Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Neznam koj del od mojot post ne ti e jasen??
    Ne govoram jas za bolki i slicno. Site sme svesni deka ke ima bolki
    Kaj ja otera temava devojce. Da nemalo prirodno, demek site sme razgaleni i nesakame da se ponacime? Na toa ni aludiras, deka samo ti si najhrabrata. Ete bravo za tebe!!!
    Jas pak ke kazam.... Stanuva zbor za reskiranjeto na necivi zivoti od strana na doktoritr samo da ne se potrosat ekstra pari za carski koj kosta duplo.

На CameliaMiller, Neodlucna, rose60 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Не станува збор за страв од чинот, туки страв за моето дете и себеси! Сама да се наречам храбра нема, тоа друг нека ме услови така ако смета, но сум издржала и поминала многу за да дојдам до тука, и утре ден ако плачам и молам за царски тоа нема да е зашто немам сила и сум нехрабра туку зашто ке се плашам за моето чедо и за себе, и токму од овие причини ке се порагам приватно, затоа што едно позитивно искуство немам чуено за гак.

На CameliaMiller, rose60, kukla21 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Da be da kazuvam deka UPLAV imaat nekoi, bozeeee :D bas taka ja kaza rabotata deka site tie sto ragjale prirodno i normalno boli, gi macele. Ne ne macele, sme ragjale! Ne e toa macenje, razbiras?

4. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Па ако не било мачење и ако така требало сите природно ке се породеле а не итни царски, ги мачеле до тој степен па бебето губи тонови, родилкава припага, тоа ако не е од мачење од што е?:^)

На CameliaMiller, rose60, ivi1987 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.076
    Допаѓања:
    66.896
    Ајде сега наврати се на приказната на coconaut и види како поминала, па пак иститот муабет врти го. Прочитај убаво до кој степен ја дотерале работата.
    Сите сме свесни дека таков е чинот, дека има болки, ама зборуваме за такви ситуации во кои се оди до крајност, кога саати се во прашање и бебето веќе е измачено, губи тонови и тогаш да моли човек да го извадат. Сега појасно ли ти е? Или ти ќе беше храбра, па бебето имаше природно да излезе и тоа е тоа?
    Крај краева секоја си го знае сопственото тело и знае колку може да поднесе. Не треба ли мајката да има удел во процесот? Па во светот жени и дома се пораѓаат во кади со бабици, како сакаат и како сметаат дека е најдобро за нив така, а кај нас за една епидурална да не може да добие човек, или гледаат саати минуваат абер нема и чекаат бебево пред крај да дојде за да направат нешто.

На Kailani, CameliaMiller, rose60 и 13 други им се допаѓа ова.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Моето искуство е прелесен природен пораѓај без било какви лекарства за намалување на болки. Но, еве ме пак сум бремена, доколку постои и најмал ризик би одела на царски. Не го сфаќам тоа јуначење да мора да е природно без епидурална. Ништо таа мајка не е поголема мајка од онаа која претрпела операција, рана, опоравување од царскиот.
    Своеволно не би одела на царски затоа што ми е страв, но ако некоја жена има таква желба, која сум јас да и судам (познавам една која своеволно отиде на царски затоа што и беше страв од природно и таа велеше ако оди еднаш природно веќе нема да раѓа од страв од болки).
    А во случаи кога животот на мајката или бебето се во прашање, секое одолговлекување од царски мислам дека е крајно нехумано од страна на "докторите".

На Fatalnata, Kaetana, Miss.Sweet и 8 други им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Epa sega sto da pravime sto sme se rodile vo nasava zemja, sto gi nemame tie uslovi za zal. Ama od druga strana srekja i ne sme se rodile i na poloso mesto, pa barem vo bolnica se poragjame... Site molime kukame, a nikoj nisto nema da prevzeme, rodilkite na privatno top kje si pominat, nie drugite ete kako sto vikate kje se macime i toa e toa...

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Inaku @RainBow i jas ne pominav top, no ne ni mozev da pominam polesno. Za vtoro i jas ne bi sakala taka da pominam, ja imam pisuvano prikaznata tuka... No moram da mu skratam na ova dete, za jas polesno da pominam. A zasto e toa taka... Da mora da platis, da fakjas 300 vrski za da te gledaat poubavo i iskreno e zalno kako te tretiraat, kako krava da ragja ne zena, ama sto da pravime? Da se sobereme site majki i da se pozalime? Site ragjame, loso pominuvame i kjutime...

Последна измена: 15 февруари 2016
    На Neodlucna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.121
    Допаѓања:
    2.710
    Токму тоа сакам да го кажам. Не е мачење самиот чин на раѓање. Мачење е фактот што некого го оставаат на милост и немилост до крајна граница што бебето почнува да се гуши.

На Olgica.bu, Kaetana и alisijad им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.070
    Јас еве како лице кое раб во болница ке ви кажам едно нешто.Дали царски или природно потребно е стручен и човечен персонал.
    Знам за природен каде била сериозна работата и акушерката му велела на лекарот да одат во сала.Тој и се обратил со НЕ МИ СЕ МЕШАЈ ВО РАБОТАТА МА.Бебчето излезе со хематом колку јајце големо и скрешно раче.
    Знам и за царски каде предлабоко сецнале па му го расекоа обравчето на бебето.

