Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Eve ja i mojata :) princezata mi e tri meseci i mirno spie, taka i da prodolzi za mama da vi raskaze.
    Ubav den bese toj , za mene najubav, na svet donesov zdravo zensko bebe za eden saat od koga me primija, me spremija mi stavija spinalna opkruzena so prijatni lica za 10 minuti go slusnav najubaviot detski plac, mi ja stavija do liceto, ja baknav i zaplakav od sreka i toa najgolema, mi rekoa posle deka tato ja gleda jas prespekna cekav da me sosijat, ja guskav veke po 2 saati i ja zasakav do beskraj,naredniot den sama bez kolicka otidov do soba i ja pobarav :) od togas sme nerazdelni :))
    Bi ragala vaka uste nekolku, kako na izlet da bev 4 dena :) ete ja se razbudi na mama taa, ve guskame i vi sakame so les da si pominete :*

На tanja manja, Antebellum, pink95 и 29 други им се допаѓа ова.
  2. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    cestitkiii :* a kade se poroduvashe ???

На Elena ena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Plodnost Bitola :*

На Kom.pot, Bebulleee, kavadar4anka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Elena ena

Elena ena Популарен член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    2.152
    јас сум од Куманово и потполно ти верувам за неодговорноста во болницата ..баш на мојот термин со болки отидов во болницата ,докторот ме прегледа около 14 h и ми вика нема ништо од оваа ,ке дојдеш за 2 дена на преглед (замисли на преглед ) а јас вечерто се породив :?:

На Antebellum, LadyC и kristince51 им се допаѓа ова.
  5. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Ајде дa пишaм и јaс дoдекa бебуш не.пoбaрaл млекце :)
    Кaкo штo знaете гуркaвме сo пoследни сили дa издржиме штo пoвеќе, веќе целa неделa пoстелкaтa беше зрелa, цервикс немaв a три денa пред пoрaѓaј и плoдoвaтa вoдa се нaмaли.
    Пoнеделникoт имaв кoнтрoлa плoдoвa веќе ич, дoктoрoв рече ни мoмент не чекaме гo вaдиме денес. Ми ги извaди кoнците и oдмa се oтвoрив еден прст. Ме oднесoa вo сoбa, ми стaвијa клизмa, ми зедoa крв, ме уклучијa нa цтг и зa крaткo ме oднесoa вo предпoрoдилнa сoбa кaде дoбив прoвoкaции, имaше бoлки нo не беa јaки, дoктoрoв дoaѓaше нoнстoп, ми гo пукнa вoдењaкoт, ме мaчкaше сo нештo дa лизгaлo бебетo :D не знaм кoлку пaти ми брцнaa :whew:
    Кoгa бев веќе 9-10 прсти oтвoренa ме oднесoa нa бoкс. Мaж ми целo време беше сo мене. Ме бoцнaa сo спинaлнa и чекaвме дa дoбијaм нaпoни. Кoгa пoчнaa нaпoните пoчнaв сo нaпнувaње aмa бебуш не искaчa oтишoл нa деснa стрaнa, пa aјде лежење нa деснo чекaме дa се нaмести. Се нaмести пoвтoрнo нaпнувaње нo нештo гo врaќa нaзaд, aјде кaтетер дa не е бешикaтa,.не беше. Дoктoрoв рече спремaјте јa сaлaтa aкo не искoчи сo двa нaпoнa идеме цaрски дa не гo мaчиме веќе тoнoвите не му се нaјсјaјни. Следеше нaпoн сo кoј му искoчи глaвчетo, зa следниoт нaпoн дoктoркaтa кoјa aсистирaше се кaчи нa скaлички едни и пoјмa немaм штo ми прaвеше нa стoмaкoт не се сеќaвaм:| следеше нaпoнoт зa кoј не знaм oд кaј дoбив тoлкaвa силa и искoчи јунaчетo мoе :sun: ми гo стaвијa нa грaди не знaев кaј сум. Мм беше пред сaлa oдмa влезе, дoктoрoв не сликaше:lol: пoсле гo зедoa негo, следувaше шиењетo лoм бев oд внaтре oд нaдвoр сегде шиеше, бoлеше дoстa зaштo дејствoтo нa спинaлнaтa пoминувaше. Зaврши и тoa, пaк влезе мм, му гo дaдoa бебуш дa гo држи и тaкa седеше сo мене сaaт ипoл нa бoкс. Пoсле ме oднесoa вo сoбa, рaнaтa бoлеше aмa oдмa стaнaв се измив, средив..
    Сегa се чувaме пo дoмa, a мене сеуште не ми се верувa декa сум мaјкa :inlove:

