Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. ljubovna11

ljubovna11 Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    92
    sinko moj konecno doma posle site borbi eve zaedno se guskame pozdrav do site segasni i idni mamicki

На meckicka, Mariangel, rose60 и 14 други им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.240
    Допаѓања:
    170.341
    добредојде дома борец :muscle:

На Arthur му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Prikaznava 90% kako jas da sum ja pisuvala! Epten slicni.:) Zivi i zdravi da se, toa e najbitno!

На Mariangel, rose60 и wings им се допаѓа ова.
  4. Kristula

Kristula Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    1.823
    Eve sum i jas :) da ja raskazam mojata porodilna prikazna.
    Se pocna na 29ti nokjta koga za prv pat osetiv nesto cudno koga bev vo toalet. Nekako mnogu redok kako iscedok, ama ne obrnav vnimanie. Si legnav da spijam i nekade posle polnokj, ritualnoto odenje vo toalet neli, gledam mi istekuva nesto po nozeve. Postojav malku taka, prosetav niz dnevna i gledam se poveke kape. Puknal vodenjakot:) se mi bese spremno, go budam mm, mu vikam ajde pij kafe, neka se zacestat bolkite i odime. On se ispovozbudi:Dstana zbunet, me gleda, se cidi:D
    Posle 2 saati nekade trgnavme nakaj gak. Od toj moment se dodeka ne se rodi bebe mozam da kazam deka se se pretvori vo horor prikazna. Me primija na patoloska da posedam. Bolkite mi se zacestija na nekoi si 3-4 miniti i bas bea intenzivni. Ama bev smirena. Disev normalno i cuvav sila za porodilna sala. Me stavija na ctg, bolkite uste pointenzivni, toa pokazuva kontrakcii do nebo, a doktor nema da me pregleda kolku sum otvorena. Cekav uste 1 saat da dojde. Dojde doktorka me pregleda otvorena 5 prsti. Ajde vika, moze gore. Sestrata mi ja zema torbata, trca pred mene, jas edvaj odam, mislam ke se onesvestam. Se kaciv gore, ajde pak na ctg. Bolki na 2-3 minuti. Mi stavija cepce...e toa bese jako. Si zaminaa sestrite, jas lezam vrzana za ctg, a mi se odi vo wc, gotovo mislam tuka ke napravam belja. Vidov, nevidov se odvrzav sama, trk vo wc. Vo megjuvreme dosla doktorka i i rekla na zenata sto bese tamu da mi kaze koga ke odam vo wc da ne napnuvam:| kako samo? Mozebi edno 7-8 pati odev od krevet do wc. Posle edno 3-4 saati me pregledaa, pak samo 5 prsti otvorena. Veke bev od bolki tolku istostena sto edvaj stoev na noze. Me vratija do kreve. Pocna mnogu loso da mi stanuva. Gradive pocnaa da me bolat, grbot pozadi, ne mozev ubavo da disam, pocnav da se gubam, da se gusham. Zenata sto bese tamu pocna da vika po sestrite. Nikoj ne doaga. Si se kikotat vo soba. Pocnav da povrakam:( dojde sestra i vikam izmerete mi pritisok,taa mi vika nema potreba(facepalm) vikam ne mozam da disham zeno! Loso mi e! Mi vika e ako de, normalno e toa. Si zamina:| naredni dve minuti ne znam sto stana ama se pojavi eden doktor koj ustvari mi go spasi zivotot. Pulsot mi bese 160. Se razvika, gi digna site na noze, mi vklucija kislorod, donesoa infuzija, me nasibaa so inekcii, se bese tolku brzo mislam deka za deset minuti se zavrsi. Jas vo bunilo... Nesto slusam,nesto ne. Znam samo deka mi ja krena rakata i im gi pokaza noktite na sestrite i nesto im kaza kako demek ne gledate kolku se modri noktive i deka toa bilo tipicen slucaj za nesto... Pulsot edvaj se simna, mi ja vklucija infuzijata na najbrzo. Site stojat. Doktort vika po sestrite ovie stojat so navednati glavi. Me stavija na krevet i itno carski. Bukvalno trcaa niz hodnikot. Me vnesoa vo sala. Mi stavija anastezija epidural, slusnav samo deka mozelo da bide fatalno;( ako pocekale uste malce. Iako ne bev so celosna anastezija, nisto ne se sekavam. Samo se sekavam na momentot koga bebe zaplaka i mi go donesoa da go vidam. Mi kazaa masko bebe, zdravo, zivo, 4 kg. Naredno se rabudiv na intenzivna nega. Imav kislorod prikluceno i pojma nemav kaj sum. Dojde sestra. Ja prasav pak za bebeto poso ne bev sigurna sto e vistina a sto sum sonuvala. Mi potvrdi deka e dobro bebeto i da ne se sekiram. Sledniot den me stanaa. Ranata me bolese, edvaj stoev na noze. Samo si vikav da izdrzam za porano da si odam. Me odnesoa na oddelenie. E tuka veke pocna uste pogolem horo. Posle nekolku saati mi go donesoa bebo:inlove: koga go vidov... Ne se opishuva kako mi bese. Dusice ubavo, so zbrckano kozhice, so crna dolga kosa. Bese oblecen vo partalcinja. Celo grbce mu bese golo. Go staviv do mene za da go toplam. Zaspa odma:) posle nekolku saati se rabudi za jadenje. Jas mleko nemav, a i ne znaev kakov e redot, kako gi hranat. Probav da go smiram, toj place li place, pocna da kloca so nozinja, da me udara tocno vo ranata;( go ostaviv vo krevetce. Probuvam da stanam, nema sansi. Bebe veke pomodre od placenje. Sobrav sili, stanav, trgnav nakaj sestrite, edvaj odev, se prepotiv. Pocna da mi se vrti. Se me bolese. Stignav kaj sto treba mi kazaa deka tek za dva saati ke dobie jadenje i da si napravam naporo da go dojam:| a jas kapka mleko nemam. Se vrativ. Dojde ednansetra koja mi dade vakov komentar: ajde, ajde, drug ti go rodi, sega drug ti go rani, doma babi, dedovci ke vi gi iscuvaat i vie ste bile majki;(
    Gradive mi gi napravija so podlivi i modrici poso spored niv imav mnogu mleko. Sekoe pomini, zamini nekoja sestra ili akuserka ke mi recese deka treba da dojam, bozem jas ne sakam. Denta koga ne ispustija vo 11 bukvalno ja molev edna sestra da.mu dade da jade posto dete se iskorna od placenje. Zaradi se tamu sto doziveav, uste nemam mleko kako sto treba. Osekav griza na sovest sto ne mozam da dojam. Bebevo bese i e seuste istraumatizirano od toa sto nasilno go stavaa da cica i se uste ne saka da fati. Mleko mi dojde duri vcera. I toa edvaj izmolzuvam. Zaradi niv stignav do dijazepam. Placev sekoj den mislejki kolku losa majka sum stom imam mleko a ne dojam. Sega e podrugo. Si dojdov na sebe. Se opustiv. I se nadevam deka poleka se ke se sredi. Jas pomimav mnogu loso. Bez nikakv pomos i poddrska na gak. Za higiena i lebarki ne komentiram. Za jadenjeto pa ic.
    Vredese se za ova malo sto sega spie do mene, no moja noga ma gak, nikogas poveke.
    Jas i bebence sme sekoj den se podobri. Toa e najbitno. Ve gushkame silno i vi posakuvame na site da pominete leseno i ubavo:hug:

