Може да ми објасните што е со историјата? Кога ја земаат и што спаѓа во неа? Да си се подготвам јас да не заборавам нешто
HeidiDiWalt не ти трба посебно спремање за историја,таму ја отвараат дента кога ќе се пораѓаш за да одат некаква си евиденција ништо посебно. Ако имаш мајчина книшка земи ја со тебе ако не,ќе треба да им кажеш каква бременост си имала,кога ти биле контролите,што си користела за време на бременост, итн. податоци за тебе и сопругот т.е. лични податоци.
DRAGI HRABRI MAJKI! KOLKU SAMO SE IZNACHITAV VO OVIE NEKOLKU CHASA VASHI DRAGOCENI ISKUSTVA. IAKO SUM MALKU DALEKU ZA DA RAZMISLUVAM ZA MAJCHINSTVO, ME INTERESIRA, ZASHTO AKO DADE BOG I JAS KJE GO DOZIVEAM. VI BLAGODARAM ZA SE! EVE AKO VERUVATE TOLKU SE SOZIVEAV, SHTO NOZETE POMALKU SI GI CHUVSTVUVAM I IMAM BOLKI VO STOMAKOT
Eве ме и мене во породилно приказни на 03.04.2013 бев на преглед ме вклуција на цтг па на ехо и бидејки сакав царски ми рекоа дека оже и веднаш да ме задржат ама јас плашка и побарав да ми одложат и така краен термин ми беше 06.04.2013 и мојот доктор ми рече да одам на 05.04.2013 во 08:00 и така и бидна вечерта пред самиот ден не заспав од возбуда и страв до 3 часот а се разбудив во 6 се избанјав се нашминјав се средив мислиш ќе одам на кафе само што пристигнавме ме носеа таму ваму цтг катетар земанје крв меренје притисок и и еден куп процедури пред да ме однесат во салата ми дојдоа солзи на очите се плашев дали жива ќе излезам од таму влегувам во салата двајца доктори еден анестезиолог сестри ма беа околу 10 душ од памет се извадив ме легнаа еден ми става инфузија друг истура јод трет мачка ми врзуват раце нозе јас веке си викав готово е со мене ми доближија една цевка до носот и рекоа дека е кислород да дишам но тоа е била анестезијата почувствував амо дека се губам кога ме будеа кашлав и ми дојде нагон за повраќанје имав една цевка во уста за вшмукуванје на плунката ми честитаа ќеркичка која се роди во 11:35 и ме возеа брзо низ ходникот па во лифт кон соата не можев целосно да се свестам одма едвај зборував ама прашав веднаш колкава е ќерками дали е добро бев сместена во соба за 2 и со мене донесоа по еден час уште една девојка со царски рез, ми ја донесоа ќерками да ја видам ама првиот пат ја видов двојно се уште ми се вртеше и после пола час побарав пак да ја видам беше најубавото бебенце кое сум го видела ја бакнав и не ми се веруваше дека тоа прекрасно малечко суштество е мое ми ја носеа до вечерта уште неколку пати но само да ја видам а другиот ден ми ја оставија со мене е тогаш собрав сила и заборавив на болките седев и ја доев бев прсреќна но другиот ден ми ја земаа и ми рекоа дека мора малку да биде во инкубатор бевме една недела во болница се убив од плаченје ја гледав така убавка малечка во инкубаторот и срцето ми се кинеше би издржала секакви болки и се само таа да ми е здрава и жива и сега кога би требало поново да ја родам не се плашам ни малку за неа животот ќе го дадам таа е најдрагоценото нешто што го имам не сум знаела дека толку се сака дете затоа немојте не плаште се од пораѓај како и да е ќе помине а кога ќе си го земеш детето во раце нема ништо поубаво на свет ве гушкам сите со лесно да е и сите да го доживеете тој волшевбен момент кога ќе си го земете бебчето во раце нема ништо поубаво од тоа да бидеш мајка
Значи од сеа ми е страв. Гледав на TLC има емисии со породување ама ... ау косата ми се крена до таван. Само што ги гледав ме болеше. Мм ми вели абе се уплаши? Јас велам не ... одам-раѓам-се враќам ама како тргнало со стравов од сега ...
Читајќи ги тука породилните приказни, а и на некои други форуми и сајтови добив впечаток дека најважно е да не се оди во истиот момент во болница кога ќе се добијат болки, туку да се чека да бидат на околу 10тина минути. Пошто ако отидеш порано таму од самиот амбиент дополнително се потресуваш, а со стресот и потешко се породуваш. Ваљда. Ова некако го стекнав како впечаток, можеби не сум во право.
