Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Документ може само гинекологот да ти даде нешто како потврда дека си на породилно, додека да им однесеш 'официјален' на работа. Мене ми даде ама од работа не ми го побараа.

2. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Би сакала да прашам дали има некој искуство со породилно отсуство,односно со новиот закон што е донесен пред околу една година, дали може да се продолжи плус три месеци..???И дали после отсуството би можело да се даде отказ од работа,т.е. дали би имало некои последици ?Се надевам некој поискусен околу ова ќе знае да ми одговори...

3. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Имаш право на 3 месеци неплатено отсуство. За тоа време си одјавена од фирмата. Овие 3 месеци не мораш.да ги користиш наеднаш, можеш кога сакаш до навршување на 3 год на детето. Во овој период државата наводно ти плаќа здравствено осигурување. Велам наводно бидејќи тешко дека ќе платат и ќе висиш без плави картони.

На t-sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  4. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    А доколку ги земам тие три месеци неплатени одеднаш, дали после тоа давањето отказ од работа би имало негативни последици за мене? Дали знаеш нешто во врска со тоа?

5. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Не смеат да те избркаат. По изминувањето теба да се вратиш на истото работно место или место кое одговара на твоите квалификации.

Ти сакаш да дадеш отказ?

6. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Да...

7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Па немаш гајле тогаш.гк секако си одјавена од фирмата. Уживај.

8. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    а да каже некој дали го каснат како што слушнав муабети или зависи до фирмата ?

9. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Девојќи не се грижете новиот закон кој бомбастично го најавија медиумите сеуште не е во процедура, а може нема ни да биде. Еве ви го законот за здравствено осигурување каде се опфаќа и породиното.
    http://www.pravdiko.mk/wp-content/uploads/2013/11/Zakon-za-zdrastvenoto-osiguruvan-e-22.05.2012.pdf
    Само што овој закон после има измени и дополни не успеав да читнам дали има и за породилното, ама можете да ги најдете на страницата на правдико.мк.
    Во законот пак за работни односи родилките се заштитени и секој атак врз нив се смета за дискриминација.

10. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Го пишува во прочистен текст ако најдеш. проблемот е што нема да добијат здравство т.е. државата својот дел нема да го испочитува. Ова од сигурни извори го знам.

@janickaskopje Секако ќе ти каснат малку со исплатата. Барем првите 2 месеца. На некои им доаѓа и покасно ако фирмата не им ги однесе документите на време. Еве мојава фирма на пример тоа го смета за споредна работа и ќе го направат кога ќе имаат слободно време. Осет немаат за потребите на луѓето и дека тогаш најмногу пари им требаат. А на вработените им кажуваат однесени се документите. И удри револт спрема фондот, каснел.
    Ова и се случи на колешка од мојот оддел. На крај излезе и проблем, не била правилно пријавена до кога е на работа, од кога почнува породилно, па поради 2 дена "дупка" ги чекаше нашите служби да направат корекција цели 3 месеци.
    Имаш опција и сама да си ги однесеш документите и да си бидеш сигурна.

На Луцидна Луција и janickaskopje им се допаѓа ова.
  11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Од искуство на колешката која што само што се врати од породилно пред месец - два, државата генерално доцни ама 2 недели максимум во просек... (ексцесивно знае да задоцни, ама поретко било во последно време)...

НО, за да ти стигне тебе породилното, врзано ти е со моментот на префрлање на платата на фирмата во која што работиш. Ако се доцни со плата, не ти префрлаат породилно, иако државата ти го плаќа.

Точно вика kukla21, не е само социјалното, туку и од фирмата треба да се заложат малце (т.е. не е тоа заложување, тоа се очекува од нив!).

На janickaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  12. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    pa jas veke gi dadov dokumentite na rabota t.s. izvestaj od gimekolog za trudnicko boleduvanje

13. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Ти си ги дала е сега они треба во фонд да ги однесат. Јави им се да видиш дали ги однеле.

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Моиве на работа тоа го сметаат за екстра услуга која ти ја нудат и треба да си им вечно благодарен, а не да се жалиш што подзакасниле. Јас здравје боже кога ќе дојдам до тоа, сама ќе си носам се. Што си е сигурно, сигурно си е :)

15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Мој совет.
    Не чекајте на работодавците, подобро некој друг ако вие не можете да ви ја збрка работата.
    Нека му виси на сметководителот на глава додека не ја заврши процедурата.

На Луцидна Луција му/ѝ се допаѓа ова.
  16. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    ke se javam mnogu se flegmaticni ednas zdravstvenoto mi go kasnea koa imav maka pa nemozev upat da zeam za na klinika bog da cuva

17. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    a oni toa ednas li go podmesuvat ili sekoj mesec ....ne mi ni kazaa deka postoi opcija sama da si oodnesam

18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Еднаш. Ама не ти треба фирмата. Ако сакаш можеш сама да си ги однесеш документите. Фирмата нема законска обврска.

19. janickaskopje

Се зачлени на:
    27 јуни 2013
    Пораки:
    318
    Допаѓања:
    276
    ama jas im gi dadov veke iam samo fotokopija od fotokopir toa mezmam kolku e validno a firmata ke racuna kolku ke imam za isplata ili socijalnoto

20. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Социјално пресметува. Фирмста само носи документи