Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Уште нешто да се надоврзам на "општиот" муабет... Храбрата жена нема потреба да се фали дека е храбра и колку е храбра, не се мава во гради...а и нема потреба затоа што другите ќе ја издигнат до небо нејзината храброст доколку постои без да каже збор!

Храбри се сите жени кои што го ставиле животот на детето пред својот, без разлика на кој начин донеле живот на овој свет...во моментот кога ќе треба да дојде твое чедо на овој свет единствено на што мислиш е да биде живо и здраво и да излезете живи двајцата од сала...а кога ќе видиш како вадат бебе без знаци на живот од тебе единствено за што се молиш е да добие живот макар и твојот да го изгубиш!

Згора на тоа и лигав ќе те направат...кукавица...

А во која категорија спаѓаат тие што ги оставаат своите деца веднаш по пораѓајот?
    Дали се тие храбри жени без разлика на кој начин родиле??
    Храбра е таа жена што ќе го згрижи тоа дете, што ќе му даде љубов, нега, топол дом, и ќе дојде некој паметен и ќе и каже како не била мајка зошто не родила??

На SV1911, ♡BuBaLe♡, butterfly* и 20 други им се допаѓа ова.
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    38.377
    Според мене не е страшен, читај не во царски рез колку не има лесно што поминавме. Првите неколку дена боли многу да ама после тоа боли само на станување. Се е индивидуално како и за природен така и за царски. Само без паника и со лесно!

На ♡BuBaLe♡ и only44you им се допаѓа ова.
  3. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    A zosto ne otvorite nova tema ..carski rez ili prirodno?? :)

На ♡BuBaLe♡, ALISA0000, srekjnazena и 4 други им се допаѓа ова.
  4. anas23

anas23 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2015
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    84
    Edno golemo bravo do site vas mamicki!! Ja procitav cela.tema,a imam samo 19 god,koga vidov kolku maki istrpela sekoja majka tolku se osekam gnevno da ne recam kon prirodata. Zosto be nie zenite se da trpime? Zosto majka priroda taka ne sozdala,se sto e ubavo so bolka da go dobivame? Onie maskine kakva bolka videle? Pa najgolema zelba mi e se da se svrti i maskite da imaat menstruacija,prv odnos,da ragaat pa da gi cenat zenite najveke.Ne znam sramota bilo ova ona sekako zboruvaat za zenskiot rod,a toa na poragajot milion race vo tebe (mi se losi od pomislata) i taka na box lele...i da maz mi kke bide na poragajot so mene sakal ili ne ako ne moze da oseti barem da vidi...izvinete sto seto ova go pisav,ama morav nekade da go kazam moeto mislenje

На Meckicja, game123, Proudmama и 2 други им се допаѓа ова.
  5. babylove90

babylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    43
    sum kazala 100 pati i pak ke kazam-prirodno si e prirodno ama koga se mora i poinaku toa e...jas sum porodena prirodno,iako sakav carski(nz kaj mi bil pametot togas,verojatno zaso ne sum iskusila) i sum secena i nedela dena ne mozev na g'z da sednam ama za ziva glava ne bi go menjala prirodniot so carski...mozes odma da stanes,ne ti e nisto tesko,mozes i bebeto vo race da go zemes,i da mu menuvas peleni,mozes se da pravis,dodeka so carski ne e taka lesno...od taa pricina,ako vekje gledame "hrabrost",spored mene pohrabri se onie koi rodile carski,uspeale i pokraj secenje na stomakot da stanat,poleka i bebe da presoblecat,i obvrski niz doma i okolu bebeto da zavrsat,znaci bas treba da si hrabra licnost za toa.ma da hrabrosta ne se meri po tie kriteriumi ama koga vekje takva e logikata-taka i potenciram...na kraj kraeva,najbitno e site da sme zivi i zdravi,i nie kako majki i nasite bebuski,decinja pa dali bilo carski ili prirodno ne e vazno

На Meckicja, MilaP, minne992 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Iskreno postov mnogu dopre do mene. Ne mi e jasno zosto uopste mislat deka prirodno ne moze da se iskomplicira!? a kocenje na cervixot!? a papocna okolu vrat!? a ugusuvanje!? aj da ne nabrojuvam da ne se macele bebinjata niz kanal da proagjat nemalo modri da bidat vo licencata.
    a okolu visinata, imam jas koleska 183 visoka pa 19 saati ni so provokacija ne ja otvorija pa morase carski...m
    ti ne si kukavica draga. ti si heroj! ostaj ja onaa sto zbori. greota vakva tema u propast ja prativme radi nea.