Точно. Ќе чекаш баш кога ќе ти бидат болките на 5-10 мин.па тогаш оди, така јас се излажав, не знаев какви треба да бидат и отидов кога ми беа на 15-20 мин.ама од страв немој нешто да ми се случи и отидов со 2 прста отворена ама после се стопираше процесот и после 10 саати ми рече др.сега требаше да дојдеш кога веќе почнаа ептен ама ајде, ќе знам за второто, никој учен не се родил па така и јас, со првото дете е секогаш така, се се учи
Кога ми пукна водењакот,и се јавив на мојата докторка ми рече може ќе раѓаш оди одма Се исплашив да не нема вода бебето,па ја послушав и отидов,цело време лежев на цтг ги слушавме тоновите на бебето... И јас мислев дека во последен момент ќе одам,не било така Ама баш ништо не ми испадна како што мислев и планирав Замислував болки па кога ќе бидат на краток период да одам,па ќе ми го пукнат водењакот таму и со провокација одма ќе си родам испадна сосена без везе Да имав само болки ќе чекав дома ама кога пука водењак не знаеш на што си... Затоа не си планирајте пред време како ќе биде да не се разочарате како мене...
Велат дека мајката е толку поврзана со своето дете што ако и се каже дека во моментот се пораѓаш ќе се секира и може да ти се отежни пораѓајот
Ајде и јас да го раскажам моето породување Еве како денеска се спремам за утре да одам на последна контрола,баш се сеќавам се избањав се средив се...и после долгиот ден си легнав малку да си ги пружам нозете,туку наеднаш осетив како ми пукна водењакот,во паника му кажав на маж ми и заедно отидовме во болница.Таму ме примија и си чекав да ми почнат породилните болки. Во меѓувреме маж ми излегол надвор да испуши цигара (душава и тој во паника се препушел ) и како за беља наишле моите (жити се) во болница на кафе кај вујна ми и нормално маж ми веќе немал кај да бега и им кажал дека ми пукнал водењакот.Додека чекав да ми почнат почестите болки почнав да се шетам низ ходниците и ја видов мајка ми(точно е дека мајката не треба да знае) Луѓе само што седнав на бокс во еден момент помислив на мајка ми и секундарно ми престанаа секакви болки и контракции...но ок после тоа за 10 минутки се породив (многу лесен пораѓај имав како за прворотка )
Нека ти е жив и здрав Христијан златна,и јас бев испаничена тооооолку мнооогу ама ете помина инаку и мојот се вика Христијан еве го буце веке е 6 ипол месеци.Мајка бе мајка пусти страв не за нејзе за беубшко дали ке го види што како реакција оооо тоа е тоа...
Cestito neka mi ti e ziv i zdrav i vesel maliot... i vie site doma srekni so nego! I mene solzi mi dojdoa
Eve me i mene da ja raskazam mojata porodilna prikazna Posleden termin mi bese na 03.06.13 ( no bidejki bevme od porank zapnati da izlezeme ) se rodivme na 17.05.13 ... Prethodniot den vo cetvrtokot na 16.05.13 bev na redovna kontrola i ctg ...be pokaza nikakvi kontrakcii na ctg no doktorot me isplasi maksimalno koga kaza deka ne mu se dopagaat tonovite na srceto na bebceto i da dojdam naredniot den povtorno da videl kako ke se tonovite na srcenceto. Toj den cel den si placev i gi zamarav feminkite po forumot no drugo bilo rabotata Vecerta zemav da ispeglam edni peleni za bebeto potocno bese da se zanimavam so nesto za da ne mislam na toa....ispeglav nekolku i se izmoriv i si rekov ajde ke prodolzam utre posle pregledot i taka bese kasno veke.Si legnav bese nekade okolu .01 : 30 h...po nekoe vreme morav da stanam kako i normalno do wc da otidam haha....vo poluzaspana sostojba osetiv kako mi pretece malku vodicka no ajde si rekov taka mi se pricinilo ne e bilo toa...se vrativ vo krevetot i nekade okolu 2 h i nesto osetiv pak jako nesto mi pretece i prestana po nekolku sekundi pak istoto se povtori i veke mi stanuvase sumlivo pa se javiv na mm.gledav d ne zvucam zbuneto i ispaniceno kolku sto mozam bidejki bese prilicno docna i mm spiese ....samo mu rekov mislam deka mi pukna videnjakot no ne sum sigurna bidejki pretekuva i prestanuva aj te molam prasaj vo bolnica...po nekolku minuti mi se javi mm i mi rece sega ke dojde bolnicka kola po tebe mozno e da r videnjakot no glavata na bebeto da e epten nisko pa da e kako cep samo koga mrda da istekuva plodova voda...ne se sekiraj se ke bide vo red sega i jas ke trgnam nakaj tebe....