Vo Kavadarci. Revizijata kolku sto jas znam se pravi po vadenjeto na lostelkata, ja pregleduvaat postelkata dali e celosno izlezena ili nesto ima r somnitelno. Kaj mene ne bea sigurni deka e se vo red pa me pravea revizija, boli lugje korne, ama toa e sto e, pomina.
Фала за информацијата. Јас не се сеќавам дали имало такво нешто кај мене... Важно се добро е завршено. Гушкај се со бебуш.
Znam sto e, kaj mene ic ne iskoci postelkata, deformirana i zalepena vo mene bese, me cistea vednas po poragjajot no so celosna anestezija.. se cisti so vakum, strasno ako te cistele na zivo...
На сестра ми и ставија дрен после царскиот рез, за да и се исчисти постелката. Уште еден месец го носеше дренот, па после тоа лежеше еден ден откако и го извадија. И плус пиеше апчиња за да и се исчисти постелката.
и кaј мене oстaнa мaл дел пoштo пoстелкaтa беше целa сo инфaркти. Ми стaви еднo железo дoлгo ( не беше спекулум) и сo рaкa гo извaди делчетo
Sakam da ve prsham ... Jas na 9 Septemvri vlegov vo 9 meseci, posleden termin mi e na 9ti Oktimvri ... No sega koga gi citav vasite porodilni prikazni, nekoi imavte spomnato deka vi bil daden tocen terminin odnosno vi bil kazan denot koga bi se porodile. ? Mene doktorot me mi kaza takvo nesto samo mi kaza koga vleguvam vo devet i koga mi e posleden termin ? Me zbunivte?
Тоа се однесува на тие со надминат термин кои се договориле со провокација да се породат, или пак за тие кои имаат индикации за царски па одат на закажан термин. Немај гајле ти терај си до термин, па докторите ќе ти кажат што и како ќе биде.
Здраво на сите ☺ Мојата породилна приказна е ептен позитивна.Природен индуциран пораѓај. Терминот ми беше 15.07 .А бидејќи на мојата принцеза не и се излегуваше морав да се породам со провокација. Бев во среда 20.07 на цтг и др ми рече папочната врвца слабо го снабдува детето со храна и кислород идеме со индуциран пораѓај. Дојди во петок 22.07 . Јас немав страв од пораѓај никогаш, но тогаш почна да ме фаќа ☺Отидовме на 22 во болница и ми дадоа една таблетка.И ми рекоа да дојдам по 4часа или ако ме фатат болки и порано.Никакви болки. Јас си шетав со мм. После 4 ч отидовме на цтг и преглед грлото на матката ми беше пола см оторено велам добро е . Ми дадоа уште 2 таблетки и ми рекоа пак исто. Јас пак шетав. Беше негде околу 20 :15 и мм вели ај да идеме до банкомат и идеме во болница бидејќи поминаа 4ч. Одиме до банкомат и јас тел го држев во рака гледам болки те на 1мин те на 2 мин али слаби. Си велам ова не се болки сигурно од што шетам ме боли стомак. Му кажувам на мм и он вели чекај тука да не се породиш ајде одеме во болница.Така лесно ќе се пиродам тој мисли.Во болницата имав соба и велам да се истуширам и одеме во породилно. Одам во вц гледам крв. И си велам оох почело је почело. И веднаш отидовме во породилно. Бабицата ме прегледа и вели добро е грлото ти е 1 прст отворено и цтг покажува болки а и јас имав. Така во 22ч дојде нова смена . Јас на цтг маж ми ми прави смеи. Болки на 2мин и 1:30 мин. Дојде и др се запознавме се ќе биде во ред без страв. Болките не беа страшни ама со оглед дека бев 5цм отворена во 23:30 си побарав епидурална. Е тогаш до дека дојде анестезиолиг па листови читај пополнувај и беше веке 00часот. Ми ставија епидурал и почнав напони да чуствувам. И велам на бабицата морам во вц она вели чекај да видам колку си отворена гледа 10цм. А тоа се напони не ти се оде во вц. Почекај не туркај кога ќе ти кажам тогаш. Јас велам а зш чуствувам бол , тоа е во ред мора да чуствуваш. Неа ја снема а мене напони силни мислам да напнам ќе ги испукам бебето Таа дојде по 10 мин и ми вели напни. Јас напнувам. Вели тоа не е напон за пораѓај напни кога ќе осетеш напон. Ми ги снема напоните од епидуралот и мораа да ми дадат во инфузијата пак провокација. Добив напони и со три напони се роди мојата Лора во 1:30. Ми ја ставија на гради толку мала, а толку гласна. Папочната имаше два чвора. Фала му на Бога што се породив тој ден. Тешка е 3400г а долга 54цм. Потоа следеше шиење . Не болеше јас ја гледав Лора Идни мами не плашете се смејте се при болки и имајте на ум дека траат само неколку часа. Имајте сите брз и лесен пораѓај.