На Meckicja, ♡BuBaLe♡, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.074
    Допаѓања:
    77.014
    Јас поминав многу лошо со раната,неможев од кревет да станам,добив воспаление и раната ми загнои,неможев да седам 40 дена,можев само лежеечки да ја дојам малата и затоа не го препорачувам царскиот на никој.За жал кај мене мораше со царски да се оди инаку до крај пробуваа природно да ме породат.Сега ќе пробам пак природно да се породам зошто несакам пак низ истите работи да поминувам.
    Затоа мој совет ти е ако можеш природно да не се нафаќаш на царски зошто верувај дека ич не е лесен ко што го зборат повеќето.

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.252
    Ako mora i uste dve so carski kje rodam ;) Sram da vi e na vas sto vie go preuvelicivte mojot mubaet! Se uklucuvate od nigde nikade, ne docituvate i komentirate bez vrska, taka da prestanete da me vregjate mene, si kazav deka toa e moj stav i nikoj licno ne narekov kukavica, a ako treba i jas tolku da se macam i jas kje ragjam carski, da mi izvinis ama voopsto nikoj ama bas nikoj ne me sfati kako sto treba, zasto? Zasto sekoj saka da se napravi popameten od onoj nad nego. Cao prijatno od mene si odam od forumov za nekoe vreme, zatoa sto stvarno ima preterano isfrustrirani majki koi ne prifakjaat mislenja razicni :)

9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.308
    Допаѓања:
    285.402
    @mariz не знам која возраст си, бидејќи само висина/тежина беа кажани, ама многу несозреани ми се муабетиве.
    Има причина зошто сфатиле сите така како што сфатиле. Твој став си е, и ок е. Јас само би се запрашала дали е до мене или до сите останати.

На ♡BuBaLe♡, CameliaMiller, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  10. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    ја родив по природен пат се беше супер единствено што мене не ми се погоди тимот кој ме пораѓаше па дојде друг доктор и тој одма ме породи, а имав една комшика што во бременост баш онака убаво е поправи што сите мислевме дека ке роди големо бебе но роди бебе тешко 2600 и тоа царски се мачела цел ден и ноќ несе отварала и на крај од мака бебето се завиткало со папочната врвца и морале на царски да ја носат и две недели од кревет не можела да стани на крај пак како врв и млеко немала и со формула го хранеше бебето до 6 месеи и од затуцани луге и доктори на 6 месеци почна да го храни со алпско млеко.
    Значи нее се до тоа дали сме храбри или не туку како мора да биде во тој момент.
    А пак моја братучедка се породи 2 недели по мене ме прашуваше како поминав и мислејќи и таа кесе породи така на крај едвај се спаси од тешко крварење

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Ова е форум и секој може да си го каже мислењето какво и да е но на ПРАВИЛНА ТЕМА. Последниве три страни нема ниту една породилна приказна, само оф-топици.

Пораѓајот е еден физиолошки процес кој мора вака или така да помине и нема ништо херојско во него, секоја може да роди.

Ако може @RainBow малце да ја прегледа темава и да зачисти.

На macunka, Mariangel, bokace и 7 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.239
    Допаѓања:
    76.252
    Ne Dani ne bev ubavo razbrana. 100% kazav deka ne podrzuvam samo carski bez indikacii, a ovde pocnaa da me napagjaat i onie koi zavrsile carski, koi se macele itn. Jas go podrzuvam carskiot samo koga mora, toa e samo moe razlicno mislenje. Pocnavte da me napagjate ama stvarno iskreno, preterano. Imam 23god. mnogu sum pomala od nekoi tuka, pa ajde kje vidime moze nataka kje pocnam i jas da mislam kako vas. Dosta vekje stvarno neznam.kaj otide temava poradi site, ne poradi mene, ne me krivete mene samo, jas nemozam da ne vratam na vasite prevrteni mubaeti, a jas sum edna vie ste kup, prestanete i jas kje prestanam. I neka se zacisti temava.

