Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    како се договори со матичниот гинеколог. Отвораш 45 дена пред термин или ќе користиш одмор до пораѓај?!

2. Twins55

Twins55 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Отварам 45 дена пред термин

3. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    На 45 дена пред термин, ќе ти даде матичниот само потврда дека е отворено. Кога ќе се породиш со отпусното писмо ќе одиш да извадиш породилно - ИСР образец. Е тој веќе ти треба за фзо.

4. Twins55

Twins55 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Бидејќи матичниот не спомна никаква потврда, ќе може ли да ми кажеш за каква потврда се работи?

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Обична, во ворд искуцана. Ако не ти бараат на работа, не ти треба. Најчесто бараат

На BeloMache му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Twins55

Twins55 Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2020
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    1
    Ти благодарам :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    од јуни сум на 70% плата (принуден одмор), минимум 3 месеци ќе имам скратени примања, ако не и до крај на годината. дали за породилно ќе ми биде намален просекот или ќе ја земат предвид платата по договор?

8. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    217
    Се зема просек од последни 12 плати,ке ви биде земени во просек и сега месеците што земате плата

9. Masnickaaa

Masnickaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    934
    Мамички, како оди отварањето на поридилното после пораѓај, само со отпусно писмо кај матичната, така?
    Оваа бременост планирам да работам до крај, па ме интересира дали е можно да има некои проблеми со сметководството на работа?

На BeloMache му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ElenaRbd

ElenaRbd Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    162
    Здраво на сите :)

Едно мало резиме од ФЗО за кои документи се потребни за отварање на породилното отсуство:

Потребни документи се:

1. Барање Образец бр-3
    (надоместок на плата- бременост, раѓање и мајчинство); Може да го симнете овде http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=B147CB74B8B9BA4DAECDF0DCC53A7315

2. Копија од М1/М2; договор за работа ако од М1/М2 пријавата не може да се утврди видот на работниот однос ( определено или неопределено), а за управители- решение од Централен регистар;

3. Извештај за привремена спреченост за работа -Образец ИСР ( од избран лекар);

4. Потврда за висината на исплатената нето плата на осигуреникот- образец НП-1; Може да го симнете овде http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Files/Potvrda za visinata na isplatena plata na osigurenikot-NP1 obrazec.pdf

5. Извод од книгата на родените за детето ( копија);

6. Решение за адаптација- посвојување од Центарот за социјални работи за посвоено дете;

7. Платни списоци( исплатна листа) на увид со копија од декларација од УЈП и извод за исплатена плата ( се до воспоставување на целосна електронска комуникација со УЈП);

8. Изјава заверена на нотар за жиро сметките на правното лице и копија од изводи на жиро сметки ( за правно лице со еден вработен)

---------------------------------------------------------------

Од сите овие потребни работи имам 2 прашања:

1. Прво прашање:

Извод од книгата на родените за детето ( копија); - Дали е подобро да се поднесе барањето во болницата каде ќе се пораѓам (пр. во Чаир) или директно да иде сопругот во МВР и да поднесе барање за издавање на извод за новороденче? За ова прашувам бидејќи читав дека од болницата податоците се пренсеуваат во МВР и затоа долга е процедурата. Да видиме дали има некој пократок пат :)

2. Второ прашање, дали некој се нашол во ваква ситуација:

Термин за пораѓај: 17 септември 2020

Од 17 септември 2019 до 17 март 2020 вработена и осигурана во една фирма (6 месеци)
    Од 18 март 2020 до 17 септември 2020 вработена и осигурана во друга фирма (6 месеци вкупно)

* без прекин на стаж

- Дали ова значи дека ми треба 2 потврди за висина на плата (две копии од НП-1 Образец)? Една потврда од фирмата број 1 и уште една потврда од фирмата број 2?

- Кој треба да го пополни образецот НП-1? Фирмата / УЈП / јас ?

- Дали ова значи дека ми треба две копии од М1/М2 ? Една копија од фирмата број 1 и уште една копија од фирмата број 2?

Ако некој знае некој одговор, би ви била преблагодарна. ФАла ви фемина :)

11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не ти треба ни М1/м2, нит потврда за плата. Не знам од кај ги ископа овие док. Ти треба само тоа што е наведено на барањето:

- Барање-
    - иср
    -извод

Screenshot_20200830-153711_Drive.jpg

12. Ana Bela1234

Ana Bela1234 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2015
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    17
    Здраво девојки од фемина.Сакам да прашам пошто не сум запознаена како оди процедурата со породилното и кога и како се вади.Во 9 месец влегувам на 9 октомври а породилното сакам да го отворам на 1 октомври пошто сум наставник а школската година ќе почни на 1 Октомври.Како оди процедурата пошто кај матичната не одам на преглед одам во Систина и таму ми ја водат бременоста.

13. monpan

monpan Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2017
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    135
    Нема врска каде одиш на прегледи, матичен мора да ти го потпише боловањето. Си имаат матичните форма која ја пополнуваат и после таа ја доставуваш на работа, па работата си средува со ФЗОМ.

14. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Прати го ова на меил info@fzo.org.mk или во фонд на шалтер доле каде се поднесува за породилно или пак ако те пуштат горе во соба број 16 мислам беше.
    Мислам дека двете фирми треба да ги известиш од кога си на породилно или пак првата фирма да ти ја подготват документацијата и сама да ја доставиш во фонд.
    Јас се породив во чаир во јуни и мислев таму за извод но жените во соба ме предомислија многу се чека може и 3 месеци дур се земе изводот затоа подобро сами да си поднесете,додека не се достави извод за новороденче во фонд нема да имате исплата.

На ElenaRbd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Andra

Andra Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    1.667
    Матичен отвара породилно,најрано е 45 дена од термин а после тоа може било кога.
    Со сите извештај од систина направи копии и однеси ги кај матичниот.

16. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Дали знае некој ако ви ја покачат платата а веќе сте на породилно дали и од фондот ќе ја исплатат новата плата?

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Не. Фзо веќе ти има направено пресметка на база на просек од 12м.

На MinnaAnne му/ѝ се допаѓа ова.
  18. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Не. Се зема просек на плати од пред да останеш на породилно.

19. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    ;( Фала ви.

На GolemaMala му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    217
    За породилно се земаат просек последните 12 плати од датумот кога сте останале на породилно,секое покачување или намалување на платата после тоа не се рачуна