@mar3q јас и ти исто со тоа што моите документи се пишани на 18...дали дека ноќта се породив ама мене документи те ми ги испратиле на 03.09 и решението стигнало на моминска адреса ( во друг град ) и на моминско презиме иако личната карта ми е сменета дали знаете дали би било проблем тоа ? И каде да ги променам ?
Женички мајкииии,да прашам сакам.нешто.! Тие што се на патолошка бременост,кога можеме да отвориме породилно,дали треба 45 дена пред термин или може и подоцна? Некоја да сподели сега скоро дали е била во таква ситуација...
Mene na poslednoto bolovanje odobreno od komisija mi pisuvase da se otvori porodilno na den tocno 45 dena pred termin... i taka napraviv. Inace ako mozes da zemes odmor od rabota mozes da go koristis izmegju... mene ne mi dozvolija i otvoriv porodilno
Da skroz a plus isplata za tie 45 dena dobivas otkako ke se rodi bebe... izvodot se nosel kaj maticnata pa se pustale dokumentite ne znam tocno uate nemam dojdeno do toa kaj so se nosi od dokumenti... u glavno isplatata e otkako ke se rodi bebe
Девојки, женички. Мене патолошката ми ја продолжија до 15 дена пред термин. Дури нема ни препорака за отварање породилно, туку ако треба, да го продолжам боледувањето. За тие 2 недели до породување што ми остануваат, планирам да си го користам одморот и породилно да отворам на денот на породувањето. Значи, најрано 45 дена пред термин, ама не е стриктно така.
Мамички, документите се поднесуваат во фондот, така? Сметководството во фирма не ги завршува тие работи, треба сами да си поднесеме.
Кај мене од фирма не спомнаа ништо за документи од патолошка дали однеле да се префрлам од овој месец на фзо. Каде можам да се јавам за да си го дознаам статусот? Првата исплата сите ми рекоа дека ќе касни. Од следниот месец сум на препорака да отворам породилно. Следно добивање на средства ќе биде откако ќе се породи. Да не се надевам на исплата едно 3/4 месеци или има шанси да земам една плата пред да се породам за месец септември?
Здраво, сакам да прашам колку време треба да си пријавен во фирма, за да може да те следува породилно отсуство? И доколку има уште некој предуслов околу земање породилно, ако може некој да ми пише. Фала
Јас лани имав отворено породилно на 01.09, се породив 10.10, поднесов документи на 28.10 добив прва исплата за септември на 08.11, втора за октомври на 13.11 Така да брзо пуштија,ама додека не се породиш нема да ти пуштат зошто треба извод од бебето