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    ако почне да се чисти темава треба да се избришат едно добри 10 страни. Убаво си беше порано само за породилни приказни се додека не ја направивте тема за честитки, жалби, исмејувања и мавање во гради дури некој читајки му ги мислењата мислев ќе полета од гордост вообразеност и мавање во гради уаааууу ...

На MilaP, bella.s, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  14. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Fala majkicke na mislenjeto. I jas sum krupna, golema koj me znae, rodiv bebe od skoro 4 kila ama ete taka trebalo da bide. Sakav prkrodno, se macev cela nedela da bide prirodno, zavrsiv kako sto zavrsiv. Tesko e da slusas kako ti kazuvaat deka zivotot na bebeto e vo opasnost,za mojot voopsto ne mi bese vazno.... Posle poragajot iskrvariv, pak paniki edvaj ziva glava spasiv.. I vaka da citas kako nekoj te degradira ne e bas seedno. Site majki se heroi, i tie sto sami go biraat carskiot i tie sto ragaat prorodno. Heroi sei tie sto ragaat bebinja od 4 kg i tie sto ragaat od 2kg. Nieden poragaj ne e lesen....

На rose60, joy1, only44you и 2 други им се допаѓа ова.
  15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @ilyan ti si se izborila do kraj i ako edna licnost ima mislenje deka ne e toa taka, ti bidi svesna deka 100 drugi ke recat taka e. te gushkam silno i iskreno se nadevam deka narednata bremenost a i poragjaj ke ti se shkolski :*

На only44you и ilyan им се допаѓа ова.
  16. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    2.037
    Де потишина малку, да ја раскажам јас нашата приказна 8)

Четврток спрема Петок, си легнав да спијам.Со слаби болки ама на секои 10 мин.Не испаничив, знаев дека е рано.Сабајлето си станав, се истуширав мислејки дека ќе одам во болница.Меѓутоа после некое време болките престанаа скроз.Викам добро,рано е уште.Накај 17 часот болките се вратија исто на 10 мин.Му викам на мм ај ќе одиме до ГАК да ме видат на цтг.Ја земав и торбата за секој случај.Отидовме, ме ставија на цтг, викаат оди да јадеш бебето е успано, врати се за еден саат.Океј отидов јадев, се вратив.Пак цтг, бебето пак успано.Ме прегледаа вагинално, не сум била ич отворена сигурно за една недела ќе сум родела.Викам океј ајде чао.Ми викаат нема чао ќе останеш вечерва ради цтг то да го следиме бебето.И океј ајде ми дадоа пижама и горе во предродилно.Таму жени се собрале ко на митинг :party: викам ќе биде ова долга ноќ.Ми земаа податоци и со тоа цтг то цела вечер ме замараа :sweat: Истите болки ги имав цела вечер, со тоа што сабајлето накај 8 часот почнаа да се зголемуваат.Во 9 часот помина докторка за вагинален преглед и ми рече дека сум 4 сантима отворена и дека до вечерта ќе биде.Ја си викам абе какво до вечер, до поручек ќе го родам па шо сака нека е :lol: и почнаа јаки болки, глас не пуштив, само шетав од крај до крај, цели 5 саати шетав, без да седнам, искрено не знам како ме додржаа нозеве.Им реков на сестрите ако им треба помош нека кажуваат да не ми е досадно :D 5 часа се изнашетав на предродилно и во 13 и 30 дојде доктор Кочоски, не прегледа сите и мене со 8 сантима отворена ме прати на бокс.Се сместив удобно, ми ставија провокација за да се доотворам и кога се доотворив во 14 и 05 на свет го донесов мојот трет принц, со бела коса и згужвано лиценце тежок 3700 и долг 51.
    Го гушнав и сфатив колку сум богата.Ниедни пари на светот не можат да се споредат со моментот кога прв пат ќе го гушнеш тоа мало животче што растело во тебе.
    На сите што посакуваат да станат мајки им ја пуштам цела среќа тоа да се случи, а вие мајкички што треба да родите само храбро, чувајте си ја снагата и мислете на бебуш.Све поминува брзо колку и да е болно.
    Извинете за долгиот пост и ако ви одземав од вашето драгоцено време.Намерно беше :P:lol: Ви испраќам најсилни гушки :inlove::*

