Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Neznam no na bratucetka bebeto vcera pocina tamu, ja porodija vo 30ta nedela, 48h bilo dobro pa probale da go isklucat od aparati i nisto... Uste lezi tamu dusicka, nemozam ni da zamislam kolku i e tesko :( inaku namerno ja porodija carski, pritisokot i otisol nad 200...

2. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Katastrofa!

3. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Јас сум пре-премногу задоволна од следењето на бременоста на ГАК но породувањето и болничкиот престој се различна приказна, сѐ е отидено во бестрага - премногу мрза, незаинтересираност и неодговорност!!!
    Не ми е јасно чекањето за царски до критичност, пред делување!!!
    Многу нехумано и ризично од нивна страна но ...
    Како што разбрав, ова го прават заради премногу договорени а непотребни царски - докторите земаат пари за да ја породат пациентката а бидејќи за природно потешко се темпира со дежурство а несмеат надвор од својата смена да пораѓаат - се штанцаат царски кај што треба и нетреба... Сега премногу комплицираат но се надевам
    ќе се свестат навреме без катастофални последици оти како што ги гледам, многу ризично постапуваат...само Господ да ги чува пациентките и бебињата!!!

На rose60, Mariangel, zalosna и 3 други им се допаѓа ова.
  4. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Ајде и јас да кажам за мене. Термин ми беше на 08.11(недела). Во петокот,на 6ти бев на контрола и со докторката се договоривме да појдам во понеделникот,ден по терминот за индуцирано породување доколку не ме фатат болки за време на викендот. Во понеделникот,станавме сабајлето со мм,се дотеравме и пат за на болница. Кога стасав таму,ми стави докторката 2 како апчиња беа, за да добијам контракции и ме ставија на цгт. После се качивме со мм горе за да ме сместат мене в соба,а тој во чекална да чека да се породам. Требаше ако се пораѓам природно,да присуствува и тој. По еден час,де на цтг де на бокс за да видат до каде сум,докторката ми го пукна водењакот. Ајде пак чекање за да се отворам ама ништо само 2 прсти. Во меѓувреме,ми ја ставија епидуралната која што покасно се покажа дека фати само на едната страна,поточно само левата страна ја прифати. Кога дојде докторот што ми ја водеше цела бременост,ми вика ти нема шанси да се породиш природно,тешко се отвараш плуа пукнат водењакот неколку часа најдобро е царски. И ајде на царски,ми ставија спинална,го гледав цел процес прекрасно поминав веднаш си ја видов бебушка,ме средија и на интензивна. Се роди 3800/51.Наредниот ден станав,се преместив в соба и наваму е се супер. Со раната сум супер,ја капам малата сама од прв ден немам помош од никој,мм само ми помага во чување на пр.да средам нешто и толку. За второ,пак ќе се пораѓам на истото место,дури од сега сме така договорени со мм. ;)

На vitamina, rose60, Kaetana и 9 други им се допаѓа ова.
  5. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    @m.i.g bas mi e milo sto lesno si pominala, no ova ili e privatna klinika ili se strasni vrski vo prasanje... mene 36 saati me drzea sopuknat vodenjak I mi rekoa se dodeka ctg e dobro nema indikacija za carski. Koga spomnuvav da me stavat na carski odgovorot na doktorkata bese nema ti kako sakas jas kako sakam ke te poragam.

На rose60, MilaP и m.i.g им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.629
    Не знам зошто ви е чудно што прво форсираат природно породување? Па тоа е протокол. Царски само со индикации оди, не кога сакаат трудниците. Не дај Боже, повеќе се комплицира царскиот отколку природното породување. Јас сум царски породена, не од што сакав, туку мораше, итно. А да можев да бирам, природно би се породувала, се надевам на природно здравје за второто.
    Инаку, јас би рекла - добро е да имаме повеќе обучен и искусен кадар кој знае да процени како би се одвивала ситуацијата при породувањето, па некогаш ако е потребно да се избегне предолгото чекање за природно породување. Ама како што сите доктори си заминуваат од државава - само ќе кажам, Господ нека не чува!

На MilaP, girl-miri, Eli23 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    A зошто епидурал не ти ставиле?

8. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ne stavaat epidural na gak,bar na mene I na rodilkive sto bea so mene, gi molev no ne mi stavija, me motaa I dobiv samo edna inekcija spazmex I trodon.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    Една моја пријателка има одено на тие предавањата во државна и имало анестезиолог и тој рекол дека сите што сакаат и бараат, а има услови да се стави добивале епидурал. Ама изгледа само врски да имаш и таму па да стават. Страшно е колку ништо не функционира во земјава.
    Мене не ми е страв од болки, знам дека без тоа не поминува, ама ми е страв од вакви работи, од тоа што немаат мерка до каде треба да се оди и најверојатно не ни знаат да проценат убаво.
    Посебно па мислам со провокација кога се оди родилката треба сама да одлучи дали сака или се смета спремна да ги издржи контракциите зашто се појаки во поголемиот дел случаи.

