Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилни приказни

Дискусија во 'Бременост' започната од fairy88, 20 август 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Мене анестезиологот ме предупредуваше и ми кажуваше што и кога следи. Нагон на повраќање не осетив. Може затоа што бев со епидурал. Може спиналот поинаку делува.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.318
    Допаѓања:
    285.603
    Матната вода дека е индикацијаза царрски, тоа да, несомнено.
    Ама со високо поставено бебе, и јас во приватна во странство, пола ден ме стискаа на стомак за да го симнат, ме витка со ќебиња за да му сменат положба, со вакуум влечеа...ама не ме однесоа на царски.
    Претпоставувам тоа им е стандардна процедура, независно каде и во каква болница. А исто, и кај мене епидуралот не фати...мислам и на @BirMelek (прости ако сум те смешала), на жалост се случува понекогаш.
    Пак ќе речам, ова се однесува само на делот високо поставено бебе.

На LadyC, Lara 27, mssuniquee и 4 други им се допаѓа ова.
  3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.240
    Допаѓања:
    76.255
    Може може незнам.. многу неубаво ми дојде, како желудникот во врат да ми отиде, напињав да повраќам но ништо не повратив. Не очекував дека може некој така да намачат и во Систина... требало уште веднаш царски да те земат со таква плодова :?:

Читав на нет, а и докторот тогаш спомна.. мекониумот е првата кака на бебето, која треба да ја искака кога ке се роди, темно зелено црна е. А ако кака во стомак кака од стрес, од што не му е веќе пријатно во меше... кај мене веднаш по пукање на водењакот почнаа падови кај линијата за срцето и тоа тогаш прв пат видов како изгледа.. чука чука и одеднаш пад до доле :( Читав и покрај таква вода дека некогаш пораѓале природно... ваљда сепак и нешто друго зависи освен водата, може тоновите на бебе..

Последна измена од модератор: 22 декември 2017
    На Kaetana, Lara 27, fina erika и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.840
    Допаѓања:
    13.437
    Мила, вакуумот не е добар воопшто за главчето на бебето. Мене на крај сакаа со вакуум поради високо поставено бебе, ама им реков подобро царски. И на крај ми даде господ сила, напнав, тие стискаа ли стискаа и се породив.

На TheSecret, Lara 27, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.318
    Допаѓања:
    285.603
    Познатто ми е за евентуалните ризици....да не навлегувам во таа тематика бидејќи ризик е се и има секаде.
    Во таков момент не прашуваат, или барем мене не ме прашаа, а добро што си била свесна за целиот процес.
    Најважно е здравото бебче во раце.

На Dust, kukla21 и Annath им се допаѓа ова.
  6. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    4.927
    Допаѓања:
    31.689
    Битно добро се се завршило. Се друго се заборава.

И јас се пораќав и така и така. На последното цтг докторот ми закажа царски утредента сабајле заради нешто што виде на ехо. Мене вечерта во 8 ми пукна водењакот. Отидов без болки и во 10 добив први болки до 11:30 веќе бев 9 прста отворена. Сепак мораше царски зашто бебето остана мнгоу горе и беше лошо поставено, плацентата беше ниско и требаше да притискаат на место кај што сечеле септум па отидов на царски.
    Само јас болки за отварање не осетив. Гледавме филм со маж ми и ја се зезав ако овие предродилниве болки се вакви како ли болат тие вистинските контракции за отварање.

7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.270
    Допаѓања:
    112.525
    @kukla21 претпоставував што си поминала. Јас бев спинал + епидурал тегнењето е грозно да. Си зборував со анестезиологот ми рече пола од ова нема да памтиш и така беше. Едвај го чекав бебе да го гушнам:inlove:

На Bebulleee и kukla21 им се допаѓа ова.
  8. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А зошто и двете?