На Mihaela123456, Olgica.bu, Оленка* и 52 други им се допаѓа ова.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    @Kristula стиснав лајк за храброста жено! Приказната твоја ме расплака. ;( Како бе може таква бездушност да постои во така хумана професија.
    Среќа е што сте добро сега ти и бебуш по се што сте преживеале. Чувајте се и гушкајте се, хоророт белким ќе се заборави! :hug:

На Arthur, LUCERKA, Mariangel и 5 други им се допаѓа ова.
  6. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    Е ради ова бараме врски, договараме царски директива ... затоа што ова не е нормално !!!! да пропуштат вакви знаци дека не е во ред нешто со тебе :@ да се молиш да помине некој постручен и да препознае ургентна состојба (facepalm) страшно ...
    Ајде помина се... не се секирај се ќе си дојде на свое :*
    Еве и лактација ти се воспоставила и се така по ред ќе си се нормализира.Уживај со бебе сега и пробај да немислиш на хороров :*

На Arthur, LUCERKA, Mariangel и 9 други им се допаѓа ова.
  7. kelebeim***

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Да ти е живо и здраво бебчето! Храброст до небо си имала. Читам и се ежам!
    Катастрофа значи им нема крај на тие будалите таму. Значи од читање вака не сакам да појдам никогаш таму. Ни прва ни последна си. Како само си дала храброст таа таму да ти каже: Друг ти го роди-друг ти го рани!!! Алооо, оди дома и никад не се враќај на работа требало да и речеш. За срамота значи си играат со нас. Тоа боли корни, овие немало потреба! C c c
    Требало мажти тука да видел се и убаво да ги средел. Па ова треба жено јавно да им кажеш/пишеш колку те измачиле! Немам коментар.
    Битно живи и здрави сте. Заборави на ова, гушкајте се и уживајте!:inlove:

На Arthur, Mariangel, Bebulleee и 5 други им се допаѓа ова.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.679
    Допаѓања:
    139.240
    @Kristula like samo za toa sto ste doma i dobri so bebus.Se drugo:xBogami zatoa mnogu lugje se osuduvaat da tuzat doktori ili personal.Takva bezdusnost na takvi osetlivi mesta -ne ide !!!!!
    Jas ic ne ja doev ,a site mi vikaa imas mleko,so 1 saat molzenje iskacase 20-30ml.otidov na eho na dojki i dr.rece "ne se maci ,ti nemas mleko".a bebe kolku samo vristese na grada....i den denes se osekam ponekogas kako losa majka sto ne doev
    Ama ti poleka smiruvaj se(bez dijazepami).Angelceto tvoe ti e najdobar dijazepam:inlove:ke dojde mleko poveke.
    Ti posakuvam brzo zakrepnuvanje i brzo da zaboravis na se !Guskaj si go najmiloto,toa ke ti dade sila:hug::hug::hug:

