Toa ni bese izleguvanje od cetiri zida posle celi sest meseci so isklucok na badnik koj go pominavme doma.
    Koga vlegov vo devetti,vo dogovor so mm resivme da pobarame carski i da ne cekame termin,plasejki se da ne rizikuvame.Toj strav radi raznite komplikacii bese se vgnezdil vo nas mnogu dlaboko.

Tri dena ne jadena,cekame de deneska de utre i toa pak vo bolnica.Vo 19 casot ni kazaa deka toa ke bide vecerva.
    Se sekavam na pregratkata od maz mi koga me isprati nakaj salata.Uste ja cuvstvuvam.
    Vo salata imaa pusteno muzika,pesnata pred da se uspiam bese Leo,od Mak Fest mu se cini.
    Sledno veke sto pocuvstvuvav bese ogromna bolka po teloto,knedli vo grloto i nasolzenite oci na maz mi.Vo porv moment pomisliv deka nesto loso se slucilo.Ne go slusnav placot na mojot lav heroj.No toj lezese veke stisen na krevetce do mene.
    Nema nikogas da ja zaboravam mojata prva sredba
    so moeto herojce.Se borese poveke i od nas.Bese duri i posilen.I den deneska e posilen.
    Tolku golemi bolki imav i nagli grcevi sto ne uspeav da go zadojam.Se cuvstvuvav mizerno zaradi toa.Nemozev nikomu da objasnam deka grcevite ne mise od carskiot rez.Imase duri komentari od strana na personalot deka sum
    se razneznila.
    Ne me veruvase doktorot,gi ubedi duri i moite domasni.
    Dur milno me gledaa cresite mamini,jas cuvstvuvav ogromna griza na sovest sto imam ogromni grcevi vo stomakot i nemam sili da go ucam da cica usteto malecko.A gradite veke imaa mleko.

Posle dva meseci vo privatna klinika mi potvrdija deka pri carski rez mi zaboravile abdominalna gaza vnatre.Taa gaza mi ukrade mnogu bitni momenti za mene i moeto galapce.Uste ni krade.
    No i pokraj se,ova neka bide posledno.
    Aleksandarce seuste e herojce i ni dava na site sila,trpenie i razbiranje za se sto se sluci.
    I registiranjevo na forumot,nikot pokazuva deka e zaradi galapceto koe mi ja veseli dusata.
    Fala ti Gospode.

Prostete za dolgata i poinakva prikazna,koja ne e samo porogajot.I onaka e veke raskazana poopsirno niz dosegasnite postovi.Sto niz konsultacii,baranje soveti,delenje podrska...

Последна измена: 11 јули 2015
    На vitamina, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, anas23 и 52 други им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Eve me i mene,ja gledam mojata peperutka,neveruvajki seuste deka e vistina i resiv da pisam...mojot pat do celta ne bese lesen, po dva spontani abortusi i recisi izgubena nadez ,letovo se pokazaa dolgoocekuvanite dve crtki.Ke ve izlazam ako kazam deka se izraduvav na testot, vo mene vladeese strav od toa sto me ceka, dali pak ke bide i ovaa
    bremenost neuspeshna.Denovite mi bea
    vecnost, morav da lezam prvite tri meseca
    poradi prethodnite iskustva.Samo sto se
    opustiv otkako pominaa, cetvrtot mesec
    prokrvarev, otkrija hematom za koj dr.krevase race i velese terapija
    soodvetna nesmee da se dava rano e, se e
    vo racete na Gospod.Ostanav vo bolnica
    molejki se..mojata kuklicka pomala od
    hematomot uspea da se izbori.Do devetti mesec povtorno strogo miruvanje.Se naviknav na lezenje,drugaruvav so knigata i dvizenjata vo stomakot.Denovite mi minuvaa macno,psihicki , stravot sekojdnevie, odenjeto vo toalet horor od strav da ne vidam krv ...no.....najubaviot del od bremenosta mi bese denot na poroduvanje,trgnav ma pregled,prvpat so taksi,raspolozena, vo taksi kako na.film mi pukna vodenjakot :) za sreka ne cel tuku si isteluvase po malku,stignav i me zadrza dr.pocnaa porodilni bolki od vreme na vreme jaki kontrakcii, me pregledaa ne bev voopsto otvorena.Dr.bidejki mi ja znae cela istorija ,me prasa kako sakam, sakav carski ,da se zavrsi porano,da ne mislam,taman bese 38nedela, si gi osetiv bolkite ,no se porodiv carski so spinalna anestezija, uzivav , migot koga ja vidov bebushka neopisliv,placev od sreka deka tretava sreka uspea, poroduvanjeto mi bese najlesniot mig od bremenosta, a placot najubav del. :) Vednas
    sabajleto mi.ja.donesoa da se druzime, a
    naredniotden veke.se setav niz hodnik,(doktorite se
    cudea deka.sum carki,a taka se dvizam)nemozev
    da lezam i da cekam da mi ja.podavaat za
    doenje,pa tolku ja cekav,sakav sama da si ja
    zemam...sega,mislite loshi gi nema, nemam vreme da mislam :) :) :),uzivame, se cuvame, rasteme...

