Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Па да, јас го разбирам ова, за некој што поминал Ок, но приказниве што ги читам и слушам во задно време се со многу минуси за Гак, неспоредливо многу повеќе отколку плусови. За некој кој нема никакво претходно искуство таму не ми е сфатливо како се решаваат, а да немаат свој човек. Еве јас лично не би се усудила да одам на Гак ако знам дека има и други опции.

Пред скоро две години кога требаше да одлучам во која болница ќе одам, школски другар што работеше тој период на Гак како гинеколог-акушер, самиот ми кажа: тука е општ хаос, оди си во Чаир. Го послушав иако го имав како близок човек таму, наспроти никој во Чаир.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Ти постави општо прашање до тие што одлучиле да се пораѓаат таму, јас одговорив со мое мислење и став. И јас пред скоро две години немав искуство, прворотка, немав ни свој човек...слушав и читав разни искуства и приказни. Сите тие и позитивни и негативни ги сфатив како индивидуални случаи и не ги земав при срце. И на интернет читав и читам сѐ и сешто, ама тоа не ми е пресудно и не се потпирам целосно на пишаното.
    Ете, можеби сум имала среќа да поминам добро, сега за месец-два сум на нов предизвик.

На rose60, fairy88, zalosna и 9 други им се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.013
    Јас раѓав во Чаир и пак ќе одам таму со второво иако не поминав сјајно,имам пишувано тука и уште имам траума од пораѓајот.Ама на ГАК не би стапнала во никој случај.
    Само трагично е што навистина не мачат(не зборам за болките,тие мора секоја жена да ги помине,ама се иритирам што не оставаат до сам крај па кога ќе има фрка со мајката или бебето тогаш ајде одма итно и на крај се завршува ко што се завршува,во мојот случај Фала му на Бога што ќерка ми остана жива и здрава) а уште потрагично што читам коментари како на @mariz
    Јас ете сум од тие што трпат болка,18,5 саати не пуштив глас,ама веќе кога видоа дека бебето место после толку саати со пукнат водењак и целосно отворена да оди надоле тоа се качува,главата и отече од што напињаше па на крај во канал се заглави со рамо и итен царски после толку саати мачење за да на крај немаат време да ме почекаат со целосна анестезија да се успијам туку почнаа да ме сечат и после пораѓај да имам воспаление на раната и цели три месеци да сум со антибиотици.И после тоа нормално ми остана траума и сега имам уплав и за бебето и за мене и се молам да поминам подобро и да не не мачат.

На Olgica.bu, rose60, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630

Ќе биде се во ред, немој да се оптоваруваш со црни мисли. Било, поминало, за среќа добро се завршило. Овојпат ќе биде подобро ;)

На fairy88, zalosna, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.013
    @Annath Дај Боже мила да е така,опуштена сум ама на моменти страв ме фаќа.Ама ајде,прв лош пораѓај не значи и втор лош,мора да биде подобро :hug:

На fairy88, zalosna, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @ivi1987 навистина страшно искуство си имала, и од се срце ти посакувам сега се да помине во најубав ред ни ти ни бебето да не се намачите.

На ivi1987 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.630
    Па така де... ќе биде :hug:

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.198
    Допаѓања:
    106.218
    @ivi1987 јас имсв слично исκуство κаκо твоето пρвиот пат со мачење до κρај за цаρсκи да завρшам а бебето со отечена глава да се ρоди и по излегување од гинеκологија на детсκо да лежиме а јас 6 недели неподвижна бев;(
    Став ми беше - низ тој хоρоρ паκ јас да вρвам нема шанси! Но втоρиот поρаѓај договоρен цаρсκи беше пρеубаво поминав, дуρи и тρето ρодив и уште полесно беше. Би ρодила уште едно да можам! Веρувај поубаво ќе биде сега, диρеκт цаρсκи без мачење и супеρ ќе е!!! :inlove:

На Kaetana, slobodka, Mariangel и 3 други им се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Секој нареден пораѓај, после првиот е многу полесен и подобар, испробано 100% ;)

На Pcelka94, zuto, makgirl и 6 други им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.013
    Ах бре женчиња,фала ви најмногу за поддршката,што би правела без вас :hug::hug: Ептен ми значи ова и ми дава сила за да мислам на убаво :l::l:

На rose60, fairy88, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Dobro be sto se napnavte tolku so mene? Se pronaogjate ili neznam ne mi e jasno. I mene ne mi bese sovrseno i moeto bebe bese oteceno, izmaceno, 42ra se porodiv. Inaku zborev za majki koi direkt carski odat bez nikakvi indikacii za toa, a vie site se pronajdovte. Rekov drugo e koga mora ili se zavrsuva itno, me sfativte mnogu loso, koga mora carski, mora! I site tuka ste pominale niz bolki, traumi i posle i carski ste zavrsile sto e loso da, potesko kade kade i alal da vi e... No znam poznanicki koi od strav zakazano, podplateno doktor direkt carski. Mi se napnavte boze, da mora carski i jas kje odam, ne rekov deka 5 dena kje se macam da ragjam.