На rose60, Kaetana, makgirl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.727
    Допаѓања:
    322.842
    Со провокација се исклучително јаки болки.
    Не верувам дека постои родилка која би одбила БАРЕМ лајт спинал....
    Зошто толку многу да се мачиш, кога нештото може убаво да помине.
    Крај краева, раѓањето на чедото е НАЈУБАВИОТ момент во животот на мајката и треба по убаво да се присетува а не да се грози колку се мачела.
    Јас првите два пати без никаков анестетик, ама тогаш не ни имаше вакви ,,удопства,,
    Сега богами многу сум благодарна од лајт-спиналот и го препорачувам.

На rose60, Eli23, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.120
    Допаѓања:
    258.775
    Јас бев со провокации и со спазмекс и тродон ли се вика? Мене не ми беше неиздржливо. Имам висок праг на трпење болка ама ова навистина се издржуваше.

На Eli23 и referentka им се допаѓа ова.
  12. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Ne se cudime nie deka prvo forsiraat prirodno. Toa ni e jasno na site. Se cudime deka forsiraat prirodno do stepen da gi zagrozuvaat bebinjata, gubat tonovi, majkite nemozat potoa da gi intubiraat od sto gi prakaat na epten iten carski. Znaci gi rizikuvaat site do toj stepen, samo da ne odat carski. Znaci protokolot ne e kako sto treba. Nemoze da se ceka 48 casa za carski si puknat vodenjak a neotvorena i visoko postaveno bebe. Toa se cudime nie.

На rose60, Kaetana, Mariangel и 2 други им се допаѓа ова.
  13. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    И јас дека бев за природно со провокација,затоа и се одлучив за епидуралот. А инаку бев во приватна болница.

На rose60, Kaetana и referentka им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.629
    Тоа во ред е, во право си, ама затоа реков, ни треба персонал кој е доволно способен и квалитетен да процени како би се одвивало породувањето и да преземе соодветни чекори во соодветен момент. Таквите кај нас се ретки, за жал.
    Инаку снаа ми беше 48 часа со пукнат водењак и високо поставено бебе, се породи природно на крај. Фала му на Бога, се беше во ред.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Zatoa kjuti si trpi si, nemoze vo sekoj slucaj bezbolno da se porodi zena. Vo privatna kje te zemat carski za 2h so puknat vodenjak i bolki ako ne se otvaras, a vo drzavna kako mene 9h so bolki, 6h so puknat vodenjak, so bebe 4400g, srekja sum hrabra ne barav i ne molev i placev za carski i si se porodiv prirodno, e ne sekoja zena e taka hrabra, zatoa molat placat, fakjaat vrski, plakjaat doktori i lupaat po 70-80 iljadi za samo carski da bidat porodeni. Kako i da e zivi zdravi i nie i bebinjata, sea toa e ne sekoja majka ima takva sila za toa :)

На rose60, mimidjon и Annath им се допаѓа ова.
  16. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    Јас можам да кажам дека си имала среќа што се спуштило и бебето и карлицата ти била доволно широка да излезе, инаку ќе си молела и ќе си плачела царски да те породат. Или било како само да излезе.
    Не е убаво вака да се пишува со приказни какви што има во темава и да се кажува која била храбра која не.
    Не секоја има висок праг на толеранција на болка, некоја едноставно не може.
    А тие што сакаат со царски и имаат врски пак ќе си завршат така работа, а другиве само да не испаднат царски ќе се оди до крајност и до животозагрозувачка состојба за жал.

На Olgica.bu, CameliaMiller, Neodlucna и 17 други им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Dobro :) Zboram za majki koi ne ni probale prirodno da se porodat :) a mene malku mi falese za carski, srekja uspeav da se porodam, strasno bese i posle poragjajot so tolkavo bebe, baska i on bese greotka macen macen... No ne sum edinstvena i drugite istoto go dozivuvaat, e sega nekoj polesno nekoj potesko pominuva i toa e toa :D

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    mozebi malku mi pomogna trodonot I spazmexot no mene mi go dadoa posle 10 saati bolki.

19. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Mislam deka tika ne stanuva zbor za neciva hrabrost ili prag na tolerancija na bolka. Toa e licno custvo na rodilkata, i licno ne me zanima koja kako se oseka. Mojot muabet bese zosto doktorite gi zagrozuvaat bebinjata i rodilkite. E toa mi e mojata maka, nemoze nekoj da se igra so nasite zivoti be!!

На rose60, girl-miri, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Da ama ako e taka kje ispadne deka site gi macat, pa neka ne postoi ako ne priroden poragjaj, site carski da odat :D jas sum ete takva ako mora carski, mora, neka bide, ama ako nemora zasto da se moli za toa... Zasto tolku strav od toj ubav cin? Jas pa 100pati bi pominala niz taa bolka, toj den bi go povtorila uste zdravje 2 pati, macno e da, no nemoze da e lesno, epiduralna, carski, prirodno, se si ima svoi posledici... Eve me 10m podocna ne se ni sekjavam na bolkata, samo na denot ubav se sekjavam :)

На Fatalnata, Annath, Pcelka94 и 3 други им се допаѓа ова.