На pianogirl, tanja manja, Antebellum и 45 други им се допаѓа ова.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.059
    @alisijad ме интересира дали во државна болница имаат спинална и дали се плака..позз и гушкајте се со бебушот :)

На mar_mar му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Arien

Arien Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    476
    Da ja pisam i mojata porodilna prikazna.
    Pred devet meseci ja donesov na svet mojata mala slatka bebuska.
    Noemvrisko utro. Prekrasen den. Utroto vo 10 casot otidov vo bolnica so bolki i na pregled. Dotorkata mi vika lazni bolki odi doma rano e dojdi utre. A ne ne odam doma denes ke se porodam nema sansi da izdrzam do doma i pak nazad. Taa me gleda cudno i vika rano e djabe da ostanes ovde. Jas izlegov ispiv eden sok vo kafeterijata od bolnicata i edvaj SE vrativ nazad od bolki. Ama od iskustvo so prvata i vtorata bremenost ovaa mi bese kako pesna. Mu se javiv na mm da dojde no bidejki rabotese znaev deka ke dojde pokasno. A i ne brzase bebuska go poceka tato. ME pregleda doktorkata ME stavija na CTG i cekam da dojde momentot. Vo 18:30 doaga doktorkata i vika trebase da odis doma i vikam da i doma da se porodam me pregleduva i vika ooooo Pa ti treba na boks odma. Vo momentot doaga i mm i zaedno za raka vo porodilna soba se namestiv i vikam ete tato dojde spremni sme da izlezeme na ovoj svet,a doktorkata se iznasmea slatko i dva tri napnuvanja izleze naseto malo angelce. Tocno vo 19:19 se rodi nasata princezicka. Od toj moment do den denes (9 meseci) ne sum oddelena od nea. Taa e naseto najgolemo bogatstvo. Vakva ubavina na sekoja zena i posakuvam da dobie. Sekoj da stane roditel. I posakuvam na sekoja trudnica da ima lesen poragaj kako mojot. Prirodno se porodiv siena bev,no seto toa se zaborava zatoa sto za sekoja majka nema nitu edna bolka koja moze da bide pojaka od majcinskata ljubov koga ke go zeme vo svoite race toa malo meko nezno toplo mirisno i slatko bebuvce. Pozdrav za site mamicki koi se vo iscekuvanje na vakva ubavina.

На pianogirl, tanja manja, Antebellum и 26 други им се допаѓа ова.
  8. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Јас во Систина се породив :)

На LadyC и blessed.an им се допаѓа ова.
  10. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    204
    Ме потсети на мојот пораѓај,мн слично. Уживај во најубавата улога

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  11. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    na 12ti prokrvariv od sabajle.Se oblekov i otidov na pregled .Samo 2 prsti bev otvorena i mi rece mozi da mi stavi provokacija i da se porodam za 4-5 sati mozi da cekam prirodno da se otvoram samo to mozi da traj 12sati a mozi i 5 sekoj organizam razlicno . Jas resiv prirodno da se otvoram i si ojdiv. Pocnaja bolkite na 1 sat i nisto strasno posle na 40min . kaj 20h pocnaja na pola sat da mi se ama se izdrzvaja i na kraj kaj 23:30 dojdoja na 10min i stanaja teski . Togash stanav i na bolnica . 5prsti brv otvorena .bolkite na 7min mi dojdoja mi kladoja epiduralna mi go pukna vodenjako i posle se otvoriv mnogu brzo samo so nemav bolki ,ko se otvoriv skros probav da turnam i prviot pat ne izleze dovolno i mi go vrati dokrorkata nazad. Posle to poceka da soberM sila me stanaja malku na postojam za da se spusti pojke . posle 20 min pak na boksot Turnav 2-3 pati ne se ni sekavam mizev i izleze bebeto tesko 4 kg i dolgo 53 sm. Tolku od prikaznata me sekoja dolu ama ne e strasno 2konci samo I ko ke recat deka se se zaborava stvarno e taka oti porogjajot mi e kako vo son pozdrav i da daj gospo ko mene da si pominish oti jas mislam deka preubo si pominav

На pianogirl, Antebellum, Kaetana и 27 други им се допаѓа ова.
  12. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Нека ви се живи и здрави бебушките на сите тазе мамички,а на сите што им следува со лесно да си поминат :*

13. LadyIvvy

LadyIvvy Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2011
    Пораки:
    574
    Допаѓања:
    773
    Da e zivo i zdravo :* a kako toa ne izleze dovolno?

14. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Еве сум ја, брзам да ви раскажам како поминав...

Најнормална бременост имав, цело време си сакав спонтано со епидурал. Но, ете марфи ме заеба.
    Плодова вода почна да се намалува, бебето не се спушта, отворена ни сантим, контракции нула.
    Закажавме царски.
    Претходната вечер 16.08 ме примаа, ми ставија канила у рака дека ќе примам мг инфузии, што мислам беше мг болно. И дојде делот за клизма, што ми беше траума а ништо посебно, дури смешно.
    Преспав, чекајќи др ден, неизвесност ме уби, која по ред ќе сум, како ќе биде.

Следниот ден 17.08 Операцијава живи смешки. Ме седнаа, поднаведната ми ставија спинална, што воопште не боли, како обична инекција. Одма почна топол бран на нозе и не осеќав ништо од половина надоле.
    За 10 мин ми ја дадоа среќичката моја, плачеше толку милно, ми ја дадоа до образ да си ја бакнам и се смири. Оценка 10, се јавивме на татко и на сред операција да дојде да си ја види. 3300гр, 50цм долга.Ние продолживме со исто темпо, зафрканции, музика во сала.. Завршивме и во сала за будење. Таму бев два саати, па ме симнаа доле во соба, каде почнаа болките. Боли, крш, да не се лажеме, рана си е рана. Ама си бараш од сестрите нешто за да ги намали, носат одма.
    Ми ја донесоа бебка, 3 саати ми спиеше на гради, не мрдна. Кога и го кажував името, риткаше со козе, како во стомак кога беше, исто тогаш и викав така, златна она. Кога ми ја донесе педијатар во соба, дека само на кратко ја видов на порагај, почна да ме прашува нешто, искрено нз што, почнав да липам од среќа, ем рана ме боли, корне, ем си го видов златцето мое.

Сабајлево ме станаа, болно, ама морав, се здрвив. Веќе ми е подобро, за разлика од вчера.
    Ја чекам да ми ја донесат, ќе имам обука за цицање.

Извинете на постот долг, сакав повеќе Ви објаснам за идните мајки што ќе идат царски.

Веќе заборавив на болките вчера, уште ги имам, ама тоа златно човече излезено од мене, не се опишува и едвај чекам да си одиме дома, да се гушкаме цело време, јас, принцес и татко и.
    :l:

На LadyC, Lepaaa, tanja manja и 44 други им се допаѓа ова.
  15. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Ајде и јас да ја споделам мојата приказна додека спие малиот. Беше убав сончев ден најубавиот во мојот живот. Станав околу 11часот се истуширав се средив и во 13ч имав закажано преглед на 8 дена пред термин бев. Најпрво ме прегледа вагинално бидејќи и кажав на докторката дека имав густ исцедок со крв низ него и зборовите на докторката беа "а ти ќе раѓаш денес 5 прсти си отворена". Си се расплакав што од среќа, што од страв, мм пред врата ме чека збор неможев да изустам му вика сестрата што чекаш ајде трк по торбицата и спремај мекици до вечер татко ќе станеш. Ме однесоа во пред родилна ми ставиа клизма и ме уклучиа на цтг тоа контракции покажува јас ни б од болки ништо не осеќам на мм му звонам му велам јас вака 10 деца ќе ти родам :D доаѓаа ме проверуваа на секој половна час и во 17часот бев отворена 7 прсти ми го пукнаа водењакот ми пуштија провокација е тогаш започна журката. Болките ми зачестија и со далеку поголем интензитет од претходно кога ми беа како менструални. Сепак се држев шетав низ соба цело време со мм си зборев на мобилен и си играв криенка со моите кои како за инат ме бараа на секои 15 минути како да чуствуваа. 18:38 беше последно кога го видов сатот пред случајно од тука да помине акушерката и да ме праша како сум, а јас и велам боли многу често а и цело време имам на нагон за вц ми вика легни да те видам, дај напон и ајде на бокс готова си ќе раѓаш ме однесе во родилна сала тоа ми е во сон како во бунило во 19:05 се роди мојата среќа моето синче кое веќе месец дена ме радува и кога ќе помислам дека не е можно повеќе да го сакам ме убедува во спротивното:inlove::inlove::l::l: Околу пораѓајот сметам дека поминав лесно за болење боли, а вистината е дека секоја болка вреди и се заборава во моментот кога ќе го земете бебуш во прегратка, колку и да звучи клише тоа е вистината. На сите мешиња им посакувам да си поминат со лесно, а на останатите кои станаа веќе мамички здрави и живи да ви се бебушите и уживајте во дарот од Бога во мајчинството:*:hug::l:

