Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @Kitten и првото породување ми беше лесно и сега ова. За двете велев сакам епидурална, нема зошто да трпам болки, но немаше време :D не сум во Мк, во Луксембург сум, но искрено не сум нешто лудо задоволна од здравството.

@wings нареден јули ќе си се почастам со одмор, многу се две бремености за година и пол, сакам телото да ми се регенерира малце:)

На a.c.k.a, LadyC, Sunshine_1979 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    taman ke reces @eleni27 lesno prosla i op @Smizzy ke izvadi prica use polesna :D

На a.c.k.a, Mariangel, Olgica.bu и 6 други им се допаѓа ова.
  3. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    @DigY дај боже сите вакви приказни да споделувате, од лесно полесно да си ги родите душичките :*

На menelele, eleni27, kavadar4anka и 5 други им се допаѓа ова.
  4. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Ti ni narusi kriteruim za poragaj, sega za nas se sto trae podolgo od 2 casa ke bide "uh tezok poragaj"
    Eve jas veke imam nova zelba,da se porodam kako smizzy :)

На Lepaaa, Mariangel, Girl-Rabbit и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.607
    @Smizzy ептен пријатно изненадување! Прекрасна породилна приказна! Честитки, живо здраво бебуле!

Мило ми е што си одморна и полетна, ти посакувам да останеш таква и во следниов период!

На galapce, Girl-Rabbit, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    @Smizzy да требаше да го плукниш потешко ќе поминеше :D:rofl: честитки,да сте живи и здрави и само убавини :)

На Mariangel, kelebeim***, Adina и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    5.361
    Честитки @Smizzy, жив и здрав малиот, голем да расти :sun:

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.749
    Допаѓања:
    8.814
    Cestitki na site novi mamicki. Bi bilo dobro koga gi pisuvate vasite porodilni prikazni da pisete i vo koja bolnica ste se porodile da znaeme sto ne ceka otprilika vo taa bolnica.

На NanaMia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.264
    Допаѓања:
    76.318
    @Smizzy beee, sto ubavo ej, pa ti uste malku doma da si posedela maz ti kje te porodel ili sama :D Sega koga lezev vo bolnica edna turcinka mi raskazuvase jatrva i ja porodila doma :rofl: i toa se komplet presekle i papocna vrvka, postelka izvadile... Nemalo vreme za vo bolnica :D

На Olgica.bu, eleni27 и Smizzy им се допаѓа ова.
  10. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Еве и јас да пишам мојата породилна приказна , ке ја започнам со тоа што секој околу мене ми велеше со второ е полесно и побрзо , а јас на никој не верував во зборовите зошто знаев контракции какви се и болката и поради лошото искуство со првото имав страв голем како ке поминам ама ни на сон не помислив дека толку лесно и брзо ке се породам. Со оглед на фактот дека сум 1м.57см а бев огромна гинекологот ми кажа дека носам големо бебе уште напочеток на 9ти малце паника ме факаше и затоа сакав што побрзо да се породам, не се штедев на шетање цела бременост а во 9ти по два пати излегував мислев побрзо ке искочи ако одев. Се породив 3дена пред терминот на 8ми јули ме болеше половината ама мислев од тежината сабајлето станав ми се јадеше бурек со месо а нема кој да ми купи топло надвор 35с ма си помислив ке идам да купам што сака нека бидне така и така цело време по топлото шетав и отидов, купив со керка ми, и го изедов за 2мин пак ми се јаде ама не купив друг зошто ме беше срам пак да тражам ,околу 4ч мм ми на нет ми се јави и ми вели дека викенд нивниот газда ке ги носел на прасе во планина и на кајакарство и ми вели дека сите ке одат само еднен колега нивен неможел имал обврски , и какви се мажи почнале да го боцкаат дека немал да иде со нив а супер ке си поминале , а тој колегата на мм се окренал и на мм ми му кажал : смеј се ти ама да даде Господ жена ти да се породи викенд и ти да не отидеш , и така се смеевме на тоа стана околу 6ч вечер јас пак излегов со керка ми да шеткаме се вратив си легнав и околу 4 станав до вц ,мочкав ама гледам уште тече одма ми текна што е ама немав контракции се јавив на мојте т.с. на татко ми да ме земе и кажав обавезно мајка ми да ја остави дома да не доага со него , ама кој ме слуша , за 15мин дојда и мајка ми и татко ми со колата од тука кај нас во болница ми кажаа 5прста отворена немам време за ск мора во куманово се противев нема шасни таму ама некако попуштив страв ме беше по пат да не се породам , до куманово почнаа контракции на 10мин водењакот тече тоа колку вода истече неможев да замислам се јавив на мм да си дојде тој не веруваше ми вели ти се зезаш со мене оставиме да спијам хаха јас му викам нема прасе таму да јадеш дома ти ке печеш прасе ,во куманово ме примија се истуширав го видов чепот кога падна ,пак ме прегледаа кажаа 6прсти отворена убаво наместено бебе се добро само ме изнервир гинекологот таму ми вели мало бебе носиш а доста си поправена а јас цела во прашалници зошто мојот гинеколог обратно ми кажа, и така после 2саати во болница контракции на 3мин , ми кажаа да кажам кога ке имам напон да викам и така направив ме ставија на бокс , напнувам а го чуствувам бебето како мрда горе се лутат на мене не сум давала јак напон мало бебе било и дека можам да го родам одма , јас грло незнаев каде ми е од јако што гурав , ама ме изнервираа си ги фатив сам ногите се стиснав и со три напони се роди мојот син кој беше 4100кг и 52см тој гинекологот не му се веруваше дека толку големо бебето , имав 4конци ама когасе породив ми олесна добив енергија како да не сум рагала туку спиела цел вечер можев да седам да одам, бебето си го гушкав и бев многу срекна.Инаку не сум задоволна од здравството во куманово толку се лежерни и неодговрни за тоа сакав со ск ама бидна . А на крај мајка ми ми велеше :гледаш дека нема врска од тие верувања дека ако мајка со тебе иде потешко ке се породиш, со првото мајка ми незнаше дека се порагам па пак после ден ипол ден мачење се породив.