9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.779
    @danichap Добро си ме запамтила:( Јас искусив големи маки со мојот епидурал. Проблемот не беше во тоа што не фати, туку се измести. Откако ми го ставија, сестрата на бокс ми рече лизни се надолу да те прегледам колку си отворена, анестезиологот рече нека почека сега ја боцнав, ама дојде ужасната докторка на смена и при груб преглед ми го измести катетерот. Како си се отварав болките стануваа се појаки, јас само ја појачував дозата, а се тоа било на празно. Кога се жалев сите велеа " е па не може скроз да не осеќаш". Демек свилена се праваам беше муабетот. Ама кога веќе стварно почнав да пребледувам анестезиологот рече ај да проверам и кога виде изместен катетер, лекот не оди ви рбет. Тука почна интересното, боцкање неверојатни 5 пати, никако да се намести. Веќе болките страшно ме совладаа, изгубив секаква сила и гледав во некоја си точка. Знам дека и крв прсна:worried: Фала му на Господ немам последици. За среќа после долги обиди се намести и за пола саат веќе бев обезболена и се беше како што треба.
    И моето бебе беше ептен високо, грлото задебелено ( не знам стручно) и замотано со папочната врвца, но со добри тонови и бистра вода.
    Никогаш нема да заборавам како денсавме со мм во соба да се спушти долу. Тоа боли, никој не верува, јас играм, а мм демек гитара свири:D

На dunika, 24.07, orhideea и 14 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.270
    Допаѓања:
    112.525
    Ми дозираа епидурал 24 часа по раѓањето за да не осетам никаква болка од операцијата. На сметка на тоа,ужасните главоболки 10 дена после царскиот, ми наплатија. Нив никогаш нема да ги заборавам и на најлошиот душман не ги посакувам.

На karibian и kukla21 им се допаѓа ова.
  11. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.118
    Допаѓања:
    40.321
    Prv pat slusam vakvo nesto. Se znae koga se koristi epidural, a sto se koristi za posle operacija t.e za bolka koja ne e rodilna. Zosto taka? Kade ?

На forumce, kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  12. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.520
    @kukla21 Паи не си поминала баш добро како за Систини али добро е се кога добро ќе се заврши.
    Јас тоа тегнење не го осетив бидејќи бев целосно успана,а мекониумот како што спомна @mariz Е онаа прва столица што ја исфрла бебето и од неа се заматува водата.Али за среќа брзо реаргирале и што ако е царски тоа не те прави помалку мајка од оние што се природно породени затоа и постои во медицината како зафат.Уште еднаш нека ти е здрава и жива малата и бубни ја по образите.

На Milobebence, mariz, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.413
    И на мене не ми фати епидуралот на десната страна па кога им кажав тие ми рекоа да се размрдам малку лево десно бидејки се случувало ова јас се размрдав и веднаш фати и од десната страна одма после размрдувањето.
    Не знам зошто ова не ви го кажале или пак се работи за скроз различен проблем оти анестезиологот на мене ми кажа дека се случувало ова и требало да се размрдаме со половината за да фати и од другата страна.
    Сакав да ви го кажам ова на сите за во иднина да пробате да се помрднете ако не ви фати епидуралот може ќе успее работава.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.318
    Допаѓања:
    285.603
    Кажаа и така да пробаме.
    Мрдав, се превртував, па на една страна само лежев... џабе, друг бил проблемот.
    Они цела ме растресоа со тоа ќебето кога ме стегаа половината, пак ништо. Така требало.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.413
    Тоа ме интресираше дали ви кажал анестезиологот или не. И дали сте пробале. Ама штом си се мрдала нон стоп и сте пробувале секако сигурно има "виша сила" до организмот ли е или епидуралот кој знае ама не сум знаела дека има луѓе што не им фаќа. Чудна работа сигурно има нешто.

16. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Се вртев, се движев, се навалував секако. Кога анелгезијата мина во анестезија се беше во ред. Некогаш едноставно нервите така реагираат.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.753
    Па нифлам што не те боцкале? Мене нифлам ме боцнаа поради болката од епизиотомијата.

18. Angel.girl

Angel.girl Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    667
    @kukla21 ако не е тајна секако кај кој доктор те пораѓаше?

19. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ивановски.

20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.387
    Допаѓања:
    126.545
    Јас сум прзадоволна од државната болница,почекаа да се отворам,не бидуваше,малата не слегуваше и следеше царски.Незнам зошто се чека со пукнат водењак и заматена плодова вода,и се инсистрира на природен пораѓај.

На Skorpija25, 24.07, forumce и 1 друга личност им се допаѓа ова.