( bese na 250km od dima i pristigna prilicno brzo haha ) Jas se kaciv vo bolnickata kola i od pusti strav (mrzam bolnicki koli ili bilo kakvi koli so svetla haha ) celo vreme mizev i im rekov ke me prasate sto vi treba vo bolnica... Taka i bidna stignav vo bolnicata me smestija vo salata i mi rekoa videnjakot tie puknat no kontrakcii nemas , moze da pocekame malku za toa vreme ke te smestime vo soba...bese 03 : 10 koga otidov vo sobata .stigna i mm i na sekoj saat odevme na stg vo salata....nekade okolu 6h pocnaa po malku kontr.da me fakaat no bea premali i preslabi.cekavme do 10 da se pojacat i taka i bese.se pojacaa no ne se otvarav dovolno pa mi stavija provokacija i nekoja dr infuzij za da mi ja omeknat matkata oolesno da se otvoram...me prasaa za epidural kulturno odbiv i si trpev kontrakcii dodeka ne me pregledaa i uvidoa deka sum 8 prsta otvorena.mi rekoa ke pocekame uste dve tri kontrakcii i ke pocneme da butkame....samo sto me pregledaa na mene mi dojde napon i mislev ( izvinete sto ke se izrazam taka no mislev ke izvrsam golema nuzda na krevetot ) ne ni znaev deka e toa napon za raganje hahah ...me fati panika pocnav da placam i da se deram "nesto butka nesto butka nemozam nemozam ".... Koga poglednaa bebeto bese veke na pat na vtoriot napon me secnaa dva pati i na cetvrtotiot napon izleze mojata dusa 2790 g i 50 cm dolga so siroko otvoreni ocinja a bogami i muce haha...placese ona placev jas a do mene lipase i mm koj mi pomogna vo celiot poragaj .... Ja presece mm papocnata vrvca a mene veke nisto ne mi bese vazno samo toa malo dusice koe sto mi bese na gardite si ja smukase rakata i ljubopitno me gledase....po nekoe vreme ja porodiv i placentata i dojde vreme za da me zasijat....kao demek mi go otrpnaa mestoto no i pokraj toa bolese nenormalno no kako i da e se se zaborava....po nekoe vreme ja nacicav i me odvedoa vo soba...vo bolnica bevme 5 dena i ne se razdvoivme ni minuta so cuckata.... Generalno zemeno bese brzo i bolno no ne tolku mnogu da mi vlee strav.sekoja bolka se zaborava koga ke ve ooglednat tie oci ja.... Eve ne sega sme si doma i sme si edno malo no srekno semjestvo se raduvame na malata Leoni .... Seuste ima momenti koga me udaraat hormoni pa si placam kako dete no mm me razbira i me tesi.seuste sednuvam tesko no eve ne zarasnuva i pominuva. Postot e predolg no toa e mojata prikazna .... I mamicki sekoja bolka se isplaka za krajniot rezultat koj sto ke ve ostavi nenaspiena i umorna do toj stepen sedejki da se klajnate haha : lol : *
Dobro be luge do kaj sto procitav site velat deka porogajot ne bil nisto vo sporedba so sienjeto,,mnogu pobolno bilo no zarem ne stavaat anestezija? na tolku nezno mesto na zivo da sijat? ,, jas onda ke baram ne lokalna tuku celosna anestezija za sienjeto ,,, citav edna feminka rece deka i vo porogajot i stavile nekoja si anestezija bezbolna,,nitu bolkite gi osekala nitu polovinata samo nap davala bezbolno i se porodila
Да ако ти дадат епидурал. Само проблемот е што кај нас многу тешко се добива.. Треба фино да се растрчкаш пред пораѓај и да си ја договориш.
Meне искрено не ме болеше ни пороѓајот ни шиењето. Претходните болки беа поболни од овие. Шиењето ме пецкаше, ама да ме боли,не...
предпородилните болки беа нешто страшно и ужасно кај мене, мислам дека умирав. самиот чин траеше мн. кратко така да тоа се издржуваше некако, сечењто беше на живо и не бев спремна дека така нагло сечат без никакво предупредување, а шиењето поима немам како било зошто ме успаа со целосна и ако ништо друго бар се одморив некои саат, е затоа после господ го видов со седење. неможев 15 дена да седнам ко човек зошто поприлично многу бев исечена.... уфффф истото ме чека мајко од сега ми е страв. да не ги исплашам другите ама им завидувам кога ќе прочитам дека се се заборава. еве три години поминаа но јас сеуште имам кошмари и никако да ги заборавам контракциите.