На Elena ena, kuc, a.c.k.a и 23 други им се допаѓа ова.
  11. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Честито , неκа е живо и здρаво бебето.

На kristince51 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Фала многу..

На Olgica.bu му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Дојде ред и јас конечно да ја напишам мојата приказна.Поради компликации со положбата на бебуш морав да одам директно на царски рез.Се породив во Санте Плус,и навистина сум презадоволна.Утрото отидов таму,веднаш ме примија,и за неполни два часа почна операцијата.Навидум бев мирна,но кога влегов во сала се преплашив,ме фати страшна паника и сто пати се покајав што се одлучив за спинална..Докторите видоа колку е часот и ми дадоа седативи и заспав.Инаку немав никакви проблеми кога ми ја ставија спиналната,немав никакви болки...не се секавам на ништо,само во еден момент кога се подразбудив ја слуснав докторката како вакум бара,испаничена велеше дека неможе да го извади бебето никако....пак ме успаа и следното на што се секавам беше кога се разбудив и го слушнав сончко мој како плаче.Болки никакви.Ми објасни потоа дека операцијата се искомплицирала,сум искрварила па ми дале трансфузија,и бебето се спуштило долу и се заглавило некако...дури со вакум на царски употребиле (што е навистина редок случај) Операцијата траела 3 и пол часа,сопругот го фатила паника што се случува.За срека се се заврши добро,но бебето се напило од мојата крв и му најдоа бактерија.Поголем страв од тие 2 дена неможев ни да замислам дека постои.Неможев да го гледам со иглата од инфузијата го главчето и сите инекции кои ги прима...првите 3 дена беше во инкубатор и го гледав на 5 мин еднаш во денот,но така мораше,иако се роди 3,400..За срека посветеноста на доктор Пиперкова која никогаш нема да ја заборавам успеа моето бебенце после 7 дена да го пушти живо и здраво од болница.Сега сме супер,но поради неговите лекови за бактеријата и моите за крвта не смеев да го дојам и дирекнто прејдовме на АД. Од друга страна јас супер поминав,иако бев преплашена сепак е операција нели :) Немав никави болки раната супер заздравеа,веке наредниот ден на нога бев.Првото станување хорор,ама секое наредно полесно и полесно.Целиот тим на болницата беше супер,и да не се случеше тоа со него кое многу не уплаши искрено велам со царски уште 5 деца ке родам.Немам ни денес никави проблеми но со грб ни со глава.Јас сакав природно,и за срека ми препорачаа царски,инаку ми кажаа дека шанси немало за природен,дека и да почнал процесот ке ме префрлиле веднаш во сала,а и јас и бепчо ке сме се измалтретирале.Уште еднаш најголема пофалба за тимот во болницата

На slobodka, kelebeim***, a.c.k.a и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Неκа ви е честито бебето,да сте живи и здρави. Поздρав.

На ariel30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.929
    Допаѓања:
    3.880
    Не знaм kakви пoфaлби дaвaш зa сите кoмпликaции . Oвa ми е oд нестручнoст кoјa е тaa дoктoркa знaе ли уoпште дa oперирa.
    Сaнте се кaтaстрoфa уште еднaш си дoкaжaa. 95% се сo цaрски. Алaл ви нa хрaбрoстa дa идете вo непрoверени бoлници. Ти си уште еден пример нa лoшoтo искуствo вo сaнте, сaмo нa фoрумoв имa некoлку a уште кoлку чув и прoчитaв пo фејсбук.
    бoлје нa гaк би oтишлa или чaир негo ли сaнте.

