Јас Кај мене се обратно Прв пораѓај ни сечена ни распукана Втор пораѓај не сакаа да ме сечат оти за прво не сечена па така почнав да пуакам и ми ги опнаа ножиците и ми наплатија и за двете
Ептен ми е мило кога читам позитивни искуства. А од што зависи пукањето што мислите, еластичноста на кожата ли е во прашање или нешто друго? Читав на интернет дека било добро да се мачкаш со маслиново масло, ама некако ризично ми е што било да ставам таму долу да не предизвикам некоја инфекција. А и скептик сум дека ќе помогне (за стрии се мачкав од старт со павловичева па градите ми испукаа катастрофа се).
Мене докторката ми рече дека имало доста еластичност и бебето не било преголемо(2970) па затоа не сум сечена и распукана,ама затоа со првото ме испокасапија многу сум шиена и распукана и плус сечена.Јас не би те советувала да се мачкаш со било што т.е со ништо,дури и мислам дека нема да има никаков ефект.
На часевите за трудници едно што ни напоменаа беше баш за епизотомијата. Да се избегне сечењето се практикува масажа на перинеумот со помош на масло (имаш на уоu tube видео како правилно се прави) но од 35 недела па натаму +pelvic floor muscles exercise, што овозможува повеќе еластичност на кожата за време на отварање и пораѓај. Јас искрено не сум пробала, но од 35н сакам да пробам,е сега незнам дали има ефект или си е до самата кожа. Мајка ми две родила,без сечење и за двете, а не верувам дека тогаш воопшто знаела за овие работи
Лелеее мојата фобија епизотомија абе сум кажала и претходно ако треба 10 деца ќе ги родам само да не мора да ме сечат.И со првото и со второто сум сечена и тие моменти ми се хорор.И анестезија локална па џабе,ајде сечењето при породилните болки и напнувањата не толку се осеќа како што се осеќа шиењето.Се извинувам ако некого исплашам ама реалноста е таа
Леле ќути.. кога ќе ми текне пораѓајот не ми беше толку страшен колку шиењето. И анестезија и се е џабе. Секое конче го осеќав како го тегне хаха. Сега ми е смешно ама кога ќе ми текне поубаво...
Јас сум шиена 6 конци ниту сетив сечење, ниту шиење, а исто така и опоравувањето одеше како што треба така да не ја ни сетив.
Ухххх 6 конци? Жено свака ти част опоравувањето можам да кажам дека и кај мене беше брзо освен првите два дена што немав осет за мокрење но ми кажаа додека лежев во болница да ги стегам и опуштам мускулите долу.
Дали сте чуле за ваков гел?Една мајка на Инстаграм го користела вика дека и помогнал.И јас многу мака видов на пораѓај многу сечена и шиена како гоблен.Втората бременост би пробала од овој гел можеби
Внимавај со овие гелови, овде ги ставаат од 40+ недела за породување стимулација. Немав ниту јас осет за мокрење и голема, после 24часа ми се врати од кога паднаа топки крв колку рака од тупаница од матката. Дотогаш со катетар.
На веледа има специјално: https://www.medpex.de/schwangerscha...pPvR4AIVhDLTCh2yjwFfEAQYAiABEgIeC_D_BwE#ai300
6 e многу? Јас од првото дете си носам лузна од 9 конци, да не речам ѕирка од гаќи, ама мислев горе доле сите ќаруваат по толку
Сечењето ич не го осетив,шиењето како за без анестезија го истрпев некако,но имав повеќе конци и после ој седни да те видам..
Леле ќути,првите неколку дена воопшто не можев да стискам да не се измочам. Само што ќе почувствувам дека ми се моча, веднаш пуштам во гаќи. Бидејќи бев цело време со бебето во раце,додека го оставам,додека оридам во вц, додека седнам на шоља, јас сум скоро готова. Среќа влошка што носев,па нешто минимално ќе ми пропуштеше