На vitamina, simona_darijan, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 35 други им се допаѓа ова.
  17. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.951
    Допаѓања:
    29.043
    Пред да ви ја пишам мојата приказна, да ви посакам и бременост и пораѓај како моите:) матичната ми велеше како по учебник.. Планирана бременост и многу посакувана.. Се средивме со станче, работа, кредити.. Се по ред:) здравје само ајде.. До ооследен момент физички активна, трчање на работа.. Си ги зедов деновите од ланскиот одмор и уживав.. Синко ко вонземјанче мрдаше.. Преку блуза се гледаше, дури незгодно да те фати:) плаќам на каса во маркет продавачката на каса гледа мрда нешто можи си помисли живо маче кријам:D Пред три четири дена пред терминот ми падна чепот.. Ми се јавив на докторот и му кажувам.. Само ми рече смирено, почнува процесот но не значи дека ќе биде денес утре.. Може да оди неколку дена... На сам ден на термин, одам на контрола, ме прегледува кај 08 и ми вели оди дома средиси се, туш и кај 14-15 дојди.. Си го послушав и правец дома.. Си се туширам, се релаксирам со туш на половина(така му напоменуваше докторот, да правам водена масажа уствари на карлица) болки на 2ипол минути.. А само 11ч. Си викам ми рече кај 14да одам ама ова веќе стварно боли :) одам на болница во одделение и го пратив мм да го најде мојот доктор... Ме гледа една сестра и ме прашува што чекам.. И велам ќе раѓам, си го чекам докторот. Со потсмев и иронија ми вика, вие денешниве мислите се доаѓа на болница и се раѓа, се се демек лесно, безболно... Според неа требаше изгледа од пред два дена да сум на болница за да поверува. Ме качи на бокс и почна да вика до сестри.. Леле скроз си отворена, па ти ке се породиш.. Па да и викам нели ти кажав:) во меѓу време дојде мојот доктор, ми го прснаа цодењакот и почнавме.. Напони на две минутки.. Имав многу доверба во докторот и безрезервно му верував кога ми велњше да го слушам и да соработувам... Болката е болка, силна, но кога ми кажа ајде ште малку ќе се гушкате како да ја добив најголемата сила, како тогаш да почнуваше се.. На три напони и малку епизиотомија, се роди мојата прва среќа (сега за сега) 3750,50..го добив на гради веднаш.. Не можев да му се изнагледам на тие прекрасни очиња,.. Постелката детално ја провери и со малку анестезија ме соши. Ме надгледуваа два часа на бокс, дури јас изигравав телефонска секретарка и се испојавував секаде:) една другарка мислеше и звонам за на кафе, па ми закажа на брзање за пола час:) ми вели не ми звучиш како тазе породена... :) се на се да не должам , доволно го направив долг постот.. Вреди за се да се помине.. Бременоста не е само состојба на телото, мора да го припремите и мозокот.. Дал природно или царски мора да се деси, мора да се роди.. Бидете смирени, оставете му на телото да го направи тоа за што е предодредено.. Секој грч ве враќа чекор назад.. Имав и јас криза кога велњв носете ме на царски :) но со смирњноста на тимот поминав.. Имав среќа да биде се во ред, ви посакувам на сите идни мами само добра мисла кроз се, добар опоравак и да уживате во секоја минутка со најмилите.. Вие сте заслужиле, а нив тоа им е најпотребно :hug:

На Ladyme, Dzulija*, Butterfly87 и 28 други им се допаѓа ова.
  18. @Ledi@

@Ledi@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    192
    Da ja razbijam diskusijava i jas na temava i da si go iskazam moeto porodilno iskustvo :)
    Se razbudiv utroto vo petok 11.03.kaj 7h i pocna da istekuva plodovata voda od mene.Dve nedeli pred termin.Ni bolki ni prerhodna najava.Stanav i se zacudiv prvo dali e vodenjakot navistina no toa bese obilen mlaz koj ne prekinuvase.Se istusirav a plodovata voda podnamakeno istekuvase.Se spremiv brzo i ajde so mm vo bolnica.Tamu me doceka edna jaka informacija bolnicata ne raboti nema struja.Me pregledaa i ne bev otvorena a plodova voda uste malku ostanato.Ctg so blagi varijacii,na eho vo red.No radi rabotenjeto na pomosen generator aparatite nebea postojano vo funkcija :( Gubev vreme.Mi bese kazano deka treba da odam vo Skopje no na klinika ne bese sigurno dali ima slobodno mesto. Upat nemozea da mi napisat nedavase sistemot.I taka se maler do maler.Za seto vreme ostanav prisebna za da ne mu stvaram stresovi na bebeto blagodarenie na casovite za predporodilna podgotovka znaev sto i kako me ocekuva.Vidovme deka gubime vreme plodovata voda se smaluva doktorite razni mislenja iznesuvaa i na kraj resivme so mm vo kola i vo sante plus na poragaj dosta ni bese od drzavnive institucii i zagrozuvanje na naseto bebe.Tamu me doceka spremna ekipa bidejki im se najavivme i vednas me primija ctg nebese dobro no po moe baranje probavme so provokacii dali ke uspeam da se otvoram povece i da si bide se vo red.Ne ete ne e sekogas kako sto sakame i zamisluvame unapred.Plodovata voda mi doistece me sledea na eho i ctg postojano a jas ne se otvarav.Po nekolku sati radi nepovolen naod na ctg me vnesoa vo sala i so celosna anestezija se porodiv so carski rez i mojata princeza dojde na svet.Oporavuvanjeto mi bese prvite tri dena stvarno tesko,plus iskrvariv i stanav anemicna.No sestrite i doktorkata Kiproska se grizea postojano za mene i bebeto.Sega sme vece doma si se guskame i uzivame zaedno i fala bogu sto se resivme da odime vo sante plus i se da se sredi kako sto treba.A da napomenam i bebeto bese zamotano vo papocnata vrvca i jas sum zena i majka isto kako i site drugi koi rodile prirodno samo imav plus traumi koi neznam bas dali ke gi zaboravam.Vo 21 vek da nena osnovni uslovi vo bolnica :(

Последна измена: 27 март 2016
    На vitamina, rose60, kelebeim*** и 15 други им се допаѓа ова.
  19. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    @only44you да не се плашиш ич.Посебно ти како медицинско лице па и баш во таа бранша знаеш убаво, компликации може да има и на вадење на заб ако размислуваме така, ама со позитивна мисла само и се че биде во ред.Јас бев царски и преубаво поминав ти имав кажувано.Будна си бев муабет со персоналот,за 5-10 мин синко го извадија, ми го покажаа,убавко,белко бебе целото на мене знаеш :D си го бакнав, и после ме средија и се супер заврши. Ноќта да ме болеше и утредента првото станување, потоа се полесно и полесно.кога си дојдов дома се најнормално си фѕнкционирав ни болка ни ништо и бебе кревав и правосмукалка се супер :) и еве по 5 месеци ништо немам мака резот не се ни приметува, така да знаеме 11 г го чекаш бебушов, ти не си истара од пред 11 години со сила и со години и сепак мој совет оди си царски пресоналот те знае, ќе биде се во ред :*

На kelebeim***, Bozica1980, Saraa и 5 други им се допаѓа ова.
  20. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Охххх душичке моја ...ти си како мое помало сестриче, затоа те обожавам :hug:
    Од срце ти благодарам на твојата огромна поддршка и на разбирањето. Те гушкам најсилно :* :inlove: :l:

На rose60, Kaetana, m.i.g и 1 друга личност им се допаѓа ова.