На tanja manja, zuto, danichap и 15 други им се допаѓа ова.
  16. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Na GAK se site specijalisti be luge. Znaci me pregleduvaa doktori edno cudo, pa ednojajceni dvojajceni, pa edna postelka dve postelki, pa lakuni, i sto uste ne.... Otidov nekni na GAK i odnos na nivo i se mi bese objasneto i kazano kako sto e. Uste 10 deca da nosam pak na GAK ke odam.

На zuto, Elena ena, meckicka и 9 други им се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.264
    Допаѓања:
    76.318
    Sakav da ja citiram, ama vikam da ne mi se pustat pak. Prezadovolna od sto samo ne mi e jasno. Istite kompikacii i problemi gi raskazala kako moja prijatelka sto se porodi pred 5m carski tamu, izgleda koga kje se osvestat od carskiot na site istata prikazna im ja raskazuvaat... A na niv ne im ostanuva nisto, osven da poveruvaat vo toa bidejki dale mnogu pari, pa da bidat opravdani parite, da za dobro otisle, bebeto e zdravo pravo fala bogu i zivo zdravo golemo da raste, ama kako sto vikas pa bolje Cair, drzavno otkolku tolkava nestrucnost od Sante... Jas dobro za Sante ne sum cula. Abe bar edna porodilna prikazna so priroden poragjaj, ubavo pominat da slusnam, pa da recam aj ja biva kolku tolku...
    i ova 100 pati sum go kazala, ova da se slucelo na Gak, kje ja izrugaa bolnicata, do tuzbi kje stignea... prezadovolen od Gak so vakva prikazna ne se iskaca :)

Последна измена: 31 јули 2016
    На zuto, Freyja, Elena ena и 9 други им се допаѓа ова.
  18. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    Pofalbi za toa sto bebeto mi go dovede vo red pedijatarot,I sto doktorkata mi se posveti maksimalno...pa tamu bese I dr.Jegeni a rabotel Na Cair I ton li e nestrucen ( Na operacijata bese) kako I da e site razlicni mislenja imame I razlicno go dozivuvame rabotite...komplikacii sekade postojat I kaj carski I kaj privatno I vo drzavna I vo privatna...I so maticniot se konsultirav pred operacija I taa bese za carski isto.Spored gore raskazanite prikazni da bev na drzavno ke mi go ostavea bebeto I ke si zaminea....kako panicar I covek koj ne trpi bolka naredniot den odev I koga se vrativme doma sama se grizev za nego....nemozam da Kazan deka ne sum zadovolna I blagodarna

На kelebeim*** и Olgica.bu им се допаѓа ова.
  19. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Κомплиκации сеκаде можат да се случат ама баρем се посовесни κај пρиватните. На ГАΚ доκтоρκите немаат совест , сеκоја чест на исκлучоците, нема совест на гаκ, мене бебето ми го умρеа и за малκу и мене ќе ме умρеа κога ми ја згρешија инфузијата. Ниκогаш нема да одам на гаκ, на матичниот гинеκолог и ρеκов следниот пат ќе ми даде упат за Охρид, баρем посовесни ќе бидат, збоρувам за совест, гρижа на совест. Во Сκопје ја немаат таа совест, таму едвај жива глава спасив. Κога би имала паρи обавезно на пρиватно ќе одам. Κомплиκации сеκаде можат да се случат ама збоρувам за совест. Овде е темата Поρодилни пρиκазни или осудување κој е дρжавно κој е пρиватно?

На meckicka, menelele, kelebeim*** и 3 други им се допаѓа ова.
  20. ariel30

ariel30 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    300
    E toa mi bese muabetot idealno nema,ama doktorite ne mi se vinovni za konstantno losata krvna slika I za karlicno svrteno bebe spusteno veke. Vo pravo si za GAK koga lani vo juli otidov Na amniosinteza I se osmeliv posle 2 I pol casa cekanje da prasam koga ke moze da mi ja napravat dobiv odgovor deka I nejze I bilo isto toplo kako Na mene I ako ne sum sakala da cekam sum znaela kade odat princezite kako mene - Na privatno...a nisto ne rekov za vremeto iako nadvor bese +40..znaci bukvalno..zatoa se odluciv za privatno za da bidam covek.Idealno nema komplikacii sekade ima, ova bese mojot izbor,normal no deka site nema da se slozat so mene zatoa sme na forum spodeluvame mislenja

На Olgica.bu му/ѝ се допаѓа ова.