Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Породилно отсуство

Дискусија во 'Бременост' започната од Mrs.Bass, 2 мај 2012.

1. Milkiway

Milkiway Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.224
    Допаѓања:
    18.972
    Јас имав отворено од 01.10 а на 06.10 се породив породилно 45 дена пред термин можеш да отвориш
    Матичен не ми побарал нит отпусно писмо ни извод.
    На работа го дадов образецот да си регулираат исплата а после пораѓај им пратив извод од бебето

На Ani297 и hammer им се допаѓа ова.
  2. Ani297

Ani297 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    254
    Вака да прашам до 22. 10 ми беше патолошката од 23 отворено породилно но сеуште нема исплата им пишав ма маил кога ќе има ми пишаа да доставам породилно но јас сеуште не сум породена термин ми е 6ти декември дали тоа значи дека ќе треба да се породам па кога ќе поднесам породилно ќе ми ја исплатат последната патолошка

3. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Не би требало. Не е исто патолошка и породилно. Нема врска дали си породена, патолошката треба да се исплати.

4. Ani297

Ani297 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    254
    Па незнам зошто така ми пишаа. Не ми враќаат на маил им звонам не креваат ќе треба да идам у фонд да си прашам најубаво

5. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Да не те разбрале погрешно, можеби мислат на породилното, наместо патолошка.

6. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Здраво, сакам да прашам како оди процедурата за отварање породилно пред терминот за породување. Законски колку време пред пораѓај можеш да си останеш дома, да не одиш на работа? И какви документи се потребни за отварање породилно пред да се породиш? Кој ти исплаќа тој еден месец пример ако отвориш породилно 1 месец пред терминот, фондот или фирмата ти плаќа боледување? Ако знае некој подетално нека ми објасни.

7. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.698
    породилно најрано 45 дена пред пораѓај се отвара кај матичен лекар , тоа го плаќа фонд , документи до пораѓај не се носат , после пораѓај се зима образец од матичен и се носи на работа па исплатата е дури после доставените документи , до тогаш исплата нема .....

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  8. tari

tari Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    1.278
    И јас имам прашање ако некоја од вас имала ваква ситуација би ми значело искуството
    Боледувањето за патолошка бременост ми заврши на 21 .11 до крајот на ноември ке земам и боледување од општ лекар
    Од 01.12 сакам да го искористам одморот од 2020 имам уште 13 дена што би значело дека на одмор ке бидам до 17.12 а породилно треба да отворам од 18.12 терминпт ми е на 24
    Е сега прашањето ми е дали ако се породам порано односно додека ги користам деновите од одмор може породилното да го отворам од 18.12 како што планирав предходно или мора да биде отворено на датата кога би се породила
    Извинете на долгиот пост се надевам ме разбравте што сакам да прашам

9. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    787
    Породилно не може да се отвори подоцна од денот на породување. Што значи, ако користиш одмор и се породиш на 15.12,на пример, породилното ти почнува од 15.12.

На sunmoonstars му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Мислам дека кога ќе се породиш.

На tari му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Мора да биде на датата кога си се породила.

На tari му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Zdravo na site edna molba do vas da mi objasnite kako odi procedurata so porodilnoto ako mozi? Drugata nadela treba da go otvoram t.e kaj 7 dekemvri a termin mi e 2 januari ( nejkev tolku rano da go otvoram ama radi koronava nemozam da odam na rabota a veke boleduvanje obicno koristam)
    Objasnetemi vo vrska so dolumenti kaj treba da gi odnesam i sl. Pls

13. BeloMache

BeloMache Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    147
    Допаѓања:
    201
    Породилно можеш да отвориш пред да се породиш 45 дена, но не после породување. Што значи кога ќе ти заврши боледување или одморот, по твој избор отвори породилно одма. Од тој датум наредни 9 месеци ти трае породилното.

Само кај матичната идеш и ти отвара боледување. Потоа следно кога ќе се породиш матичен ти кажува што ти треба. Не се оптоварувај. Сега за сега ништо не ти треба. Инаку и јас отварам породилно од 17 декември а термин ми е 25 јануари. Притоа ме примораа на работа уште од сега да потпишам спогодба. Не им се свигаше што отворив боледување кај матичната, а тек потврдата за ослободување од КОРОНА нејќе ни да слушне. Катастрофа.

14. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Ок фала ти многу сега то е што да се прави арно и вака со обично боледување подискористив скоро месец да неодам наработа пред породилно, понатаму ке мислиме шо како, нека помини се како што треба

15. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Ајде и јас да се надоврзам на прашањето, кога го отвараш породилното порано од терминот, пример 1 месец пред терминот, работодавачот нема обврска за тој еден месец да ти пушти плата нели, си течи прв месец од породилно, па тек кога ќе се породиш, одпосле ти плаќа фондот како прв месец од породилно. За жал поради короната многу сме приморани да си отвориме порано породилно...

16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Neli mozes da si zemes boleduvanje nedela dve dali od maticen obicen ili od ginekologot...neka smisli tamu da pise nesto de

17. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Гинекологот или матичниот ќе ми дадат секако некакво боледување, ама еве јас го мислам работодавачот да не се мурти, цело време ни труба на главите дека е кризна година бла,бла, покрај короната се некој е во изолација или болен и знам дека ќе се мурти да останам дома толку рано :smirk: па еве си правам јас у главата калкулации како да ја изведам без да мрчи тој. Ако земам боледување пример 2/3 недели порано, не ли сум на негов товар, фондот ли плаќа за боледувањето, или ми плаќа тој 70% од платата? Како оди тоа со боледувањето, никогаш не сум користела боледување за овие 5 години дур работам во таа фирма, па не ја знам постапката.
    ...работам со клиенти, каде има доста фрекфенција на народ затоа сум преплашена.

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.411
    Допаѓања:
    9.013
    Boleduvanje do 30dena go plaka rabotodavacot i ne treba da mrci posto tebe ti sleduva plateno otsustvo ili rab od doma.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nd_sk

Nd_sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2016
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    273
    Отворате боледувања на измислени дијагнози, и после кога некому навистина му треба му прават проблем, па работодавци се лутат трала трала ла

20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.948
    Допаѓања:
    4.832
    Кога немаат друг избор што да прават? Во коронава на каса ли да работат? Те молам и работодавците некогаш не се фер. Постојат мерки за џабе. А ограничувањата на број на боледувања за три месеци кај матичен се фиктивни.

На thelittle17 и Larahappy им се допаѓа ова.