Јас се породив за 5часа од кога ме фатија болките. Со секоја помината болка сте поблизу до бебушките
Iskreno se dvoumev dali da raskazam niz sto pominav....termin mi bese 15 sep. no na sinko ne mu se izleguvase nikako ,odev na sekoi dva dena na ctg i nemav nikakvi kontrakcii ,bolki ,nisto...na 20 sep koga dok mi rece dojdi da te vidam...odam jas kon 11 sabajle tamu na ctg duri za cudo prv den koga nemozev da se osvestam od sabajle tolku sto bev umorna mi se spiese ili pa imav nekoe pretcuvstvo da pocekam ..... Dobro ete pojdov me pregleda i rece ti ostanuvas da ragjas ..mene srceto vo petici vika dovolno si otvorena za da pocnime...a toa dali eden prst bev...pocnavme vo 12 i pol klizma pa mi ukl provokacija da tece...nemav bolki,ctg pokazuvase kontrakcii a jas ne osekjav nisto..si sedev na net i pocna po malce da boli si vikam jas eee ako e vaka 100 kje rodam...noo sum se izlazala...ne se otvarav i vo 5 porucek mi go pukna vodenjakot...posle nekolku min pocnaa bolki se pogolemi i pogolemi pocnav da krvaram a bavno mnogu se otvarav i na sekoe mi ja zgolemuvaa dozata...bukvalno se mavav od zemja dodeka babicata i doktorot nasmeani vlezi izlezi ...gi molev da me nosat carski vikav pistev ne be nikoj ne te slusa...ke cekame ,ke cekame....dojde 9 saatot koga mislev ke umram..bolki na sekoja min..krv nasekade taa mi vika turkaj da se spusti pobrzo ( zamislete ne bese ni spusteno kaj sto treba,duri bese zaglaveno na desna strana) e togas veke pocnav da se gubam da vikam da molam za carski rez...no zaludno...taka bev se do 1 casot sabajle na 21sep......e togas vekje nemozev da jzdrzam ke padnev od boksot od bolki... Dojde taa sestrata pika rakata vnatre da go vrti bebeto a doktorot so seta sila ( zamislete Maz!) Turka na stomak ,sigurno se obidoa taka okolu 7-8 pati bukvano nemozev da disam...vidoa ne vidoa rakata podlaboko vnatre ,dok na stomak me isposekoja i go izvadija konecno vo1 i 30 moeto zlato...potoa me cistea vnatre ,revizija mi pravea ,neli za postelkata,mnogu bolese se gubev samo pazea da ne zaspijam...so toa zelezata doktorot me raspuka na nekolku mesta vnatre...potoa sledese sienjeto na site strani demek so anestezija ama ne deluvase ....pomina primav dve kesi krv deka mnogu krvarev.. bev smestena vo shok soba...no pomina .seuste ne sme doma no ke bidime za brzo...me izmacija mnogu...ete toa e toa od mene ,so lesno mamicki!
Кај се пораѓаше срце? Леле какви се докториве не ги сфаќам навистина... Мн ми е жал што толку тешко си поминала... :/
Da ti e zivo I zdravo bebceto! Stvarno si se izmacila, so lesno oporavuvanjeto. Naskoro ke zaboravis i ke se guskas samo so maloto
Vo ohrid....ne kazav deka dodeka skokav i piskav na boks doktorot sedese na edno stolce noga nad noga i se smeese duri rece ajde jas sum poragjal zeni znam kako boli ,i sum imal kamen vo bubreg
@LadyC @mariz toa e zatoa samo gospod da ne cuva zosto doktorive mozat da ne umrat i k. Da ne gi boli. Gospod da e so site mamicki
Со помин да ти е да сте здрави и живи двајцата. Можам да претпоставам кој доктор те пораѓаше и воопшто сите во охрид се слични.