Последна измена: 11 јули 2015
    На LadyIvvy, vitamina, ivi1987 и 37 други им се допаѓа ова.
  6. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Like за твојата издржливост @galapce, не само што го помина тешкиот пат до породувањето, туку и постпородилно ти и твоето малечко мораше да ги сносите последиците од нечија неодговорност (и сеуште ги чувствувате). Жал ми е... Барем сега до тебе имаш постојан извор на храброст и среќа ;). Уживајте :)

На kalinaka, samantha80@*~, bokace и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.920
    @galapce Уште по сабајле ме расплака. Браво и за тебе и за Александар.
    :hug::hug:

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.234
    Допаѓања:
    76.247
    @espana za taa preubava kuklicka i vredelo da cekas tolku vreme (iako 5god ne se malku..), zatoa sega si ja imas Mihaelce koja e bonbonce... Ete bilo sudeno bas nea ja da imas... :l: Zatoa i taka lesno pomina.. gospod ne sakal vekje da se macis, guskajte si se sega, samo zdravi zivi site bebusi...
    @galapce i ti ne si pominala lesno, ama imas angelce pokraj sebe... raduvaj mu se i zaboravi gi site losi momenti :l:

На espana, kukla21 и galapce им се допаѓа ова.
  9. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.953
    Taka, e Mihaela trebalo da bide moja, ne se kaam niz se sto pominav,koga ke ja vidam kako se smeska srcevo mi e polno...

На Tajnaotrovna, TIGARCE86, bubamara12345 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. samantha80@*~