На Olgica.bu му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.013
    Па не ама го кажуваш тоа како да е којзнае што.Па што ако одат на закажан царски?По се што сме слушнале,виделе или осетиле и со право многу жени се решаваат одма да одат на закажан царски.И јас би одела сега само јас и детето да сме живи и здрави и детето да не ми се мачи и да не се иживљаваат искомплексирани сестри со мене и да не ме затвараат сама во соба со јаки болки цели два саати без да видат дали сум жива или сум умрела.

На CameliaMiller, stefanija70, rose60 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.834
    Не знам што е проблем ако жена по својот избор се оддлучи за царски, па во наша држава и да треба да брка врски за тоа?

Помалку мајка е или што?

На CameliaMiller, rose60, zalosna и 8 други им се допаѓа ова.
  14. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    3.860
    сите се "напнаа" со тебе Мариз, пошто почна сама да си се фалиш како си ти јака, храбра силна, а другите не се, не секоја имала сила само ти имаш, фали ме усто да не те расчепам беше твоево, и да безобразно е тоа, не можеш ти мене или некој друг да нарекуваш нехрабар, кукавица и слично зашто отишол на закажан царски. Нема да изигравам спартанец на гак мачејки се себеси и своето дете, за после да се фалам колку сум храбра |((facepalm)

На CameliaMiller, rose60, zalosna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Pa hrabra sum be i sega sto? :D puknete vie sto jas se falam :D aman hahaha

16. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @mariz никој не те напаѓа тебе, туку ете твоето мислење малце изгледаше како критика дека денес жените се нежни и разгалени за да раѓаат природно. И нема ништо лошо и во закажан царски, подобро на тој начин жена да роди две, три дечиња, отколку поради страв од природно да остане на едно или ниедно дете.
    И особено ти која не си имала баш сјајно искуство, долго породување, крупно бебе, баш од тебе се очекува малце повеќе подршка. Зошто читајќи те вака ти си успеала да родиш бебе од 4400 како од шала, и сега јас со моево од 3200 и да имав некакви проблеми при породувањето ако се пожалам ќе испаднам размазена.

Без лутење и расправии, секоја бременост кај една жена не е иста, а не кај две различни жени. Болката е индивидуална, бебето е секое посебно за себе, она што е заедничко е дека сите мајки и бебиња треба да добијат човечки третман, породувањето да им остане во сеќавање како еден убав среќен чин, а не траума за цел живот и треба на жената да и се даде право на избор како ќе раѓа.

На CameliaMiller, rose60, zalosna и 9 други им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.251
    Da ama jas ne rekov site drugi se razmazeni, koj mene moze da mi sudi sto si se narekov hrabra. Pokraj se sto pominav pak bi odela prirodno i hrabra sum za toa. Kako sakam kje si se narecam taka? Edno e jas da sum vi kazala ej site razmazeni ste, a drugo e samo da si recam hrabra sum, ispagja kako sekoj da se pronaogja.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    3.860
    браво за речникот, детиште си се гледа, ако сакаш да видиш храброст оди по темиве да видиш вистинска храброст. Родила дете и готово орден за храброст да ти дадат треба.

На CameliaMiller, rose60, zalosna и 4 други им се допаѓа ова.
  19. MargaritaD^2

MargaritaD^2 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2015
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    365
    Ajde I mojata porodilna prikazna. I ovaa brza I lesna kako I prethodnata.Celo utro imav bolki vo kicmata kako I Celo 9 ti mesec I so 2 dena pominat terminal rekov da se istusiram ke se sredam I ke odam na ctg I potoa kaj svekrvami na kafe.se srediv I mazmi I sin mi me odnesoa na bolnica cekam vo cekalna saatot 12 izleguva doktorkata mi veli ti za so si I velam za ctg koga ti e termin i velam pominat mi e ela da te vidam mi veli stanuvam od klupa I mi puka vodenjakot me gleda I se smee ajde ajde mi veli oblekuvaj spavaca me pregleda I nisto ne mi kaza samo I vikna na Edna sestra da donesi kolicka .sednav vo kolickata I me nosat nekade vo race go nosev samo mob oti mislev deka odam na ctg koga gledaj go pominuvame predporodilno I ja prasvam sestrata kade ke odime mi veli na boks jas ja prasvam zosto mi veli ke ragas jas ja prasvam kako nemam bolki nemam nisto taa se smee mi veli skroz si otvoreno ke ragas bebeto izleguva mi klade nekoja infuzija da gi osetam bolkite I posle vtoriot napon izleze mojata princess so naj debelite obrazi vo svetot na 6.11.2015 vo 12 i 20 se rodi mojata dusa 49 cm 3,650 Nikolija. Mojot avatar e taa.ete taka mojata porodilna prikazna zapocna I zavrsis za 20min. Na site im posakuvam poragaj learn I brz kako mojot

На pianogirl, vitamina, zalosna и 29 други им се допаѓа ова.
  20. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Ок, нека биде дека сите ние погрешно те разбравме, но јас сметам дека секоја мајка е храбра жена, ЛАВИЦА!

На rose60, zalosna, MilaP и 8 други им се допаѓа ова.