На Arthur, Kristula и Верче4 им се допаѓа ова.
  9. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    @Kristula многу ми е жал за хоророт кој си го поминала, а посебно за "негата" одпосле.
    Дојди си на себе и полека востпостави си ред и доење. Гушкајте се што повеќе!
    До сите идни мајки: од овие причини не одете на пораѓај со лакирани нокти

На Arthur, Bebulleee, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  10. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.248
    Допаѓања:
    13.889
    Едно ќе кажам:
    ГАК се трудат и успеваат да го задржат нивото - на НЕПРОФЕСИОНАЛЦИ и БЕЗДУШНИЦИ, безобразни и неработници. Први се. Браво.
    Ама најбитно по телевизии здравството ни цвета, персоналот во странство на обуки, а тие "коконите" таму една по една да ги тепаш и да не им кажуваш зошто.

На Olgica.bu, Mari*, LUCERKA и 14 други им се допаѓа ова.
  11. macunka

macunka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    204
    Да сте живи и здрави, ме расплака приказнава, како може да постојат такви бездушници и непрофесионалци, леле страшно.
    Затоа приватно му е мајката, кој што сака нека каже, јас се уверив во тоа

На rose60, LadyC, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  12. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.073
    Кој и да бил сигурно не ти мислел арно,ова е незамисливо нешто.

13. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Изгледа некој одамна многу му има згрешено на некој доктор кој работел на државна, па во тоа име колективно враќаат. Друго објаснување за таквиот нечовечки однос не гледам. Срамно и жално каде живееме, освен да платиш пола болница па да добиеш некакво нормално искуство, барем за односот нивен оти плочките и чаршафите секако не помагаат во такви моменти.
    @Kristula искрено жал ми е што си поминала низ сето тоа, бидете живи и здрави и ти и бебето, сета среќа ви ја посакувам на светот.

На Antebellum, Kristula и Верче4 им се допаѓа ова.
  14. ZAHRA

ZAHRA Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2016
    Пораки:
    1.624
    Допаѓања:
    16.918
    Ме расплака ;(.Си преживеала хорор,душичка.Нека е живо и здраво бебенцето и ти мила.Ти си многу храбра мајка:l:.

На Kristula му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Аууууу @Kristula
    Нека е жив и здрав синко и поскоро да заборавиш на овие маки.

На Kristula му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kristula

Kristula Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    1.823
    Devojki vi blagodaram za poddrskata. Mnogu mi e potrebna!
    Najmnogu od se zalam sto eden takov cin, koga se ragja nov zivot, edno nevino dusice, ne mozev da dozivev kako ubav moment ;(
    Se nadevam deka za brzo ke zaboravam, verojatno koga ke mi se stabiliziraat hormonite i nema do tolku da sum cuvstvitelna. Vi blagodaram uste ednas na poddrskata:hug:

На Mari*, rose60, Dust и 17 други им се допаѓа ова.
  17. rajna-vojvoda

rajna-vojvoda Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    625
    Допаѓања:
    286
    Леле хорор
    Ова е за тужба
    До кога ова ке го толерираме
    Не е решението приватна болница, еве и јас планирам приватно да се порагам ама ова ме вади од такт
    Не смее вака
    Едноставно не смее
    Кај ке им оди душата , бездушници.

На Kristula, Annath, kelebeim*** и 3 други им се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.198
    Допаѓања:
    106.218
    Честитки за сите нови мамички!
    Повеќето ме расплакавте од тага и жал за доживеаното, а сите за храброста!
    Само живи и здрави дома да си одат мајки со бебињата заедно, другото се заборава!

На DVAANGELA, Kristula и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. kelebeim***

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Pa koga kaza " obleceno vo partalcinja so golo grbce" se naeziv. Odma go zamisliv. Dusice. Bitno se' zavrsilo. Podobro ete carski, oti tie nenormalnite kako sto ne im bil umot tuka mozele i placentata da ti ja zaboravat vnatre. Ili da te isecat kolku sto treba i ne treba. Ti dusa si se otvorila, ama toa e. Nemoj da zalis. Taka trebalo da bide!!! I jas sum so carski i super pominav. Jas pa den i nok ne se otvarav ni cm, ne provikacii ne kontrakcii se imav :) ama srekna sum i pak bi go povtorila!

На Kristula, mariz и Верче4 им се допаѓа ова.
  20. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    @Kristula Me naezhi, sram da im je, arno da ne vidat. Bitno se ze zavrshilo, i vie da ste dobro. Bravo za hrabrosta.

На Kristula и kelebeim*** им се допаѓа ова.