samantha80@*~ Активен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    26
    Da ti e ziv i zdrav Aleksandar, mnogu mi e zal sto toa si go pominala ama barem go imas Aleksandar, guskajte se i sakajte se zaedno. Dobro e sto se dobro zavrsilo. Pozdrav.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    :DПо втор обид се надевам ќе успеам да ја напишам мојата приказна :D
    Во петокот бев на 2 скрининг и преглед закажана и д-р рече дека сум 3 прсти отворена ама да се јавам понеделник да ми кажи кога е наредно дежурен и ми рече не се секирај и пред 5 дена беше отворена малце помалку ама не ти кажав да не паничиш како сега :lol: ама сега веќе се ближи и ти кажувам.Се вратив дома и поручекта заприметив кафеав исцедок и до вечерта му се вратив вака и вака ај да те прегледам рече и ко се соблеков мукозниот чеп беше паднат на гаќите ама прегледот покажа исто 3 прсти.Се помисли и рече ај дојди сабајле да ја пратиме состојбата.Сабајлето бев 4-5 прсти отворена добро ми вика никакви емаш болки јас му велам не на моменти слаби менструални чувствувам ама шо е тоа за мене исто како да немам и рече вратисе во 16ч.Си се нашминкав се стросав и се вратив ме прегледа и ме праша немаш болки јас се кикотам не докторе и ми го пукна водењакот е сега ќе видиш дали ќе немаш :o.Ми дадоа спавача ме ставија на цтг во 17:45 ме фати првата болка и ми стави сестрата 2 инексии како шо видов и сватив едната за да се појачаат болките другата за да не ме боли толку.Ми направија клизма 18ч беше видов :lol: погледот и мислите во сатот ми беа насочени имаше и тв ама на канал 5 не ми се погоди серијата не ја пратам :rofl: до 18и30 2пати се прочистив.По 10тина мин болките прејаки на минута беа и почнав напон да чуствувам мислев дека пак е од клизмата :lol: и арно свикав сестра напон чувствувам чекај рече да видам мада рано е и прегледа колку сум отворена охохоооо заминав јас по докторот ти стани и овие болки во стоење да ги издржиш.Тие ми се чини нај јаки беа дали дека исправена и не знам во моментот ми текна нргде читав дека полесно се издржуваат ако си потпрена на нешто и ја грабнав масата со ноктите и стегнав заби и дишев некако.Докторот дојде и тој направи прглед ајде вика скрос си отворена одиме на бокс јас вакви пациенти сакам и за 2ро да ме бараш карминчето на уста и заминала на пороѓај :rofl:.Инаку часот беше 19:00 :wasntme:.На боксот ми објасна кога ке ме фатат болки само тогаш да давам напон како за поголема и да не го пуштам дури не кажи и место да викам аааааааааа да викам ммммммммм помалку уморувало ;).Со 2 напони излезе главчето и уште еден излезе цело и го слушнав најмилиот плач на цел свет :l: на 12.09.2015 во 19:15ч. се роди мојот принц 2800гр тежок 46см долг најслаткото мало детуле :inlove: и после се беше небитно очите во него ми беа дури излегуваше плацентата и дури ме шиеа оти не ме сецнаа ама потпукнав мала работа.По 2 часа не однесоа в соба и сме неразделни со синко мој во едната рака ми спие со другата го пишувам постот :hug: Ви посакувам лесно породување како моето :*
    Се извинувам за долгиот пост:D

На LadyIvvy, vitamina, anas23 и 45 други им се допаѓа ова.
  12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Bravo @Edno cupe super si pominala, daj Boze site vaka brzo i lesno da pomineme. A vo privatna li bolnica se porodi?
    Neka ti e zivo i zdravo sinceto i ssmo srekja i radost da go prati, a i vas pokraj nego :*

13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.528
    Допаѓања:
    5.887
    Сo среќa нa сите, дa ви бидaт гoрдoст и рaдoсти дa ви нoсaт дечињaтa.
    Жaлaм зa изгубените бебенцa..И сaмo сo нaдеж и вербa ќе мoжете дa издржите... штетa штo ни се кaтaстрoфa бoлнициве.

Сaкaв дa прaшaм дaли ви кaжувaт oд штo се дoбивa ешерихијa кoли кaј бебенцaтa,кaкo јa дoбивaт.

Нa мoјaтa брaтучедкa нa бебенцетo и рекoa декa немa дa мoже дa гледa сo левoтo oкo кoе нoн стoп сoлзеше и му oткријa ешерихијa. Пoтoa стaвaше кaпки и пoминa сoлзењетo и рекле декa мoже вo билo кoе време дa се пoјaви бaктеријaтa...

14. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @Едно Чупе neka e zivo i zdravo sinceto,me naspea a i me rasplaka,interesna porodilna prikasna isto ko na filmoine :)
    uzivajte se i guskajte se
    pozdrav

На Едно Чупе му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Едно Чупе

Едно Чупе Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2015
    Пораки:
    453
    Допаѓања:
    1.068
    Фала ти срцка само без паника и позитивна мисла дека минути ве делат од средбата со бебушот и ќе си поминете лесно ;):* На толку долг пост не сум кажала дека се породував во државната Битола кај д-р Сотир во асистенција на сестра Верица немам зборови за двајцата препорачувам :D.А за неонаталогија е башка приказна како ги гледаат бебињата за таму имам замерка во куќниот ред убаво си пишува обука за мајките ама кој да ја изврши обука научисе сам инстинктот да ти кажи само ако плачи ептен ќе дојдат гликоза да го напијат за да заспие и визитата шо ќе ја поминат и толку.За хигиената не беспрекорно ама далеку од лошо.
    @N.Kety фала ти само убавини да ти се враќаат :*

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SelinaKyle

SelinaKyle Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    2.149
    Читајќи ги приказните и различните искуства на девојките од форумот или од познаниците кои ми ги кажуваа се исплашив многу. Можеби на премногу лошо се надевав, но напротив, поминав многу добро и лесно.