Знам стотици примери кои не се за јавно кажување и плашење.Затоа ви велам бирајте доктор бирајте стручњак и бирајте човек.
    Мојата доторка скокна во 2 нокеска и дојде од дома да ме породи.И цело време за рака ме држеше и бодреше.
    И платив од срце не од што ми побара.И пак би и платила.Ми даде толкава сила тогаш кога велев дека умирам.Ми рече будалче зар ке дозволам нешто да ти се деси??

На <3 pleza4e <3, rose60, MilaP и 21 други им се допаѓа ова.
  11. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.082
    Допаѓања:
    5.781
    Така е . Значи не е до тоа колку е една жена храбра или има висок праг на издржливост,туку стручноста на докторите. И јас можам многу да издржам болка,секој доктор што ме знај ми го има истото кажано,плус не сум ни паничар (и јас сум мед.лице) ама дури да чекам,умирајќи од болки со пукнат водењак,да се породам природно само заради таа храброст не фала. Јас сакав да си родам здраво и право бебе и да бидам способна да го гледам оти знаев дека нема да имам апсолутно никаква помош. Јас со царски поминав прелесно,па сигурно и природно да бев ќе бев можи уште поспособна ама ете така требаше да биде

На rose60, fairy88, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.308
    Допаѓања:
    285.402
    ЈАс сум породена во странство, плус приватна болница па сум жив пример како се може да тргне наопаку.
    Имам пишано предходно.

Епидуралната делуваше само на една страна која ми беше целосно парализирана а на другата осеќав болка, плус и болките од капките за да се доотворам.
    Една бабица ми седеше на стомакот и во кратки интервали последните неколку саати притискаше со цела сила директ на стомакот, другата бабица со ќебе ме стегаше околу половина за да го врти некако бебето, една докторка ми држеше нога бидејќи поради парализирана страна ми паѓаше од бокс а другата докторка со вакуум пробуваше да го извади детето.
    Дури отпосле ми беше кажано сето тоа бидејќи бев во полусвесна состојба и на моменти ме снемуваше, па сега дури го согледувам вистинското значење и опасност на/од истиот

Ме измачија, ребра изгмечија, мислев дека душа оставив таму....ама бебето не беше во опасност.
    Иако царски салата ја спремале, чекале. Не ме однесоа.

Приоритет се даде на природното бидејќи животот на бебето не бил во опасност.

Колку е правилно или не, не знам. Ама едно е да се помачиш а бебето да не е во опасност а друго е животите да се загрозени.
    Колку и да беше лошо јас не почуствував во ниту еден момент дека нешто може лошо да заврши.

На vitamina, rose60, fairy88 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.981
    Допаѓања:
    59.650
    Морам и јас нешто да кажам за нашиот ГАК,јас имав прекин на бременост со провокација.Лежев три дена на ургетно,три ноќи не заспав од страв и гледав се и сешто,една сестра на ноќно дежурство си спие госпоѓата гајле нема,девојката до мојата соба рика од болки доаѓа сестрата и вика ако де треба да имаш болки и да го родиш сама нее страшно и така нее живо алооо како нее страшно може да искрвари и умре жената,и оваа пак си легна и на крај јас станав и свикав цело оделение се разбуди и стана госпожава и се јави горе и дојдоа по девојкава ја однесоа горе,девојкава греота само што ја внеле во породилно во носилка се породила.Ги држат по цела недела со мртов плод,да не фатев врски и на мене ќе ми се случеше истото ама џабе и врски кога на бокс ме оставија сама и неми веруваа дека имам болки се стискав да него родам несакав да го видам ги молев да ме покријат да не гледам они како на куче една голема газа ми фрлија.
    Одкако се породив доаѓа сестрата ими вика девојче беше знаеш?Алоо како незнам кај 5 доктори бев.
    Сега нареден пат здравје боже здраво и право да родам ама таму не,ке стиснеме заби ќесе соберат пари за приватно.
    Дави кажам дека несакам никој да исплашам со постов туку сакав и јас да го кажам моето искуство од таму.

На fina erika, Olgica.bu, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.198
    Допаѓања:
    106.218
    На rose60 и galapce им се допаѓа ова.
  15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Леле женички, се изначитав страшни работи :worried:
    Имам едно прашање....за тие што се пораѓате во Скопје на државно, зошто покрај сите немили приказни за Гак, сепак не се одлучувате за втората опција-Чаир?

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Веќе имам кажано дека моето искуство од Гак е позитивно и покрај тоа што немав врски, па така мојот избор повторно ќе биде таму.
    Најчесто негативните работи се истакнуваат што не значи дека позитивни не постојат.
    Инаку, не дај Боже никому лошо...

На MilaP, SamovilkaH и Annath им се допаѓа ова.
  17. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Која е таа докторка ако не е тајна?

18. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.495
    Mene me fati drzaven praznik 28avgust nikoj ne sakase da me porodi nemalo doktor me porodi sestrata so pomos na cistackata horor film bese toa necovecnost do beskraj..

На Olgica.bu му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.782
    Допаѓања:
    325.070
    од Гостивар е

На ruruk и MissDior им се допаѓа ова.
  20. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Мојата прва опција беше ГАК, лошо искуство! Второво здравје Боже ќе го раѓам во Чаир.

На Kaetana и Kitten им се допаѓа ова.