На pianogirl, tanja manja, Antebellum и 35 други им се допаѓа ова.
  16. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    800
    Pri prviot napon vo rodilniot kanal ne se spusti dovolno

17. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    Се породив во Чаир со закажан царски.
    Ме примија во четвртокот на патолошка за да ме следат и да ме спремат а царскиот закажан за петок сабајле ... Така да тој ден само цтг , ехо ми правеа и крв ми проверија а да и разговор со анестезиолог...
    Ме разбудија сабајлето во 4:30, ајде едно цтг па после клизма ( кока воопшто не е страшна ) па туш и си чекав да дојдат да не соберат за на царски. Во мојата соба сите 4 бевме за царски и дојдоа не собраа и не однесоа во предродилна. Тука ми ставија канила, катетар кој патем не дека беше нешто болно туку реално е непријатно и после тоа ми беше језиво да си седам до него. Се нервирав што не ме земаа прва за царски дека за целото тоа време глеав други како се пораѓаат на бокс и така испаничив малце и стварно ме фатија болки и мене. Ме земаа 3та на царски и мислам со трчање отидов до сала од што одвај чекав. Таму одма почнаа со бовкање спинална која не ми фати од прва па така да си окркав едно 5-6 боцкања и потоа операцијата започна но јас ништо не се сеќавам зашто ме успаа веројатно од што бев уплашена.
    Имам само флешово некои како ми го дават бебето и како ми го покажуваат али све ми е у магла ...
    Убаво си се разбудив у шок соба и реално и си ги видов истите цимерки од патолошка. Болки немав којзнае колку јаки , реално све се издржување а чим осетиш малце појаки болки кои обично се јавуваа по пуштање на инфузија бидејки ставаа лек за собирање на матка е тогаш ставаат аналгетик и немаш гајле. Сестрите се стварно фини и помагаат посебно сестра Арифе. Првата вечер е малце така депресивна зашто не даваат телефон и те удира на психа зашто стварно ти требаат блиските околу тебе. мене од цел царски ова највеќе ме погоди, што некако сама се осетив ептен и незаев моите ни дали знаат дали сум породена ни ништо. Во шок соба бев од 11 часот петокот до сабота до 1 и тоа ѓо беше најтешко а сето друго верувајте дека не е точку тешко и болно, боли на движење да али буквално само првите 3 дена и тоа наредните денови боли станувањето и седмивањето. Сега ми е 7 ден дома и сум супер.
    Да ме држеа само неколку часови во шок соба мислам дека многу полесно ќе поминев на психична база али тоа е, помина и тој ден и на одделение веќе беше друга приказна, имаш телефон, бебето ти го носат и брзо поминува време... за пероналот во Чаир неам зборови ! префини се :)
    и една не така добра работа - Немаше топла вода сите 5 дена дур бев таму !

Морав волку детална да опишам зашто мене многу ми значеше декоја информација пред породувањето.

На Wanna.be.mum, Antebellum, 24.07 и 24 други им се допаѓа ова.
  18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.172
    Допаѓања:
    147.908
    Те чекав да пишеш за Чаир, и ме замисли искрено. А се мислев дали таму да одам, ама у декември ако немаат топла вода и ме брцнат во претпородилна и други врискаат одма ќе ми се крене притисок. :(
    Се др е ок, али вода да нема е срамота... :(

19. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    рекоа дек асамо деновиве немало :/
    а за преродилна сигурно ќе идеш али колку ќе бидеш таму зависи која си по ред за царски :/ фати врски за прва да си ... Јас не дека и многу чекав али 2 саати негде...

20. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Cestitki neka ti e zivo i zdravo bebceto brzo oporavuvanje :hug:

На NanaMia и jasna83 им се допаѓа ова.