На 29.08. цел ден имав некои мали како менструални болки и бев многу поспана. Правев ручек како низ сон, дури и му реков на маж ми ако не биде добро ќе го фрлиме и ќе нарачаме пица...
    Седнавме да ручаме и на сред ручек мене почна нешто да ми тече.
    Брзо станав, се истуширав, се спремив и тргнавме во болница. На пат за болница болките стануваа посилни но на некои 15-20мин... но не беа страшни, се смеевме со маж ми и го убедував дека ништо не ми е и ќе се вратиме дома да дојадеме.
    Во болница веднаш ме примија на ЦТГ и ми рекоа дека сум отворена 6цм и ми го пукнаа водењакот. Лекарот се чудеше што му реков дека немам болови :|
    Му рекоа на маж ми да излезе и да оди да ми купи влошки.. тој целиот избезумен, не знае што прво да прави истрча, ми купи што ми треба иако јас дома имав спремено торба за мене и торба за бебето ама не ги земав, не се ни надевав дека ќе останам во болница.
    Ме сместија во претпородилна сала во 19часот, а таму имаше уште една жена со пукнат водењак без никакви болови.
    Тогаш мене болките ми станаа појаки, но исто на голем временски интервал, 10-15мин. Ама не беше ништо страшно само ме тераше на спиење. Спиев и се будев при секој бол.
    И од еднаш контракциите беа на 1-2мин. Имав чуство дека ми се оди во тоалет и отидов и заспав на шољата :rofl:
    Жената што беше со мене во соба се исплашила дека сум онесвестена зашто не излегувам од веце и ја викнала докторката. Таа дојде, ме врати на кревет ме провери, ми се насмевна и рече ќе одиме да родиш?
    И јас викам ајде и таква цела збунета :worried:
    Се качив на бокс, за 2мин родив прекрасна девојка :inlove:
    Значи во 22:10 се породив. Ми се роди мојата месечинка најпрекрасна, 53цм, 3350кг.
    Е бидејќи имав матна плодова вода не задржаа во болница 5 дена. Тоа ми беше најтешко, сите доаѓаат да ме видат, јас на прозор им плачам сакам да си одам дома....
    И добро е сега сме си дома, се гушкаме, се сакаме, маж ми многу ми помага... се е супер. (fingers)

На ma4e1311, vitamina, zalosna и 34 други им се допаѓа ова.
  17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Честитки најголеми, жив и здрав бебуш :)

Само... нејќам да звучам лошо и да ти го кршам филмот, ама ме навистина интересира: си имала контракции на 1-2 минути и си заспала на шоља? Буквално?
    Знам дека пороѓај може да биде лесен ама ова ми е ептен невозможно :?:

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.304
    Допаѓања:
    285.352
    И јас заспивав, односно ме снемуваше...ама од болка се онесвестував уствари :rofl:.

На girl-miri и Eli23 им се допаѓа ова.
  19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Koga i da citav porodilni prikazni postojano se naezuvav i mi naiduvaa solzi.A so poslednive nekolku prikazni,pak se naezuvam ama namesto solzi se smeam.
    Alal da vi e devojki,bogami ste imale lesen porogaj.
    Da znam deka ke imam vakov,odma odam na vtoro.
    Cestitki,da ste zivi i zdravi.

На anas23, Kaetana, Едно Чупе и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Ок тоа, губење во времето и во просторот :D, ама безгрижно да заспиеш ...
    барем јас така го разбрав постот.
    А јас мислев јас имав лесен пороѓај :P

На Eli23 и danichap им се допаѓа ова.